Annons

Ledarbloggen, KGB

15:01 - onsdag 18 januari 2012

Förlagskollegan Populär Historia skriver i sitt senaste nummer om den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB. Den samarbetade förstås med andra östblocksländers underrättelsetjänster, bland annat den tjeckoslovakiska. Fordonsförsäljning, Skoda bilar och Zetor traktorer, var en täckmantel för Tjeckoslovakiens informationsinhämtning. Zetortraktorer såldes i Sverige med argumentet att servicen var överdådig - gick traktorn sönder ryckte importören ut med helikopter och reparerade.

Det var bara det att helikoptern inte bara hade reservdelar med sig utan även avancerad elektronisk utrustning. Helikopterpiloterna uppges ha "reparerat" särskilt många traktorer i närheten av militärövningar i Sverige.

Känner du till något om den där helikoptern? Känner du någon som har fått sin Zetor lagad av någon flygande mekaniker? Cirkulerar det historier på bygden om detta?

Jag har aldrig hört talas om det. Men jag vill gärna veta! Ring eller mejla mig!

040-601 64 75, larsvernersson@lrfmedia.lrf.se

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons

Ledarbloggen

I Ledarbloggen avhandlas aktuella ämnen, stort som smått. ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson har fritt spelrum. Lars är uppvuxen på ett familjejordbruk i Närke, är intresserad av Sverige i EU samt allt som ryker och för oväsen. Och han välkomnar diskussioner!


Till: Ledarbloggen

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Etiketter