Annons

Så här ser nederbördsprognosen ut. Märk väl rutan till höger där man kan ändra vilken typ av prognos som är intressant.

Ny bättre vädersajt

Vi har förbättrat vår vädersajt på ATL.nu!

Förutom bara vädret har vi två prognoser för nederbörd. Det ena är en prognos för nederbörd i millimeter och det andra är radarbild.

På nederbördsprognosen går det att välja temperatur, molnighet, lufttryck, vindpilar och nederbörd (via väljaren uppe i den svarta menyn, se bild ovan). Den gamla vädertjänsten var gjord i flash, och funkade därför inte i Ipad och Iphone, men den nya vädertjänsten ska funka även på dessa när man surfar till atl.nu.

Spana in nya vädersajten här!

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Annons
Redaktionsbloggen
20:11 - onsdag 23 oktober 2013

Efter en välsmakande presslunch i Elmias pressrum blev jag nyfiken på om närodlat gäller även på Elmia. Det tog dock litet tid för de ansvariga i pressrummet att bena ut och det var först före hemfärd efter mässans stängning vid femtiden som jag fick en papperslapp i handen av en hjälpsam presskvinna. Och jodå, alla smårätter på lunchtallriken var närproducerade. De ingredienser som kom längst ifrån var knäckebrödet som var producerat på Öland och speltvetet från Alboga, Västergötland. Annars var osten från Ydre, den rökta regnbågen från trakten mellan Gränna och Tranås, en charkproducent från Örserum hade levererat baconet i minipajen och ett lokalt viltslakteri älgkorven och tjälknölen. Även om huvudleverantör av presslunchen var jätten Sodexo så tycks närodlat alltså fortfarande vara en trend som står sig!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
Annons
10:56 - onsdag 23 oktober 2013
Ute duggregnar det. Men det är lika bra när dagen vigts åt lantbruksmässa!

Att man aldrig lär sig. Allt som överhuvudtaget kan tänkas strula brukar strula på mässor. Speciellt om man ska rapportera från mässan samtidigt som man ska representera tidningen på plats i montern och se ut som att man har bra koll på läget. Den här gången är det framförallt den nya tjusiga mobilen som vägrar förmedla bilder in i datorn. Det fick bli att låna politiske redaktörens gamla hederliga kamera i stället och sprinta ut till ingången vid Elmia för ta samma bild en gång till. Ja, att det skulle bli många steg på stegräknaren här på Elmia hade vi ju räknat med, det gäller även besökarna som bekant!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
9:54 - onsdag 23 oktober 2013

Ja, så är vi då på plats! I ankomsthallen är undertecknad nära att krocka med en välklädd man i kostym som pratar snabb spanska med någon i mobiltelefonen. Nere i vår monter i hal B råder just nu lika febril verksamhet som i andra utställarmontrar. All teknik ska kopplas upp, i vårt fall handlar det om att packa upp datorer och skärmar, att se till att uppkopllingen fungerar med mera. 

Besökarna börjar anlända, i bussar och i bilar, i ett strilande duggregn.

Är du Elmiabesökare? Besök oss i vår monter, B:120. Välkomna!!

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Elmia
16:44 - onsdag 2 oktober 2013
Skärmdump från USDA:s hemsida.

Noterar att amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, stängt ner sin hemsida. En text konstaterar vackert att tills dess det har tagits beslut om ny finansiering i budgeten är hemsidan stängd. 

Detta på grund av budgetbråket i kongressen.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: USA
16:29 - tisdag 10 september 2013
På besök i apelsinfabriken. Foto: Frida Jonson

Krisen i Europa gör att Monica Cahen D'anvers och Cesar Masetti på Campina apelsinfarm bara säljer sina apelsiner och persikor på den inhemska marknaden.

- De (Europa, reds.anm.) betalar helt enkelt inte tillräckligt längre, berättar Monika.

Farmen ligger ett par timmar nordväst om Buenos Aires. Monika och hennes man är båda journalister och har ett radioprogram i Buenos Aires varje morgon.

För 30 år sedan startade de företaget och för 20 år sedan beslutade de sig för att ta kontroll över hela produktionskedjan. Nu odlar de apelsinerna och gör allt från rensning, kategorisering till att safta och sylta.

Frost och sjukdomar

Virussjukdomen greening är ett orosmoment. Sjukdomen finns i Brasilien men än så länge har den inte nått till Argentina.

Under juni-augusti (den argentinska vintern) har man haft problem med frost. Uppskattningsvis har de förlorat 40-50 procent av den tidiga skörden av persikor.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Argentina

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Bloggarkiv

down 2013

down 2011