Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Förening för vattenkraft tacksam för stopp

  På torsdagskvällen backade länsstyrelsen i Västra Götaland om tillsynen av småskalig vattenkraft. Västsvensk vattenkraftsförening är glada över vändningen.

   Familjen Hillström: Pappa Lars, Johan och hans bror David längst till höger.
  Familjen Hillström: Pappa Lars, Johan och hans bror David längst till höger. FOTO: Erik Evestam LRF

  – Nu kan vi ägna vår energi åt att påverka lagförslaget i rätt riktning i stället för att försöka stötta alla utsatta vattenkraftsägare, säger Johan Hillström, ordförande för Västsvensk Vattenkraftsförening.

  ATL har rapporterat löpande om hur ägare till småskalig vattenkraft varit tvungna att söka nya tillstånd med stora kostnader som följd. Även de som av till exempel ekonomiska skäl inte haft möjlighet att finansiera tillstånden, har då fått nya krav, men då på utrivning, till minst lika stor kostnad.

  – Villkoren var så orimliga att ingen vågade söka och alla som har överklagat har fått avslag av domstolen. De har utan övervägande helt gått på länsstyrelsens linje, säger Johan Hillström.

  Nya regler

  Som ATL tidigare skrivit om, är man i färd med att se över det regelverk som styr småskalig vattenkraft.  Just i Västra Götaland finns en stor mängd småskaliga vattenkraftverk i vattendragen och många av dem har funnits där i hundratals år. På många andra ställen i landet har länsstyrelserna valt att avvakta det nya regelverket, men inte här.

  – Ungefär 50 vattenkraftsägare har fått förelägganden i Västra Götaland och för ett trettiotal har tidsfristen löpt ut redan, säger Johan Hillström.

  Den senaste åtgärden från länsstyrelsen, som ATL skrev om i veckan, var att skicka ut brev till dem vars föreläggande vunnit laga kraft. I breven uppmanades ägarna att som följd av domstolens beslut, genast stoppa sin produktion. Man varnade också för kommande tillsynsbesök som kunde komma att leda till vite för den som inte följde uppmaningen.

  Backar helt

  Men nu har alltså länsstyrelsen valt att backa helt. Man stoppar de ärenden som är under föreläggande och kommer inte att driva igenom stopp vid de vattenkraftverk där föreläggandena vunnit laga kraft i väntan på nya regler, som ATL rapporterat.

  – Ryktet säger att beslutet har tagit på hög nivå, säger Johan Hillström.

  Nu väntar man på förslag till nytt regelverk som nu är planerat att komma till hösten.

  – Det har läckt ut ett förslag som lämnar en del övrigt att önska, men så länge det inte är klubbat så finns möjlighet att påverka, säger han.

  Till toppen