Annons

Ledarbloggen, Bosse Bildoktorn

13:28 - torsdag 15 mars 2012

Bosse "Bildoktorn" Andersson manar oss i ett inlägg på DN Debatt i dag att spara på naturresurserna. Även små saker kan ge stor miljöpåverkan, som batteridrivna apparater, skriver han.

Hans svärfars 80-åriga väggklocka dras upp en gång i veckan och har varit på service en gång. Men nu hänger det batteriklockor på väggar världen över, och miljöpåverkan när dessa batterier tillverkas, transporteras och skrotas är enligt Bildoktorn enorm.

Återvinning är populärt, konstaerar han vidare, men inte när det gäller bildäck. Utslitna däck eldas upp eller hamnar på deponi och avger koldioxid oavsett vilket. Bara två procent regummeras. Det borde vara mer, för det innebär en klar energi- och miljövinst. Och numera är regummerade däck bra.

Avslutningsvis skriver Bildoktorn att man bör köpa verktyg och maskiner av hög kvalitet, det lönar sig i längden.

Ja, det kan man hålla med om. Dagens slit och släng kanske håller de ekonomiska hjulen, regummerade eller inte, i gång, men på sikt måste det vara bättre att handla sällan och slita länge på grejorna.

Själv använder jag för övirgt min fars gamla armbandsur. Det är minst 60 år gammalt, och överlevde en mjölk- och skogsbondes dagliga bruk och misshandel i över 40 år innan det hamnade ett antal år i en skrivbordslåda. Efter en service av en urmakare går det som, ja, en klocka. Kanske jag köper regummerade däck nästa gång.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: Bosse Bildoktorn
Annons

Etiketter