Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  1 januari 1970

  Hemligt, hemligt hos John Deere

  Usa-resan rullar vidare. I dag var det dags för en rundttur i John Deeres tröskfabrik i Moline. Men till min och er läsares besvikelse var det totalt fotoförbud i fabriken.

  Guiden på John Deeres fabrik för S-seriens tröskor i Moline, var väldigt tydlig. Förutom totalt fotoförbud var det tre frågor som aldrig skulle få svar:

  * Hur många tröskor tillverkas per dag/månad/år?

  * Vad har fabriksarbetarna för löner?  * Vilka framtida produkter är på gång?

  Informationen om lönerna kanske jag hade klarat mig utan, men det andra hade ju varit lite kul att veta. Nåja, de anställda verkade väldigt nöjda i alla fall. Det var på något sätt en gemytlig stämning i de enorma, och då menar jag enorma fabrikslokalerna.

  Anläggningen är på runt 100 hektar, varav 38 hektar är under tak. Fabriken har 2 200 anställda som jobbar tvåskift fem till sex dagar i veckan.

  Väntetid

  Inga tröskor byggs förrän de är beställda. I dag är det en väntetid på ungefär nio månader. När väl den första plåtbiten börjat bearbetas tar det 10-14 dagar innan den färdiga tröskan rullar ut i andra änden av lokalerna.

  I början av fabriken står rad efter rad med laserskärmaskiner som skär ut delar till tröskan från stora ark av plåt. Överallt ligger de olika beståndsdelarna som allt eftersom monteras ihop. Ju längre in i fabriken man kommer desto större har delarna vuxit sig och allt fler delar börjar kännas igen till utseendet. 

  Svetsfogar från Göteborg 

  Många av svetsarbetena sker med robotar men fortfarande finns det här och var manuella svetsare. Jag berättade att svetsfogarna kommer från ESAB i Göteborg.

  Av det okända antalet färdiga tröskor rullar 60 procent på lastbilar för leverans i Nordamerika, 40 procent körs upp på tåg för vidare transport till hamnen i Baltimore och ut i världen.

  Till toppen