Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
7:55 - tisdag 30 september 2014

Sista september. Det är höst på riktigt och sådär underbart kyligt på morgonen när man går ut. Grabbarna är hungriga som vanligt och grisarna ligger mest och slöar i halmen tills solen kommer fram.

Idag blir det lite av varje här på gården. Småboxarna är tvättade och hämtning av nya kalvar står på schemat. Innan dess får vi besök av inte mindre än två lokaltidningar som vill skriva om oss! 

Ha en fin dag!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
22:13 - lördag 27 september 2014
Foto: Jonny Lundin

Det är inte så ofta vi går på gala. Det har aldrig tidigare hänt att vi har gått på gala två dagar i rad…och det lär nog aldrig hända igen heller!
Sundsvall Business Awards på torsdagen, som man kunde läsa i mitt senaste röriga inlägg, och LRF´s egen Guldgala i Örnsköldsvik igår! Fin middag och trevligt sällskap även där och all mat var från länet! Mycket gott!
Många fina priser delades ut och jag kan särskilt nämna JJS Transport, en entreprenadfirma här i Sundsvall som fick priset Ung Växtkraft.

Vi gick faktiskt inte lottlösa denna kväll heller. Vi blev utsedda till Årets Nötköttsföretagare i Västernorrland. Temat för året var ”kalv- och ungnötsproduktion på stall” så där passade ju vi in ganska bra. Detta fungerar så att varje län kan skicka in en nominerad till föreningen Sveriges Nötköttsproducenter som sedan utser en som blir Årets nötköttsföretag ”på riktigt”. Det är jätteroligt att bli nominerad och som en del i detta kommer vi att få åka på Köttriksdagen i november, hur vi nu ska hinna det!
Två av våra bekanta från Västernorrlands köttklubb, (Mamma-Marianne och Super-Jenny) var där förra året och det verkade vara en rolig erfarenhet. Alltid spännande att träffa andra som jobbar med samma sak. Även om förutsättningarna och storlekarna på gårdar varierar ganska kraftigt över landet.

Tack så mycket Västernorrlands köttklubb för utmärkelsen och tack LRF för den trevliga galakvällen!

Jo just det. Jag kan berätta att First Hotel Statt i Örnsköldsvik, där galan ägde rum, har supertrevlig och hjälpsam personal. Jag fick ladda min telefon i receptionen, med en låneladdare, och förvara ungefär en lastpall med grejer bakom disken i flera timmar. Dessutom lyckades kocken med konststycket att inte se det allra minsta irriterad ut när jag meddelade att jag är glutenintolerant. Okej, det kanske inte är någon stor grej men när man har glömt att meddela innan och i stället säger till en kvart innan middagen serveras, då är det riktigt proffsigt att kunna leverera repliken ”- Inga problem!” med ett strålande leende.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
13:36 - fredag 26 september 2014
http://www.dagbladet.se/medelpad/sundsvall/prisade-foretagare

Gårdagen slutade helt fantastiskt och väldigt oväntat.
Sundsvalls Business Awards gick av stapeln och det var stor gala ända från eftermiddagen och långt in på natten. Över 700 gäster, fin mat och underhållning i form av storband och dans på Hotell Södre Berget i Sundsvall. En underbar kväll! Den som vill kan se hela kvällen i repris här. Vi finns med alldeles i början och en intervju finns ca 31,30 min in i filmen. Tack Sundsvalls Tidning som rapporterade så proffsigt från hela galan!

Vi blev väl omhändertagna av representanter från organisationen Företagarna Sundsvall som tillsammans med Näringslivsbolaget Sundsvall var de som delade ut priset Årets Företagare som vi var nominerade till.

Bara att bli nominerad och att sedan gå vidare som en av de tre sista med chans att vinna är ett alldeles otroligt erkännande för hela lantbrukarkåren. Det ska vi alla vara stolta över. Det betyder att man i både små och stora kretsar uppskattar svensk matproduktion och ser värdena i att företag finns och verkar ute på landsbygden.  

