Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:09 - onsdag 25 februari 2015

Så var vi fårbönder också. I väldigt, väldigt liten skala. I alla fall Matilda, näst äldsta dottern.

Hon har önskat sig egna får ett tag och nu har vi två halvårsgamla tackor. Än så länge är de ganska skygga men barnen har borstat och kammat och gullat med dem så det tar sig nog. Mig litar de inte alls på efter att jag blev tvungen att bära dem från ett ställe till ett annat när de vägrade gå. Det gillade de inte alls fast jag bara försökte vara snäll. De blev skitsura och verkar ha bra minne. Äter inte ens ur handen på mig längre som de gjorde innan.
Jag får nog göra som när jag var liten och  skulle tämja grisarna. Sätta mig i boxen och läsa en bok tills de blir så nyfikna att de bara inte kan låta bli att bekanta sig med mig. Då kanske de förstår att jag inte är en ond människa.

Söta är de i alla fall och till sommaren ska de få agera markvårdare. Om vi får låna en bagge kanske det blir smålamm också. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
15:22 - tisdag 24 februari 2015

Bloggdöden i Ängesbyn och det har turligt nog hänt en räcka med saker sedan sist och här är några höjd- eller lågpunkter:

Snö. Vi skippade det tröstlösa jobbet med att skotta taken och förflytta snö en, två, tre gånger innan den landar på backen. Fantastiskt skönt att det finns grejer och folk att leja! Efter snövädret som gav oss rekordmängder har det töat och snötäcket har sjunkit ihop. Temperaturen har varit allt från -17 till +5 grader.

Mjölkprissänkning. Avräkningspriset sjunker med 25 öre från 1 februari. Det var inte oväntat om man säger så och svider givetvis hårt. Aldrig har ordet mjölkkris förekommit i så många olika medier. Den politiska osäkerheten/ointresset och det bisarra fenomenet att vi fortfarande inte vet utformningen av jordbruksersättningarna och när dessa kommer att betalas ut späder på den tråkiga situation vi mjölkbönder befinner oss i. Den stora frågan är var vi har botten? Men det är bara att förhålla sig till situationen och påverka det som påverkas kan.

Klövvård. Årets första klövvård av tre är gjord och det är alltid lika skönt efteråt. Den här gången fick 90 damer sina klövar fixade. Att man blir mör i kroppen, de var nog mer omedgörliga än vanligt!

Bilhaveri. Varför ska jag drabbas av detta elände? Nu tvingas jag köra Fiat Strada en stund, bil i världsklass!

 

 

 

 

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
22:57 - måndag 23 februari 2015

I lördags var det möte med Västernorrlands Köttklubb här hemma. Det blev ett minimöte eftersom flera deltagare inte kunde komma. Smörgårtårtans som syns på bilden räckte gott och väl. Det var en riktig kött-tårta dagen till ära, köpt på Ica Maxi. Det var riktigt roligt när vi beställde den och önskade kött av olika slag i stället för lax och räkor. När vi sa att den skulle vara till Köttklubbens möte var charkpersonalen noga med att berätta att allt köttigt på och i tårtan var av svenskt ursprung. Innan vi själva behövde fråga. Perfekt! Som det ska vara. 

Sedan var det dags att byta knivar i mixervagnen. Det blev inte alls som det var tänkt. Det fattades bultar och skrapor och gummisnoddar och allt vad det var. Det svors och suckades litegrann men några av knivarna gick i alla fall att byta. Det är nästan läskigt att se hur metall kan slitas bara av kontakten med gräs. När man jämför gamla och nya knivar inser man att det händer en del där nere i vagnen. 

Till sist avslutades helgen med en snabb magsjukerond. Det var inte heller med i planeringen. Danne är sist ut, han mår inte så bra just nu. Vi andra känner oss återuppståndna och börjar så smått kunna tänka på mat igen. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
13:43 - fredag 20 februari 2015

När ströbäddarna växer så att djuren börjar kliva in i balkorgarna är det dags att tömma. Det är mellankalvarna som ska få rent och snyggt. I eftermiddag kommer de att se små ut när de hoppar omkring i halmen på normal golvhöjd igen. Kanske får de till och med sträcka lite på halsarna när de ska äta kraftfoder. Just nu skulle de nästan kunna kliva rakt ut genom ätfronterna, så högt är det. 

Den här veckan har gått snabbt med många olika saker på agendan. Till höjdpunkterna räknar jag

1: Pinsamhetsrekordet som jag satte när jag trodde att jag hälsade på en ny vikarie på dagis som egentligen visade sig vara en pappa. Som haft sitt barn där i över ett år. Och som jag träffat flera gånger tidigare.

2: Den vinkokta oxkinden som jag åt igår.

3: Rensad luft och konstruktiv kritik åt olika håll.

4: Bokslutet. Att jag tydligen inte bokfört fel och oavsiktligt begått något stort skattebrott.

5: Att få en kram av länsveterinären!

Full fart mot helgen. I morgon väntar möte med Västernorrlands Köttklubb och förhoppningsvis byte av knivar i mixervagnen. Hoppas alla har lika fint vårväder som vi! 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
8:26 - onsdag 18 februari 2015

Igår var det bokslut.
De största frågorna för dagen var var nog de som kom upp i bilen innan vi kom fram till LRF Konsults nya kontor. Mina frågor till Danne alltså.

- Menar du att de har flyttat in i en pizzeria!?

- Så här kör man väl inte till Skönsberg?

- Fick vi med alla pärmar nu då?

- Vad göööör du?

- Jag måste ha en korv! Kan du köra mig till macken?

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006