Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
23:15 - fredag 22 augusti 2014

Obehöriga äga ej tillträde. Livsfarligt område.

Skyltarna vid varje skogsväg som leder ut till stora vägen mellan Karbenning och Ängelsberg är övertydliga. På båda sidor längs den här vägen, som öppnades i dag, har branden lämnat tydliga spår.

Man vill inte gå in på småvägarna även om det hade varit tillåtet. Det är för dystert. Sotiga stammar och svart ris ligger huller om buller i brandgatorna närmast vägen, strax bakom står svartbrända träd kvar.

Efter en dag på Mellanskogselmia utanför Sala körde jag den nyöppnade vägen. Jag var inte ensam. Trafiken var rätt tät. Förmodligen var det både folk som skulle hem från jobbet och nyfikna som jag, som med egna ögon ville se.

Ned mot Ängelsberg ser jag resterna efter ett hus. Omgivningen är oskadd – kan branden ha tagit så slumpartat? Ett nedbränt träd, bland andra friska, ser jag också.

Under färden blir omfattningen av branden tydlig. Det är ett enormt område att köra runt med bil.

Omfattningen av de insatser som gjordes för att begränsa och släcka elden blir också tydlig.

Inte minst omfattningen av de frivilliga insatserna träder fram i de berättelser jag hör från dem jag talar med på mässan.

Och om jag som tillresande blir så illa berörd av en hastig titt på en mycket begränsad del av brandområdet, hur ska det då inte vara för dem som har förlorat någonting – eller allt?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Skog
Annons
14:32 - tisdag 19 augusti 2014

I pappers-ATL skrev jag ett ledarstick om behovet av skyddsjakt på rovdjur som tar tamdjur.

Jag nämnde att det i helgen skedde två angrepp, lo tog sex får utanför Gnesta och varg tog två minishetlandsponnyer utanför Lindesberg.

Men det skedde ytterligare ett angrepp: i lördags tog varg sju får i Torsby kommun i Värmland. Ännu ett exempel på att elstängsel inte fungerar på mark som vetter mot vatten.

Det var andra gången samma fårägare drabbats av vargangrepp. I sommar har djurägaren förlorat sammanlagt 20 djur på grund av varg och dessutom har tre djur tagits av lo.

Man tycker att skyddsjakt skulle vara på sin plats, men länsstyrelsen säger nej.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: rovdjur
16:34 - måndag 18 augusti 2014

Det är inte lätt att hänga med i turerna. När SVT ordnade valdebatt om ekonomin beskyllde Moderaterna Socialdemokraterna för att ha sänkt skatter, som slopad förmögenhetsskatt och miljonärsundantag, som försvar för egna skattesänkningar.

Fast nu vill de, Moderaterna alltså, inte sänka mer.

Socialdemokraten Magdalena Andersson beskyllde finansministern och moderaten Anders Borg för att vara världens största skattesänkare.

Som om det skulle vara så illa. I landet med världens högsta skatt är det väl snarare en välgärning.

Men nu vill de som sagt inte sänka mer. Om jag hänger med i turerna.

Hursomhelst, beröm för skattesänkningar verkar ingen svensk politiker kunna räkna med.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Politik
11:36 - fredag 15 augusti 2014

Nya modeller för hur riksdagsvalet ska gå till hör man om då och då.

Till exempel om vi ska sära på riksdags- och kommunval, om vi ska övergå till majoritetsval i valkretsarna som i Storbritannien eller om vi ska kunna rösta på ett förstahandsparti och ett andrahandsparti (andrahandspartiet skulle få rösten om förstahandspartiet inte skulle klara fyraprocentsspärren).

Dagens Nyheter skriver i dag om ett för mig nytt sätt: nettokrati.

Det innebär att väljaren har två röster, en för ett parti som vanligt, men också en röst emot ett parti.

Om ett parti ska ta sig in i riksdagen måste det dels komma över fyra procent med för-röster, dels få ett netto: fler ska rösta för än emot.

Tanken är att vi väljare också ska få möjlighet att tala om vad vi inte vill ha.

Opinionsinstitutet Novus har gjort en undersökning i saken. Det visar sig att de partier som fick flest mot-röster är Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. 49 procent av de tillfrågade lägger sin mot-röst på SD.

Ju längre ut på kanterna på den politiska skalan, desto fler motröster, alltså.

En konsekvens skulle bli att nya partier, som ju av förklarliga skäl inte är stora i början, skulle få mycket svårt att ta sig in i riksdagen.

Om det skulle vara bra eller dåligt kan diskuteras. Majoritetsval i valkretsarna har samma effekt, många röster skulle bli värdelösa, men dagens situation med många småpartier är ju inte heller bra.

Röstar man på ett parti och dess politik får man ett stödpartis politik på köpet om styrkeförhållandena inte är tydliga.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Politik
12:12 - onsdag 13 augusti 2014

Biltillverkaren Nevs i Trollhättan har begärts i konkurs för en skuld till en underleverantör på 150 000 kronor.

Jag har kluvna känslor inför Nevs, resterna av Saab i Trollhättan. Visst vill jag likaväl som väl alla andra att det ska finnas en ekonomiskt sund biltillverkning där, men ändå är turerna kring Saab och Nevs så absurda att trista ”vad var det jag sa”-tankar dyker upp.

Överdrivna förhoppningar har ställts på diverse ägare och ”räddare”, från GM via Victor Müller och Koenigsegg och andra spekulanter till svensk-kinesiska Nevs.

Just Nevs stod för något nytt, ett elbilsprojekt med två saker som talade för att det hela möjligen skulle gå bra:

Egen batteriteknik och batteritillverkning i Kina samt ett avtal med en kinesisk storstad, Qingdao, som ville satsa på elbilar och köpte in sig.

Nu verkar det som om alla förhoppningar byggdes på lösan sand. Igen.

Och igen lurar nya "räddare" i kulissen, indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng. Man ska inte hoppas för mycket på dem.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: elbilar

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter