Annons

Ledarbloggen, kommunism

11:54 - onsdag 10 augusti 2011

Vänsterpartiledaren Lars Ohly har aviserat sin avgång genom att inte ställa upp till omval. Vid nästa kongress i januari 2012 ställer åtminstone tre kandidater upp: riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, den ekonomisk-politiska taleskvinnan Ulla Andersson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Jonas Sjöstedt framstår som favoriten. Han anses ligga till höger i partiet. Blir det han som väljs har alltså pendeln slagit tillbaka under Lars Ohlys tid som partiledare. När han valdes i början av 2004 innebar det en utrensning av så kallade förnyare i partiet, och partiets röda färg lyste klart och starkt.

Lars Ohly själv bidrog med att framhärda med att kalla sig kommunist. Det dröjde ett och ett halvt år innan han ändrade sig - men bara till namnet, inte till gagnet.

Vad Lars Ohly kallade sig är en fråga som fått onödigt stort medieutrymme. Är inte frågan snarare om han var kommunist eller inte? Jo, enligt Lars Ohly själv så var han det. Och han fortsatte att vara det även efter det att han slopat k-beteckningen på sig själv.

Hans efterträdare skyr kommuniststämplen, men om de är det i alla fall, som Lars Ohly, är inte riktigt klart för mig. Det skulle vara bra att veta. Ju mindre kommunism det finns i världen desto bättre.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons

Ledarbloggen

I Ledarbloggen avhandlas aktuella ämnen, stort som smått. ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson har fritt spelrum. Lars är uppvuxen på ett familjejordbruk i Närke, är intresserad av Sverige i EU samt allt som ryker och för oväsen. Och han välkomnar diskussioner!


Till: Ledarbloggen

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Etiketter