Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
17:03 - torsdag 29 januari 2015

Ja, det är inte någon nyhet, men ändå – eftersom etanolen är så kritiserad lyfter jag gärna fram en ännu en rapport som bekräftar att etanolen är bättre än sitt rykte.

Nu är det ett lastbilsprojekt, Clean Truck, som bland andra miljöförvaltningen i Stockholm driver, som visar att ED95 från Sekab ger en klar klimatnytta. 65-70 procent minskar koldioxidutsläppen jämfört med MK 1-diesel.

Hur bra etanolen är beror på hur den produceras och hur restprodukterna används. Den bästa etanolen som används i Sverige minskar utsläppen med så mycket som 90-95 procent.

De första åren i projektet, 2011-202, användes etanol från skogsavfall med en koldioxidreduktion på drygt 85 procent.

I projektet ingick också metandieselbilar och elhybridbilar. Alla tre typerna har fördelar vid olika sorters transporter, men sammantaget är ED95 bäst.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: etanol
Annons
17:57 - tisdag 20 januari 2015

Ove Konradsson, vd för Skövde Slakteri, kom med en varning under Swedbanks och Sparbankernas jordbrukspolitiska debatt i Skövde.

För ”ökande okunskap hos myndighetspersoner om villkoren ni här lever under”, sa han till publiken på cirka 950 personer.

Lagen kan vi nog leva med, fortsatte han, men han ser en tilltagande fundamentalism i tillämpningen från till exempel djurskyddsinspektörer. Politikerna måste ge klara besked om tillämpningen, ansåg han.

”De här personerna måste ha svenskt bondförnuft”, slog han fast.

Bra rutet, Ove Konradsson.

För övrigt tyckte han att vi skulle skåla, för Sverige är förklarat MRSA-fritt. Jo, det är absolut något att fira!

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: djurskydd
17:46 - tisdag 20 januari 2015

På det stora bondemötet och jordbruksdebatten i Skara i går kväll deltog Ica Sveriges vd Anders Svensson. Det var mycket tal om svenska mervärden, märkning, utveckling av mervärden och, inte minst, samarbetet med LRF.

Det är ju bra, men långsinthet är en underskattad egenskap. Som jag besitter.

För det beröm som Icachefen inkasserade klingar i mina öron falskt. Vad har handeln gjort i decennier om inte aktivt medverkat till att nedmontera svensk animalieproduktion?

Att till exempel importera griskött från länder där svanskupering sker regelmässigt har bidragit till nedgången. Prispressen har varit hård för den som inte kan efterfråga det som marknaden vill ha, det vill säga lågpris. Det är ju förbjudet här.

Särskilt argumentet handelskedjorna har fört fram: vi måste importera det här olagliga köttet för det är så hård konkurrens från de andra kedjorna.

Som om bilhandlarna i braskande kampanjer skulle sälja billiga importbilar som inte uppfyller avgas- och krocksäkerhetskrav – för att de andra gör det!

Men nu sker en omvändelse under galgen. Konsumenterna har äntligen reagerat med följden att danskt griskött inte längre fungerar som lockvara.

Bättre sent än aldrig, antar jag man ska tycka om Ica. Men det känns surt.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: handel
11:04 - fredag 16 januari 2015

Vargjakten startade i gryningen.

Det är rubriken på ett TT-meddelande som lades ut klockan 9.40 i dag fredag den 16 januari.

Äntligen!

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: varg
16:48 - torsdag 15 januari 2015

I dagens svenska läroböcker i historia namnges fler nazister än kvinnor, skriver Dagens Nyheter i dag efter att ha lusläst sådana böcker.

Det är ju inte bra. Ja, att elever får lära sig om nazismen är förstås bra, men att kvinnor är så frånvarande i historien är inte bra.

Det får mig att tänka på en av mina käpphästar: frånvaron av entreprenörer i historieundervisningen.

Vem vet vem som skapade Volvo? Eller Scania? Eller Astra? Eller Asea? Eller Södra?

Alfred Nobel och Ingvar Kamprad är väl kända, men tänk så många entreprenörer som skapat så många viktiga företag som vi inte har en aning om. Och som är frånvarande i läroböckerna.

Käpphästen galopperade lite extra när jag under jul- och nyårshelgerna hamnade vid tv:n och såg en bit av ett Hans Villius och Olle Häger-program. Det var värst vad röda fanor och demonstrationståg som visades.

Men Sveriges resa från fattigt land till rikt industriland kom inte enbart an på arbetarrörelsen, inte enbart på Hjalmar Branting och Mäster Palm och Tage Erlander, utan även på männen – och kvinnorna – bakom de företag som gav arbetarna arbete.

Och inte enbart på den socialdemokratiske finansministern Ernst Wigforss utan även på Johan August Gripenstedt, finansminister på 18650- och -60-talen som liberaliserade och avreglerade det svenska näringslivet.

Den som vill lära sig om det som läroböckerna inte lär ut kan få en snabbkurs genom att läsa här: www.svd.se/naringsliv/alla-tiders-entreprenor

En favorit där är Ulla Murman som 1953 startade Sveriges första bemanningsföretag, Stockholms Stenografservice. Men se att en stenograf for ut till kunden var lika med olaglig arbetsförmedling, och Ulla Murman ställdes inför rätta, och fälldes, flera gånger. Två gånger hamnade hon i Högsta domstolen.

Men hon gav sig inte. Hon hade dessutom Högsta domstolen, justitiedepartementet och LO:s avdelning för rättsskydd som kunder.

I dag heter företaget Manpower och är störst i sin bransch.

Se där, kvinna och entreprenör och fullständigt okänd – fullständigt oacceptabelt.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: entreprenörskap

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter