Annons

Persöfjärden 6 mars 2007: Träning för vallhunden Almi

Det har varit riktigt vackert väder den senaste veckan. Temperaturen har varit behaglig och under helgen hade vi till och med plusgrader dagtid. Nattetid är det fortfarande kallt. Det har varit soligt och nästintill vår i luften med takdropp och spelande talgoxar.

I ladugården har det blivit något lugnare med hälsoläget. Kon med Coli-mastit är bättre i juvret och har börjat äta. Hon är dock inte helt fräsch ännu. Diarrén är i stort sett över, men vårt ensilage gör att djuren fortfarande är lösa i magarna. Vi utfodrar med en vallinsådd som skördades i september. Det är spätt gräs med bra energiinnehåll, 11,3 MJ. Råproteinhalten är dock för hög, 180 g/kg ts, och det är svårt att få en bra foderstat.

Vi hoppas på klövvård i veckan. Det skulle egentligen vara gjort för ett bra tag sedan, men kylan och annat har förskjutit våra planer. Och så är det ju gruvsamt när man har uppbundna djur. Det är både tungt och livat.

Bonden far runt och flänger på en massa träffar och i veckan anordnade länsstyrelsen ett informationsmöte för lantbrukare som planerar eller funderar på att investera i mjölkrobot. Det var hyfsat mycket folk och intressanta föredrag. Nu står studiebesök på schemat, bland annat för att titta på foderhantering.

I helgen körde jag den nya vallhunden Almi till en vallhundstränare i Kramfors. Hon ska vara där några veckor och förhoppningsvis kommer hon att lära sig en hel del. Vi har ju inte direkt några träningsmöjligheter på vintern och dessutom saknas tid. I sommar kommer vi definitivt att behöva en hund som fungerar.

Norrmejeriers resultat på 22 miljoner är ett glädjeämne och det är bara att hoppas att mjölkpriset kan hållas någorlunda i år. ICA:s lansering av fil och mjölk är givetvis ett hot och det blir spännande att se hur Norrmejeriers varumärke står sig. Marknadsundersökningarna är positiva och det bådar gott. Konsumenternas val vid butikshyllorna är dock en annan sak.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
0:02 - lördag 23 maj 2015
Foto: Stefan Dahlin

Nu regnar det igen efter ett par fina dagar med vårbruk.

Det mesta är harvat och planen var att det skulle spridas kalk i morgon. Nu får vi se hur det blir. 

En del är i alla fall sått och jag fick fina bilder av Stefan som entreprenörar omkring med sin nya Spirit. Den här såmaskinen är så sjukt stor!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:58 - onsdag 20 maj 2015

Inredningen vid foderkrubborna är målad. Det blev snyggt tycker jag. Man ser inte längre att benen som nackbommen sitter i kommer från en gammal balkorg. 

Lackfärg är väl ändå något av det härligaste som finns? För det första luktar det ju  så gott (är säkert inte alls bra att lukta för mycket på). Sedan blir det ju så himla snyggt om man lyckas lägga ett lagom tjockt lager. Det jämnar liksom till sig själv och man ser inga penseldrag efteråt. Inte för att just detta är någon proffsmålning eller så men om man inte tittar alltför noga ser det rätt så bra ut. 

Kalvarna verkar trivas där i alla fall. Vi testar att ströa med bara spån just nu och det funkar bra. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
16:52 - söndag 17 maj 2015

Nu är vårbruket igång i alla fall. De sista få plogdragen är gjorda, det var inte så många, och harvningen är påbörjad. 

Vi odlar spannmål i Birsta som är Sundsvalls shoppingmecka. Danne är där och harvar alldeles utanför Ica Maxi och Skopunkten just nu.

I morgon får vi förstärkning av Håkan, han som la omkull traktor och plog i höstas för den som minns. Då blir det harvning med dubbla traktorer.

En annan sak som händer i morgon är att jag ska vara med på en workshop om regional livsmedelsstrategi. Men det har jag inte påmint Danne om. Han tror nog att jag ska vara hemma och sköta djur som vanligt.
Nåja, det får bli goda förberedelser i kväll och tidig morgon i morgon så ska nog allt hinnas med. Den största utmaningen för min del blir att hitta till mjölkbonden Karl-Åke, som vi ska träffas hos. Skitkonstig väg dit! Man ser ladugården och tror att det är enkelt men sen visar det sig att man måste man vara FBI-agent för att klura ut hur man hittar den lilla vägen som leder ända fram till gården.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:40 - torsdag 14 maj 2015

Ett inlägg på min facebooksida:

-Kommer du ihåg när vi kastade kokta tjurögon på varandra?

Det var från min kompis Madde och visst kom jag ihåg det!

Madde är en en sådan där vän som fungerar lite som ett syskon. Relationen finns där även om man inte umgås hela tiden. Jag har ett speciellt band till henne som är oberoende av tid och avstånd. Vi kan träffas ofta eller sällan, det är ändå nästan samma sak. 
Vi umgicks väldigt tätt i tonåren och hade så otroligt roligt ihop. Vi var olika men ändå så lika.
Hon var också bonnjänta och vi var ute på alla möjliga äventyr bland djuren och i skogen. Det mesta är väl preskriberat vid det här laget och man får vara glad att youtube inte fanns under andra halvan av nittiotalet. Men roligt hade vi i alla fall! Så mycket skratt och så många vansinniga episoder!

Så, till det där med tjurögonen. 

Det var förstås tjuren på bilden.

Jag höll på med en del mystiska hantverksprojekt under en tid och det här var ett av dem. En av mina föräldrars tjurar hade fina horn och jag tyckte att de skulle få komma upp på väggen i sann westernanda.
Vi tog hem skallen från slakteriet, pappa kapade den och jag och Madde kokade den i en stor, gammaldags utomhusgryta som vi brukade koka potatis till grisarna i. Ögonen blev som studsbollar, kastvänliga!

Allt kött och brosk föll av efter kokningen och vi kunde även dra lös ytterhornen och få rent där innanför. Sedan limmade jag tillbaka ytterhornen och några benbitar som ville lossna efter kokningen. Jag blekte och lackade och lindade läderband där hornen möter skallen. Ganska snyggt om jag får säga det själv. Pappa gjorde träskölden som den sitter på. Idag hänger den i vårt vardagsrum och jag gjorde även en till som hänger ute. Två minnen från en tid innan avhorningar blev en självklarhet. Och från Madde-tiden. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:34 - måndag 11 maj 2015

Nu är det kalvar i nybygget!

Två av fyra boxar är bebodda. Ett gäng från Bäck Lantbruk i Indal, avvanda = lyxigt, och ett gäng av våra egna.

Än så länge verkar de trivas hur bra som helst. Som strö testar vi spån i stället för halm och de får samma fodermix som de större djuren. De behåller kalvfodret Idol den första tiden för att sedan fasas in på Galax-koncentrat efter ett tag. Fodermixen innehåller förutom ensilage både korn och potatis.
Vi brukar introducera mixen ganska tidigt i kalvladugården. Redan vid ca en månads ålder. Då äter de torrhö också men vill gärna smaka den saftiga mixen. Det är bra för då blir de vana tills de ska flytta ut.  En förändring i taget, som de säger, de som vet!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006