Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f
❯ Debatt 9 december 2016

Regeringens bredbandssatsning är ett svek

När regeringen satsar på bredband, är det med pengar som skulle ha gått till andra investeringar på landsbygden.

Regeringen slår sig för bröstet och menar att de kan ta åt sig äran för att ha satsat 1 miljard på bredband. Men det är inte hela sanningen. Den rödgröna regeringen satsar i själva verket bara 850 miljoner kronor på bredband. De resterande 150 miljonerna har tagits från landsbygdsprogrammet, pengar som skulle ha gått till andra investeringar på landsbygden. Nu får i stället boende på landsbygden sämre möjligheter att investera i välbehövliga fritidsanläggningar, turism, ny teknik, småföretag och natur- och kulturhistoriska byggnader.

Centerpartiet presenterade, till skillnad från regeringen, tidigt en bredbandsmiljard med nya pengar som inte tagits från landsbygden. Vi vet till skillnad från den rödgröna regeringen att alla pengar i Landsbygdsprogrammet behövs till andra investeringar på landsbygden. Därför valde vi att skjuta till extra pengar till bredband. Det är bekymmersamt att regeringen nu väljer att ta pengar som skulle ha gått till betydelsefulla satsningar på just landsbygden.

När regeringen presenterade sin budget visade det sig också att de tog 60 miljoner kronor från Landsbygdsprogrammet för att finansiera byråkrati. De rödgrönas urholkning av landsbygdsprogrammet är oroande och ett tydligt tecken på att dessa inte värnar om att förbättra förutsättningarna på landsbygden.

Inte nog med att Landsbygdsprogrammet får bli kassako för regeringens investeringar i byråkrati, denna har dessutom valt att förskjuta införandet av trådlös data och telefoni i 700 MHz-bandet hela tre år framåt i tiden. Något som är en katastrof för boende på landsbygden eftersom Scanova klipper ner kopparnätet utan att det ersätts med likvärdig teknik.För att det ska vara möjligt att bo, leva och driva företag på landsbygden är det centralt att trådlös data och telefoni fungerar innan gammal teknik tas bort. Detta faktum har regeringen helt och hållet struntat i.

I stället för att urholka Landsbygdsprogrammet vill Centerpartiet satsa mer på landsbygden. Därför skjuter vi till nya pengar för bredbandssatsningar, det vill säga vår bredbandsmiljard. Centerpartiet vill också möjliggöra data och telefoni i 700 MHz-bandet för att ersätta de borttagna kopparnäten så att människor på landsbygden kan ringa och använda internet. Landsbygdsperspektivet är grundfundamentet i all vår politik. Människor ska kunna bo och leva i hela landet.

Eskil Erlandsson (C)

landsbygdspolitisk talesperson

Anders Åkesson (C)

infrastrukturpolitisk talesperson

Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


Så här läser du vidare

Bli prenumerant på ATL för att få ut mera av din skog

  • Prova på för endast 25 kr/månad
  • Ingen bindningstid.
  • Spara 101 kr.
Prova nu »
Fem bra tips inför deklarationen

Fem bra tips inför deklarationen

annons 21 december 2016
Här får du några bra tips inför deklarationen och den långsiktiga förvaltningen av skoggården.

EXKLUSIVT: bara för dig som prenumererar på ATL

tidningen Idag 00:05

Företagsguiden

Visa fler företag
Till toppen