Annons

Ledarbloggen, Elmia

11:55 - torsdag 20 oktober 2011
Bengt Bengtsson, 90 år, är på Elmia för 47:e gången. Han passade på att ta sig en pratstund med Lars Vernersson (som "bara" bevistat mässan 20 gånger) i ATL-hörnan.

Bengt Bengtsson från Alvesta tittar förbi ATL:s monter. Han har blivit av med sonen och hans kamrat, de försvann när han pratade med en maskinförsäljare en minut. Han verkar inte oroad. De är snart 50 år så de klarar sig nog. Själv är han 90 och en trogen Elmiabesökare. Han har bara missat tre på de 50 år mässan har funnits.

- De första åren hette den inte Elmia utan Rila, Rikslantbruksutställningen, berättar han.

Mjölkgården sålde han 1970, men han har skog kvar, och det är det som han är mest intresserad av i dag.

Bengt Bengtsson konstaterar att det skett en fantastisk utveckling under de åren han var lantbrukare. Inredningen i djurstallar, mjölkningsrobotarna och komforten i traktorerna är några av de stora sakerna.

Bengt Bengtsson är också en erfaren ATL-läsare:

- Den har vi haft i mitt hem så länge jag kan minnas!

Tack för pratstunden, Bengt!

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia
Annons
11:38 - torsdag 20 oktober 2011

Jag tillbringar en del av tiden här på Elmia med att stå i ATL:s monter. Jag delar ut tidningar och pratar med folk. Många mässbesökare vill prata och diskussionsämnena varierar kraftigt.

Ett urval: En norsk veterinär berättar att han lärt sig om klövproblem, kunskaper som han ska ta med sig hem där klövproblemen växer i takt med att de norska mjölkbesättningarna växer. Vi växlar kort. En herre från västra Sverige vill ändra distributionen av tidningen från posten till morgontidningsutdelning. Jag lovar att fixa. Landsbygdsminister Eskil Erlandssons pressekreterare ringer och frågar om jag vill träffa Portugals jordbruksminister som besöker Elmia. Det vill jag. En grannfamilj till min bror passerar. Vi morsar och byter några ord. En herre hävdar att en tidigare ATL-chef, vars namn han glömt, blivit landshövding. Jag förnekar detta. Ett par från Småland berättar att ATL:s reproter Jan Vainult besökte dem för några år sedan och ber om en hälsning till honom. Jag lovar att framföra den.

Vi har många trevliga och intresserade läsare, det står klart efter bara en kort stund i montern.</p>

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia
15:30 - onsdag 19 oktober 2011

Det slår aldrig fel, efter tio minuter på Elmia så träffar man alltid någon mer eller mindre nära bekant. Gemensamt för alla är att de vill prata. Och det är ju trevligt, förstås. Fast om man har något sorts tidsschema att följa så kan man glömma det.

Första kontakt den här gången blev ett gäng från mina hemtrakter utanför Örebro. Där spöregnade det när resan mot Jönköping anträddes. Det skulle det inte göra, enligt väderleksrapporterna.

Det ledde in till ett resonemang kring just väderleksrapporter. Och hur snett de kan hamna. En i gänget konsulterade tre olika, varav en betald, vädertjänster, men kunde bara konstatera att alla fungerade lika illa. Norska yr.no verkar ha rätt gott renommé, och förhoppningsvis kan det  aviserade samarbetet mellan SMHI och den norska motsvarigheten ge säkrare prognoser.

- Det handlar ju om så stora pengar numera, sa nestorn i gänget, och redogjorde för en av vädret havererad vallskördeinsats med mycket inhyrt folk och maskiner.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia

Ledarbloggen

I Ledarbloggen avhandlas aktuella ämnen, stort som smått. ATL:s politiske redaktör Lars Vernersson har fritt spelrum. Lars är uppvuxen på ett familjejordbruk i Närke, är intresserad av Sverige i EU samt allt som ryker och för oväsen. Och han välkomnar diskussioner!


Till: Ledarbloggen

Bloggare

Lars Vernersson
Politisk redaktör

Etiketter