Annons

Redaktionsbloggen, Obedövad slakt

11:49 - fredag 11 maj 2012
Slakt av nötkreatur. Foto: Ann Lindén

Ekot sprider att 75 procent av allt kött i EU kommer från djur som slaktats utan bedövning. Det är med största sannolikhet fel.

I går publicerade ATL.nu nyheten att landsbygdsminister Eskil Erlandsson ska lyfta frågan om slakt utan bedövning vid nästa möte med ministerkollegorna. På fredagsmorgonen hade Ekot i Sveriges Radio samma nyhet.

Men de hade en häpnadsväckande siffra, som saknades i min rapportering. 75 procent av allt kött i EU skulle komma från djur som slaktats utan bedövning.

Stor nyhet

Det är ju alltid irriterande för en journalist att någon annan hinner före med en stor nyhet, och skulle det vara sant att tre fjärdedelar av det kött som når EU:s konsumenter slaktats utan bedövning så vore det onekligen en stor nyhet.

Bedövning vid slakt är lag i EU, och undantag ska enbart ges för att täcka behovet hos de som av religiösa skäl kräver kött från obedövade djur.

Att det slarvas med undantaget är känt sedan tidigare. Enligt en ett år gammal rapport från EU-kommissionen är Belgien värst, där uppskattas 75 procent av nötkreatur och får slaktas utan bedövning.

Efter Belgien kommer Frankrike och Irland där mellan 30 och 40 procent av nötkreaturen möter döden obedövade. Trista siffror, men långt ifrån 75 procent för hela EU. Talar man dessutom om ALLT kött, vilket Ekot gör, så måste procenten för får och nöt bli mycket högre än 75 procent.

Allt griskött måste ju räknas bort, det äter ju inte de grupper som vill ha obedövat kött.

Känslig fråga

Var har då Ekot fått sin siffra ifrån? Det vet inte riktigt den ansvarige journalisten själv. Den kan gälla ett enskilt land, medger han, rapporten som han hänvisar till har han inte läst själv.

Ekot tillhör de tyngsta nyhetsförmedlarna vi har i Sverige. TT plockade upp nyheten och spred uppgiften om 75 procent vidare. Frågan om obedövad slakt är känslig.

Den utnyttjas gärna av högerextrema grupper som vill plocka annars svårnådda sympatipoäng på att vara snälla mot djur. Ingen, allra minst korna och fåren, tjänar på att felaktiga uppgifter sprids i debatten.

Sara Johansson, reporter ATL.

Etiketter: EU, Obedövad slakt
Annons

Redaktionsbloggen

Här kan du följa arbetet på redaktionen, med allt från publicistiska frågor till roliga grejer som inte passar på nyhetsplats.


Till: Redaktionsbloggen

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Etiketter