Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
22:49 - måndag 6 juli 2015

I fredagens ATL kunde vi läsa om hur Hälsingestintan vill öppna för transporter av djur från flera mindre gårdar till en gård där stressfri, etisk slakt ska äga rum. 
Djurägarna ska själva lasta och köra djuren i egna transporter, något som många varken är vana eller bekväma med.  Det fungerar säkert för vissa men min gissning är att det är långt ifrån alla. Inte för att vi bönder är dåliga på djurhantering utan för att många av oss inte är vana vid just lastning och lossning. Många av oss får lite puls i situationer när vi ska hantera våra stora tunga vanedjur i ovanliga situationer. Kanske har man inte hundraprocentigt bra transportvagnar heller.

Att egentransporter till ett mobilt slakteri skulle vara mer etiskt än att lasta djuren med hjälp av erfaren personal och köra dem i anpassade lastbilar till ett stationärt slakteri, det är inte självklart för mig.

Av någon anledning har många fått för sig att något av det absolut värsta man kan göra mot ett djur är att låta det åka lastbil.

Jag håller inte med.

Själva åkandet tycks inte bekomma boskapsdjur så mycket alls enligt vad jag har sett. Inte heller enligt djurtransportörer, veterinärer och slakteripersonal som jag diskuterat frågan med.
Långa transporter blir givetvis påfrestande men lastbilsåkande inom den svenska djurskyddslagens gränser är troligtvis ett ganska litet bekymmer för ett friskt djur.

Stress orsakas inte av att stå i en djuranpassad lastbil, särskilt inte om djuren färdas tillsammans med sina flockkamrater. Vad som däremot kan orsaka stress och lidande är dålig och ogenomtänkt lastning och lossning i samband med själva transporten. Det djur som är uppjagat, skrämt eller skärrat på grund av oprofessionell lastning kan givetvis komma att uppleva hela transportsituationen som skrämmande.

Det är här en utbildad och erfaren djurtransportör kommer in i bilden. En person som varje dag jobbar med att lasta och lossa djur. Och att köra dem från gården till slakteriet naturligtvis men det är inte det viktigaste. Det viktigaste är själva hanteringen av djuren före och efter lastbilsåkandet.

En bra transportör vet vad som fungerar och inte. Han eller hon kan tipsa om var man kan bygga för, ställa en grind och var eventuella medhjälpare ska stå. En bra transportör har även en dialog med djurägaren och hör sig för om vad som brukar fungera bäst på just den här gården, om det är något särskilt med just de här djuren.
Om lastningen går bra och stressfritt är det min fasta övertygelse att en transport på några timmar inte påverkar djuren negativt.

En riktigt dålig lastning däremot kan vara förödande för ett djur, både fysiskt och mentalt. Stresshormoner utsöndras och köttet kan till och med bli förstört. För att inte tala om hur sorgligt det är när någon gjort allt för att skapa ett så bra djurliv som möjligt och att det till sist ska sluta med rädsla och oro.

Så får det inte gå till och det är både djurägarens och transportörens ansvar att skapa en bra och säker lastningssituation.

Våra djur åker lastbil ca en och en halv timme till slakteriet. Före det lastas de av oss och en utomordentligt lugn och bra transportör.  På slakteriet släpps de ut och tas om hand av vana händer innan slakten börjar och livet tar slut. Jag tycker att det känns effektivt, säkert och djurvänligt. Och etiskt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
8:20 - måndag 6 juli 2015

Ny vecka, nya tag.

Kontorsarbete, rengöring av gammellagårn, stängselvård och några större beslut att fatta.

Det blir bra. Lite sommarlov på det med bad och kortspel på altanen. I can do this!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:56 - lördag 4 juli 2015

Så här såg det ut för några dagar sedan, just när Danne hade börjat köra hem de första balarna. Nu är högen mycket större men allt är inte hemma än.
Återväxten kommer fint så det är bra om man får undan balarna från lägdorna så fort som möjligt nu.

Både idag och igår har det varit tokvarmt. Riktig sommarvärme.

Självklart drog jag igång världens djurflytt så att vi höll på att stryka med av värmeslag.
Nu är det i alla fall gjort och det känns bra. En mängd djur fick byta plats tack vare att vi skickat slakt och fått en tom box i Hangarn. Det bästa var nog att få ut tio stora, jobbiga, avvanda kalvar ur mottagningsstallet. Tack vare det kunde jag flytta in småkalvarna som bodde tillsammans med grisarna.
Grisarna har redan växt och de var så jobbiga när man skulle ge kalvarna mjölk de senaste dagarna att man nästan blev galen. Nu har de hela Gavelboxen för sig själva så de får grisa omkring där bäst de vill. Kalvarna verkar trivas bra inomhus också. Det blir inte lika varmt i kalvlagårn som ute på gaveln.

Igår fyllde Danne 37 år. Vi firade med en liten grillmiddag med nära och kära. Det var trevligt. Gott sällskap och underbart väder, i alla fall på kvällen. Det var så där perfekt uteserveringsvarmt att man aldrig ville gå in.

Jo just det, det skulle jag ju berätta. Vi har en sjunde familjemedlem från och med i tisdags! En gasolgrill! Och jag bara älskar´n!

Jag tycker mycket om grillad mat men hatar allt råddande som hör den gamla kolgrillningen till. Det ska planeras och köpas hem kol, man ska tända grillen i tid och så hittar man ingen tändvätska. Sen är glöden inte bra när man ska på med köttet, alla blir mat-ilskna och till sist står man där i september och inser att det blev max tre grilltillfällen under sommaren. Inte kul. 
Därför föreslog jag att vi kanske skulle ta och införskaffa en gasolgrill. Sagt och gjort.
- Finns på Swedol, sa Danne och så for vi dit när vi ändå skulle köra in en traktor till stan.
En enda grill hade de. Kanske inte den mest gedigna (det är förmodligen världens white trash-grill) men det var bra pris och den såg ändå rätt fin ut så då var det ju bara att slå till. 

Helt sjukt vad bra det är med gasolgrill kan jag tala om! 

Vi använde den första gången igår på födelsedagen. En dag senare har vi sammanlagt grillat följande: ryggbiff, fläskotlett, lök, svamp. sallad (!), falukorv, potatis, vitlök, sidfläsk, annat fläsk och en stor bäckröding!
Kanongrej! Kräver ingen planering alls. Ett par sekunder bara så är den uppe i 100 grades värme. Passar oss perfekt.

Vilket rörigt blogginlägg om allt möjligt. Tack du som orkade läsa ända hit!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:00 - fredag 3 juli 2015

Snart sover bondebarnen. Halva skaran ligger ute i den varma natten och njuter av att det äntligen är sommar.

Myggjävlarna har kommit men det bryr sig inte ungarna om. 

Jag sitter på altanen och försöker komma på vad som behöver ändras. I livet. Vad som tar och vad som ger energi. Vad som är väl investerad tid och vad som bara är tid. Tid som går medan man tittar på genom slöjor av trötthet. 

Det är dags nu.

(PS: Jag ska inte skilja mig, sälja djuren eller byta bil. DS)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter
23:57 - tisdag 30 juni 2015

Idag var det dags för ett besök av veterinären Malin från Gård och Djurhälsan, (tidigare Svenska Djurhälsovården). Vår egen nya veterinär Ellinor var också med och vi hade till och med sådan tur att Danne lyckades styra undan sina entreprenadjobb idag så att vi kunde delta båda två. 

Vi har satsat lite extra på rådgivning kring djuren och gått med i Gård och Djurhälsans topp-program. Det innebär att man får två besök av en speciell nöthälsoveterinär varje år. Man får även subventionerande kurser och en årlig träff med andra bönder med liknande uppfödning.
Förra gången Malin var här var i december förra året och nu var det dags igen. Ett besök som vi har sett fram emot.

I går morse, i sista minuten, skickade jag siffror på avlivade djur, behandlingar och slaktanmärkningar till Malin. Idag jämförde vi resultaten med den förra perioden och tittade på statistik för andra, liknande besättningar. Det här är ett  bra sätt att verkligen komma sig för att analysera de uppgifter som finns i behandlingsjournaler och CDB men som man inte själv tar sig tid att granska.

Jag som tycker att det har varit ett besvärligt första halvår med väldigt skiftande väder, många mjölkdrickande kalvar och perioder med hosta och lunginflammationer blev glatt överraskad när vi kunde se förbättringar sedan sist. Jag har varit mer restriktiv med att behandla navelinfektioner och satt in behandling lite tidigare på kalvar med lunginflammation. Det har lett till minskat antal behandlingar och lägre dödlighet!
Det är verkligen jätteroligt att siffrorna såg bättre ut än jag hade förväntat mig, man vill ju lära sig att göra rätt och ha friska djur på gården.  

Vi fick en del nya idéer också, främst kring att försöka separera kalvar från olika gårdar ännu mer än vad vi gör idag, allt för att minska antalet sjuka djur ytterligare.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006