Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:59 - onsdag 30 juli 2014

Vi har varit utan internet från och till i två dagar. Det var tydligen något fel på en 4G-mast här i närheten och vi fick 40 kronor i kompensation för avbrottet utan att jag ens bett om det.
Det är skrämmande hur jobbigt det känns att vara utan uppkoppling. Man kan nästan inte komma ihåg hur det var förut, utan internet.
Nu har jag i alla fall försökt ta igen lite av det jag missat på exempelvis Facebok (jag borde lägga ner det här med Facebook) såsom folks underbara semestrar med glada barn på tåg, lyckliga kärlekspar som tar ”en kall” och allmänt konstaterande att ”det är varmt ute”. Tja, tur att man inte varit nedkopplad alltför länge. Man hade ju kunnat missa någons tur till affären eller myspys med hjärtat/lillhjärtat/bästa hjärtat eller kanske storhjärtat. Scary stuff.

Något jag inte hade velat missa är i alla fall Kristina Yngwes (c) nya hemsida. Titta in på den för en dos folkvett. Hon är skarp den tjejen. Och rolig mitt i allvaret. Idag myntade hon uttrycket ”svegan” dvs en människa som väljer svensk kött på restaurangen och i butiken och om det inte finns tar ett vegetariskt alternativ. Detta utspel resulterade i debatt på olika forum samt bildandet av en annan,  helt ny hemsida! Bara sådär! Titta in på Yngwes blogg så får det hela sin förklaring. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:15 - söndag 27 juli 2014

Den här helgen har jag hängt i vattnet mellan lagårdspassen. Det säger mycket om temperaturen i havet eftersom jag är den värsta badkrukan. Idag kom dock ett kort och efterlängtat regn. Åskan gick hårt, men det blev nog bara några millimeter.  Med regnet kom såklart också knotten. Det var tjockt i lagårn nu på kvällen och korna trängdes oroligt i foderbordsgången. Det är verkligen eländiga insekter.

En kviga kalvade på betet ikväll, tre veckor för tidigt. Hon är seminerad två gånger och blev väl dräktig på första. Det är andra gången det händer i sommar och den enda jag kan skylla på är mig själv som seminerat. Det gick i alla fall bra att få hem ko och kalv. Nu får hon stå uppbunden ett tag, eftersom hon inte hunnit lära sig kraftfoderautomaterna. Det blir för mycket på en gång i lösdriften för henne. Tre kvigor har kalvat den här helgen och en fjärde står och trampar i kalvningsbox. Augusti är en betydligt lugnare kalvningsmånad, särskilt som ett par av dem redan har kommit.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
22:29 - söndag 27 juli 2014

 

Jag: (Rynkad panna och mycket sträng) Så det passar att komma hem nu?

Fendt: (Nedslagen blick) Ja, jo.

Jag: Jag hoppas verkligen att du lärde dig något av den här verkstasvistelsen. För det ska jag säga, (paus för inandning) att det blir inte billigt detta!

Fendt: Men alltså, det var inte mitt fel…

Jag: Inte ditt fel? Så det var någon annans växellåda som pajade? Mitt på 86:an inför alla människor? Va?

Fendt: Nej, men…

Jag: Men vadå? Förstår du inte att vi får skämmas?! Som jag har skrutit över dig och dina bedrifter! Och så gör du så här! Och i din ålder dessutom (riktigt arg på rösten nu) Du är faktiskt bara sex år! Sex år! Hur långt har du gått? Inte ens7000 timmar?! Är det lämpligt att rasa i bitar på det där sättet i den åldern tycker du? Va? Har du ingen skam i karossen?

Fendt: (Tittar upp, defensivt)Men de andra fendtarna då? Dom är också i min ålder! Det är faktiskt inte bara jag som har haft ett växellådshaveri. Alla andra….

Jag: (Avbryter) Vad är det du säger!? Alla andra!? Så om Stefans fendt skulle tappa framaxeln och fara rätt ner i Indalsälven så gör du likadant? Är det det du menar?

Fendt: Jamen alltså…

Jag: (Avbryter igen)Jag blir alldeles matt! Förstår du det!? Dagens traktorer! Man kan ju undra vad ni har under huven egentligen?

(Lång paus)

Fendt: (Blygt)Är du mycket arg?

Jag: Nej. (Paus) Jag är besviken!

Fendt: Förlåt…

Jag(Uppgiven nu. Gör ”jag -förstår-ingenting-gesten” med uppdragna axlar och uppvända handflator. Skakar på huvudet. Öppnar och stänger munnen ljudlöst ett par gånger.)

Fendt: (rullar tyst lite närmare)

Jag: (Sjunker ihop lite. Öppnar famnen och ler trött) Kom hit, vännen. Det blir bra ska du se. Vi älskar dig. Det vet du.(Klapp, klapp, kram)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
11:59 - lördag 26 juli 2014
Stark sol även kvällstid, jobbigt för folk med ögonskador

Det är synd om min man. I alla fall lite. Han har sjukt ont i ögat efter att ha fått in tre järnflisor i det. Anledingen till att det inte är jättesynd om honom är att han slipade knivarna till balpressen med vinkelslipen utan skyddsglasögon. Då får man lätt elaka skräp i ögonen. Och så får man jätteont och måste uppsöka vård för att plocka ut skräpet och få salvor och grejer utskrivna. Ibland får man skäll av vårdpersonalen också. Märkligt det där.
Jag har i alla fall lidit med honom eftersom det är så soligt hela tiden just nu när ögat gör så ont. Han har pressat hö och andraskörd på entreprenad i flera dagar och då är det svårt att blunda med ena ögat.
Men som vi alla vet. Inget ont som inte har något gott med sig. Danne är hemma idag och nu när värmen är rekordhög jobbar jag i bara bikini och stålhättadojjor. Då kan det vara en fördel att se sin fru med ett kisande, rinnande öga jämfört med en skarp granskande blick!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
12:23 - fredag 25 juli 2014

Kroppen verkar inte kunna vänja sig vid 30 graders värme. Jag vill i skrivandets stund skala av mig huden. Solstinget har gjort att jag missade att föreviga årets andraskörd som avslutades igår. Den inleddes med ett haveri delux på vårt hackvagn och på grannens traktor som vi hade lånat (vilket kändes värst). Nåväl, skit händer, det är materialla saker och skörden gick som smort ändå. Det fina med att samarbeta med så bra bönder som jag har runt mig är att allt löser sig. Det blev skörd med tre, istället för två vagnar. Jonas hämtade sitt ekipage och vårt gamla hackvagn är ju still going strong. Philip fick dock stå ut med värmen i en hytt utan air condition. Skörden blev okej mängdmässigt med tanke på det torra vädret. Vi får se hur kvaliteten är. Torrsubstansen är i alla fall hög, väl så hög. Förutsättningarna för en bra tredjeskörd finns fortfarande. Näringen finns i marken, om det nu bara kommer vatten. Vi passade på att hacka o packa helsäden i samma veva som andraskörden. Det var kanske lite tidigt, men blir nog bra i vår fodermix. Det är riktigt skönt att ha gjort bort det och även bra för vallinsådden. Kornet ser fantastiskt fint ut i år, men risken finns att det lägger sig om det kommer en rejäl regnskur.

Korna, de stackars korna. Loja, sega, svettiga. Det märks i tanken och det märks på cellerna. Jag brukar tvinga ut de på morgonen och stänga grinden i en timme, sedan får de göra som de vill. Men de senaste dagarna har de fått välja helt själva. Det är djurplågeri att fösa ut dem i 30 graders värme. De väljer givetvis att vara inne. Man kan ifrågasätta reglerna för betesdriften.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006