Annons

Vardag på gården

Nej nu har det varit en rejäl bloggsvacka här längst i norr. Jag fick inte ens till en julhälsning till er som läser bloggen. Skärpning Larsson! Hursomhelst hoppas jag att ni har haft en lugn och skön helg! Vi har haft det minst sagt fullt upp, både med firande och jobb. God mat i överflöd, trevlig tomte med fina julklappar och en hel del mys. Parisarna och Jenny från Stockholm har varit här och tack och lov regnade inte all snö bort innan de kom. I ladugården har det varit mindre mysigt. Kommunikationsproblemen mellan pc:n och roboten fortsatte och stopplarmen blev allt frekventare. Särskilt jobbigt var det på nätterna. Vi hade hit serviceteknikern två gånger veckan innan jul, men det blev ingen ordning på det. Natten till tisdag kulminerade allt med en total krasch. Bonden hade jouren och sprang omkring i långkalsonger i ladugården. Tack och lov var det vardag så Birger kom vid femtiden på morgonen. Jag är väldigt glad att vi har möjligheten att mjölka på bås och det utnyttjade vi nu på allvar för andra gången sedan vi satte in roboten. Jag vet inte hur man klarar sig utan ett reservsystem när sådant här inträffar. Det kan varken vara bra för folk eller fä. Serviceteknikern kom efter några timmar och tack vare honom och en erfaren bakjour fick vi igång roboten vid fyratiden på eftermiddagen (!). Då hade vi kontinuerligt mjölkat korna så det gick ingen nöd på dem. Vi tappade inte heller mjölk, trots haveriet. Pust och stön, nu är roboten i god form och korna jobbar på riktigt bra.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
21:22 - torsdag 28 augusti 2014
Här står tröskan numera parkerad, mitt i vetet. Efter 12 dagars stillestånd var det äntligen dags att börja tröska igen igår. Efter en timmes körning tvärstannade tröskan när ett stort kretskort smält sönder av en kortslutning. Nytt kretskort väntas komma från Claasfabriken imorgon, hoppas det går enkelt att byta. Sen blir det att tröska åkerbönorna hela helgen!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
Annons
21:12 - torsdag 28 augusti 2014
Ved
Något som är positivt med att tröskningen stått stilla ett tag är att det har hunnits med att klyva ved. Av 120 kbm blev det en rejäl hög som ligger och torkar. Det kommer att räcka till att elda med i två års tid för oss och det är skönt att ha det gjort!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
23:19 - onsdag 27 augusti 2014

Det är något speciellt med tröskningen. Man tror nästan inte att det är sant när det börjar och kornet kommer hem i stora vagnslass. Det egna kornet är en rikedom som man aldirg vågar ta för given och inte sällan känner man sig utelämnad åt högre makter. Spannmålsodlingen är spännande  och nästan magisk. Mycket går att påverka från plog till tröska men man vet också att vädret till stor del avgör hur det slutar. Man kan aldrig vara säker på att få en bra, torr och näringsrik skörd så när man får det är det som en välsignelse.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:10 - tisdag 26 augusti 2014
Som en vägg mot norr står halmbalarna uppstaplade. Det mesta är pressat och bärgat nu, trots oturen med regnskurar. Kvar ute ligger 8 ha som inte kunnat pressas än. Varje dag i två veckors tid nu har det kommit en liten skur, precis så mycket att halmen blivit för blöt. Otroligt störande!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
1:05 - tisdag 26 augusti 2014


En tråkig sak är att en av tjurarna i Hangarn inte mår riktigt bra. Han visar tecken på buksmärtor och har troligtvis råkat äta något vasst som fastnat och skadat honom invärtes. Än så länge ser han mest lite hängig ut men om han inte blir bättre riktigt riktigt fort blir det nödslakt.
Vasst är en sjukdom/åkomma som tyvärr drabbar djuren då och då. Oftast beror det på att folk slänger en massa skräp längs vägarna som hamnar i djurens foder.
Ibland kan det vassa kapslas in inne i kroppen och sluta ställa till skada. Alltför ofta blir det inte så. I stället skärs djuret upp inifrån. Och det kan man ju lista ut själv ungefär hur det känns.

Kan inte alla lata människor förstå att öl- och läskburkar och annan skit som kastas är livsfarligt för djur!?

Tjurarna sorterar ofta ut saker som inte är ätbara på foderbordet. Det kan vara stenar, pinnar, golfbollar, upphackade vägkäppar och liknande. Samt uppsnittade aluminiumburkar. Sådant som hamnar i balarna och sedermera i foderblandningen utan att vi kan göra något åt det. Vi har ju många mindre djur och de får inte i sig så mycket hårda, konstiga saker så man kan ofta göra en del intressanta fynd när de har ätit. Men ju större de blir och ju grövre matstrupe de får, desto mer slinker ner i magen på dem. Därför är det ofta, liksom nu, en nästan färdigväxt tjur som drabbas. Ett djurlidande helt i jävla onödan framför allt men även så klart en ekonomisk förlust för oss. Och en förlust för konsumenter som går miste om en massa fint, svenskt kött som aldrig når butikshyllorna. För att någon inte behagar slänga sitt skräp i soptunnan.
Om folk bara kunde förstå att en förbannad aluminiumburk kan vålla sådan skada. Ett smärtsamt slut på ett djurliv som man med alla medel försökt få så bra som möjligt. Det spelar ingen som helst roll att djuren ändå ska slaktas eller att vi kanske kan nödslakta och ta tillvara köttet själva. Djur ska ha det bra och leva gott ända till slutet, inte lida på grund av dumma människor.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006