Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 21 november

  Svalövs kommun motarbetar jordbruket

  Dyra avgifter för gödseldispens är ett oskick.

  Sommaren och hösten 2017 har varit sällsynt blöt. I norra delarna av Svalövs kommun har vi passerat 600 mm sedan 1 juni. Åkrar, beten och skog är genomsura på många ställen. Många lantbrukare är uppgivna och en del lägger av.

  Vi som kämpar vidare och försöker möts dock av en kommun som försöker sätta så många käppar i hjulen som möjligt medan grannkommunerna ställer upp för sina lantbrukare. Här ska framhållas att Svalöv är en av de fem kommuner i Sverige där lantbruket med dess binäringar är viktigast för sysselsättningen i kommunen.

  Vid förfrågan om dispens för gödselkörning efter 1 november kräver Svalövs kommun en skriftlig ansökan med alla uppgifter om skiften, spridningsdagar, gödselmängd, gödselplattans storlek och så vidare. Givetvis tas också ut en avgift som enligt muntlig uppgift varierar mellan 1 200 och 1 900 kronor, ovisst om moms ingår eller ej.

  Om dispens ges så begränsas den dock till den 19 november sedan måste man begära ny dispens, med ny avgift! Orsaken till denna avgift anges vara hanteringskostnader på Söderåsens Miljöförbund vilket beräknas till 1,5–2 timmar. Ska det ta så lång tid för att läsa igenom och skriva ett beslut så ifrågasätter undertecknad kompetensen och effektiviteten hos berörd myndighet.

  Vid samma förfrågan till grannkommunen Eslöv så upplyser en lantbruksutbildad miljöansvarig att det är inga problem att köra ut gödsel under hela november om man bara gör det med förnuft, inga kartor eller dylikt behövs och givetvis tas inga avgifter ut. Jordbrukarna har det kämpigt nog ändå.

  Det mest ironiska är att Svalövs kommun hänvisar till Länsstyrelsen i Skånes beslut. Vill bara upplysa om att Eslöv ligger mitt i Skåne!

  Göran Rydén

  Stenestad

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen