Annons

Ledarbloggen, Åsa Romson

10:08 - måndag 10 oktober 2011

Partiledardebatten i SVT:s Agenda i går fick som bekant extra uppmärksamhet när Socialdemokraerna och Vänsterpartiet hoppade av. De ville inte vistas i samma studio som Sverigedemokraterna. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och Lars Ohly har i tv fått förklara sina beslut, men inte övertygat. De framstår som rätt eländiga när de försöker. Sandlåda och politikerförakt är ord som dyker upp när man ser dem.

Själva debatten var inte direkt någon höjdpunkt heller. Miljöpartiets ena språkrör Åsa Romson fick ikläda sig oppositionsrollen. Och förnekade sig inte. Hon gick på i numera sedvanlig språkrörsstil, det vill säga gapig, beskäftig och forcerad. Kan ingen tala om för henne att lugna sig? Allianspartierna företrädare är raka motsatsen. Lugna och förtorendeingivande. Helt enkelt mycket bättre. Nykomlingen i gänget, Annie Lööf, C, gjorde ett gott intryck.

Och hur i hela friden tänker de som tror att Miljöpartiet ska komma överens med Alliansen i några viktiga frågor?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Annons
8:26 - måndag 29 augusti 2011

Miljöpartisten Mikaela Valtersson slutar i riksdagen och sänder via DN Debatt en avskedshälsning: Miljöpartiet bör sikta på att sitta med i regeringen efter valet 2014, och för att göra det måste partiet ändra uppfattning om Moderaterna. Socialdemokraterna får inte bli den enda tänkbara regeringspartnern.

Det kan ju bli så att flera partier inte kommer in i riksdagen. Om Kristdemokraterna och Centern inte gör det öppnar sig möjligheten för MP att träda in vid sidan av Moderaterna och Folkpartiet.

”Miljöpartiet kommer aldrig bli ett femte alliansparti”, skrev språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin på DN Debatt nyligen. Men kanske ett tredje eller fjärde?

Men med dagens språkrör är det svårt att se någon förändring, och om nu den främsta förespråkaren för en alternativ linje slutar så blir det väl inget av.

Vore det önskvärt? Nja, det beror på alternativet. Omvänt gäller förstås att om Vänsterpartiet inte kommer in i riksdagen så öppnar sig samma möjlighet för en S-MP-regering. Det vore värre.

Så olika det kan vara; MP har siktet inställt på regeringsmakten oavsett valutslag, C och KD får ställa siktet på att klara fyraprocentsspärren.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
10:41 - tisdag 31 maj 2011

Mina förhoppningar om att Miljöpartiets nya språkrör skulle ha en annan framtoning än de två tidigare, som mest präglades av surmulet besserwisseri, tycks komma på skam. Nu har jag sett Åsa Romson två gånger i tv:s nyhetsstudior och hon tycks anamma sin företrädares opåkallade aggressivitet. Dessutom har hon svårt att svara begripligt på enkla frågor. I går fick studioreportern fråga om två gånger om hon trodde att Tysklands kärnkraftsstopp innebär ökade koldioxidutsläpp. Jag begrep ändå inte vad hon menade.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
13:26 - måndag 23 maj 2011

Tisdagssticket: ATL tycker att Miljöpartiets nya språkrör Åsa Romson verkar vara en fullfjädrad politiker trots att hon hittills är rätt okänd. På frågan ”vill ni höja bensinskatten?” i SVT:s Agenda kom hon med en lång utläggning om styrmedel. Hennes språkrörskollega Gustav Fridolin fick sufflera ett försiktigt ”ja” när programledaren inte förstod svaret.

Men andra besked var tydligare. Miljöpartiet vill sväva över höger-vänsterskalan i politiken och bli en ”tredje kraft”. Men egentligen är det ett vänsterparti. Vilket vi redan visste, men med de nya språkrören tycks det bli tydligare. Och när partierna blir allt mer lika är det ju bra med tydlighet.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL

Etiketter