Annons

Vardag på gården

Nej nu har det varit en rejäl bloggsvacka här längst i norr. Jag fick inte ens till en julhälsning till er som läser bloggen. Skärpning Larsson! Hursomhelst hoppas jag att ni har haft en lugn och skön helg! Vi har haft det minst sagt fullt upp, både med firande och jobb. God mat i överflöd, trevlig tomte med fina julklappar och en hel del mys. Parisarna och Jenny från Stockholm har varit här och tack och lov regnade inte all snö bort innan de kom. I ladugården har det varit mindre mysigt. Kommunikationsproblemen mellan pc:n och roboten fortsatte och stopplarmen blev allt frekventare. Särskilt jobbigt var det på nätterna. Vi hade hit serviceteknikern två gånger veckan innan jul, men det blev ingen ordning på det. Natten till tisdag kulminerade allt med en total krasch. Bonden hade jouren och sprang omkring i långkalsonger i ladugården. Tack och lov var det vardag så Birger kom vid femtiden på morgonen. Jag är väldigt glad att vi har möjligheten att mjölka på bås och det utnyttjade vi nu på allvar för andra gången sedan vi satte in roboten. Jag vet inte hur man klarar sig utan ett reservsystem när sådant här inträffar. Det kan varken vara bra för folk eller fä. Serviceteknikern kom efter några timmar och tack vare honom och en erfaren bakjour fick vi igång roboten vid fyratiden på eftermiddagen (!). Då hade vi kontinuerligt mjölkat korna så det gick ingen nöd på dem. Vi tappade inte heller mjölk, trots haveriet. Pust och stön, nu är roboten i god form och korna jobbar på riktigt bra.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
10:05 - söndag 25 januari 2015

En bild från morgonens halmning. Det är fint väder och någon enstaka minusgrad ute. Vi har för ovanlighetens skull köpt in några avvanda kalvar. De verkar trivas bra här.

Det är så skönt att vara ute och jobba. Att få röra på kroppen och ha torr och fin halm att ströa ut hos djuren.

Jag håller på en del med pappersarbete just nu, som så många andra den här tiden på året, och jag tror nästan inte att jag skulle stå ut om jag inte jobbade i lagårn som motvikt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
12:20 - lördag 24 januari 2015
Ingemar fixade biffen och turligt nog hade vi grejerna som behövdes hemma. Vid halv tio igårkväll kunde jag glatt tömma brunnen. Gödsel är bra att ha, men också jobbigt att ha. Nu kommer resten av helgen att gå som smort.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
17:28 - fredag 23 januari 2015

Den här och nästa vecka har vi god hjälp av Emil som gör praktik på gården. Han går sista året på Grans naturbruksskola och är både intresserad och duktig. Det bådar gott för framtiden! På bilden har han varit och hämtat spannmål hos grannbonden. Idag har hans dag (och även min) tyvärr mest handlat om gödsel. Det är fredag och då passar givetvis gödselpumpen på att lägga av. Veckobrunnen är full och det måste pumpas. Det är något himla elfel eller kortslutning. Nu väntar jag på en annan duktig kille härifrån byn som är elektriker. Jag håller tummarna! Om inte han får till det lär jag ha fullt upp med att hålla undan gödsel som svämmar över. Just nu anser jag att fredag är sämsta dagen på veckan och måndag den bästa.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
9:25 - torsdag 22 januari 2015

Vår gamling 518 Svana börjar bli flintis och hon är så söt. Jag trodde att hon hade nött bort luggen, men det ser ut som om hon tappar hår. Precis som gamla tanter på äldre dar. Hon är född 2003 och dräktig med sin tionde kalv. Egentligen är hon en suris och ganska osocial. 518 avskyr att bli trängd och är såklart högst i rang. Det visar hon så fort det finns en möjlighet.

Det har varit en himla kall och kärv vecka, men turligt nog är de flesta jobb inomhus så här års. Bland annat har Philip röjt upp bombnedslaget i verktygsrummet och rummet där kompressor och vakumpump huserar. Vilken skillnad! Han har slängt en massa grejer och sorterat det som ska vara kvar. Nu gäller det att hålla fast vid att var sak har sin plats. Det är inte lätt, men den här gången har vi förutsättningar att lyckas.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
23:59 - onsdag 21 januari 2015

Jag måste bara berätta det här, jag lovar att återkomma snart med något bondebloggigare.

 

Två barn möter mig i hallen när jag kommer in från lagårn. De är fem respektive snart sju år och verkar ha väldigt bråttom.

- Mamma! Vi behöver en stridsspets! 

- Va!? (Vad är det hon säger, ungen?)

- Det är jätteviktigt, mamma! Det håller på att gå åt skogen här!

- Jaha, och då behöver du en... (alltså, jag måste ju ha hört fel på något sätt...)

- En stridsstpets!! Vi behöver en nu på en gång! Vi har letat överallt!

- Men alltså....? (You´re telling me you need a fricking WARHEAD???!!)

- Jo vi håller på att baka, och nu ska vi ha grädde på kakan! Vi hittade stritsen, men ingen spets....

 

(De trodde inte på mig när jag sa att det heter TYLL. Det tyckte att det lät helt vansinnigt och inte alls logiskt)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006