Annons

Åh vilken god ost!

Lilla Gäsene mejeriförening - 30 medlemmar - har monter på Elmia. Där säljs ost av före detta mjölkproducenten Ingvar Holgersson i Ljung. Hans gård, nu generationsskiftad, ligger tre kilometer till mejeriet i Gäsene. Många vlll provsmaka och genast därefter vill de köpa av Ingvar och hans kollega i montern.

Det är nämligen väldigt god ost. De har namn som Bondmoran (31 %, lagrad 12 månader), Sjuhäradsost (26 %, 7 månader) och Minimunk (31 %, 12 månader). Priserna är 80-100 kronor kilot.

Minimunk är min favorit. Tänk vad lagring gör för smaken. Eller om det är att osten är gjord av mjölk från kor från Änglagårdsbygd, som det står på en skylt i montern.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
Ledarbloggen
10:06 - måndag 1 september 2014

Björn Waldegård har avlidit 70 år gammal. Det smärtar mig. Han har varit en idol i nästan 50 år.

Jag träffade Björn Waldegård en gång för länge sedan och talade för två år sedan med honom i telefon ett par gånger.

Jag tror jag var 14 år när min kusin och farbror och jag for till backtävlingen i Röfors utanför Arboga. Björn Waldegård var nybliven världsstjärna. Han log och verkade blyg, men min kusin och jag var ännu blygare så farbror Birger fick be om autografer.

För ett par år sedan ringde jag Björn Waldegård för en artikel i Magasinet på temat varför så många framstående rallyförare är lantbrukarbarn.

Jag hann knappt säga ”ATL” när jag presenterade mig innan han slog fast att han inte tänkte köpa någonting:

- Så mycket bonde är jag inte…, sa han.

Nej, föräldragården utanför Rimbo är utarrenderad sedan länge. Vi hade ett par långa samtal och Björn Waldegård berättade utförligt om sin karriär. Och att han mycket väl kunde ha blivit bonde: hade han misslyckats där i Monte Carlo-rallyt, dit han hade kommit på nåder som Porsches tredjeförare, så hade han nog stannat på gården.

Björn Waldegård är nämligen Sveriges största rallyförare. Och därmed en av världens främsta på området. Hans meritlista är lång som en vinternatt i Sibirien. Särskilt bör nämnas att han blev den förste världsmästaren när VM i rally infördes 1979 och hans fyra segrar i Safarirallyt.

Denne grabb från Roslagen gjorde sensation när han som helt oprövad i internationella sammanhang vann Monte Carlo-rallyt 1969 i en Porsche 911. 25 år gammal. Dessutom gjorde han om det året efter.

Han behärskade alla sorters biltyper, rallyn och underlag: is och snö i alperna och i svenska VM-rallyt i Värmland, öknar och regnskog i de afrikanska långdistanstävlingarna och asfalt i Sydeuropa. Han tävlade för alla de stora stallen, främst Porsche, Ford och Toyota.

Den brittiska tidskriften Autosports sajt framhåller i sitt minnesord särskilt Waldegårds seger i San Remo-rally där han vann över hemmaföraren, världsmästaren och asfaltsspecialisten Sandro Munari i likvärdigt material: båda körde rallybomben Lancia Stratos.

Mindre känt är att Porsche också prövade Björn Waldegård som racerförare. Han har tävlat i en 911 på Le Mans och 1970 kom han femma i lika legendariska som livsfarliga sportvagnsloppet Targa Florio på sicilianska byvägar i en Porsche 908/3.

Mina kontakter med Björn Waldegård har alltså varit flyktiga men jag kan ändå skriva under på allt som sägs om Björn Waldegård: en vänlig man och tillmötesgående man, mån om sin integritet - och en av världens främsta på sitt område.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: bilar
Annons
8:55 - måndag 1 september 2014

Ajdå, jag ser att min favoritkommun i tävlingen Årets matlandethuvudstad inte är med bland finalisterna.

