Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
11:48 - söndag 23 november 2014
Vackra blommor från LRF Ungdomen i Västernorrland

Jag blev tillfrågad om att vara mötesordförande på LRF Ungdomens årsstämma i fredags. Ett hedrande och roligt uppdrag.
Innan jag for, med kaffekoppen i högsta hugg och utan strumpor i klackestövlarna, drog jag på mig en svart kavaj. Matilda som är åtta år stirrade på mig.

- Ska du ha kavaj, frågade hon med uppspärrade ögon!!?

- Ja, man ska visa respekt för stämman och då passar det att klä sig lite propert, svarade jag.

- Men det går ju inte, fortsatte hon, fortfarande med tefatsstora ögon!

- Varför inte då, svarade jag? Nu hade jag börjat få riktigt bråttom.

- Du har ju ROCKBYXOR!

Ooo-kej…Klädseln kanske inte var helt optimal om man ser den ur något slags stämmoklädkodsperspektiv men jag hade ju liksom inte skinnbyxor med fransar eller trasiga brallor med nitar och grejer om nu någon trodde det. Bara mina vanliga svarta blank-jeans! De som jag har köpt i Umeå tillsammans med min syster. Hon säger ”Ju tajtare, desto bättre” när man provar byxor, så okej, då, de ser kanske nästan lite spandex-aktiga ut. Men, hör här. Ingen klagade. I alla fall inte öppet och då får man vara nöjd.

Efter letande av väska och mer konstruktiv kritik från barnen (jag hade visst en parfym luktade asäckligt och en fläck på jackan) drog jag till sist iväg. Jag skulle åka i riktigt god tid hade jag bestämt. Jo visst. Nästan. Jag är ganska dålig men mötet gick i alla fall rätt bra! Vårt läns LRF Ungdomen verkar aktiva och drivande. Och väldigt sunda och kreativa måste jag säga. Idéerna flödade fram och det finns ett stort intresse för att vara med och jobba för en levande landsbygd. Dessutom är det riktigt fasinerande att så många också är så proffsiga, mötesvana och vältaliga! Många av dem är ju 90-talister för sjutton! Jag kände mig gammal!

Efter mötet åt vi god mat tillsammans och hade otroligt trevligt. Underbart att få skratta och umgås med fina människor. Tack för det.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
22:43 - torsdag 20 november 2014

Igår var det visst internationella mansdagen. Den dagen hade jag inte hört talas om tidigare men det är väl en jättebra dag!? Bilden visar min egen karl tillsammans med Ove Hansson på Nyhléns/Hugosons när de var på Köttriksdagen förra veckan. Tyvärr fick jag i jämställdhetens namn inga bilder på några tjejer från evenemanget, men eftersom jag har Facebook så vet jag att de inte direkt var utan kvinnlig fägrging under vistelsen. Tur det! 

Idag har jag och Danne deltagit i ett frukostmöte och även tagit emot besök från kommunen och länsstyrelsen här på gården. Det tänkte jag skriva mer om i morgon men jag vill ändå passa på att säga att det är så otroligt roligt och inspirerande att få berätta för folk vad vi sysslar med. Hur vi driver vårt företag och vad vi brinner för men även hur köttet som vi producerar är så mycket mer än bara ren, god och säker mat. Att vi, tillsammans med alla som väljer svenskt och närproducerat i butiken och i de offentliga köken, får vara  med och bidra till sysselsättning, skatteintäkter och samhällsutveckling. Här där vi bor. Det är verkligen något stort. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:30 - tisdag 18 november 2014
Hej! Kommer ni ihåg oss? Det var ett tag sen... Ja, vi lever iallafall och här kommer första uppdateringen på länge.. Alla kor och ungdjur är installade. Alla maskiner tvättade och inställda. Lantbruket ligger i vinterdvalan. Just nu tillbringas den mesta tiden i skogen. För ett par veckor sen levererades den nya skördaren, en Timberjack 1270D efter att motorn helt skar ihop på den förra. Den här är liknande men ett par år nyare. Just nu är det 8 ha slutgallring på gång.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
0:47 - tisdag 18 november 2014

 

