Annons

Ledarbloggen, Lars Ohly

10:08 - måndag 10 oktober 2011

Partiledardebatten i SVT:s Agenda i går fick som bekant extra uppmärksamhet när Socialdemokraerna och Vänsterpartiet hoppade av. De ville inte vistas i samma studio som Sverigedemokraterna. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och Lars Ohly har i tv fått förklara sina beslut, men inte övertygat. De framstår som rätt eländiga när de försöker. Sandlåda och politikerförakt är ord som dyker upp när man ser dem.

Själva debatten var inte direkt någon höjdpunkt heller. Miljöpartiets ena språkrör Åsa Romson fick ikläda sig oppositionsrollen. Och förnekade sig inte. Hon gick på i numera sedvanlig språkrörsstil, det vill säga gapig, beskäftig och forcerad. Kan ingen tala om för henne att lugna sig? Allianspartierna företrädare är raka motsatsen. Lugna och förtorendeingivande. Helt enkelt mycket bättre. Nykomlingen i gänget, Annie Lööf, C, gjorde ett gott intryck.

Och hur i hela friden tänker de som tror att Miljöpartiet ska komma överens med Alliansen i några viktiga frågor?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
10:54 - onsdag 10 augusti 2011

Vänsterpartiledaren Lars Ohly har aviserat sin avgång genom att inte ställa upp till omval. Vid nästa kongress i januari 2012 ställer åtminstone tre kandidater upp: riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska taleskvinnan Ulla Andersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Jonas Sjöstedt framstår som favoriten. Han anses ligga till höger i partiet. Blir det han som väljs har alltså pendeln slagit tillbaka under Lars Ohlys tid som partiledare. När han valdes i början av 2004 innebar det en utrensning av så kallade förnyare i partiet, och partiets röda färg lyste klart och starkt.

Lars Ohly själv bidrog med att framhärda med att kalla sig kommunist. Det dröjde ett och ett halvt år innan han ändrade sig - men bara till namnet, inte till gagnet.

Vad Lars Ohly kallade sig är en fråga som fått onödigt stort medieutrymme. Är inte frågan snarare om han var kommunist eller inte? Jo, enligt Lars Ohly själv så var han det. Och han fortsatte att vara det även efter det att han slopat k-beteckningen på sig själv.

Hans efterträdare skyr kommuniststämplen, men om de är det i alla fall, som Lars Ohly, är inte riktigt klart för mig. Det skulle vara bra att veta. Ju mindre kommunism det finns i världen desto bättre.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL

Etiketter