Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
9:35 - måndag 4 maj 2015

I går såg jag på Agenda att Labourledaren i Storbritannien, Ed Miliband, lovade att inte komma med för många vallöften i den kampanj som nu går in i slutskedet (valet är på torsdag den 7 maj).

Han ville hellre ”underlova” och ”överleverera” än tvärtom, sa han.

Men hur mycket var det löftet värt, undrar man, när jag i dag läser vad TT skriver, nämligen att han har låtit hugga in vallöften i sten – bokstavligt. I går

avtäckte han en 2,5 meter hög sten där sex, allmänt hållna, löften är inhuggna.

Daily Telegraphs kolumnist kallade påhittet ”det största självmordsbrevet i historien”, med en blinkning till en av Ed Milibands företrädare Michael Foot. Han gick till val 1983 med ett valmanifest som är känt som "det längsta självmordsbrevet i historien".

Och mycket riktigt, Margaret Thatcher sopade banan med Foot och hans kraftigt vänstervridna politik.

Intressant är att en punkt i Michael Foots manifest var Storbritannien ut ur EU. Den frågan har numera tagits över av andra, nämligen i första hand Ukip, och i andra hand Konservativa paritet, som blivit allt mer EU-skeptiskt.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Storbritannien
Annons
11:25 - fredag 24 april 2015

Också i Danmark är det rusning efter ekologiska livsmedel samtidigt som produktionen av sådana släpar efter.

Konsumenterna tycks fördra höga, eller högre, priser på det ekologiska sortimentet medan producenterna är tröga med att ställa om. Som i Sverige, alltså. En skillnad är att Danmarks konsumenter är stora förbrukare av ekovaror, av livsmedelsförsäljningen utgör 8 procent eko. Mest i världen. I Sverige är andelen 5,6 procent.

I tidningen Børsen säger Henrik Biilman, vd på Friland Food som är slaktbjässen Danish Crowns ekoköttsföretag, att han varje dag får säga nej till kunder för att han inte kan få fram nog med ekogris.

Trots att han betalar nästan tre gånger så mycket per kilo för ekogrisen som för den vanliga.

Økologisk Landforenings marknadschef Henrik Hindborg förklarar trögheten med att det är en mental barriär bonden måste passera när driften läggs om till eko. Många grisproducenter sitter också fast med stora investeringar som inte är avskrivna så att de kan skrotas. Och det tar två år att lägga om.

Efterfrågan har tagit fart sedan handelskedjorna satt ned priset på eko. Ekochefen i bondeorgansiationen Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, tror att det kan hämma strävan mot ett ökat utbud.

”De senaste jubeltalen för ekoförsäljningen är från innan priserna sattes ned”, säger hon till Børsen.

Icke desto mindre hoppas alla inblandade att produktionen av ekologiska livsmedel ska öka, och att konsumtionsökningen är så stark att bönderna vågar tro på en långsiktigt stabil marknad, och vågar ställa om.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Danmark, ekolantbruk
14:23 - onsdag 15 april 2015

Fler stresstester väntar Kalmarandan, skrev jag i ledaren den 10 april apropå Kalmar Lantmäns nej till fusion med Lantmännen.

Ja, det kom ett sådant test direkt.

När kalmariterna nobbade fusion blev svaret att Lantmännen ska:

a) ”öka samarbetet med Kalmar Lantmän inom bland annat inköp, produktion och utveckling av foder samt försäljning av Lantmännens utbud av maskiner”, enligt ett pressmeddelande

b) ” förstärka den regionala närvaron genom att öppna ett säljkontor samt ett flertal spannmålsmottagningar”, enligt samma meddelande.

Jag har glömt vilken statsman det var som sa att vid förhandlingar ska man le mycket men ha en laddad revolver till reds under bordet, men tankarna irrar till den personen när man läser om vad som händer i Kalmar.

Eftersom Kalmar Lantmän gick emot fusionen för att konkurrensen inte skulle urholkas kan man ju hävda, som Lantmännen nu gör, att de fick som de ville.

Men nog drar Lantmännen ut på det småländska slagfältet med ena handen bakbunden. Vad ska få de lokalpatriotiska Kalmarbönderna att gå över till Lantmännen om Lantmännens agerande uppfattas som dubbelspel?

Och om man ska slåss på marknaden med samma foder ur Kalmar Lantmäns foderfabrik blir det ju som att förklara krig mot vapenleverantören.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Lantmännen
13:42 - onsdag 15 april 2015

EU-parlamentets miljöutskott har enats om en kompromiss i frågan om hur stor del av energin i transportsektorn som ska få utgöras av biodrivmedel som anses konkurrera med matproduktion på åkermark.

Det blev ett tak på sju procent. Mer av de tio procent som ska utgöras av förnybara bränslen 2020 tillåts inte.

Vissa lobbygrupper och organisationer ville ha lägre gräns. Men det är svårförståeligt, det gynnar ju bara de fossila bränslen som vi vill bort ifrån.

”Vi har ju inte andra generationens biobränslen framme ännu i de volymerna att det är realistiskt att tro att om vi slutar tanka etanol så är alternativet biobränslen på alger. Då är ju alternativet bensin och fossila bränslen”, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till DN.

Så sant som det är sagt. Det är klart att det går att gynna de bästa drivmedlen utan att missgynna de näst bästa.

Bra är också att debatten om ILUC-effekterna i stort sett sopas undan. Hur produktionen av förnybara drivmedel påverkar användningen av mark är alldeles för svårberäkneligt för att det ska gå att fatta underbyggda beslut om förnybara bränslen.

i slutet av månaden ska EU-parlamentet rösta om saken.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: etanol, EU-parlamentet
15:21 - måndag 13 april 2015

Det är valkampanj i Storbritannien. Den 7 maj är det parlamentsval. På en bild i Svenska Dagbladet håller premiärminister David Cameron ett lamm i famnen och en nappflaska i ena handen.

Sådant går kanske hem i de brittiska stugorna. Det gick ju rätt bra för de svenska politiker som höll en gris, med knorr, i famnen under EU-valkampanjen.

Det påminner mig om historien om en annan konservativ politiker i en annan valkampanj för 60–70 år sedan. Winston Churchills son Randolph var också politiker och hade under en period en plats i underhuset.

Men Randolh gjorde det inte lätt för sig. Stor alkoholkonsumtion och koleriskt humör i kombination lockade måttligt med röster. Vid ett valmöte på landsbygden utsattes han, som storstadsbo och överklasstyp, för svår häckling.

"Hur många tår har en gris?" ropade en retsam åhörare.

Randolph Churchill blev inte svaret skyldig utan röt:

"Ta av dig stövlarna och räkna själv."

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Storbritannien

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter