Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 3 november

  SD svek i vildsvinsfrågan

  Alliansen och SD borde ha sagt ja till utfodringsstoppet.

  Jag håller i alla stycken med sverigedemokraterna Runar Filper och Mattias Åberg i deras kritik av LRF i ATL den 24 oktober. Organisationens nära samröre med Centerpartiet känns inte bra.

  Däremot har jag inte märkt Sverigedemokraternas vilja att förbättra villkoren för Sveriges landsbygd mer än i ord.

  En opposition kan bjuda på många godbitar men ni hade en lysande möjlighet att gå från ord till handling när regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i spetsen i stort sett ville stoppa den rikliga utfodringen till viltet av sockerbetor med mera.

  Landsbygden och trafiken dignar under vildsvinstrycket. Senast presenterades en årlig kostnad för enbart jordbruket på upp till svindlande 1,5 miljarder kronor per år. I trafiken har jag inga kostnader att tillgå, men vi talar om människoliv.

  Tyvärr gick alliansen med “landsbygdsvänliga” Centerpartiet emot förslaget. Ni valde till min stora förvåning att göra detsamma. Där tycker jag att ni missade ett gyllene tillfälle att visa klokhet inför problemen, som på sikt måste få en lösning. Er vilja att förbättra villkoren för landsbygden i denna ytterst stora och viktiga fråga var tydligen obefintlig just då.

  Vi tar nya tag, och förväntar oss en bättre hjälp från er med att minska vildsvinsstammen framöver. Behovet är stort och det brådskar. Och det behövs fler åtgärder än att se över utfodringen som skottpengar, effektivare fällor och att det blir enklare för jägaren att sälja kött på ett säkert sätt.

  Listan kan göras lång. Vi är många som behöver er hjälp.

  Bo Blomberg

  S:t Sigfrid. Nybro

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen