Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:57 - tisdag 30 juni 2015

Idag var det dags för ett besök av veterinären Malin från Gård och Djurhälsan, (tidigare Svenska Djurhälsovården). Vår egen nya veterinär Ellinor var också med och vi hade till och med sådan tur att Danne lyckades styra undan sina entreprenadjobb idag så att vi kunde delta båda två. 

Vi har satsat lite extra på rådgivning kring djuren och gått med i Gård och Djurhälsans topp-program. Det innebär att man får två besök av en speciell nöthälsoveterinär varje år. Man får även subventionerande kurser och en årlig träff med andra bönder med liknande uppfödning.
Förra gången Malin var här var i december förra året och nu var det dags igen. Ett besök som vi har sett fram emot.

I går morse, i sista minuten, skickade jag siffror på avlivade djur, behandlingar och slaktanmärkningar till Malin. Idag jämförde vi resultaten med den förra perioden och tittade på statistik för andra, liknande besättningar. Det här är ett  bra sätt att verkligen komma sig för att analysera de uppgifter som finns i behandlingsjournaler och CDB men som man inte själv tar sig tid att granska.

Jag som tycker att det har varit ett besvärligt första halvår med väldigt skiftande väder, många mjölkdrickande kalvar och perioder med hosta och lunginflammationer blev glatt överraskad när vi kunde se förbättringar sedan sist. Jag har varit mer restriktiv med att behandla navelinfektioner och satt in behandling lite tidigare på kalvar med lunginflammation. Det har lett till minskat antal behandlingar och lägre dödlighet!
Det är verkligen jätteroligt att siffrorna såg bättre ut än jag hade förväntat mig, man vill ju lära sig att göra rätt och ha friska djur på gården.  

Vi fick en del nya idéer också, främst kring att försöka separera kalvar från olika gårdar ännu mer än vad vi gör idag, allt för att minska antalet sjuka djur ytterligare.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
17:47 - söndag 28 juni 2015

Jag lovade ju att det skulle komma upp en gullig bild här igår men det blev idag i stället. Visst är de söta? 

De kom i fredags och idag har de fått komma ut till sin rätta box med ströbädd och en liten grindhage. De bor tillsammans med sju småkalvar som verkar väldigt skeptiska till sällskapet såhär i början. Grisarna är tuffa och nyfikna men kalvarna går undan och avvaktar. Efter någon timme blir de nog kompisar allihop, det brukar vara så.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:51 - fredag 26 juni 2015
Fendten med Pöttinger fram och Kuhn bak. Går som en egen liten armé över vallen.

Skörden är äntligen igång.

Slagning i torsdags och pressning för fullt i skrivande stund. Det har varit en hel del maskinkrångel men nu verkar det flyta på som det ska. 

Den här dagen har varit stökig på många sätt. Hit och dit, fram och tillbaka.
Sen kväll från lagårn och två omedgörliga får fick runda av min fredag tillsammans med lite utfodring av balpresskarlar och skjuts av barn från punkt A till punkt B.

På tal om det förresten. Punkt A och B, alltså. Detta är bara en parentes men jag tar det nu i alla fall:
Snälla alla ni som skriver PUNGT i stället för PUNKT. Kan ni sluta med det?! Bara sluta. Tack på förhand.

Till sist kan jag berätta att vi har haft en del folk här på gården idag också. Strängar-Örjan, Pressar-Stefan en mekaniker, en mekaniker till, en säljare,  en vän att sätta i jobb, en granne som kom och försvann, tre grannar som stannade  och myste med djur, en märklig person, en långväga släkting och två trevliga köttbönder. Två nyfikna maskinförare kom också på kvällskvisten för att skåda en demopress som vi har här för tillfället. Den pressen är nästan värd ett eget inlägg men det får bli en annan gång. 

Nu är jag trött, jag och i morgon ska jag visa er något riktigt sött!
Haha, ett oplanerat rim!  

Nåväl, jag kan skvallra om att det är inte en skäggig man och en balpress i alla fall.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:26 - onsdag 24 juni 2015

Kött är ju det godaste som finns. 

Igår fick vi tre fina rökta köttbitar från Örjans Kött och Chark som är en butik här utanför Sundsvall. Skinka, sidfläsk och nötlår. Så himla gott och så mycket trevligare med hela bitar att karva ifrån i stället för färdiga skivor. 

Det är så roligt med rikitgt bra mat. Man blir glad på ett alldeles speciellt sätt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:57 - tisdag 23 juni 2015
Indalsälven

Natten mellan söndag och måndag var visst årets kortaste. 

Jag är glad över att jag var vaken en stor del av den där natten och fick uppleva magin. 

Spröd, ljus och sval juninatt. Jag levererade diesel och balplast till Indal där Danne balade åt Bäck Lantbruk.

Det var så vindstilla och tyst. Indalsälven låg spegelblank och reflekterade skog och berg i sitt mörka vatten. Det doftade av liljekonvaljer, löv och nyslaget gräs. 

Sommarliv. Lätt att andas. Svårt att sova.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006