Annons

Felparkerad. Hela kön med bilar in till Maskinexpo fick på fredagsmorgonen beskåda en stackars kollega som hamnat lite fel.

I diket på fel ställe

Just när Nordens största maskinmässa är större än någonsin, och sannolikt kommer att slå besöksrekord, finns det några få saker man inte vill råka ut för. En dikeskörning på vid infarten till mässan under öppningsminuterna, där alla bilar och gångtrafikanter i sakta mak glider förbi, är en sådan sak. Stackare!

För övrigt hörde jag inne i staden (Stockholm) en enkelt färdbeskrivning till mässan. Den vanliga är: från Centralen ta pendeltåg måt Bålsta eller Kungsängen, hoppa av vid Barkarby och följ skyltarna. Den nya, korta varianten låter: när du kommer till Centralen, följ kepsarna.

Hans Dahlgren
Teknikredaktör ATL
Annons
Redaktionsbloggen
20:11 - onsdag 23 oktober 2013

Efter en välsmakande presslunch i Elmias pressrum blev jag nyfiken på om närodlat gäller även på Elmia. Det tog dock litet tid för de ansvariga i pressrummet att bena ut och det var först före hemfärd efter mässans stängning vid femtiden som jag fick en papperslapp i handen av en hjälpsam presskvinna. Och jodå, alla smårätter på lunchtallriken var närproducerade. De ingredienser som kom längst ifrån var knäckebrödet som var producerat på Öland och speltvetet från Alboga, Västergötland. Annars var osten från Ydre, den rökta regnbågen från trakten mellan Gränna och Tranås, en charkproducent från Örserum hade levererat baconet i minipajen och ett lokalt viltslakteri älgkorven och tjälknölen. Även om huvudleverantör av presslunchen var jätten Sodexo så tycks närodlat alltså fortfarande vara en trend som står sig!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
Annons
10:56 - onsdag 23 oktober 2013
Ute duggregnar det. Men det är lika bra när dagen vigts åt lantbruksmässa!

Att man aldrig lär sig. Allt som överhuvudtaget kan tänkas strula brukar strula på mässor. Speciellt om man ska rapportera från mässan samtidigt som man ska representera tidningen på plats i montern och se ut som att man har bra koll på läget. Den här gången är det framförallt den nya tjusiga mobilen som vägrar förmedla bilder in i datorn. Det fick bli att låna politiske redaktörens gamla hederliga kamera i stället och sprinta ut till ingången vid Elmia för ta samma bild en gång till. Ja, att det skulle bli många steg på stegräknaren här på Elmia hade vi ju räknat med, det gäller även besökarna som bekant!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
9:54 - onsdag 23 oktober 2013

Ja, så är vi då på plats! I ankomsthallen är undertecknad nära att krocka med en välklädd man i kostym som pratar snabb spanska med någon i mobiltelefonen. Nere i vår monter i hal B råder just nu lika febril verksamhet som i andra utställarmontrar. All teknik ska kopplas upp, i vårt fall handlar det om att packa upp datorer och skärmar, att se till att uppkopllingen fungerar med mera. 

Besökarna börjar anlända, i bussar och i bilar, i ett strilande duggregn.

Är du Elmiabesökare? Besök oss i vår monter, B:120. Välkomna!!

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Elmia
16:44 - onsdag 2 oktober 2013
Skärmdump från USDA:s hemsida.

Noterar att amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, stängt ner sin hemsida. En text konstaterar vackert att tills dess det har tagits beslut om ny finansiering i budgeten är hemsidan stängd. 

Detta på grund av budgetbråket i kongressen.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: USA
16:29 - tisdag 10 september 2013
På besök i apelsinfabriken. Foto: Frida Jonson

Krisen i Europa gör att Monica Cahen D'anvers och Cesar Masetti på Campina apelsinfarm bara säljer sina apelsiner och persikor på den inhemska marknaden.

- De (Europa, reds.anm.) betalar helt enkelt inte tillräckligt längre, berättar Monika.

Farmen ligger ett par timmar nordväst om Buenos Aires. Monika och hennes man är båda journalister och har ett radioprogram i Buenos Aires varje morgon.

För 30 år sedan startade de företaget och för 20 år sedan beslutade de sig för att ta kontroll över hela produktionskedjan. Nu odlar de apelsinerna och gör allt från rensning, kategorisering till att safta och sylta.

Frost och sjukdomar

Virussjukdomen greening är ett orosmoment. Sjukdomen finns i Brasilien men än så länge har den inte nått till Argentina.

Under juni-augusti (den argentinska vintern) har man haft problem med frost. Uppskattningsvis har de förlorat 40-50 procent av den tidiga skörden av persikor.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Argentina

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Bloggarkiv

down 2013

down 2011