Annons

Vardag på gården

Nej nu har det varit en rejäl bloggsvacka här längst i norr. Jag fick inte ens till en julhälsning till er som läser bloggen. Skärpning Larsson! Hursomhelst hoppas jag att ni har haft en lugn och skön helg! Vi har haft det minst sagt fullt upp, både med firande och jobb. God mat i överflöd, trevlig tomte med fina julklappar och en hel del mys. Parisarna och Jenny från Stockholm har varit här och tack och lov regnade inte all snö bort innan de kom. I ladugården har det varit mindre mysigt. Kommunikationsproblemen mellan pc:n och roboten fortsatte och stopplarmen blev allt frekventare. Särskilt jobbigt var det på nätterna. Vi hade hit serviceteknikern två gånger veckan innan jul, men det blev ingen ordning på det. Natten till tisdag kulminerade allt med en total krasch. Bonden hade jouren och sprang omkring i långkalsonger i ladugården. Tack och lov var det vardag så Birger kom vid femtiden på morgonen. Jag är väldigt glad att vi har möjligheten att mjölka på bås och det utnyttjade vi nu på allvar för andra gången sedan vi satte in roboten. Jag vet inte hur man klarar sig utan ett reservsystem när sådant här inträffar. Det kan varken vara bra för folk eller fä. Serviceteknikern kom efter några timmar och tack vare honom och en erfaren bakjour fick vi igång roboten vid fyratiden på eftermiddagen (!). Då hade vi kontinuerligt mjölkat korna så det gick ingen nöd på dem. Vi tappade inte heller mjölk, trots haveriet. Pust och stön, nu är roboten i god form och korna jobbar på riktigt bra.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
11:41 - fredag 9 oktober 2015

Igår var jag pigg! Jag körde på med en väldig fart. Allt flöt på och energin var på topp.

På eftermiddagen åkte jag och hämtade kalvar och plockade upp Elias från förskolan. När vi kom hem och jag stängde av bilen var jag plötsligt så ohyggligt trött i stället! Det gick knappt att hålla ögonen öppna. Elias pratade och jag svarade, men jag hade ingen aning om vad någon av oss sa. Till sist undrade han om vi inte skulle kliva ur bilen.  Han ville gå in. Då kvicknade jag till litegrann

- Jaja, gå in du, jag måste bara vila en liten stund, svarade jag. 
- Ska du sova? frågade han?
- Nej, nej, sa jag. Men jag måste VILA en liten stund.

Pojken lämnade bilen och jag fällde ner sätet med en smäll och slöt ögonen. Ljuvligt. Bara vila. Eller hur? Jag vaknade nästan fyrtio minuter senare!

Yrvaken men något piggare gick jag in för att se över barn- och middagsstatusen. Och vad hittar man? Köket i kaos!
Ett av barnen hade bestämt sig för att städa våra kylskåp (för att tjäna tjugo kronor som jag hade erbjudit henne i ett svagt ögonblick) Hon hade rivit ut allt, alltså allt, ur två fullstora kylskåp! Hela köksön och halva golvet var täckt av korvringar, kaviartuber, sillburkar och smörpaket. Heliga Guds moder sänd hit städfirman genast, tänkte jag men inget hände.

När det till slut var dags att äta kunde ingen i familjen bete sig som folk. Fyra ungar klättrade på möbler, tjattrade och kivades och Danne satt  helt oberörd och tycktes inte ens märka att det behövdes ett visst mått föräldraansvar.

-Vad är det med er? gapade jag. Ni beter er som djur! Alla fem! Som djur! Jag bor i ett jävla hägn!

Det blev tyst ett litet tag men sedan kom motreaktionen, lugnt och folisofiskt:

- Men mamma. Om vi och pappa, är djur. Vad är du själv i så fall?

(Det är då man bekämpar impulsen att börja klösa sig i ansiktet och i stället nöjer sig med att köra båda händernas alla fingrar hårt genom håret upprepade gånger till skalpen känns randig och frisyren liknar en piasavakvast)

Ägd, tror jag att det kallas. Ägd av en flock apor.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:06 - tisdag 6 oktober 2015
Vi syrar spannmålen med propionsyra. Det är en så kallad karboxylsyra som hindrar mögelangrepp och gör att säden inte behöver torkas. Vi använder en Perstorp-pump som pumpar syran från fatet fram till den första transportskruven som tar spannmålen från traktorvagnen till lagret.

Efter förra inlägget fick jag en del frågor om hur vi lagrar vår spannmål och hur det fungerar att syra i stället för att torka. 

Nu har jag tagit några bilder och fått lite faktahjälp av Danne eftersom mått på skruvar och andra siffor lätt faller ur min hjärna men stannar i hans. Han är också den som har full koll på allt som rör vår odling. 

