Annons

Ledarbloggen, Swedish Meats

10:36 - tisdag 15 november 2011

Dt kan inte hjälpas, tanken irrar till Swedish Meats när man hör om Skånemejeriers franska affär. I båda fallen såldes verksamheten och varumärkena. I Swedish Meats fall till det finska bndekooperativet HK Ruokatalo, nu HK Scan. Skånemejerier överväger att sälja til det privatägda jätteföretaget Lactalis.

Swedish Meats, i dag Sveriges Djurbönder, fick pengar och aktier. Aktierna skulle ge inflytande över företagets skötsel. Något sådant är inte fallet för Skånemejeriers medlemmar. De avsäger sig allt inflytande när de säljer, eftersom köparen är ett icke börsnoterat familjeföretag.

Men man kan förstås fråga sig hur mycket inflytandet i HK Scan för Swedish Meats egentligen var värt. Swedish Meats medlemmar har heller aldrig sett till så mycket av köpeskillingen. Vi får hoppas att Skånemjerier har ett bättre upplägg där - om det nu blir affär.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons

Ledarbloggen

I Ledarbloggen avhandlas aktuella ämnen, stort som smått. ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson har fritt spelrum. Lars är uppvuxen på ett familjejordbruk i Närke, är intresserad av Sverige i EU samt allt som ryker och för oväsen. Och han välkomnar diskussioner!


Till: Ledarbloggen

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Etiketter