Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 31 oktober

  Centerpartiet har inte egen majoritet

  Vi lägger energipolitiska förslag som går att genomföra. C ägnar sig inte åt önsketänkande.

  I sina repliker kring vindkraften i ATL den 20 oktober argumenterar ett antal vindkraftsägare och SEROs före detta ordförande för varför Centerpartiet måste göra mer. De gör dock det klassiska misstaget att skjuta budbäraren.

  Inget annat parti har jobbat hårdare för att hitta lösningar för de vindkraftsägare som har det svårt ekonomiskt. Inget annat parti har några som helst idéer på saker som kan underlätta. Inget annat parti har tagit fajten för de pionjärer som stod för tidiga investeringar. Det har jag både i text och personligen framfört till artikelförfattarna.

  Centerpartiet har inte egen majoritet i riksdagen. Vi är beroende av andra partier för att få igenom vår politik. Att därför rikta all sin kritik mot Centerpartiet är inte bara motsägelsefullt utan motarbetar faktiskt de egna intressena. Ska det till en förändring är det dåligt påverkansarbete att slå på de som jobbat hårdast. De som behöver övertygas är ju de partier som inte velat ställa upp på förändringar.

  Grunden i allt påverkansarbete är att samla en majoritet för sina förslag, inte ta ut sin frustration på de som verkligen försöker, som artikelförfattarna gör. I nästa debattartikel hoppas jag därför att frågan ställs till Miljöpartiet om varför de inte värnar den förnybara energin eller till Socialdemokraterna varför de inte vill stå upp för schyssta förutsättningar för företagande.

  Centerpartiet kommer fortsätta lägga fram förslag som är möjliga att genomföra och som kan underlätta situationen för den förnybara energin. Vi jobbar inte med önsketänkande. Att helt skrota elcertifikatsystemet är inte på den politiska agendan och vore inte heller önskvärt av många olika skäl och att låta industrin delta i systemet skulle inte heller påverka priset utan bara sprida ut finansieringen på fler aktörer.

  Jag hade gärna sett justeringar i nuvarande system, men den politiska majoriteten för det fanns inte. I stället justerar vi i kvotkurvan, vilket ger viss effekt, även om jag är den första att säga att jag gärna sett mer.

  Vi kommer fortsätta jobba för schyssta förutsättningar för de som investerat och för de som vill investera i förnybar energi. Det handlar om schyssta ekonomiska förutsättningar, snabba handläggningstider hos myndigheterna och bra villkor för företagande. Så bygger vi en grön ekonomi, så gör vi skillnad för miljön!

  Rickard Nordin

  Klimat- och energipolitisk talesperson Centerpartiet

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen