Annons

Ledarbloggen, Elmia

15:19 - onsdag 22 oktober 2014

Vinnarna i Lantmannens och Spannmålsodlarnas tävling Vetemästaren fick sina priser på Elmia.

Tävlingen gick ut på att ta hem så stor skörd höstvete som det bara gick denna odlingssäsong. 40 tävlande lag gjorde upp om det i provrutor på ett fält i Skåne.

Ett finländskt lag, Erik Perklén och Staffan Björkell med bistånd av den svenske rådgivaren Fredrik Bodin, tog hem segern med en hektarskörd om 15 218 kilo.

– Det var gasen i botten från start, sa Erik Perklén om taktiken.

De snålade inte på insatserna, alltså, vilket gav resultat.

Originellt nog är en av vinnarna i denna sprut- och gödselfest, Staffan Björkell, ekologisk odlare på sin 55-hektars gård i södra Finland.

Vad kan en konventionell odlare lära av en ekologisk?

– Preventionstänkandet, att ligga steget före. Om något går på tok i ekologisk odling kan man inte rätta till det, säger Staffan Björkell.

Och att tänka på växtföljden och förfruktens betydelse, tillägger han.

Omvänt, vad kan en ekoodlare lära av en konventionell odalre?

– Att även en ekoodlare måste sträva efter hög skörd. Det är där pengarna kommer in.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia, spannmål
Annons
14:08 - onsdag 22 oktober 2014

Jag befinner mig på Elmia Lantbruk Maskin & Fält i Jönköping. Mässan börjar i dag och stänger på lördag.

Jag vet inte för vilken gång i ordningen. Mässan firar 40-årsjubileum den här gången, och jag har nog varit här hälften av gångerna.

Som barn fick jag följa med far någon eller några gånger, som ATL-medarbetare har det blivit en lång rad besök i tjänsten.

Det första gången som journalist vill jag minnas var den sista stora utomhusutställningen. På den tiden, fram till slutet av 1980-talet, ägde mässorna rum på sommaren, ute på det stora fältet bakom dagens mässhallar.

I början av 1990-talet ville maskinföretagen komma bort från den formen av stora, breda mässor av kostnadsskäl. De ville ha en smalare mässa för lantbruksproffsen. Då flyttade Elmia Lantbruk in i hallarna, och mycket möda lades på att hitta ett datum som skulle passa allt från skörd, höstbruk och inte minst älgjakt.

Det blev runt den 20 oktober.

Elmia är ett begrepp inom jordbruket, så det är tråkigt att höra att flera av de ledande leverantörerna av maskiner till jordbruket valt att hoppa över årets upplaga. Ett ecken på att det är dystert läge i jordbruket nu.

Förändringar väntar för Elmia, säger mässgeneralen Maria Lindsäth i ATL Play, men hon säger inte vilka.

Elmia utomhus blev ett smalare Elmia inomhus för proffsen, förmodligen dras ett varv till på veven. Maskiner ska visas i fält, för ett klientel av superproffs. Och ärligt talat, köpare till 30–40-fots tröskor finns inte fler än att de tre, fyra leverantörerna av sådan kan hålla reda på dem och bearbeta dem personligen.

Så kanske utomhus-Elmia kommer tillbaka, där folk får se maskinerna i arbete och till och med kan provköra.

Jag kommer att vara på plats, där också.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia
10:55 - torsdag 20 oktober 2011
Bengt Bengtsson, 90 år, är på Elmia för 47:e gången. Han passade på att ta sig en pratstund med Lars Vernersson (som "bara" bevistat mässan 20 gånger) i ATL-hörnan.

Bengt Bengtsson från Alvesta tittar förbi ATL:s monter. Han har blivit av med sonen och hans kamrat, de försvann när han pratade med en maskinförsäljare en minut. Han verkar inte oroad. De är snart 50 år så de klarar sig nog. Själv är han 90 och en trogen Elmiabesökare. Han har bara missat tre på de 50 år mässan har funnits.

- De första åren hette den inte Elmia utan Rila, Rikslantbruksutställningen, berättar han.

Mjölkgården sålde han 1970, men han har skog kvar, och det är det som han är mest intresserad av i dag.

Bengt Bengtsson konstaterar att det skett en fantastisk utveckling under de åren han var lantbrukare. Inredningen i djurstallar, mjölkningsrobotarna och komforten i traktorerna är några av de stora sakerna.

Bengt Bengtsson är också en erfaren ATL-läsare:

- Den har vi haft i mitt hem så länge jag kan minnas!

Tack för pratstunden, Bengt!

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia
10:38 - torsdag 20 oktober 2011

Jag tillbringar en del av tiden här på Elmia med att stå i ATL:s monter. Jag delar ut tidningar och pratar med folk. Många mässbesökare vill prata och diskussionsämnena varierar kraftigt.

Ett urval: En norsk veterinär berättar att han lärt sig om klövproblem, kunskaper som han ska ta med sig hem där klövproblemen växer i takt med att de norska mjölkbesättningarna växer. Vi växlar kort. En herre från västra Sverige vill ändra distributionen av tidningen från posten till morgontidningsutdelning. Jag lovar att fixa. Landsbygdsminister Eskil Erlandssons pressekreterare ringer och frågar om jag vill träffa Portugals jordbruksminister som besöker Elmia. Det vill jag. En grannfamilj till min bror passerar. Vi morsar och byter några ord. En herre hävdar att en tidigare ATL-chef, vars namn han glömt, blivit landshövding. Jag förnekar detta. Ett par från Småland berättar att ATL:s reproter Jan Vainult besökte dem för några år sedan och ber om en hälsning till honom. Jag lovar att framföra den.

Vi har många trevliga och intresserade läsare, det står klart efter bara en kort stund i montern.</p>

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia
14:30 - onsdag 19 oktober 2011

Det slår aldrig fel, efter tio minuter på Elmia så träffar man alltid någon mer eller mindre nära bekant. Gemensamt för alla är att de vill prata. Och det är ju trevligt, förstås. Fast om man har något sorts tidsschema att följa så kan man glömma det.

Första kontakt den här gången blev ett gäng från mina hemtrakter utanför Örebro. Där spöregnade det när resan mot Jönköping anträddes. Det skulle det inte göra, enligt väderleksrapporterna.

Det ledde in till ett resonemang kring just väderleksrapporter. Och hur snett de kan hamna. En i gänget konsulterade tre olika, varav en betald, vädertjänster, men kunde bara konstatera att alla fungerade lika illa. Norska yr.no verkar ha rätt gott renommé, och förhoppningsvis kan det  aviserade samarbetet mellan SMHI och den norska motsvarigheten ge säkrare prognoser.

- Det handlar ju om så stora pengar numera, sa nestorn i gänget, och redogjorde för en av vädret havererad vallskördeinsats med mycket inhyrt folk och maskiner.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Elmia

Etiketter