Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Debatt 15 juli

  Replik: Västerviks kommun svarar om ekokalken

  Projekt Havsmiljö Gamlebyviken har en lång historia där de första projekten startade redan på 1990-talet. Många olika åtgärder har genomförts under åren och många goda resultats har presenterats, skriver Västerviks kommun apropå Kersti Lindholms krönika.

  Under de senaste åren har projektet koncentrerat sig på åtgärder i och kring odlingslandskapet i Gamlebyvikens avrinningsområde. Tillsammans med lantbrukarna kring ett vattendrag har flera åtgärder sats in.

  I filmen presenteras olika åtgärder som genomförts och där benämns en åtgärd som strukturkalkning, vilket innebär att tillför jorden fria kalciumjoner, som är strukturbildande. På de gårdar som bedriver ett konventionellt jordbruk har traditionell kalk använts till strukturkalkning och i kalkfilterdiken.

  De gårdar som bedriver ekologiskt jordbruk i avrinningsområdet har använt sig av ekogips, då det är ett av få alternativ för den typen av jordbruk. Dessa lantbrukare är väl medvetna om den mycket kortare verkningseffekt som ekogips har. Alla dessa åtgärder har visat goda resultat med minskade näringsvärden i det kustmynnande vattendraget.

  Den ekologiska lantbrukare som intervjuas i filmen är en ambassadör och ligger i framkant för det moderna ekologiska lantbruket. Få lantbrukare har genomfört så många åtgärder på sina marker och för det har han belönats med pris.  Filmen som presenterades i samband med Västerviks kommuns utmärkelse ”Sjöstjärnan” är inte en projektrapport utan en kort beskrivning om framgångsfaktorer och hur man arbetar utifrån ett helhetsperspektiv. Projekt Havsmiljö Gamlebyvikens åtgärder har genomförts enligt de riktlinjer som finns från vetenskapliga institutioner och myndigheter.

  Markus Nord, Naturum Västervik

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen