Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:19 - onsdag 27 augusti 2014

Det är något speciellt med tröskningen. Man tror nästan inte att det är sant när det börjar och kornet kommer hem i stora vagnslass. Det egna kornet är en rikedom som man aldirg vågar ta för given och inte sällan känner man sig utelämnad åt högre makter. Spannmålsodlingen är spännande  och nästan magisk. Mycket går att påverka från plog till tröska men man vet också att vädret till stor del avgör hur det slutar. Man kan aldrig vara säker på att få en bra, torr och näringsrik skörd så när man får det är det som en välsignelse.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
22:10 - tisdag 26 augusti 2014
Som en vägg mot norr står halmbalarna uppstaplade. Det mesta är pressat och bärgat nu, trots oturen med regnskurar. Kvar ute ligger 8 ha som inte kunnat pressas än. Varje dag i två veckors tid nu har det kommit en liten skur, precis så mycket att halmen blivit för blöt. Otroligt störande!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
1:05 - tisdag 26 augusti 2014


En tråkig sak är att en av tjurarna i Hangarn inte mår riktigt bra. Han visar tecken på buksmärtor och har troligtvis råkat äta något vasst som fastnat och skadat honom invärtes. Än så länge ser han mest lite hängig ut men om han inte blir bättre riktigt riktigt fort blir det nödslakt.
Vasst är en sjukdom/åkomma som tyvärr drabbar djuren då och då. Oftast beror det på att folk slänger en massa skräp längs vägarna som hamnar i djurens foder.
Ibland kan det vassa kapslas in inne i kroppen och sluta ställa till skada. Alltför ofta blir det inte så. I stället skärs djuret upp inifrån. Och det kan man ju lista ut själv ungefär hur det känns.

Kan inte alla lata människor förstå att öl- och läskburkar och annan skit som kastas är livsfarligt för djur!?

Tjurarna sorterar ofta ut saker som inte är ätbara på foderbordet. Det kan vara stenar, pinnar, golfbollar, upphackade vägkäppar och liknande. Samt uppsnittade aluminiumburkar. Sådant som hamnar i balarna och sedermera i foderblandningen utan att vi kan göra något åt det. Vi har ju många mindre djur och de får inte i sig så mycket hårda, konstiga saker så man kan ofta göra en del intressanta fynd när de har ätit. Men ju större de blir och ju grövre matstrupe de får, desto mer slinker ner i magen på dem. Därför är det ofta, liksom nu, en nästan färdigväxt tjur som drabbas. Ett djurlidande helt i jävla onödan framför allt men även så klart en ekonomisk förlust för oss. Och en förlust för konsumenter som går miste om en massa fint, svenskt kött som aldrig når butikshyllorna. För att någon inte behagar slänga sitt skräp i soptunnan.
Om folk bara kunde förstå att en förbannad aluminiumburk kan vålla sådan skada. Ett smärtsamt slut på ett djurliv som man med alla medel försökt få så bra som möjligt. Det spelar ingen som helst roll att djuren ändå ska slaktas eller att vi kanske kan nödslakta och ta tillvara köttet själva. Djur ska ha det bra och leva gott ända till slutet, inte lida på grund av dumma människor.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:17 - fredag 22 augusti 2014

Så här ser det ut i lagårn nästan jämt. Ibland är det ännu värre. Muggar överallt på grund av att jag inte äter frukost innan jag går ut utan bara tar med mig en kopp kaffe till lagårn. Sen har muggarna en tendens att bli kvar där tills man börjar tycka att det är lite snålt med porslin inne. Då får man gå ut och pocka in dem och så börjar det om igen.

Förutom att fota tomma muggar i lagårn försöker vi komma in i vardagsrutinerna igen med skola, fotbollsträning och ordentliga djurskötartider. Under sommarlovet försköt vi lagårstiden lite och började senare både på morgonen och på kvällen. Det gjorde att man inte behövde skynda sig hem så snabbt på eftermiddagen om man någon dag kom iväg till en badstrand eller något annat kul. Dessutom gjorde det ju inget att man fick jobba länge på sommarkvällarna när det ändå var ljust och svalt och allmänt ljuvligt ute. Nu blir det mörkt fortare och barnen måste lägga sig i tid och sådana saker. När alla ska upp och vara pigga på morgonen är det bara att försöka vända tillbaka tiden igen. Det kommer att bli kanonbra efter ett tag. Tidiga morgnar är också härliga och det är faktiskt skönt att komma in någon gång på kvällen. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:14 - tisdag 19 augusti 2014
Så kalvade den sista kon tillslut en liten tjurkalv. Om någon av korna kalvar för tidigt till hösten kan man ju nästan säga att vi har året-runt-kalvningar. En hel del.regn sista tiden räddade oss från att behöva flytta den lilla kalvgruppen till nytt bete. Skördeläget nu är ca 5 ha vete kvar att tröska, regnet har ju också gjort ett litet uppehåll i tröskningen. Vi har inte kunnat tröska sen i lördags. De 20 ha åkerbönor håller på att mogna och kan förmodligen tröskas i nästa vecka. Under tiden kör vi ut hönsgödsel och plöjer till det som ska höstsås.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006