Gå till innehåll
svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinatliconssvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitteratlicons_facebook_f
❯ Debatt 23 december 2016

Offentlig upphandling ska uppfylla svenska miljökrav

Det ställs stora krav på det svenska jordbruket. Självklart ska samma krav ställas på den mat den offentliga sektorn köper in.

Politiken
har ett direkt ansvar för mat som serveras på sjukhus, äldreboenden, förskolor och skolor. Maten ska vara god, nyttig och hålla hög kvalitet. Mat är en upplevelse som kan bidra till välbefinnande, glädje och bättre hälsa. Här finns mycket att förbättra. Men det innebär krav på politiker som tänker långsiktigt och hållbart samt vill sätta hälsan för sin befolkning, lokalt företagande och djur och natur i främsta rummet.

Politiker har många verktyg till hjälp för att påverka matens som äts och säljs i offentlig verksamhet. Det viktigaste verktyget är inte priset utan kraven som ställs på kvalitet, miljö och djurskydd. En kommun eller ett landsting kan upprätta en livsmedelspolicy där politiker ställer krav på hur maten är producerad i alla led.

Det är för oss LRF-företrädare självklart att våra politiker ska ställa samma krav i offentlig upphandling som Sveriges miljö- och djurskyddslagar ställer på vår egen produktion i Sverige. Något annat är otänkbart.

Där återstår mycket att göra. En del kommuners styrande politiker väljer att maten ska vara ekologisk, men bryr sig inte om hur långt maten har fraktats. Man föredrar också halv- eller helfabrikat som till exempel pannkaka och köttbullar.I dag importeras en väldigt stor andel av våra livsmedel från länder som har mindre krävande miljö- och djurskyddslagar än vi. Det är inte okej när våra inhemska livsmedelsproducenter samtidigt får mera kostsamma kontroller, tuffare regelbörda med hot om avdrag i jordbruksstödet och hot om vite eller fängelse om lantbrukaren inte kan uppfylla alla krav.

Jordbrukare är också företagare. Kvalitet kostar pengar. Mat måste få kosta och politiker måste våga prioritera och tänka långsiktigt, annars har vi inget jordbruk kvar och därmed ingen attraktiv landsbygd.

Åsa Sikberg

Styrelseledamot LRF Mälardalen

Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


Så här läser du vidare

Bli prenumerant på ATL för att få ut mera av din skog

  • Prova på för endast 25 kr/månad
  • Ingen bindningstid.
  • Spara 101 kr.
Prova nu »
Fem bra tips inför deklarationen

Fem bra tips inför deklarationen

annons 21 december 2016
Här får du några bra tips inför deklarationen och den långsiktiga förvaltningen av skoggården.

EXKLUSIVT: bara för dig som prenumererar på ATL

tidningen Idag 00:05

Företagsguiden

Visa fler företag
Till toppen