Annons

Rundvisningarna på fabriken görs av pensionerade fabriksarbetare. Flera av dem ser ut att vara över 80 år. Sam Splear är den yngste. Han har precis gått i pension efter 39 år i företaget. Även hans son jobbar här sedan 15 år tillbaka. Foto: Hans Dahlgren

Hemligt, hemligt hos John Deere

Usa-resan rullar vidare. I dag var det dags för en rundttur i John Deeres tröskfabrik i Moline. Men till min och er läsares besvikelse var det totalt fotoförbud i fabriken.

Guiden på John Deeres fabrik för S-seriens tröskor i Moline, var väldigt tydlig. Förutom totalt fotoförbud var det tre frågor som aldrig skulle få svar:

* Hur många tröskor tillverkas per dag/månad/år?

* Vad har fabriksarbetarna för löner?

* Vilka framtida produkter är på gång?

Informationen om lönerna kanske jag hade klarat mig utan, men det andra hade ju varit lite kul att veta. Nåja, de anställda verkade väldigt nöjda i alla fall. Det var på något sätt en gemytlig stämning i de enorma, och då menar jag enorma fabrikslokalerna.

Anläggningen är på runt 100 hektar, varav 38 hektar är under tak. Fabriken har 2 200 anställda som jobbar tvåskift fem till sex dagar i veckan.

Väntetid

Inga tröskor byggs förrän de är beställda. I dag är det en väntetid på ungefär nio månader. När väl den första plåtbiten börjat bearbetas tar det 10-14 dagar innan den färdiga tröskan rullar ut i andra änden av lokalerna.

I början av fabriken står rad efter rad med laserskärmaskiner som skär ut delar till tröskan från stora ark av plåt. Överallt ligger de olika beståndsdelarna som allt eftersom monteras ihop. Ju längre in i fabriken man kommer desto större har delarna vuxit sig och allt fler delar börjar kännas igen till utseendet.  

Svetsfogar från Göteborg  

Många av svetsarbetena sker med robotar men fortfarande finns det här och var manuella svetsare. Jag berättade att svetsfogarna kommer från ESAB i Göteborg.

Av det okända antalet färdiga tröskor rullar 60 procent på lastbilar för leverans i Nordamerika, 40 procent körs upp på tåg för vidare transport till hamnen i Baltimore och ut i världen.

Hans Dahlgren
Teknikredaktör ATL
Annons
Redaktionsbloggen
20:11 - onsdag 23 oktober 2013

Efter en välsmakande presslunch i Elmias pressrum blev jag nyfiken på om närodlat gäller även på Elmia. Det tog dock litet tid för de ansvariga i pressrummet att bena ut och det var först före hemfärd efter mässans stängning vid femtiden som jag fick en papperslapp i handen av en hjälpsam presskvinna. Och jodå, alla smårätter på lunchtallriken var närproducerade. De ingredienser som kom längst ifrån var knäckebrödet som var producerat på Öland och speltvetet från Alboga, Västergötland. Annars var osten från Ydre, den rökta regnbågen från trakten mellan Gränna och Tranås, en charkproducent från Örserum hade levererat baconet i minipajen och ett lokalt viltslakteri älgkorven och tjälknölen. Även om huvudleverantör av presslunchen var jätten Sodexo så tycks närodlat alltså fortfarande vara en trend som står sig!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
Annons
10:56 - onsdag 23 oktober 2013
Ute duggregnar det. Men det är lika bra när dagen vigts åt lantbruksmässa!

Att man aldrig lär sig. Allt som överhuvudtaget kan tänkas strula brukar strula på mässor. Speciellt om man ska rapportera från mässan samtidigt som man ska representera tidningen på plats i montern och se ut som att man har bra koll på läget. Den här gången är det framförallt den nya tjusiga mobilen som vägrar förmedla bilder in i datorn. Det fick bli att låna politiske redaktörens gamla hederliga kamera i stället och sprinta ut till ingången vid Elmia för ta samma bild en gång till. Ja, att det skulle bli många steg på stegräknaren här på Elmia hade vi ju räknat med, det gäller även besökarna som bekant!

Anja Thorsén
Etiketter: Elmia
9:54 - onsdag 23 oktober 2013

Ja, så är vi då på plats! I ankomsthallen är undertecknad nära att krocka med en välklädd man i kostym som pratar snabb spanska med någon i mobiltelefonen. Nere i vår monter i hal B råder just nu lika febril verksamhet som i andra utställarmontrar. All teknik ska kopplas upp, i vårt fall handlar det om att packa upp datorer och skärmar, att se till att uppkopllingen fungerar med mera. 

Besökarna börjar anlända, i bussar och i bilar, i ett strilande duggregn.

Är du Elmiabesökare? Besök oss i vår monter, B:120. Välkomna!!

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Elmia
16:44 - onsdag 2 oktober 2013
Skärmdump från USDA:s hemsida.

Noterar att amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, stängt ner sin hemsida. En text konstaterar vackert att tills dess det har tagits beslut om ny finansiering i budgeten är hemsidan stängd. 

Detta på grund av budgetbråket i kongressen.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: USA
16:29 - tisdag 10 september 2013
På besök i apelsinfabriken. Foto: Frida Jonson

Krisen i Europa gör att Monica Cahen D'anvers och Cesar Masetti på Campina apelsinfarm bara säljer sina apelsiner och persikor på den inhemska marknaden.

- De (Europa, reds.anm.) betalar helt enkelt inte tillräckligt längre, berättar Monika.

Farmen ligger ett par timmar nordväst om Buenos Aires. Monika och hennes man är båda journalister och har ett radioprogram i Buenos Aires varje morgon.

För 30 år sedan startade de företaget och för 20 år sedan beslutade de sig för att ta kontroll över hela produktionskedjan. Nu odlar de apelsinerna och gör allt från rensning, kategorisering till att safta och sylta.

Frost och sjukdomar

Virussjukdomen greening är ett orosmoment. Sjukdomen finns i Brasilien men än så länge har den inte nått till Argentina.

Under juni-augusti (den argentinska vintern) har man haft problem med frost. Uppskattningsvis har de förlorat 40-50 procent av den tidiga skörden av persikor.

Frida Jonson
Webbreporter ATL
Etiketter: Argentina

Bloggare

Frida Jonson
Webbreporter
Hans Dahlgren
Bloggar om teknik
Anja Thorsén
Webbredaktör
Sara Johansson
Reporter

Bloggarkiv

down 2013

down 2011