Efter stor spänning och många fina utmärkelser till andra superduktiga Sundsvallsföretag var det dags för priset Årets Företagare. Till vår stora glädje stod det klart att vi var vinnare! Vi vann! Årets Företagare i Sundsvall 2014 är vi, Nysäter Lantbruk! Det var så omtumlande och fantastiskt.
Uppe på scenen fick vi ta emot vackra blommor, diplom och en underbar, rejäl statyett, Glorian, som ser ut som en stark, stolt arbetande kvinna. Vi tilldelades även en check på 25 000 kr.

Fotoblixtar, gratulationer och kramar avlöste varandra och vi blev även intervjuade av lokalpressen och i direkt websändning. Allt var väldigt omtumlade och väldigt roligt. Jag hoppas och tror att vi lyckades förmedla vår glädje och tala för branschen och alla som bidrar till svenskt jordbruk. Vi lantbrukare utgör basen men alla, från upphandlare inom offentlig sektor till vanliga konsumenter är med och påverkar produktionen av bra, svensk mat. Därför vill jag, precis som på scenen i går kväll säga tack. Tack alla som stöttar oss i vårt företag och tack alla som gör medvetna val i butiken. Tack till er som tänker och ställer krav på den mat som serveras dem som inte kan välja själva. Låt oss kämpa för att barn, äldre och sjuka också ska kunna äta mat som producerats på ett hållbart sätt. Klimatnytta, djurvälfärd, skattepengar och ökad sysselsättning i den egna regionen är utmärkta incitament till att handla lokalt och välja svenskt.
Det som var så fantastiskt var att så många verkar förstå just detta. Man inser att det är viktigt att det finns produktionsdjur och små landsbygdsföretag och att ett jordbruk kan vara en fantastisk motor för en bygd och en hel region.
Vi fick så många handskakningar, kramar och uppmuntrande ord efter prisutdelningen och så många verkade uppriktigt glada över att vi fick priset. Människor som inte var på galan själva har också hört av sig och gratulerat, både på telefon och sociala medier.

Sanningen att säga så är det är nästan så att hjärtat svämmar över. Den delade glädjen över den här utmärkelsen kommer jag aldrig att glömma. Den genuina värmen i alla gratulationer kommer att inspirera och driva oss att bli ännu bättre på det vi gör.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
8:24 - torsdag 25 september 2014

i kväll smäller det!

Vi ska på gala på Södra Berget här i Sundsvall. Det är dags för Sundsvall Buissniess Awards och vi ska vara med! Som jag berättade här så blev vi nominerade till priset Årets Företagare tidigare i år och för ett par veckor sedan stod det klart att vi är ett av de tre företag som gick vidare till slutfinalen. I kväll kommer vi att få veta vem som får den fina utmärkelsen! (AAAAGGHH!!! Biter på mina obefintliga naglar)!
Jag är faktiskt ganska nervös just nu men det kommer säkert att bli en jättetrevlig kväll. Min syster har hjälpt mig med "Projekt: Hitta aftonklänning" och tack och lov gick det bättre än förra gången hon skulle göra det. Det var för ett par år sedan och vi skulle på Hushållnigssällskapets fina höstmiddag. Då kom hon hem till mig med en klänning som jag skulle få låna. Det var bara det att det inte var någon klänning. Det var en liten, liten svart tub. Utan ärmar och axelband och med en längd motsvarande ungefär ett halvt skosnöte. Jag sa tack men nej tack. I år gick det bättre. Hellång klänning med  bar rygg är en alldeles lagom utmaning för mig. Danne ska plocka fram kostymen som han har använt säkert fyra gånger och jag inser just nu att jag måste gå och kolla om hans skor är där jag tror att de är. Annars får vi problem. 

Nu ska jag andas djupt och fortsätta med lite gårdssysslor. Sen sticker vi och kommer inte hem förrän i natt! 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
15:50 - onsdag 24 september 2014

Nu är tjurkalvarna hemkörda från betet, som resulterade i två dagars (och nätters!!) konstant råmande. Nu har de äntligem tystnat. De var fina allihop men nu är det dax att börja växa på sig lite!

I samband med att kalvarna kom hem tog vi också hem avelstjuren som ännu inte blivit bra ifrån klövsulesåret vi behandlat tidigarte. I förmiddags blev det ytterligare ett besök av både klövverkaren och veterinären. Nu väntar vila på stall för honom.

Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006