Jag brukar hålla på Vara eftersom jag har fått för mig att det är en kommun där primärproduktionen väger tungt. Vara har lyckats rätt bra hittills och, om jag minns rätt, varit med bland finalisterna alla fyra år tävlingen har genomförts. Jag antar att kommunen har nominerat sig i år också, men nu tycks den ha snubblat på upploppet.

Årets finalister är följande: Borgholm, Kristianstad, Linköping, Strängnäs och Växjö.

Av dem håller jag på Kristianstad och Linköping, av samma skäl som ovan – jag tycker att primärproduktionen bör uppmärksammas i detta sammanhang och jag tror att de två slättkommunerna är högproducerande av till exempel spannmål och slaktdjur.

Den 12 september får vi veta vem som vann.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Matlandethuvudstad
23:15 - fredag 22 augusti 2014

Obehöriga äga ej tillträde. Livsfarligt område.

Skyltarna vid varje skogsväg som leder ut till stora vägen mellan Hästbäck och Ängelsberg är övertydliga. På båda sidor längs den här vägen, som öppnades i dag, har branden lämnat tydliga spår.

Man vill inte gå in på småvägarna även om det hade varit tillåtet. Det är för dystert. Sotiga stammar och svart ris ligger huller om buller i brandgatorna närmast vägen, strax bakom står svartbrända träd kvar.

Efter en dag på Mellanskogselmia utanför Sala körde jag den nyöppnade vägen. Jag var inte ensam. Trafiken var rätt tät. Förmodligen var det både folk som skulle hem från jobbet och nyfikna som jag, som med egna ögon ville se.

Ned mot Ängelsberg ser jag resterna efter ett hus. Omgivningen är oskadd – kan branden ha tagit så slumpartat? Ett nedbränt träd, bland andra friska, ser jag också.

Under färden blir omfattningen av branden tydlig. Det är ett enormt område att köra runt med bil.

Omfattningen av de insatser som gjordes för att begränsa och släcka elden blir också tydlig.

Inte minst omfattningen av de frivilliga insatserna träder fram i de berättelser jag hör från dem jag talar med på mässan.

Och om jag som tillresande blir så illa berörd av en hastig titt på en mycket begränsad del av brandområdet, hur ska det då inte vara för dem som har förlorat någonting – eller allt?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Skog
14:32 - tisdag 19 augusti 2014

I pappers-ATL skrev jag ett ledarstick om behovet av skyddsjakt på rovdjur som tar tamdjur.

Jag nämnde att det i helgen skedde två angrepp, lo tog sex får utanför Gnesta och varg tog två minishetlandsponnyer utanför Lindesberg.

Men det skedde ytterligare ett angrepp: i lördags tog varg sju får i Torsby kommun i Värmland. Ännu ett exempel på att elstängsel inte fungerar på mark som vetter mot vatten.

Det var andra gången samma fårägare drabbats av vargangrepp. I sommar har djurägaren förlorat sammanlagt 20 djur på grund av varg och dessutom har tre djur tagits av lo.

Man tycker att skyddsjakt skulle vara på sin plats, men länsstyrelsen säger nej.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: rovdjur
16:34 - måndag 18 augusti 2014

Det är inte lätt att hänga med i turerna. När SVT ordnade valdebatt om ekonomin beskyllde Moderaterna Socialdemokraterna för att ha sänkt skatter, som slopad förmögenhetsskatt och miljonärsundantag, som försvar för egna skattesänkningar.

Fast nu vill de, Moderaterna alltså, inte sänka mer.

Socialdemokraten Magdalena Andersson beskyllde finansministern och moderaten Anders Borg för att vara världens största skattesänkare.

Som om det skulle vara så illa. I landet med världens högsta skatt är det väl snarare en välgärning.

Men nu vill de som sagt inte sänka mer. Om jag hänger med i turerna.

Hursomhelst, beröm för skattesänkningar verkar ingen svensk politiker kunna räkna med.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Politik

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

Etiketter