Vi diskuerade just det här med syran och kunde enas om att en av de största fördelarna med syrad spannmål är att den inte dammar som den gör om den är torkad. Dessutom tycker djuren väldigt mycket om det fuktigare, syrliga kornet.

Det är väldigt flexibelt att syra. Man kan enkelt hantera spannmål med olika vattenhalt i samma lagerutrymme. Det är bara att justera syramängden så att det passar just det lass man skruvar in. 

Om man kilckar på bilderna här i inlägget kan man se hur det funkar hos oss!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:19 - måndag 5 oktober 2015

Bloggen dog lite. Av olika skäl. Men nu har den återuppstått. Med spannmålsbilder. Håll tillgodo! 

Nytt på Nysätersfronten:

Jag har köpt en ny telefon! En Iphone. Äntligen! Och den är så bra! Jag ska aldrig mer ha någon annan telefon. Älskar'n!
I och med detta hoppas jag att jag från och med nu kommer att bli en kvalitetsmedveten, vettig och icke dumsnål människa. Undrens tid är ju faktiskt inte förbi. 

Tröskan går igen efter lite stök och lagning under gårdagen. Vi har mycket korn hemma nu! Det är nästan fullt så det blir spännande att fundera ut hur allt ska få plats. Ett angenämt bekymmer förstås, men lite klurigt blir det allt. Vi har köpt lite extra spannmål direkt i skörd och de flesta verkar ha fått rätt stora mängder så det blev en hel del. Ganska torr säd har det varit också. Kring 15% vattenhalt på kornet I Birsta. Då får man inte klaga. Inte på något. På en hel månad!

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
16:16 - onsdag 30 september 2015

 

Saker som datorer.
Macen strejkade en liten stund i går kväll. Min nya Mac! Jag höll på att gå upp i atomer. Inombords. På utsidan log jag bara mitt stela "jag-ler-medan-jag-funderar-på-hur-jag-ska-spränga-kommunen"-leende samtidigt som jag googlade på gammeldatorn för att ta reda på vad jag skulle göra. Tack och lov gick den igång igen. Tack, tack, tack.

Saker som telefoner
Min telefon fungerar inte!
"Oj, vad jobbigt, går det inte att ringa från den?" frågar folk.
Jo! Det går att ringa. Och att ta emot samtal. Och SMS. Men det går inte att skriva! Jag har inget tangentbord!
Jag hade ingen aning om att det skulle vara ett så stort bekymmer med det är det verkligen! Jag hade heller ingen aning om hur kreativ man kan bli om man verkligen behöver skicka exempelvis ett chattmeddelande och bara kan använda sig av symboler för att få fram sitt budskap. Eller att man i nödfall kan fota något som man först skriver för hand och sedan skicka iväg. Men där känns det faktiskt som att det går någon sorts gräns. Jag behöver helt enkelt en ny telefon. Nu. 

Saker som tröskor, transportskruvar och allt annat som har med spannmålsskörden att göra.
Det borde helt enkelt inte få bli fel på tröskor. Kedjor ska inte gå av och remmar ska vara hela och fina. Skruvar ska snurra jämt och fint och göra sina jobb utan lagerhaverier. Och syrapumparna, de ska bara skärpa sig och veta sin plats.  
Det är för kort skördeperiod för att det ska hinnas med en massa reparationer och pyssel. Nu är det äntligen är bra väder och då ska allt bara fungera!
Tack och lov har det börjat rätt bra ändå. Vi har haft ett litet kedjehaveri bara, lätt fixat men det blev flera förlorade trösktimmar. Ett trasigt lager i en transportskruv är också åtgärdat och borde inte orsaka fler problem den närmaste framtiden.  Även en rem i tröskan ska visst vara i sämsta laget men vi hoppas att den håller tills vi får hem en ny.
Angående syrapumpen så jobbar den än så länge som den ska, peppar, peppar ta i trä!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
5:31 - måndag 28 september 2015

Tröskningspremiären gick över förväntan.
Åkrarna i Gårdtjärn är klara och det blev mycket korn. Jag vet inga exakta mängder per hektar men det verkar bra i alla fall. Hyfsade vattenhalter var det också med tanke på vädret som varit. Under 25 %.
Det enda som störde friden och orsakade avbrott var ett stopp i en slang vid bränslefiltret men det var snabbt åtgärdat av Danne. 

Jag kom till åkern med en ny vagn när den första var full och det kändes så bra att få köra hem första lasset! Äntligen korn!

Nu sitter jag i soffan och ska alldeles strax gå ut till kalvarna. Jag och de två äldsta barnen har redan varit uppe i flera timmar och tittat på blodmånen. Intressant fenomen, en alldelees röd måne! Nästa gång det händer ska tydligen vara 2033. Ungarna räknade ut att jag kommer att vara femtioett år då! Femtioett år! Jag undrar just hur livet ser ut då?


 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006