Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
10:54 - tisdag 22 juli 2014

Åter på redaktionen efter en lång semester. Som vanligt gick det inte som jag hade tänkt. Det vill säga jag tänker inför varje semester att nu ska jag läsa böcker och ta det lugnt, men så blir det aldrig.

I stället har jag kört traktor, med vändare, strängläggare, inplastare och press. Vallskörden hos brorsan på Närkesslätten gick galant eftersom vädret var gynnsamt och jag inte körde sönder något.

Min bror är en av allt färre mjölkbönder i området. När han i Nerikes Allehanda läste om att tre av fyra sånglärkor har försvunnit under de senaste 30 åren konstaterade han att den utvecklingen följer mjölkböndernas.

Förmodligen har han rätt. Färre mjölkbönder, färre lärkor.

Å andra sidan är det ingen brist på fåglar i trakten. Från traktorhytten såg jag rapphöna, tofsvipa, storspov, kråka, hussvala samt en hel del av de uppenbarligen ovanliga lärkorna.

För andra semestern i rad åt jag antibiotika. I fjol fick jag lunginflammation, i år fick jag ett fästingbett som medförde borrelia som botades med en penicillinkur. Tack och lov att det ännu finns medicin som biter. Den där penicillinen verkar ha bitit extra bra, jag fick utslag och svullna händer, och ska nu genomgå test för penicillinallergi.

Förmodligen satt fästingen i gräset kring mina föräldrars vedhög. Den som har sett den högen behöver inte frukta kärnkraftens avveckling eller någon energikris över huvud taget. Nu är den dessutom i hus.

Om ved brukar man säga att den värmer flera gånger. Det är så sant som det är sagt. Att köra in farsans vedhög i vedboden var verkligen en värmande upplevelse.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: antibiotika
Annons
9:56 - onsdag 4 juni 2014

Äntligen får bruna bönan ett erkännande. Forskare vid Lunds universitet visar att en diet på diet på bönor och kornbröd ger tio procent mindre hjärt- och kärlsjukdomar. Det rapporterar SVT Sydnytt.

Att ”allt som är gott ger cancer på möss” är ju ett välkänt faktum. Och är det inte cancer så är det ont kolesterol och hjärtinfarkt. Eller diabetes. Eller övervikt. Eller högt blodtryck. Eller något annat elände som man äter sig till.

Men inget av detta gäller bruna bönor! Allt det där farliga här ovan minskar bruna bönor risken för.

- Om befolkningen åt så här så skulle det vara tio procent mindre besök på grund av detta på lasaretten, säger Juscelino Tovar, en av de forskare som Sydnytt talat med, om diabetes och hjärt- och kärlssjukdomar.

Dessutom är bruna bönor gott, de bidrar till sysselsättning och jobb och det är en av de mest klimatvänliga grödor man kan tänka sig.

Det är kort sagt bara fördelar med bruna bönor.

Och nej, det där oundvikliga om gaser i magen – inte ens det avskräcker. Enligt Juscelino Tovar är magen tillvand efter två veckor.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: baljväxter
16:43 - fredag 30 maj 2014

Det är mycket Miljöpartiet nu. Ett mandat till i EU-valet, på Socialdemokraternas bekostnad vid sluträkningen av rösterna, partikongress inleds i dag, och tidningarna är fyllda med artiklar om och av miljöpartister.

Under Brännpunkt i Svenska Dagbladet skriver ett nuvarande och ett före detta språkrör om stress i jobbet. I Dagens Industri skriver ett annat språkrör och partiets ekonomisk-politiska talesperson ett debattinlägg om vikten av höjda miljöskatter. I DI:s helgbilaga intervjuas båda språkrören i lättsam ton. I Dagens Nyhetr finns ett uppslag på temat MP:s skatter hotar jobben, hävdar fackförbund.

Slutligen, i DI finns en andraledare, signerad PM Nilsson, som går ut på a) att allianspartierna bör sluta med att "nagla fast MP i vänsterblocket" för att det kan vara bra att ha goda relationer när kommande politiska knäckfrågor kommer, och b) att MP bör undvika att erbjuda omgivningen tillfällen att stämpla partiet som vänster.

Jag vet inte om a) eller b) är det mest troliga. Den som har hört Åsa Romson uttala sig om alliansregeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet måste nog komma till slutsatsen att hon gör tvärtemot b) och att den som hävdar a) måste vara politiskt tondöv för att inte inse att MP faktiskt hör hemma i vänsterblocket.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Miljöpartiet
10:06 - måndag 26 maj 2014

Nej, det hjälpte inte att sova på saken. Det första intrycket stannar kvar: utslaget av EU-parlamentsvalet förskräcker.

Gudrun Schyman och Beppe Grillo. Är det någon som tror att de och deras partier har svaren på de frågor som plågar EU? Mer socialism, mer av det som vållat problemen, är det lösningen?

Eller är mer nationalism och främlingsfientlighet svaret när Ukrainas demokrati och självständighet hotas?

Kan Ukip fixa det? Eller Marine Le Pen? SD?

När ett enat och starkt EU är viktigare än någonsin röstar EU-medborgarna för splittring.

En gång på tidigt 1990-tal kallade en insatt bedömare EU-parlamentet för ”ett parlament av flera hundra Per Garthon” för att beskriva de lätt udda typer som då valdes in.

Det gjorde dock inte så mycket eftersom parlamentet inte hade fått den makt det har nu.

Det är allvarligare nu när rabulister och charlataner av alla schatteringar tågar in.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: EU-parlamentet
10:29 - fredag 23 maj 2014

Dagens Industris bilaga Weekend innehåller alltid en intervju med en känd person som får standardiserade frågor. I dag är det Annie Lööf som intervjuas.

På frågan ”du får tio mijoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?” svarar hon:

”Betalar av mina huslån och investerar i en skogsfastighet, som långsiktigt ger bra avkastning och under tiden möjlighet till rekreation.”

Svaret på frågan ”vilken politisk motståndare skulle du ta med till en öde ö?” överraskar lite:

”Jonas Sjöstedt. Vi står långt ifrån varandra ideologiskt, så det skulle inte vara en tyst och tråkig stund.”

Eller också är det inte överraskande utan en returnerad artighet, för förra veckan var det just Jonas Sjöstedt som intervjuades, och på öde ö-frågan svarade han Annie Lööf:

”Hon är riktigt sympatisk som privatperson. Dessutom kan hon inte sälja ut den svenska välfärden när hon är på en öde ö.”

Han svarar för övrigt nästan likadant som Annie Lööf på tiomiljonersfrågan, betala av på huslånet. Fast resten ska han sätta in på banken, Länsförsäkringar efter att han bytt från Nordea – deras utdelningar och bonusar var för höga, tyckte han.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter