Annons

Vardag på gården

Nej nu har det varit en rejäl bloggsvacka här längst i norr. Jag fick inte ens till en julhälsning till er som läser bloggen. Skärpning Larsson! Hursomhelst hoppas jag att ni har haft en lugn och skön helg! Vi har haft det minst sagt fullt upp, både med firande och jobb. God mat i överflöd, trevlig tomte med fina julklappar och en hel del mys. Parisarna och Jenny från Stockholm har varit här och tack och lov regnade inte all snö bort innan de kom. I ladugården har det varit mindre mysigt. Kommunikationsproblemen mellan pc:n och roboten fortsatte och stopplarmen blev allt frekventare. Särskilt jobbigt var det på nätterna. Vi hade hit serviceteknikern två gånger veckan innan jul, men det blev ingen ordning på det. Natten till tisdag kulminerade allt med en total krasch. Bonden hade jouren och sprang omkring i långkalsonger i ladugården. Tack och lov var det vardag så Birger kom vid femtiden på morgonen. Jag är väldigt glad att vi har möjligheten att mjölka på bås och det utnyttjade vi nu på allvar för andra gången sedan vi satte in roboten. Jag vet inte hur man klarar sig utan ett reservsystem när sådant här inträffar. Det kan varken vara bra för folk eller fä. Serviceteknikern kom efter några timmar och tack vare honom och en erfaren bakjour fick vi igång roboten vid fyratiden på eftermiddagen (!). Då hade vi kontinuerligt mjölkat korna så det gick ingen nöd på dem. Vi tappade inte heller mjölk, trots haveriet. Pust och stön, nu är roboten i god form och korna jobbar på riktigt bra.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
2:05 - söndag 29 november 2015

Idag har vår brottarklubb annordnat en serietävling i Sundsvall.

Matilda, 9, vår näst äldsta dotter började med brottning för lite drygt ett år sedan. Hon tycker att det är fantastiskt roligt.
Brottning passar henne bra. Dels är hon explosiv, stark och tjurig och dels behöver hon en plats och en arena som är hennes, där hon får vara bra och bli sedd på ett sätt som just hon behöver.

Trots att brottning är en individsport har jag sällan sett en sådan lagkänsla och klubbanda som här. Vår klubb, Sundsvalls AIK , uträttar storverk.  De vuxna som leder och tränar barnen, och de ungdomar som är med som förebilder och hjälpledare, är helt otroliga.

Idag var det tävling.
Under matchen är brottaren ensam med sin motståndare. Det finns inget som heter lika eller oavgjort. När det är är slut står där en vinnare och en förlorare. Alltid. Och brottaren står själv. Segern är barnets egen, så ljuvligt stor och fullkomlig. Förlusten likaså. Ett eget nederlag som ska bäras på egna små axlar.  

Kanske tack vare just det, den ensamma kampen under matchernas få minuter, skapas en fantastiskt stark laganda. Barnen hejar på när kamraterna går sina matcher, de gratulerar och delar glädjen så geniunt när någon vinner. Och de tröstar med både hjärta och starka små armar när det går dåligt.

De här ungarna lär sig något som väldigt många, även vuxna, har tappat bort idag. Att glädjas med andra och att osjälviskt stötta när det går tungt för någon.

Hjärtat tar ett extra skutt när man ser det här som vuxen. Hur väl barnen tar hand om varandra. De hjälper den som är liten eller ny i klubben. De bjuder in, läser av, tar en hand, öppnar en famn.

Kraften bakom allt detta, armeringen som gör klubben så stark och viktig, är så klart en samling fantastiska vuxna. Ledare och tränare som engagerar sig bortom alla gränser. Som lär barnen så otroligt mycket mer än grepp och fallteknik.
Dessa människor ingjuter mod, glädje och empati i varje barn. De visar vad som menas med respekt och ansvar och de ser barnen. Känn på det: De ser barnen.

Jag är stolt och glad över att jag fick sätta upp en reklamskylt från Nyhléns Hugosons i idrottshallen i morse. Det var som tack för en fin sponsringsinsats till föreningen.
Jag hoppas att Nyhléns Hugosons, och andra företag som är eller vill vara med,  förstår att de inte bara stöttar sunt idrottande, en bra barn-och ungdomsverksamhet och mycket annat som föreningen jobbar med. De ska veta att de även med och skapar självkänsla, kamratskap, engagemang och samhällsnytta.

Allt med fokus på människors lika värde. Allt för att stärka och bygga. Och hela tiden med vilja och glädje som främsta verktyg.

Tack!

Sundsvalls AIK är en klubb som vuxit stort de senaste åren och föreningen jobbar på måga fronter i Sundsvall.  Till exempel tränar man andra föreningar, driver träning för ensamkommande flyktingbarn, håller rehabiliteringsträning för handikappade samt är den stora kraften bakom Sundsvalls brottningsgymnasium.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
1:36 - fredag 27 november 2015

Så här ser det ut när foderbordet är nystädat i Hangarn. 

Varje gång man gör det här, och det är en gång i veckan, så ser djuren precis sådär misstänksamma och förvånade ut som de gör på bilden. Som om de är rädda att tiderna har förändrats och att tillvaron med mat för alltid är förbi. "Herregudihimlen, det är ju tomt! Skandal! Nä, nu får vi nog ta och ringa facket, så här får det inte gå till", ser det ut som att de säger. 
Sedan blir de jätteglada när de får nytt foder igen, trots att de  knappt hade hunnit bli hungriga medan det var tomt.

Städningen går till så att vi helt enkelt låter tjurarna äta upp det mesta tills det bara är lite foder kvar. Då sopar vi ut allt mot mitten så att det blir helt rent framför dem. Sedan är det bara att ta traktorn och skopan och skrapa bort alltihop längs med hela foderbordet. Efter det vet man att det är rent och fräscht överallt. Enkelt! 

Saker som man kan hitta på foderbordet under städningen är bland annat kvistar och små stenar som har följt med i skörden. En tråkig sak är att man ibland även stöter på plastbitar och metallskrot. Sådant som absolut inte hör hemma i djurmat. 

Det är väldigt lätt hänt att ett djur får i sig vassa bitar av exempelvis läskburkar och annat som obetänksamma människor slänger ut från sina bilar. Efter att en burk har gått igenom både skördemaskiner och mixervagn blir bitarna små och sylvassa. Som de flesta säkert vet kan de lätt skära upp ett djur från insidan och orsaka stort lidande för den stackare som svalt dem.

Så. Kasta inte skräp i naturen! 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:26 - torsdag 26 november 2015

Ja men är man tidsoptimist så är man. Och om man inte kommer på något vettigt att skriva om så skriver man om ett par byxor.

Ibland blir det stressigt.  Man räknar lite fel och så. Då kan det hända att man drar på sig ett par rena byxor och sticker iväg på möte bara lite hur som helst. För att det inte alltid finns tid att hitta rätt byxor eller ens hinna reflektera över vad det egentligen är man tar på sig.

Ett Lantmännenmöte stod på schemat och jag hade tänkt komma iväg i god tid. Vid den tidpunkt när jag hade räknat med att sitta i bilen och vara på väg från gården var jag fortfarande kvar ute hos djuren så det gick liksom åt skogen med hela den planeringen.

Jag sprang från ladugården, snabbt genom duschen och upp i sovrummet. På med en tröja och sen började letandet efter byxor. Bingo! Hittade ett par nästan genast. Rena och fina var de också!. Snabba ryck! På med dem bara!
"Fan, vad tajta de var!" "Shit, jag måste ha gått upp i vikt!"
Hopp och bensprätt och in med magen. Såja, lite till! Igen med knappen! Klart!
Jag andades högt uppe i bröstet och försökte pressa ut linningen ett par gånger så pass att det gick att stå upp hyfsat normalt. Tjipp, tjopp, på med skor (svårt när det inte gick att böja benen) och sen iväg mot stora staden.

”Alltså det var något fruktansvärt vilka små byxor det var”, tänkte jag i bilen och tittade lite extra på dem. Jag insåg att jag faktiskt inte kände igen dem alls och jag började så smått fundera på om det kunde vara något av barnen som ägde dem.

Till slut kom jag på att det måste vara Avbytar-Emelies byxor. Och hon är ju skitsmal! Trots att hon är jättestark.
Jag är inte jättestor jag heller men jämfört med henne är jag riktigt grov.  Så det var kanske inte så konstigt att jag nästan inte kom ner i sittande position när jag äntligen kom in i mötesrummet.

Stackars Emelie. Jag har nu töjt ut vad som förmodligen var hennes bästa jeans till oigenkännlighet. Men det är inget att göra åt det. Jag får åka och köpa ett par nya åt henne någon dag, det kan bli ett äventyr det med. Det gäller att tänka positivt.
Om man ska vara ännu mer positiv kan man ju passa på att glädjas åt att jag inte fick en blodpropp också. Det hade säkert kunnat inträffa om mötet hade varit längre. 

