Annons

Persöfjärden 3 maj: Slakt och kurs

Det har varit mycket sol den senaste veckan, men kraftiga vindar gör att det känns kallt i luften. Maj inleddes med 5 till 10 plusgrader. Vi har fått en del regn som snabbat på upptiningen. Marken är bar och nu väntar vi på lite grönska. Det har torkat upp otroligt bra, även på nyodlingen som täckdikats nyligen.

Vi har släppt ut 15 dräktiga kvigor i en rastfålla och det dröjer nog inte så länge innan vi kan flytta ut dem på större område. Det är skönt att få mer plats i ladugården och nödvändigt eftersom byggarna kommer om drygt en vecka. Vi har fortfarande ett gäng kvigor bakom ladugården och de ska också släppas ut på naturlig mark. Några av dem ska dräktighetsundersökas först. Eftersom vi har släppt ut djur har vi även kunnat flytta om bland småkalvarna och nu är endast en kalvningsbox ockuperad med smått. Det är dock tjurkalvar som vi hoppas bli av med inom kort. En av de gamla kalvningsboxarna ska rivas inför bygget och ge plats åt spädkalvboxar. Det blir en av veckans sysslor.

I måndags var det dags för hemslakt. Det är långt mellan gångerna och frysboxarna hinner bli tomma. Vi har inte haft någon lämplig kviga och det är ju positivt på sitt sätt. Nu hade vi dock en som inte blev dräktig. Tyvärr. Det var en av mina kvigaffärer som inte blev så lyckad.

Bonden kommer att hinna med en kursdag även den här korta veckan. Det är sista träffen i "Framtidens mjölkföretagare" och temat är företagsamhet och lönsamhet. Jakob Söderberg, Svensk Mjölk, och en ekonomirådgivare från LRF Konsult ska hålla i dagen. Sedan är det slutkursat för bonden, i alla fall för ett tag framåt.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:58 - onsdag 20 maj 2015

Inredningen vid foderkrubborna är målad. Det blev snyggt tycker jag. Man ser inte längre att benen som nackbommen sitter i kommer från en gammal balkorg. 

Lackfärg är väl ändå något av det härligaste som finns? För det första luktar det ju  så gott (är säkert inte alls bra att lukta för mycket på). Sedan blir det ju så himla snyggt om man lyckas lägga ett lagom tjockt lager. Det jämnar liksom till sig själv och man ser inga penseldrag efteråt. Inte för att just detta är någon proffsmålning eller så men om man inte tittar alltför noga ser det rätt så bra ut. 

Kalvarna verkar trivas där i alla fall. Vi testar att ströa med bara spån just nu och det funkar bra. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
16:52 - söndag 17 maj 2015

Nu är vårbruket igång i alla fall. De sista få plogdragen är gjorda, det var inte så många, och harvningen är påbörjad. 

Vi odlar spannmål i Birsta som är Sundsvalls shoppingmecka. Danne är där och harvar alldeles utanför Ica Maxi och Skopunkten just nu.

I morgon får vi förstärkning av Håkan, han som la omkull traktor och plog i höstas för den som minns. Då blir det harvning med dubbla traktorer.

En annan sak som händer i morgon är att jag ska vara med på en workshop om regional livsmedelsstrategi. Men det har jag inte påmint Danne om. Han tror nog att jag ska vara hemma och sköta djur som vanligt.
Nåja, det får bli goda förberedelser i kväll och tidig morgon i morgon så ska nog allt hinnas med. Den största utmaningen för min del blir att hitta till mjölkbonden Karl-Åke, som vi ska träffas hos. Skitkonstig väg dit! Man ser ladugården och tror att det är enkelt men sen visar det sig att man måste man vara FBI-agent för att klura ut hur man hittar den lilla vägen som leder ända fram till gården.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:40 - torsdag 14 maj 2015

Ett inlägg på min facebooksida:

-Kommer du ihåg när vi kastade kokta tjurögon på varandra?

Det var från min kompis Madde och visst kom jag ihåg det!

Madde är en en sådan där vän som fungerar lite som ett syskon. Relationen finns där även om man inte umgås hela tiden. Jag har ett speciellt band till henne som är oberoende av tid och avstånd. Vi kan träffas ofta eller sällan, det är ändå nästan samma sak. 
Vi umgicks väldigt tätt i tonåren och hade så otroligt roligt ihop. Vi var olika men ändå så lika.
Hon var också bonnjänta och vi var ute på alla möjliga äventyr bland djuren och i skogen. Det mesta är väl preskriberat vid det här laget och man får vara glad att youtube inte fanns under andra halvan av nittiotalet. Men roligt hade vi i alla fall! Så mycket skratt och så många vansinniga episoder!

Så, till det där med tjurögonen. 

Det var förstås tjuren på bilden.

Jag höll på med en del mystiska hantverksprojekt under en tid och det här var ett av dem. En av mina föräldrars tjurar hade fina horn och jag tyckte att de skulle få komma upp på väggen i sann westernanda.
Vi tog hem skallen från slakteriet, pappa kapade den och jag och Madde kokade den i en stor, gammaldags utomhusgryta som vi brukade koka potatis till grisarna i. Ögonen blev som studsbollar, kastvänliga!

Allt kött och brosk föll av efter kokningen och vi kunde även dra lös ytterhornen och få rent där innanför. Sedan limmade jag tillbaka ytterhornen och några benbitar som ville lossna efter kokningen. Jag blekte och lackade och lindade läderband där hornen möter skallen. Ganska snyggt om jag får säga det själv. Pappa gjorde träskölden som den sitter på. Idag hänger den i vårt vardagsrum och jag gjorde även en till som hänger ute. Två minnen från en tid innan avhorningar blev en självklarhet. Och från Madde-tiden. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:34 - måndag 11 maj 2015

Nu är det kalvar i nybygget!

Två av fyra boxar är bebodda. Ett gäng från Bäck Lantbruk i Indal, avvanda = lyxigt, och ett gäng av våra egna.

Än så länge verkar de trivas hur bra som helst. Som strö testar vi spån i stället för halm och de får samma fodermix som de större djuren. De behåller kalvfodret Idol den första tiden för att sedan fasas in på Galax-koncentrat efter ett tag. Fodermixen innehåller förutom ensilage både korn och potatis.
Vi brukar introducera mixen ganska tidigt i kalvladugården. Redan vid ca en månads ålder. Då äter de torrhö också men vill gärna smaka den saftiga mixen. Det är bra för då blir de vana tills de ska flytta ut.  En förändring i taget, som de säger, de som vet!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:56 - fredag 8 maj 2015

Nu får det allt att bli lite varmare väder för nu är fåren klippta. 

Emelie, som vi köpte dem  av, kom och styrde upp det här och det blev två helt nya djur! Små och alldeles vita! 
Det mest oväntade var att Linn, som är väldigt grå och prickig i ansiktet inte hade en enda fläck på kroppen. 

De var inte helt medgörliga men till slut var det klart. De kommer nog att vara tacksamma nästa gång det blir varmt och soligt ute.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006