Annons

Ledarbloggen, antibiotika

9:54 - tisdag 22 juli 2014

Åter på redaktionen efter en lång semester. Som vanligt gick det inte som jag hade tänkt. Det vill säga jag tänker inför varje semester att nu ska jag läsa böcker och ta det lugnt, men så blir det aldrig.

I stället har jag kört traktor, med vändare, strängläggare, inplastare och press. Vallskörden hos brorsan på Närkesslätten gick galant eftersom vädret var gynnsamt och jag inte körde sönder något.

Min bror är en av allt färre mjölkbönder i området. När han i Nerikes Allehanda läste om att tre av fyra sånglärkor har försvunnit under de senaste 30 åren konstaterade han att den utvecklingen följer mjölkböndernas.

Förmodligen har han rätt. Färre mjölkbönder, färre lärkor.

Å andra sidan är det ingen brist på fåglar i trakten. Från traktorhytten såg jag rapphöna, tofsvipa, storspov, kråka, hussvala samt en hel del av de uppenbarligen ovanliga lärkorna.

För andra semestern i rad åt jag antibiotika. I fjol fick jag lunginflammation, i år fick jag ett fästingbett som medförde borrelia som botades med en penicillinkur. Tack och lov att det ännu finns medicin som biter. Den där penicillinen verkar ha bitit extra bra, jag fick utslag och svullna händer, och ska nu genomgå test för penicillinallergi.

Förmodligen satt fästingen i gräset kring mina föräldrars vedhög. Den som har sett den högen behöver inte frukta kärnkraftens avveckling eller någon energikris över huvud taget. Nu är den dessutom i hus.

Om ved brukar man säga att den värmer flera gånger. Det är så sant som det är sagt. Att köra in farsans vedhög i vedboden var verkligen en värmande upplevelse.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: antibiotika
Annons
11:08 - onsdag 17 juli 2013

Mina tre veckors semester blev till nästan tre veckors sjukskrivning. Jag fick lunginflammation. Tack ock lov bet penicillinet på mig. Jag blev därmed en siffra i statistiken: var fjärde svensk får årligen minst en antibiotikakur.

Penicillin är verkligen en undermedicin. För inte så länge sedan dog folk av lunginflammation.

Men nu är vi tillbaka till den tid som vi trodde var förbi. Antibiotikan har lärt oss att närmast bagatellisera bakterieinfektioner. Man tar några piller under några dagar och så är man bra igen. Men medicinernas stora effektivitet har medfört överanvändning, och bruket i djuruppfödningen världen över har gått alldeles för långt. Oaktsam användning ger upphov till resistenta superbakterier som kräver nya mediciner. Sådana går det trögt att utveckla eftersom den krassa läkemedelsindustrin hellre vill satsa på produkter som många personer måste ta regelbundet resten av livet för att hålla något blodvärde eller annat i schack.

Antibiotikaresistens är ett stort problem inte bara för folkhälsan utan också för animalieproduktionen. Både djur och lönsamhet blir lidande om vi inte kan behandla sjuka djur.

Svensk animalieproduktion använder minst antibiotika av Europas länder. Bara Island och Norge slår oss. Nu har förhandlingar om ett handelsavtal mellan EU och USA inletts. Jag hoppas innerligt att köttprodukter från djur som fått antibiotika i tillväxtsyfte inte kommer hit. Den frågan får inte kompromissas bort.

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL
Etiketter: antibiotika
8:29 - fredag 3 juni 2011

Ännu ett larm skrämmer upp oss. Ehec har skördat flera dödsoffer, varav ett i Sverige. Det sägs nu vara en ny och särskilt aggresiv variant av bakterien.

Mönstret från det förra stora larmet, svininfluensan, går igen. Det var också en ny variant som var livsfarlig även för unga och i övrigt friska personer, de som normalt klarar de återkommande influensaepidemierna.

Nu återstår att se hur ehecsmittan utvecklas, och hur myndigheter hanterar den. De efterkloka anser som bekant att hanteringen av svininfluensan innebar en kraftigt, och svindyr, överreaktion.

En positiv effekt av svininfluensa är att folk fick upp ögonen för vikten av allmän hygien som att tvätta händerna. Andra smittor som sprids genom dålig handhygien minskade faktiskt när folk började "sprita" händerna. Förhoppnigsvis bidrar eheclarmet till bättre livsmedelshygien. Man kan inte ta för givet att allt kan ätas rått rakt av utan ens en avsköljning.

I dag skriver TT om att en muterad variant av den multiresistenta stafylokocken MRSA har hittats i Danmark och Storbritannien i komjölk och hos människor. Det är också illavarslande. Vad gör vi när antibiotikan inte biter längre?

Lars Vernersson
Politisk redaktör ATL

Etiketter