Annons

Ledarbloggen, risfri tisdag

9:51 - torsdag 15 december 2011

Oskicket med köttfri måndag sprider sig. Nu läser jag att miljöpartister i Vara vill utreda om kommunen kan införa en köttfri dag i veckan på kommunens skolor, förskolor och äldreomsorg.

Det var oväntat att just Vara, denna primärproduktionens pärla, skulle snegla åt det hållet, men med miljöpartister kan man ju inte så noga veta. Man får hoppas att resten av kommunpolitikerna beslutar annorlunda. Svenskt kött kan man äta med gott miljösamvete.

Jag har puffat för Vara som kandidat till Årets matlandethuvudstad, men hittills har det inte lyckats. Men jag föreslår att kommunen i stället för en köttfri dag anammar min linje om risfria tisdagar och baljväxttorsdagar.

Asiens risodling släpper ut lika mycket växthusgaser som husdjurshållningen, och odling av baljväxter som ärter och bruna bönor är rena miljövinsten så av klimatskäl är det bättre att äta mindre ris och mer baljväxter. Se där, Vara, risfritt på tisdagar och baljväxter på torsdagar och vägen till utmärkelsen Matlandethuvudstad är utstakad!

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons

Etiketter