Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Broccoli ger diabetiker hopp

  Hoppet för personer med diabetes typ 2 finns i en grönsak som odlas i Sverige. Det är broccoli som visar sig innehålla en antioxidant som ger lägre blocksockernivåer.

   Broccoli visar sig ha gynnsamma effekter på blodsockret hos patienter med diabetes typ 2.
  Broccoli visar sig ha gynnsamma effekter på blodsockret hos patienter med diabetes typ 2. FOTO: Mostphotos

  Det är forskare vid Lunds universitet och Sahlgrenska akademin som i ett gemensamt forskningsprojekt kommit fram till att broccoli har en gynnsam effekt på blodsockernivån hos patienter med diabetes typ 2. Det är den form av diabetes som kommer i vuxen ålder.

  Forskningsstudien har finansierats med pengar från Lantmännen. I ett pressmeddelande skriver Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen, att det är viktigt för företaget att ta ansvar och ha fokus på hälsosamma livsmedel. På det här sättet kan Lantmännen bidra till ett bättre hälsoläge i världen.

  Ges som koncentrat

  För att få i sig rätt dos av antioxidanten måste en person få i sig 4-5 kilo broccoli varje dag och därför kommer dosen att ges i form av ett koncentrat.

  Diabetesstudien har pågått i tolv veckor och resultaten publicerades i tidskriften Science Translational Medicine. I studien ingick 100 patienter med diabetes. Resultatet visar att en viss antioxidant kan motverka leverns förhöjda produktion och därmed bli ett viktigt tillskott för diabetiker.  LÄS MER: Kostval kan bli hälsofälla

  Till toppen