Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
0:06 - söndag 29 mars 2015

I morgon är det dags för gårdsbesök. Över 80 personer är anmälda så jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna prata igen med min förkylningshals. Nu är det teckenspråk som gäller (mitt egenpåhittade), till barnens förtjusning.

Jag kan redan nu berätta att vi kommer att ha fin representation av Nyhléns/Hugosons under dagen. De har levererat hit en hel pall med mat som ska serveras och säljas som Vip-paket!  Deras fokus kommer att ligga på vardagsmaten, "Vardagshjältarna" dvs, god, snabb och nyttig mat som räddar stressiga middagar. Det är till exempel falukorv, blodpudding, bacon, kroppkakor och annat som bara behöver ett par minuters tillagning. Gedigen mat men snabbt som attan! Vilka produkter som kommer att finnas här i morgon är en liten hemlighet tills dess.

Vi tycker ju om att träffa folk och berätta om lantbruk, djur och köttproduktion. Vi tycker att det är extra roligt när nästa led också vill vara med. Som Nyhléns/Hugosons.


Steget mellan en bondgård och en färdigförpackad charkprodukt är långt. För de som inte har en bonde i sin närhet är det säkert ännu länge. Vi vill hjälpa till att göra det steget lite kortare och försöka förklara hur bra det är med svensk mat och hur mycket mer man får på köpet. Och såklart berätta hur mycket vi älskar vårt jobb och våra djur! 

Som med allt annat är det lättare att ta till sig informtion om man använder flera sinnen samtidigt. Så kommer det att bli i morgon. Kalvtungor mot nyfikna barnhänder, ladugårdslukt och ljudet av malande käkar. Och så smaken förstås. Smaken av Norrländsk matglädje!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:54 - fredag 27 mars 2015

Det är vinter igen. Det blir inte ens någon bild, så deprimerande är det.

Man vet att det kommer ett bakslag när det blir tidig vår men det är ändå så himla tråkigt. Snö överallt, blött och kallt och besvärligt.

Och så är jag förkyld också, riktigt ordentligt. Det har gjort att jag under de senaste dagarna har umgåtts väldigt intensivt med de tre vännerna Alvedon, Nezeril och Bisolvon. Det visade sig vara rejält destruktiva relationer för mig även om de har varit bra att ha. Alvedon har gett mig ont i magen, Nezeril har nästan bränt bort mellanväggen i min näsa och Bisolvon är visst bara en sån där vän som lovar en massa saker som aldrig blir av. Jag har även provat en av mammas huskurer med lingonblad så vi får se hur det blir.
Jag måste vara bra tills på söndag i alla fall för då ska vi ha ett Öppet Hus-event här hemma på gården tillsammans med Företagarna. Jag hoppas att jag ska hinna få tillbaka rösten så att jag kan prata med folk som kommer.  Just nu låter jag verkligen hemsk. Det finns liksom två sätt att prata som jag behärskar. Som en liten, liten väsande katt eller som en jättearg Janis Joplin. Inget av alternativen känns okej. Jag försöker hålla tyst så gott det går men det är inte min starka sida. Jag pratar ju väldigt mycket med mig själv hela dagarna till exempel.

Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och försöka sova bort det sista av febern.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:10 - onsdag 25 mars 2015

Här bor ett gäng halvväxtingar under byggtiden. I en extrabox i Hangar'n, framför de vanliga boxarna. Här brukar vi ha balfrästraktorn stående i vanliga fall samt en hög med balplast. Nu blev det ett perfekt boende för de som stod i Höladan förut, särskilt med foderkrubborna som vi ska använda till bygget sen. Det enda som är lite besvärligt är vattnet. Man får fylla med slang flera gånger om dan men det går bra. De dricker ur en slaktback som står i foderkrubban så de kan i alla fall inte trampa i vattet och smutsa ner det. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:55 - tisdag 24 mars 2015

Nu river vi nästan hela "höladan" ! Äntligen ska det bli ombyggand. Hur kul som helst, snacka om arbetsglädje! Danne tyckte nog att det var roligast att använda hjullastaren. Rivningsprocesen blir liksom både kortare och effektivare med den. 

I den här bygganden har vi har haft två större boxar med djupströbädd för halvväxta kalvar. Det är ingen optimal miljö att hamna i som nyligen avvand och lite förvirrad kalv. För många djur, lite för stor spridning i storlek och ålder och inget riktigt bra fodersystem (balar i korg och kraftfoder på foderbord två ggr/dag). Nu ska det bli fyra mindre boxar med täta väggar och krubbor för fodermix. Vi hoppas att det ska bli lite lugnare och fungera som en lättare övergång från mottagningsstallet. Och så fodret såklart. Det kommer nog att bli riktigt bra. Vi testar redan nu med mix till en liten grupp med nyss avvanda. De äter bra,mår bra och får i sig mycket mat.
Bättre miljö, trevligare för djuren och förhoppningsvis bättre tillväxt med andra ord! 

En annan sak som vi vill uppnå med bygget är att minska smittspridning av olika slag. Vi köper ju in djur från olika gårdar och hur friska och fina de än är så händer det ibland att bakterierna frontalkrockar och utlöser hosta och annat skit. Den ena friska kalven tål inte den andra så att säga. Och då kan båda bli sjuka. I värsta fall. Ofta går det bra men man vill ju så klart minimera alla risker och se till att de mår så bra som möjligt. Med de nya boxarna kommer vi att kunna isolera grupperna bättre och jobba för en med stegvis infasning av nya djur. 

Nu är det dags att sova. Jag som hade bestämt att jag skulle gå och lägga mig senast klockan 22. Så blir det aldrig!

I morgon ska vi fortsätta riva. Danne ska iväg och göra SAM-ansökan på morgonen så vi kommer nog inte igång förrän framåt eftermiddagen. Jag är extremt nöjd med att jag ska vara hemma och jobba i ladugården medan han är borta. Jag får eksem av blockkartor och stödrätter och idiotiska regelverk. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
9:29 - söndag 22 mars 2015

Nu är det dags att dra igång ett projekt som vi har sett fram emot länge, Vi ska bygga om för mellankalvarna för att de ska få en bättte övergång från mottagningsstallet. Det ska bli fyra mindre boxar i stället för två stora och djuren kommer att kunna äta mixat foder. I morgon kommer vi att starta på riktigt så idag blir det till att tömma bygnaden på djur och förbereda så mycket som möjligt. 
 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006