Annons

Ledarbloggen, Cicero

10:40 - torsdag 29 mars 2012

Till jobbets fördelar hör att det är varierat. I går kväll kunde jag till exempel passa på att gå på ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med temat skönhetens betydelse i landskapet.

Utgångspunkten var en skrift av vetenskapsjournalisten Jenny Jewert med titeln Inte av bröd och brädor allena. Hon redogjorde bland annat för hur folk har sett på landskapet genom tiderna, och citerade romaren Cicero:

”Ingenting kan vara mer givande att arbeta på eller vackrare att skåda än ett välskött åkerbruk”, skrev han 44 f Kr.

Nog kan jag sympatisera med det. När man till exempel åker från Malmö till Ystad en sommardag och ser dessa fantastiska vetefält med jämn, tät gröda på böljande kullar gläds jag över vyn. Fast majoriteten av seminariedeltagarna, mest biologer och landskapsarkitekter, ser nog bara en utarmande monokultur där Cicero och jag ser skönhet. En tistel skämmer min upplevelse där.

Samma sak med vindkraftverken. De står inte högt i kurs. Men jag tycker inte de är så förfärligt fula. Står det ett halvdussin verk vid vägen eller vid horisonten när jag är ute i det fria stör de inte mig. Jo, om ett av dem står stilla, det ser inte bra ut, tycker jag.

Jenny Jewert vågade sig också på en liten framtidsspaning: kanske är ett paradigmskifte på gång, på så vis att vi är på väg att uppfatta det långsiktigt hållbara som vackert. I så fall kan vindkraftverken omvärderas. En djärv tanke.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Cicero, Jenny Jewert
Annons

Etiketter