Om jag hade vågat skulle jag ha bjudit på en bild på hur det såg ut när jag kom hem och äntligen släppte fram min stackars hopklämda mage ur brallorna men det får bli en annan gång. Det lär säkert hända igen. Tyvärr. Jag nöjer mig med att visa upp byxorna och min arm. Så förstår man nästan problemet. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
16:25 - tisdag 24 november 2015

Det blev kallt här. Eller kallt förresten? Såklart inte som i Övre Soppero och Karesuando som hade nattens köldrekord med nästan -29. Men kallare än vi har haft hittills i år och det räcker. 

Här kröp temperaturen i alla fall ned under -10 en sväng innan det blev lite mildare igen idag. 
Igår satt jag med täckbyxor, tjockjacka, skoterhandskar och mössa och frös. I bilen. Med motorn igång. Jag satt där och funderade på om man skulle kunna sms:a förskolepersonalen och be dem skicka ut ungen på parkeringen så man slapp lämna bilen. Men det kanske inte hade varit så populärt. Särskilt inte om man tänker på att just den yrkesgruppen består av folk som är utomhus en stor del av dagen, oavsett väder, och torkar snor och hjälper till med vantar och tar hand om blöta skor och det ena med det andra. Det känns inte som att man ska klaga på lite kyla inför dem.

Hemma fryser jag inte så mycket när jag jobbar. Det blir på ett helt annat sätt när man rör sig. Det är rikigt skönt att vara ute och man kan lura sig själv ganska länge genom att kalla kylan "frisk" och "krispig", då känns det inte lika kallt! Och så är man ju inne hos småkalvarna ganska mycket, och i traktorn, så man behöver inte vara ute precis hela tiden. 

På kontoret där jag sitter just nu är det i alla fall riktigt krispigt kan jag berätta. Jag har en liten värmefläkt som jag har försökt rikta in i handhöjd så att jag ska kunna knappra på datorn med mina stela fingrar. Knapp, knapperiknapp, knapp! Dags att gå och värma händerna på mjölktaxin nu!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:30 - söndag 22 november 2015

Det är roligt att se tjurarna bli så glada varje gång man lägger ut nytt foder åt dem. Trots att de får nästan samma blandning varje gång. Med eller utan potatis bara, beroende på tillgången, annars är det ensilage, korn, mineraler och salt. Varje dag. Och de verkar tycka att det är så gott! 

Vi blandar en gång om dagen men ibland blir det en liten extrablandning också om det inte räcker. Det beror ju helt på hur många djur det är som ska äta och hur stora de är. Just nu räcker det nästan med en blandning på fyra balar men det blir matdax tidigare och tidigare varje dag, dvs, det räcker inte riktigt att helt dygn.
Förutom tjurarna i Hangar'n äter alla djur som är avvanda från mjölken samma mix. Det som skiljer är proteintillskottet som vi ger manuellt till de yngre djuren morgon och kväll och det fullfoder som de yngsta djuren får. Mix har de alltid tillgång till förutom när foderborden ska städas. Nu när det är kallt räcker det oftast att man gör det en gång i veckan eftersom fodret inte riskerar att bli dåligt lika fort som på sommaren.

Redan i kalvladugården serverar vi de större kalvarna lite mix som komplement till torrhö och som en tillvänjning inför livet som avvand kalv. Vi tycker att det fungerar bra att vänja in dem på det nya fodret innan vi flyttar ut dem till ett nytt ställe när de har slutat med mjölken. Då slipper de få två förändringar samtidigt och har lättare att klara övergången utan att tappa aptit och tillväxt. Dessutom verkar de gilla mixen redan som små och smakar gärna på den tidigt. Kraftfoderintaget minskar inte på grund av mixen utan de verkar snarare äta mer totalt, vilket så klart är bra. Hälsa och tillväxt kräver bra och mycket bränsle!

Nu fick jag avbryta skrivandet lite och torka tårarna. Tv´n står på här och filmen "Hur många lingon finnns det i världen" rullar för fullt. Den är så sorglig och rolig och gripande på samma gång.
Jag är en riktig film- och TV-gråtare ibland. Eller ganska ofta. Eller jätteofta. Jag har till och med snyfat lite i smyg till både Toy Story och Scrubs om sanningen ska fram!

Men för att återgå till det här med utfodring av djur. Det känns i alla fall rätt bra att kunna sno ihop sisådär fem ton lördagsmiddag och dessutom hinna servera ett par hundra nöjda matgäster inom loppet av mindre än en timme! Tänk att det kan vara mer besvärligt att få fram människomat och se till att en familj på sex personer är mätta och glada!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006