Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
12:23 - fredag 25 juli 2014

Kroppen verkar inte kunna vänja sig vid 30 graders värme. Jag vill i skrivandets stund skala av mig huden. Solstinget har gjort att jag missade att föreviga årets andraskörd som avslutades igår. Den inleddes med ett haveri delux på vårt hackvagn och på grannens traktor som vi hade lånat (vilket kändes värst). Nåväl, skit händer, det är materialla saker och skörden gick som smort ändå. Det fina med att samarbeta med så bra bönder som jag har runt mig är att allt löser sig. Det blev skörd med tre, istället för två vagnar. Jonas hämtade sitt ekipage och vårt gamla hackvagn är ju still going strong. Philip fick dock stå ut med värmen i en hytt utan air condition. Skörden blev okej mängdmässigt med tanke på det torra vädret. Vi får se hur kvaliteten är. Torrsubstansen är i alla fall hög, väl så hög. Förutsättningarna för en bra tredjeskörd finns fortfarande. Näringen finns i marken, om det nu bara kommer vatten. Vi passade på att hacka o packa helsäden i samma veva som andraskörden. Det var kanske lite tidigt, men blir nog bra i vår fodermix. Det är riktigt skönt att ha gjort bort det och även bra för vallinsådden. Kornet ser fantastiskt fint ut i år, men risken finns att det lägger sig om det kommer en rejäl regnskur.

Korna, de stackars korna. Loja, sega, svettiga. Det märks i tanken och det märks på cellerna. Jag brukar tvinga ut de på morgonen och stänga grinden i en timme, sedan får de göra som de vill. Men de senaste dagarna har de fått välja helt själva. Det är djurplågeri att fösa ut dem i 30 graders värme. De väljer givetvis att vara inne. Man kan ifrågasätta reglerna för betesdriften.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
Annons
23:09 - torsdag 24 juli 2014
Igår och idag tröskades höstrapsen av med en ungefärlig vattenhalt mellan 10-11%. Även i år ser det ut som att vi kan vara nöjda med avkastningen. Det är roligt med tanke på allt arbete som läggs ner på den.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
18:32 - torsdag 24 juli 2014
Skönt med en svalkande dusch i värmen tycker både folk och fä! Vi väntar på att den sista kon ska kalva snart, det ser tungt och jobbigt ut!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
9:02 - torsdag 24 juli 2014
Tillsammans med den 30-gradiga värmen ligger ett lock med stark doft av hönsgödsel över Jussberg. Oskar och Markus jobbade hela dagen och kvällen igår med att sprida ut gödseln från korna och hönsgödseln som kom häromdagen. Samtidigt som lukten är lite obehaglig i värmen är det ändå en härlig påminnelse om att ha förmånen att leva och bo på landet! Inatt plöjde Calle ner gödseln och fortsätter idag efter att plogen får nya spetsar. Värmen består så medans Calle och Oskar kör på så tar barnen och jag nog en sväng till stranden innan jag börjar jobba igen till helgen. Känns som en bra arbetsfördelning en dag som denna tycker jag. Lyxigt!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
8:41 - onsdag 23 juli 2014
Lagårdskatten Brune har råkat illa ut. En märklig knöl på nosen resulterade i en kontroll hos distriktveterinärens smådjursavdelning. När vi ändå gjort arbetet med att leta efter katten, hålla den instängd tills det var dags att åka, köra dit den och sövas ner var det lika bra att ta bort knölen. Det blev operation med tre stygn på nosryggen, tratt runt halsen och ordination att hållas inne i långa 12-14 dagar! Nu hålls den i häststallet tillsammans med kattkollegan "Vite" i väntan på läkning. Hoppas det blir bra efter allt arbete, de gör ju ändå ett bra jobb här på gården. Vi får nog ändå släppa ut dom snart, känns inte helt okej att hålla dem inne. Om någon har tips på hur man håller en katt instängd i två veckor utan att bli galen, mottages tacksamt.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006