Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
11:39 - torsdag 16 oktober 2014

Fyra stormar och flera skyfall, bland annat i Malmö och Stockholm, under de senaste tolv månaderna gör att försäkringsbolagen får lägga ut tre miljarder kronor i ”extra naturrelaterade skador”.

En talesperson för If säger till Dagens Nyheter att kostnaderna inte bara beror på klimatförändringar utan på vad han kallar samhällsförändringar – vi har med ökande levnadsstandard fler prylar som kan skadas.

Samtidigt har vi numera underdimensionerade avlopps- och dagvattenledningar.

Det hör naturligtvis ihop med hur tätorterna utvecklas. Med mer hårdgjorda ytor, det vill säga mer asfalt, minskar ytan där nederbördsmängder kan absorberas.

Jordbruket får ta smällen om tätorterna ska skyddas från översvämningar. På www.atl.nu/lantbruk/tg-rder-i-lantbruket-kan-f-rhindra-versv-mningar kan man läsa om ett danskt projekt som går ut på att jordbruket kan hjälpa till att reduceras följderna av skyfall. Bland annat ska svackor och låglänta marker utnyttjas som magasin.

Det låter sig förstås göras, men vem ska betala? Och om man värnar om matproduktionen så är det naturligtvis inte bra.

Det är hela samhällets ansvar att förbereda sig för framtida skyfall så att översvämningar förebyggs.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: klimat
Annons
11:11 - torsdag 16 oktober 2014

Vi har ett nytt världsrekord i tröskning: i England har en New Holland-tröska av största och senaste snitt skördat 797,6 ton vete på åtta timmar.

I snitt, alltså. Med toppar på 135 ton i timmen.

Det är imponerande. Men den mest imponerande uppgiften i sammanhanget är att bränsleåtgången under rekordkörningen blev 1,12 liter diesel per skördat ton vete.

Det sägs att vi lever i ett fossilberoende samhälle och att det är en parentes för att oljan tar slut snart. Men tänk, med drygt en liter utförs ett arbete som resulterar i ett ton spannmål.

Tänk dig att du håller en liter diesel i ena handen och ett ton vete i den andra...

Det är inte konstigt att vi lever i fossilsamhället. Så mycket slit vi undviker, så mycket dyrare maten skulle vara om inte oljan hade funnits.

(Se www.atl.nu/teknik/new-holland-tr-skar-fram-rekord.)

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: skörd
16:28 - måndag 13 oktober 2014

Det är en väldig fart på de danska ombildningarna av den rödgröna regeringen.

Justitieminister Karen Hækkerup, S, har avgått för att bli, hör och häpna, vd för bondeorganisationernas paraply Landbrug & Fødevarer.

Hon var tidigare social- och integrationsminister och under 18 veckor livsmedelsminister.

Den avgående vd:n Søren Gade, från borgerliga Venstre, var försvarsminister innan han gick till L&F.

Danmark är ett annat land, med ett jordbruk som har en annan tyngd än i Sverige. Att svenska ministrar skulle gå till LRF är svårt att tänka sig.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Danmark, Politik
12:06 - måndag 13 oktober 2014

Nya traktorer kan gå allt fler timmar mellan oljebytena. Nya John Deere 6Rhar till exempel fått intervallet för motoroljan förlängt från 500 timmar till 750, och om jag inte minns fel läste jag nyss om en annan traktor där hydrauloljan ska bytas efter 2 000 timmar.

För inte så länge sedan var 250 timmar för motoroljan och 1 000 timmar för hyrauloljan standard för traktorindustrin.

Det är förstås bra med förlängd driftstid mellan bytena eftersom det handlar om stora pengar. Tio liter i motorn och 60-70 liter i bakänden är inte ovanligt i en normalstor traktor, och dagens avancerade oljor är dyra. Varje byte handlar om många tusenlappar.

Men för att de förlängda intervallerna ska tillämpas kräver leverantören att märkets egen olja ska användas. Det kan innebära att den tänkta besparingen blir mindre. Men oljor ska man vara noga med.

Apropå oljor tycker jag att det är konstigt att inte fler traktortillverkare låter tranmissions- och hydrauloljan verka i var sitt system.

Att allt bakom motorn smörjs med samma olja verkar dumt: oljan riskerar att förorenas vid varje tillkoppling av slangar till yttre hydraulik. Och med den utbredda maskinsamverkan som i dag råder byter man olja med grannen varje gång man använder den gemensamma maskinen.

Tranmissionsskador är både vanliga och mycket dyra att reparera. Växellådan behöver sin egen olja.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: traktor
8:35 - onsdag 8 oktober 2014

I februari sjösattes en handlingsplan för svensk grisproduktion. Den kom til efter ett möte på landsbygdsdepartementet där olika aktörer för branschen och handeln diskuterade vad som kunde göras.

Efter ett halvår konstaterar Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, att "hennes" företag bland annat har dämpat marknadsföringen av danskt griskött till extrapris. Ursprungsmärkningen av charkvaror har också blivit bättre, och mer svenskt går in i emv-produkter.

"Det här handlar inte om välvilja från handelns sida. Man ser att det går att tjäna mer pengar", säger hon till ATL:s utsände vid Alnarps grisdag.

Se där ett positivt budskap! Men bara för att handeln tjänar mer pengar behöver ju inte grisproducenten göra det, men onekligen förbättras möjligheterna för bättre betalt till bonden när alla delar i kedjan kan tjäna pengar.

En annan positiv nyhet från Alnarpsdagen är att köttkonsutionen minskar. Det är positivt just för att det är importköttet som minskar - med sex, sju procent under det första halvåret. Det svenska köttet, både gris- och nötkött, tar markandsandel.

Man ska inte dra för stora växlar på detta, och kanske inte slå fast att det är resultatet av ett krismöte i vintras, men nog är det roligt at tänka att det kan hända saker när alla drar åt samma håll.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: gris

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter