Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
13:08 - onsdag 23 april 2014
Foto: Paulina Westerlund

Jag läser med glädje Paulinas blogg om livet som ung bonde. Man får energi av henne och hennes sambo Charlie när man läser om hur mycket de älskar sitt jobb och sina kor. Jag tycker att det är fantastiskt att de satsar på sin gård och att de bjuder in alla att följa deras vardag via bloggen. De visar att det går att leva som unga bönder och att man kan dela upp arbetet och även ha fritidsintressen och ett socialt liv vid sidan av. Allt går med vilja och hårt arbete. Även för mjölkbönder!

Men.

Eftersom jag ibland känner mig som en trött gammal tant i jämförelse med den pigga Paulina tar jag mig rätten att gorma och mästra lite kring det här inlägget. Jag blir så arg när jag läser hur Paulina försvarar sitt och sambons köp av en ny bil. Hon oroar sig över vad folk ska säga och för att någon ska tro att de helt plötsligt har pengar i överflöd.

- SLUTA OMGÅENDE MED DETTA, FLICKA!

Jag vet precis hur det känns men man måste inse att det är med de ständiga försvarstalen som man slänger ved på den brasa man så gärna vill släcka. Skitpratet och folks eventuella snokande i lantbrukares ekonomi blir bara värre när vi rabblar upp hur många timmar vi jobbar och hur lite vi tjänar.  Det slår bara tillbaka på oss själva. Det slutar med att man inte ens kan vara ledig en eftermiddag innan grannarna undrar om man inte har det lite för bra. Jag undrar just hur många andra företagare som håller på på det här sättet? Varför är det så fult att vara duktig nog att kunna skaffa sig en bil som man vill ha? Var stolt i stället, Paulina, som i slutet på ditt inlägg! Ni är superduktiga och har verkligen förtjänat er fina bil. Vi bönder måste sluta förklara vad vi försakar och prioriterar och hur man kan unna sig att skjutsa arslet i en ny Volvo bara för att man inte åker till Thailand eller går på krogen varje vecka!  

Om vi slutar försvara oss så inbillar jag mig att pratet slutar gå. Och om det inte gör det så får de väl prata då, människorna som är avundsjuka och inte vet vad det innebär att bruka jorden och hålla produktionsdjur. De kommer att prata hur vi än gör.

Du visar modigt upp livet på gården som det är. Med glädjeämnen och motgångar men altid med en positiv glöd som lyser igenom. Du lyckas på så många sätt förmedla värdet i det vi sysslar med, helt utan att det behöver försvaras. Jag tror att de allra, allra flesta förstår och ser det. De andra struntar vi i!

Och du, Paulina. Stort grattis till bilen!  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
16:20 - måndag 21 april 2014

Nötkreatur kan verkligen lyckas med allt.
I morse hade en halvstor tjur fastnat med benet mellan en grind och en stolpe och troligtvis ramlat eller blivit fälld av någon annan så illa att han bröt benet. Det borde inte vara möjligt eftersom det är ett smalt utrymme och inget ställe där djuren någonsin brukar stoppa in klövarna. Det blev nödslakt förstås så dagen tog en annan vändning än vi hade tänkt oss.

Tyvärr kan det hända att djuren gör sig illa ibland när de går lösa. Det är inget man kan förutse eller bygga bort. Givetvis försöker man förebygga alla skador men när man samtidigt vill prioritera rörelsefrihet och flockbeteende händer det olyckor ibland. Tack och lov är det inte ofta.

Dagar som den här blir alltid intensiva. Det gör ont i hjärtat när djuren lider. Man får adrenalinpåslag i avlivningsögonblicket och arbetet med slakten är ovant men bekant på ett märkligt sätt. Samtidigt ska allt annat göras precis som vanligt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
7:27 - torsdag 17 april 2014

Skärtorsdag och fint väder. Hoppas det håller i sig tills i morgon för då ska vi ut på sjön och pimpla och grilla korv. Det är vår påsktradition. Man fattar nästan inte att isen fortfarande håller trots att påsken är så sen och vi haft vårvärme så länge. Min pappa har varit ute och provborrat i alla fall så det ska nog gå bra. 

Idag ska jag åka till Ica Maxi och hämta lite djurmedicin på apoteket. Vi fick en bakteriekrock här när vi hämtade nya kalvar för ett tag sedan. Flera fick lunginflmmation så det gick åt en del penicillin. Nu har det lugnat ner sig igen tack och lov men lagret behöver fyllas på. Barnen är lediga idag så jag antar att vi även kommer att handla några kilo påskgodis och ca 700 färgade fjädrar! 

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:57 - måndag 14 april 2014

Jag längtar till onsdag morgon. Då ska vi skicka en grupp tjurar till slakt igen. Det innebär, förutom en positiv förändring på företagskontot och en massa prima kött i butikerna, att vi kommer att kunna flytta djur. Det ska bli så skönt!
Det känns lite trångt i vissa grupper just nu och vi har även några stora kalvar i gammellagårn, ladugården där Dannes mormor och morfar höll sina kor en gång i tiden. Här har vi byggt om hur många gånger som helst genom åren i akt och mening att få byggnaden funktionsduglig. Numer fungerar ena halvan av den som lösdriftsbox och kallas för Gaveln och den andra halvan är gårdens sjukavdelning och vilohem, Gammellagårn. Det är bra att kunna ställa ut krassliga kalvar så att de får lugn och ro och inte smittar ner andra. Ibland piggnar de till bara genom att komma ifrån mottagningsstallet och den aktivitet som råder där. Någon enstaka gång har vi även haft större djur med hälta boende där inne när det inte fungerat att ha dem kvar i sina befintliga grupper.  

De kalvar som står i gammellagårn nu hamnade där för att de hade lite diarré och behövde lung och ro när de var mindre. Sedan blev de kvar eftersom det inte stod några andra på tur just då. Nu är de avvanda och inte så små längre. Det blir mer och mer tungjobbat där inne ju större de blir eftersom allt görs för hand. Dessutom har de lärt sig att lyfta av boxdörren så i kväll när jag kom ut hade de varit lösa och stökat till överallt. Roligt tycks de ha i alla fall men snart ska de ut!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:01 - söndag 13 april 2014

Det var några år sedan sist vi hade ut veterinären på en svår kalvning. Det är något man verkligen har lyckats med i aveln. Idag var det dags. Givetvis på en söndag. Lilla 710 (kallad "Hunden" pga av sin storlek) hade en kalv i felläge. Jag misstänkte tvillingar eftersom hon hade tiden ute först om två veckor. Men icket, det var en hyfsat stor kalv. Det var svårt att få fram benen och veta hur kalven egentligen låg. Mina armar är dessutom alldeles för korta. Pappa försökte också utan resultat. Till sist lyckades veterinären med gott arbete reda ut frambenen på den döda kalven och sen kämpade vi för att få ut den. Kor är fantastiskt tåliga och 710 höll sig stående hela tiden. Hon är en riktig tuffing trots sin storlek och hävdar sig bra bland de resliga holsteinkorna. Ikväll var hon förvånansvärt pigg och åt som det lilla matvrak hon är. Nu hoppas jag att det dröjer till nästa svåra kalvning!

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006