Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
14:11 - torsdag 26 februari 2015

Storbritannien må framstå som ett EU-kritiskt land i svenska massmedier, men det kanske inte är så illa.

Enligt TT, som citerar en brittisk undersökning, ökar stödet för brittiskt medlemskap. 45 procent skulle svara ja om frågan landet ska vara kvar i EU om frågan ställdes i en folkomröstning i dag. 35 procent skulle rösta nej.

En folkomröstning ska ske senast 2017 har premiärministern lovat. Om den konservativa-liberala regeringen sitter kvar. Det blir parlamentsval i maj.

Det starkt EU-kritiska partiet Ukip får svagare siffror inför det valet, 14–15 procent mot 19 procent i höstas.

Några andra, mindre vetenskapliga, underökningar visar att jordbrukarna är angelägna om att stanna kvar i EU. Bondeorganisationen NFU:s ledare Meurig Raymond uppmanar alla partier att i god tid för valet tala om hur det ska gå för jordbruk och livsmedelsförsörjning om landet lämnar EU.

”EU är viktigt för oss bönder. Det ger oss tillträde till den gemensamma marknaden, dit 75 procent av vår export går. Det ger oss tillgång till arbetskraft, särskilt från de nya medlemsländerna. Och det ger oss Cap. Ja, det finns för- och nackdelar med allt detta. Men vi vet inte hur livet skulle bli utanför EU för inget av de stora partierna har gett oss minsta vink om vilken jordbrukspolitik de skulle ha”, sa han vid organisationens stämma.

Ett besked har han dock fått: om det blir labourregering blir det stopp för att avliva grävlingar för att stoppa spridningen av bovin tbc.

Labours skuggminister Maria Eagle deklarerade nyligen att pilotprojektet i Somerset och Gloucestershire omedelbart ska avslutas om labour får makten.

Meurig Raymond är ”bittert besviken” över det beskedet.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Storbritannien
Annons
17:44 - onsdag 25 februari 2015

Det är lustigt, men när LRF inlemmar någon sorts intresseorganisation under sin hatt så verkar en annan ett steg framåt.

Senast är det potatisodlarna som när LRF och Gro bildat LRF Trädgård nu bildar en riksförening med namnet Potatisodlarna.

Och när Svensk Mjölk blev LRF Mjölk så får Sveriges Mjölkbönder allt större uppmärksamhet och blir regeringens samtalspartner de också.

Spannmålsodlarna valde att stanna utanför LRF Växtodling när den avdelningen skapades. Inte heller Hästföretagarna gick med i LRF Häst. Men köttbönderna i Sveriges Djurbönder och Sveriges Grisföretagare gick med i LRF Kött, liksom Svenska Fåravelsförbundet - men inte Lammproducenterna.

Att alla ska tala med en röst för att den ska höras ordentligt är en god tanke. Men det är svårt att samla alla bakom en megafon. Det är nog rätt bra, i alla fall.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: LRF
17:09 - onsdag 25 februari 2015

Det stora danska bondeägda slakteriföretaget Tican ska fusionera med det jättelika danska slakteriföretaget Danish Crown.

Det är lustigt, men allt i pressmeddelandet kring affären känner man så väl igen, de vanliga flosklerna dyker upp.

Två bondeföretag som, ansatta av hård konkurrens, samlar styrkorna och går ihop. Det är svårt att klara sig i framtiden på egen hand, i detta fall för den mindre parten, Tican. Synergieffekter blir det, givetvis.

”Denna fusion är utan tvekan det bästa alternativet för våra medlemmar”, säger Ticans ordförande.

Och ja, affären hänger på konkurrensmyndigheterna. Och nej, internationellt sett så blir det nya jätteföretaget inte så stort.

Som sagt, man har hört det förut. Vid varje bondeföretagfusion.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Danish Crown, Tican
11:26 - tisdag 24 februari 2015

Importerade varor tar över butikernas mejeridiskar. I marknadsanalysen i dagens ATL beskrivs utvecklingen för den svenska hårdosten så här:

”Det är faktiskt svårt att hitta någon sektor som tappat fler marknadsandelar på så få decennier.”

Andelen importerad hårdost är nu 54 procent. Andelen importerad yoghurt var, enligt DN, 43 procent för två år sedan.

Två tankar dyker upp.

För det första, hur har de svenska mejerierna kunnat bli frånsprungna så kapitalt? Visst, lågpristrenden är obeveklig, men hade inte svenska ostar kunnat exporteras? De två stora mejeriföreningarna är ju helt eller delvis utlandsägda och har därmed tillgång till stora marknader utanför Sverige.

För det andra, vem utom några högröstade matdebattörer tror att det finns ett mervärde i beteskravet? Svenska konsumenter frågar inte efter det, det är ju uppenbart. Inte heller efter gmo-frihet.

För i så fall skulle väl inte en enda importerad yoghurt eller ost kunna säljas. Inte heller en hushållsost från Arla, den tillverkas som bekant i Danmark numera, ett land där mjölk produceras utan gmo-förbud och beteskrav.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Arla, gmo, ost
11:11 - tisdag 24 februari 2015

Min hemkommun Helsingborg får inga goda vitsord i en insändare i Sydsvenskan.

Under rubriken Skattebetalare på landsbygden verkar vara en lokal mjölkkossa beskriver Brita och Anders Norberg hur det är att bo i byn Frillestad, en mil från stadshuset.

Bussen drogs in för tio år sedan. Den som vill åka kollektivt till stan får gå tre till fem kilometer till närmaste pågatågsstation. Inne i stan kan man surfa gratis, i Frillestad får man bekosta fiber själv, och Skanova har börjat lägga ned kopparnätet. Krav på avloppen finns, men ingen ekonomisk hjälp. Vägarna får de boende sköta själva. Och så vidare.

Ingen rolig läsning för kommunpolitikerna, som säger sig ha höga ambitioner för staden som ”it-kommun” och vill skapa ”klimatsmarta livsstilstransportmönster”.

Särskilt som kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson är ny vice ordförande i Moderaterna och enligt egen utsago blev det för att ”lyfta in det lokala och regionala perspektivet i partiledningen”.

Så här avslutar insändarskribenterna:

”Helsingborgs kommun är på många sätt en välmående och välskött kommun, men vi skattebetalare på landsbygden verkar vara en lokal mjölkkossa. Inte undra på att 27 procent av våra grannar proteströstade på SD.”

Tyvärr gäller nog den verklighetsbeskrivningen i många kommuner.

Läs inlägget på: www.sydsvenskan.se/opinion/med-andra-ord/skattebetalare-pa-landsbygden-v...

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Helsingborg, landsbygd

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter