Annons

Så här ser nederbördsprognosen ut. Märk väl rutan till höger där man kan ändra vilken typ av prognos som är intressant.

Ny bättre vädersajt

Vi har förbättrat vår vädersajt på ATL.nu!

Förutom bara vädret har vi två prognoser för nederbörd. Det ena är en prognos för nederbörd i millimeter och det andra är radarbild.

På nederbördsprognosen går det att välja temperatur, molnighet, lufttryck, vindpilar och nederbörd (via väljaren uppe i den svarta menyn, se bild ovan). Den gamla vädertjänsten var gjord i flash, och funkade därför inte i Ipad och Iphone, men den nya vädertjänsten ska funka även på dessa när man surfar till atl.nu.

Spana in nya vädersajten här!

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Annons
Redaktionsbloggen
16:27 - torsdag 11 september 2014
Skärmdump från SVT.se.

Ikväll, torsdag, med bara tre dagar kvar till valet ska politikerna diskutera landsbygden i SVT. Ska bli intressant att se hur det går - och hur mycket lant- och skogsbruk som vävs in bland frågorna på landsbygden. 

Sverker Olofsson ska leda programmet.

Om man missat ATL:s egna lantbruksdebatt som var förra veckan med kunniga politiska reportern Sara Johansson går det att se här, tema för tema. 

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: lantbruksdebatten
Annons
10:26 - måndag 8 september 2014

Så hade man en förutfattad mening om att det nog regnar en hel del i det här landet. Så sant. Försökte ta bilder på hjortar i dag, det steg liksom ett vågrätt turkiskt bad rakt in i linsen. Och både bonde och hjortar såg rätt dränkta ut.

Men glada. Alla är glada här. Och roliga. Beror kanske på att de hela tiden frågar om man inte kan tänka sig en dram. En liten hutt whisky som gör livet värt att leva även för en samling muggiga journalister som misslyckats med sina bilder. Ibland får man vatten i sin dram, det kan i vissa lägen kännas på något sätt onödigt.

I dag har vi dessutom varit i Angus-land, stannade till och blickade upp mot Tillyfour där William McCombie lade grunden till det hela. Det blev närkontakt med en hel flock kolsvarta skönheter med sammet i blicken. Plus några skivor till lunch, faktiskt.

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
20:02 - fredag 5 september 2014
Foto: Marianne Persson

På livdjursauktion i dag. Kom i slang med William Brown som åker till Thainstone Exchange varje fredag tillsammans med sin söta fru Ethel. ”Man får ju fylla på efterhand, men nu får du vara tyst för nu måste jag handla.”
Ett kraftfullt argument.

Särskilt som köttdjursuppfödaren nog passerat de 80 med råge. Själv gick jag in i bonnaaffären på området och investerade i ett alternativ till Blundstonekängor. Röda minsann. Så att jag klarar regnet.

Döm om min förvåning när jag såg stora burkar med Stockholm Tar. Nån sorts bakteriedödande trätjära gissar jag. Och så en kniv för att karva hovar med, även den av svensk modell. Tja, svensk export av trä och stål bygger landet.

Dagens förutfattade mening: det är gott om får i Skottland. Japp, stämmer dessvärre den också.

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
7:37 - fredag 5 september 2014

Tidningen The Scottish Farmer har ett uppslag om ja eller nej till självstyret i Skottland. Lantbrukare Jim Hair från Brechin säger så här: ”Lantbrukare är affärsmän och ingen affärsman skulle gå in i ett avtal utan att känna till detaljerna…så varför överväger vi att sätta landets framtid på spel”. Röstar nej, alltså.

Andra tror att Storbritannien är på väg ut ur EU och att ett nej till självständighet skulle äventyra ekonomin för hela lantbruket. Röstar ja till självstyre. Blir intressant att höra mer under kongressen.

Dagens förutfattade mening: det är dimmigt i Skottland. Ja min själ, det är det. 

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
8:39 - torsdag 4 september 2014
Foto: Frida Jonson

Från luften såg det inte alls särskilt skotskt ut. Inga hedar, ingen ljung, inga slott. Men väl ett gyllene landskap av stubb, prickat av rundbalar. De fält som var gröna hade däremot vita prickar, var det faktiskt får alltihop?

Jag är i Aberdeen i Skottland på en kongress för lantbruksjournalister, IFAJ 2014. Tillsammans med kollegor från hela världen ska jag få lära mig om hur det är att odla spannmål, föda upp köttdjur, livnära sig på turism eller odla potatis på just den här delen av klotet.

Och så hoppas jag bli av med en del förutfattade meningar. Som det där med hedar och ljung. Det verkar finnas rätt mycket mer.

Ja-sidan har ökat

TV-nyheterna handlar förstås om det skotska valet som stundar. En folkomröstning med frågan ”Ska Skottland vara ett självständigt land?” Det vill i alla fall Alex Salmond, ledare för Scottish National Party. Ja-sidan har ökat kraftigt den sista veckan.

Man undrar vad de skotska lantbrukarna tycker? Det lär vi nog få veta. Kongressen kan börja! Kul!

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Bloggarkiv

down 2013

down 2011