Annons

Ledarbloggen, restaurangmoms

9:42 - onsdag 7 september 2011

Sänkt restaurangmoms är Alliansregeringens favoritåtgärd inför nästa år. Men enligt Ekot är det tveksamt om det får någon effekt på sysselsättningen. Det har inte gått så bra i Finland, som försökt samma sak. Utvärderingen är dock inte klar. Ett försök med sänkt moms på "frisörtjänster" är dock avslutat. Det inleddes 2007 och har gett knappt mätbara effekter, så i Finland diskuteras nu ett återställande av frisörmomsen.

Men helt ärligt, var just frisörtjänster det bästa området att sänka på? Växer håret fortare med sänkt moms? Måste man klippa sig oftare efter en skattesänkning?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Finland, restaurangmoms
Annons
9:06 - torsdag 25 augusti 2011

Inför höstbudgeten är debatten tämligen livlig. Alliansregeringen har backat från det femte jobbskatteavdraget och lanserar i stället halverad restaurangmoms som det stora numret. Ett gammalt Centerförslag som Moderaterna gjort till sitt, påpekas från Centerhåll. Kristdemokraterna tycker att sänkt skatt för pensionärerna går före sänkt restaurangmoms.

Som så ofta finns det goda argument för båda uppfattningarna. Visst, det är lätt att hävda att eftersom pensionärerna inte arbetar ska de inte ha jobbskatteavdrag. Men om pension är uppskjuten lön är det annorlunda.

Och visst, det är det lätt att hävda, som Moderaterna, att halverad restaurangmoms ger flera tusen nya jobb. Det är också så att det i många fall handlar om jobb som går till ungdomar. Men antalet nya jobb måste tas med en nypa salt, och det blir under alla förhållanden dyra nya jobb.

Mot halverad restaurangmoms talar också att detta innebär ytterligare en speciallösning. Sådant borde vi försöka komma ifrån.

Så frågan är vad som gynnar Sverige bäst, att fler äter ute eller att pensionärerna får mer i börsen? Vi lekmän får bedöma det bäst vi kan. Kanske fler pensionärer går ut och äter om de får bättre råd och restaurangbranschen rycks upp på det viset?

Men visst är det lite egendomligt att man i kärva tider ska uppmuntras att lägga pengar på restaurangbesök. Borde inte gamla hederliga hushållskunskaper dammas av och mer mat lagas i hemmen i stället?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL

Etiketter