För ett tag sedan var jag på en kurs om mjölkraskalvar i köttproduktion. Det var Växa och LRF som arrangerade det hela och det var egentligen tänkt att vi skulle ha studiebesök här på gården efteråt. På grund av att halmfräsen var trasig och allt annat bara strulade blev det besök hos Örjan och Marlene i Bäck i stället.
Kursen handlade så klart mycket om råmjölk, stallmiljö och rutiner men något som var lite nytt var att det var stort fokus på kraftfoder. Små kalvar äter inte så mycket kraftfoder. De verkar ibland inte tycka om varken smak eller konsistens. Dessutom är diarréer alltid något som man är rädd för och som jag ofta har kopplat ihop med för stort kraftfoderintag. Därför har vi inte prioriterat kraftfodret särskilt högt utan tvärtom varit ganska restriktiva och inte lagt oss i hur mycket varje kalv ätit den allra första tiden. På kursen fick vi tipset att verkligen se till att kalvarna äter från allra första början. Att locka och pocka och peta i dem åtminstone några pellets var något som skulle ge goda resultat. Jag är benägen att hålla med för vi har haft en grupp kalvar som har växt väldigt bra trots att de var med på en sväng med virus och lunginflammationsbehandling. Nu vet man ju inte vad som är anledningen till att de ändå visar god tillväxt men det enda som utmärkte dessa djur  var att de redan från början åt mycket kraftfoder.

Nu har jag startat en liten försöksverksamhet med våra nyaste kalvar. De är små mjölkdrickare, bara några veckor gamla och de verkar må bra. Det jag gör är att jag ägnar dem några minuter alldeles efter att de har druckit upp mjölken, när de fortfarande vill suga på allt och alla. De får snutta på mina fingrar medan jag lurar i dem lite pellets samtidigt.  Nu, efter en vecka är det som att de är programmerade att äta ordentligt med kraftfoder så fort man tar bort mjölkhinken, något som annars brukade komma av sig själv först efter ca 1 månads ålder. Innan dess ville de bara äta litegrann och mest suga på inredningen och varandra om de inte fick ha kvar sin napphink. Nu har de inga diarréer (kanske för att de INTE suger på smutsig inredning) utan verkar väldigt nöjda. Dessutom skriker de inte lika mycket innan det är dags att få mjölk. De är nog mättare helt enkelt och bättre tillgodosedda energimässigt. Vi ger mjölk två gånger per dag vilket gör att kalvarna är rejält hungriga inför varje mål. I naturen diar ju kalvarna stup i kvarten även om de så klart dricker mycket mindre varje gång. Jag tror att det är bra att de lär sig att fylla på med kraftfoder när hungern sätter in mellan mjölkgivorna. Särskilt om man har ett bra och anpassat kalvfoder. Vi använder Idol och tycker att det fungerar bra så länge man inte lägger för mycket i hinkarna så de inte hinner äta upp tillräckligt fort. De minsta är väldigt kräsna, de vill inte ha om fodret är dammigt eller fuktigt så som det kan bli om det ligger i hinken någon dag och rörs runt och blandas med saliv. Om man ger lite åt gången så ser man också enkelt hur mycket de äter.

Det är spännande med kalvar och det verkar som att det finns hur mycket som helst att lära sig. Och hur mycket som helst att ompröva. Den som vill mejla mig med egna supertips är varmt välkommen. Det är roligt att bolla idéer och höra hur andra gör!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:47 - lördag 15 november 2014

Danne är på Nötköttsriksdagen i Sunne i Värmland. Han åkte på morgonen i torsdags tillsammans med Ove Hansson från Nyhléns Hugossons. Det var tänkt att jag också skulle åka men man kan ju inte hinna allt. Jag är hemma med barnen och djuren den här gången, det kändes vettigast just nu.
Jag bytte min man mot en skjorta, ett förkläde och en hamburgerpress som Ove hade med sig. En hyfsad deal måste jag säga, det blev fina fredagsburgare och Danne kommer ju hem redan på lördag kväll! Det ska bli kul att höra vad de har haft för sig där nere. Många seminarium verkade intressanta och jag har bett honom att försöka klona sig för att kunna delta i allt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006