Annons

Rundvisningarna på fabriken görs av pensionerade fabriksarbetare. Flera av dem ser ut att vara över 80 år. Sam Splear är den yngste. Han har precis gått i pension efter 39 år i företaget. Även hans son jobbar här sedan 15 år tillbaka. Foto: Hans Dahlgren

Hemligt, hemligt hos John Deere

Usa-resan rullar vidare. I dag var det dags för en rundttur i John Deeres tröskfabrik i Moline. Men till min och er läsares besvikelse var det totalt fotoförbud i fabriken.

Guiden på John Deeres fabrik för S-seriens tröskor i Moline, var väldigt tydlig. Förutom totalt fotoförbud var det tre frågor som aldrig skulle få svar:

* Hur många tröskor tillverkas per dag/månad/år?

* Vad har fabriksarbetarna för löner?

* Vilka framtida produkter är på gång?

Informationen om lönerna kanske jag hade klarat mig utan, men det andra hade ju varit lite kul att veta. Nåja, de anställda verkade väldigt nöjda i alla fall. Det var på något sätt en gemytlig stämning i de enorma, och då menar jag enorma fabrikslokalerna.

Anläggningen är på runt 100 hektar, varav 38 hektar är under tak. Fabriken har 2 200 anställda som jobbar tvåskift fem till sex dagar i veckan.

Väntetid

Inga tröskor byggs förrän de är beställda. I dag är det en väntetid på ungefär nio månader. När väl den första plåtbiten börjat bearbetas tar det 10-14 dagar innan den färdiga tröskan rullar ut i andra änden av lokalerna.

I början av fabriken står rad efter rad med laserskärmaskiner som skär ut delar till tröskan från stora ark av plåt. Överallt ligger de olika beståndsdelarna som allt eftersom monteras ihop. Ju längre in i fabriken man kommer desto större har delarna vuxit sig och allt fler delar börjar kännas igen till utseendet.  

Svetsfogar från Göteborg  

Många av svetsarbetena sker med robotar men fortfarande finns det här och var manuella svetsare. Jag berättade att svetsfogarna kommer från ESAB i Göteborg.

Av det okända antalet färdiga tröskor rullar 60 procent på lastbilar för leverans i Nordamerika, 40 procent körs upp på tåg för vidare transport till hamnen i Baltimore och ut i världen.

Hans Dahlgren
Teknikredaktör ATL
Annons
Redaktionsbloggen
16:27 - torsdag 11 september 2014
Skärmdump från SVT.se.

Ikväll, torsdag, med bara tre dagar kvar till valet ska politikerna diskutera landsbygden i SVT. Ska bli intressant att se hur det går - och hur mycket lant- och skogsbruk som vävs in bland frågorna på landsbygden. 

Sverker Olofsson ska leda programmet.

Om man missat ATL:s egna lantbruksdebatt som var förra veckan med kunniga politiska reportern Sara Johansson går det att se här, tema för tema. 

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: lantbruksdebatten
Annons
10:26 - måndag 8 september 2014

Så hade man en förutfattad mening om att det nog regnar en hel del i det här landet. Så sant. Försökte ta bilder på hjortar i dag, det steg liksom ett vågrätt turkiskt bad rakt in i linsen. Och både bonde och hjortar såg rätt dränkta ut.

Men glada. Alla är glada här. Och roliga. Beror kanske på att de hela tiden frågar om man inte kan tänka sig en dram. En liten hutt whisky som gör livet värt att leva även för en samling muggiga journalister som misslyckats med sina bilder. Ibland får man vatten i sin dram, det kan i vissa lägen kännas på något sätt onödigt.

I dag har vi dessutom varit i Angus-land, stannade till och blickade upp mot Tillyfour där William McCombie lade grunden till det hela. Det blev närkontakt med en hel flock kolsvarta skönheter med sammet i blicken. Plus några skivor till lunch, faktiskt.

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
20:02 - fredag 5 september 2014
Foto: Marianne Persson

På livdjursauktion i dag. Kom i slang med William Brown som åker till Thainstone Exchange varje fredag tillsammans med sin söta fru Ethel. ”Man får ju fylla på efterhand, men nu får du vara tyst för nu måste jag handla.”
Ett kraftfullt argument.

Särskilt som köttdjursuppfödaren nog passerat de 80 med råge. Själv gick jag in i bonnaaffären på området och investerade i ett alternativ till Blundstonekängor. Röda minsann. Så att jag klarar regnet.

Döm om min förvåning när jag såg stora burkar med Stockholm Tar. Nån sorts bakteriedödande trätjära gissar jag. Och så en kniv för att karva hovar med, även den av svensk modell. Tja, svensk export av trä och stål bygger landet.

Dagens förutfattade mening: det är gott om får i Skottland. Japp, stämmer dessvärre den också.

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
7:37 - fredag 5 september 2014

Tidningen The Scottish Farmer har ett uppslag om ja eller nej till självstyret i Skottland. Lantbrukare Jim Hair från Brechin säger så här: ”Lantbrukare är affärsmän och ingen affärsman skulle gå in i ett avtal utan att känna till detaljerna…så varför överväger vi att sätta landets framtid på spel”. Röstar nej, alltså.

Andra tror att Storbritannien är på väg ut ur EU och att ett nej till självständighet skulle äventyra ekonomin för hela lantbruket. Röstar ja till självstyre. Blir intressant att höra mer under kongressen.

Dagens förutfattade mening: det är dimmigt i Skottland. Ja min själ, det är det. 

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland
8:39 - torsdag 4 september 2014
Foto: Frida Jonson

Från luften såg det inte alls särskilt skotskt ut. Inga hedar, ingen ljung, inga slott. Men väl ett gyllene landskap av stubb, prickat av rundbalar. De fält som var gröna hade däremot vita prickar, var det faktiskt får alltihop?

Jag är i Aberdeen i Skottland på en kongress för lantbruksjournalister, IFAJ 2014. Tillsammans med kollegor från hela världen ska jag få lära mig om hur det är att odla spannmål, föda upp köttdjur, livnära sig på turism eller odla potatis på just den här delen av klotet.

Och så hoppas jag bli av med en del förutfattade meningar. Som det där med hedar och ljung. Det verkar finnas rätt mycket mer.

Ja-sidan har ökat

TV-nyheterna handlar förstås om det skotska valet som stundar. En folkomröstning med frågan ”Ska Skottland vara ett självständigt land?” Det vill i alla fall Alex Salmond, ledare för Scottish National Party. Ja-sidan har ökat kraftigt den sista veckan.

Man undrar vad de skotska lantbrukarna tycker? Det lär vi nog få veta. Kongressen kan börja! Kul!

Marianne Persson
Reporter

Etiketter: Skottland

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Bloggarkiv

down 2013

down 2011