Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
18:32 - torsdag 24 juli 2014
Skönt med en svalkande dusch i värmen tycker både folk och fä! Vi väntar på att den sista kon ska kalva snart, det ser tungt och jobbigt ut!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
Annons
9:02 - torsdag 24 juli 2014
Tillsammans med den 30-gradiga värmen ligger ett lock med stark doft av hönsgödsel över Jussberg. Oskar och Markus jobbade hela dagen och kvällen igår med att sprida ut gödseln från korna och hönsgödseln som kom häromdagen. Samtidigt som lukten är lite obehaglig i värmen är det ändå en härlig påminnelse om att ha förmånen att leva och bo på landet! Inatt plöjde Calle ner gödseln och fortsätter idag efter att plogen får nya spetsar. Värmen består så medans Calle och Oskar kör på så tar barnen och jag nog en sväng till stranden innan jag börjar jobba igen till helgen. Känns som en bra arbetsfördelning en dag som denna tycker jag. Lyxigt!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
8:41 - onsdag 23 juli 2014
Lagårdskatten Brune har råkat illa ut. En märklig knöl på nosen resulterade i en kontroll hos distriktveterinärens smådjursavdelning. När vi ändå gjort arbetet med att leta efter katten, hålla den instängd tills det var dags att åka, köra dit den och sövas ner var det lika bra att ta bort knölen. Det blev operation med tre stygn på nosryggen, tratt runt halsen och ordination att hållas inne i långa 12-14 dagar! Nu hålls den i häststallet tillsammans med kattkollegan "Vite" i väntan på läkning. Hoppas det blir bra efter allt arbete, de gör ju ändå ett bra jobb här på gården. Vi får nog ändå släppa ut dom snart, känns inte helt okej att hålla dem inne. Om någon har tips på hur man håller en katt instängd i två veckor utan att bli galen, mottages tacksamt.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
18:05 - tisdag 22 juli 2014

Jag tycker om att ha en smartphone. Även om jag inte har lika många appar och funktioner som många andra så tycker jag att moderna telefoner är fantastiskt bra hjälpmedel på många sätt. Dessutom är de trevliga, användarvänliga och har hyfsad kamera. Hittills har jag haft en Lg-nånting, en billig telefon som är lite slö men som levde upp till mina krav. Den fungerade hur bra som helst fram tills igår.

Just nu släpar jag runt på ett Samsung-granitblock. En old school knapptelefon från Jesu tid som jag har fått låna på nåder av min näst äldsta dotter. Jag kan inflika att Danne har en likadan eftersom han är motståndare till nya, smarta lurar. Jag förstår inte hur han står ut!

Anledningen till detta är att jag tappade min egen telefon i en kalvhink full med mjölk igår. Jag kan berätta att den dog. Omgående. Jag läste på lite om fuktsanering och torkningsrekomendationer och fann att det värsta som kan drabba en stackars telefon tydligen är salta och sockriga vätskor. Jag gissar att kalvnäringen ganska lätt kvalar in bland de sockriga.

Tack och lov fick jag nyss igång den så pass länge att jag kunde ladda över alla mina bilder till datorn. Det är förstås mest foton som barnen har tagit, som bilder på tv-rutan, himmel med eller utan moln samt fötter i bil, men det finns även några från skolavslutnigen och en del annat som jag gärna vill ha kvar. Tack och lov att det gick. Med lite tur kanske den kommer igång ordentligt sedan. Undrar bara hur den kommer att lukta? Det var ju liksom inte aktuellt att tvätta bort mjölken med vatten innan jag torkade den. Jag kanske får bita i det sura äpplet och kämpa på med stenåldersluren ett tag så kanske jag lär mig en läxa.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
17:15 - måndag 21 juli 2014
De senaste veckorna är lite av en firarperiod här. Två födelsedagar, ett 5-åringskalas och ett 2-åringskalas, två namnsdagar, Sara och Fredrik samt en bröllopsdag, allt inom loppet av två veckor! Vi har hunnit med besök på Astrid Lindgrens värld och Kolmården, som båda ligger inom rimliga avstånd för att fungera som dagsutflykt. Bägge dagarna prickade vi nog in bland de varmaste, puh!! En weekend har vi också klämt in, mycket trevligt! Innan vi for klarade vi av flyghavren och imorgon blir nog körningen på mossen klar. Efter det är det nog dags att köra fram tröskan!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006