Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
15:58 - fredag 27 mars 2015

Man suckar uppgivet när man tar del av de rödgrönas förslag i vårändringsbudgeten.

Energiskatten på bensin höjs den 1 december i år med 44 öre litern, och den på diesel med 48 öre. Energiskatten på biodrivmedel höjs i motsvarande grad. Rädsla för EU gör att E85 och låginblandad etanol ska klämmas till så att det inte finns risk för ”överkompensation”.

Resultatet blir att fossila drivmedel alltid är lönsamma att tanka.

Fossilbränslena blir billigare i takt med oljeprisraset, bilarna blir allt bränslesnålare och vi kör allt mindre totalt sett. Så staten vill väl kompensera för bortfallet av skattepengar. Men:

2030 ska den svenska fordonsflottan vara fossilfri.

Aldrig med sådan politik.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: diesel, etanol
Annons
15:21 - fredag 27 mars 2015

Är en slopad försämring en förbättring? Knappast, men det är vad landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill få landets jordbrukare att tro.

Han aviserar en energiskattehöjning på diesel från 2016 på 48 öre – men ”med hänsyn till den utsatta konkurrenssituation som det svenska jord- och skogsbruket för närvarande befinner sig i” ska detta kompenseras med att koldioxidskatten minskas med lika mycket.

Vad spelar det för roll om man tar igen på karusellen vad man förlorar på gungan?

”Reduceringen på 90 öre tar vi inte bort, utan höjer till 1,38 kronor”, som ministern säger till ATL.nu.

Som om status quo skulle innebära någon lättnad för bonden som redan har EU:s högsta dieselskatt.

Hur var det med kontrollstationen av dieselbeskattningen nu igen? Smäll på fingrarna med MP-linjalen?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: diesel, Sven-Erik Bucht
8:53 - tisdag 24 mars 2015

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill, som han skriver på DN Debatt, rita om kartan över Sveriges länsindelning.

Motivet är att till storleken ojämna län och landsting ger ojämn kvalitet i vård och omsorg. Servicen blir inte likvärdig över hela landet.

Det må vara som det vill med det, men varje gång jag hör talas om ändrade länsgränser tänker jag på Veterantraktorklubben.

I klubbens årsskrift från 1998 beskrivs våndorna med att hålla ett register över alla kända veterantraktorer uppdaterat. De redovisades länsvis men det blev problem när två skånska län och tre län i Västsverige bildade två nya storlän, Skåne län och Västra Götalands län.

Så här skriver klubben:

”Vi har därför beslutat att gå över till landskapsindelning. Våra landskap har en äldre tradition än våra län. Vi fick vår nuvarande länsindelning på 1600-talet, medan våra landskap har funnits sedan förhistorisk tid. Landskapen har numera ingen administrativ betydelse och det är ju en garanti för att inga förändringar därvidlag kommer att genomföras under överskådlig tid.”

Just det, landskapen må vara uråldriga men de lever kvar hos oss ändå.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: traktor
15:29 - fredag 20 mars 2015

Under lång tid lockade tecknaren Poul Ströyer till skratt i Dagens Nyheter. På 1970-talet ritade han folkpartister iförda tröjor med den geniala texten ”Mellanöl är farligare än kärnkraft”.

Jag kommer att tänka på de här teckningarna från förr, då det verkligen fanns mellanöl, när jag ser hur folkpartisterna i skatteutskottet nu har röstat om gödselskatten.

Den vill de återinföra, tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

De övriga allianspartierna och Sverigedemokraterna vill att den ska stanna där den är, i papperskorgen.

Vad hade Ströyer utmärkt folkpartister med i dag?

”Jag äter helst importerad mat” på tröjan, kanske.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Folkpartiet
16:17 - torsdag 19 mars 2015

På måndag besöker landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Karlstad för det första av sex stopp på olika platser i Sverige. Han inleder därmed en "livsmedelsdialog" för att "få de perspektiv som behövs för en långsiktig livsmedelsstrategi".

Alla som arbetar med eller berörs av livsmedelskedjan i Värmlands, Västmanlands och Örebro län är inbjudna till Karlstad.

För inte så länge sedan for den förre landsbygdsministern, Eskil Erlandsson, land och rike kring som ett led i Matlandet Sverige. En betydande del i detta projekt var att ministern genom att besöka nytänkande matentreprenörer av olika slag skulle ge uppmärksamhet åt dem som går före och visa vilken potential det finns i maten.

Internt fick Matlandet Sverige namnet "Eskil äter" eftersom han gärna provsmakade godsakerna.

Nåja, nu är det nya tider, ny minister och nya tag i fråga om livsmedelsstrategi. Den nye ministern lär heller inte gå hungrig från uppdraget.

Klockan tio är alla välkomna till Konsum på Timmergatan 1 i Karlstad, han börjar där, på eftermiddagen blir det livsmedelsdialog på Stadshotellet.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Sven-Erik Bucht

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter