Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
23:57 - söndag 11 oktober 2015

Söndag kväll och lätt huvudvärk efter bråk med Excel på datorn. Ett jävla program det där! Tur att det finns hjälp att få, och moraliskt stöd!

Nu ska det bli sova av för i morgon väntar två möten, nej tre, om man räknar utvecklingsamtalet på skolan, och det är ju ett rätt så viktigt möte så det borde ju definitivt räknas. 

I morgon ska Emelie jobba här och då kan man räkna med att smittas med en del energi! 
Vi triggar varandra rätt bra hon och jag. Vi jobbar på som attan och bara GÖR så mycket när vi sätter igång! Inte som vissa dagar när man jobbar själv och fastnar i det ena eller det andra, inte kommer till skott eller går och gruvar sig för att börja. 

Det är i morgon det, nu var det sova var det jag skulle göra.

Men som en liten bonus så här i slutet av veckan kan jag berätta en sak från i onsdags: 

Vi sitter i soffan och tittar på Bonde söker fru.
Då frågar sjuåringen:

- Mamma, om du var tvungen att dejta en bonde, vem skulle du välja då?

Och jag svarar (det här är alltså medan vi tittar på programmet och de har gruppdejter och allting)

- Jo, det skulle nog bli Stefan faktiskt, det skulle bli spännnade och roligt, tror jag!

-. Neej, men mamma! Du fick ju välja vilken bonde som helst! Varför valde du inte pappa?! Tycker du mer om Stefan än om pappa? 

Fel igen. Som vanligt!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
1:00 - söndag 11 oktober 2015

Stopp i tröskningen. Som synes. Bara pusselbitar kvar. Reservdelarna beställdes på fredag förmiddag men kommer inte förrän på tisdag. Tisdag!? Nu är det inte optimalt tröskväder med ändå. Mycket väderfull tid til spillo.  

Tur att det finns folk och tröskor att leja om det skulle bli finväder igen men det är tråkigt när man har en egen. Och dyrt blir det. Men det ska väl gå det här med. Vi resonerar som så att det kunde ha varit värre. Det är nästan alltid så att det kunde ha varit värre!

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
1:00 - söndag 11 oktober 2015

Stopp i tröskningen. Som synes. Bara pusselbitar kvar. Reservdelarna beställdes på fredag förmiddag men kommer inte förrän på tisdag. Tisdag!? Nu är det inte optimalt tröskväder med ändå. Mycket väderfull tid til spillo.  

Tur att det finns folk och tröskor att leja om det skulle bli finväder igen men det är tråkigt när man har en egen. Och dyrt blir det. Men det ska väl gå det här med. Vi resonerar som så att det kunde ha varit värre. Det är nästan alltid så att det kunde ha varit värre!

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
11:41 - fredag 9 oktober 2015

Igår var jag pigg! Jag körde på med en väldig fart. Allt flöt på och energin var på topp.

På eftermiddagen åkte jag och hämtade kalvar och plockade upp Elias från förskolan. När vi kom hem och jag stängde av bilen var jag plötsligt så ohyggligt trött i stället! Det gick knappt att hålla ögonen öppna. Elias pratade och jag svarade, men jag hade ingen aning om vad någon av oss sa. Till sist undrade han om vi inte skulle kliva ur bilen.  Han ville gå in. Då kvicknade jag till litegrann

- Jaja, gå in du, jag måste bara vila en liten stund, svarade jag. 
- Ska du sova? frågade han?
- Nej, nej, sa jag. Men jag måste VILA en liten stund.

Pojken lämnade bilen och jag fällde ner sätet med en smäll och slöt ögonen. Ljuvligt. Bara vila. Eller hur? Jag vaknade nästan fyrtio minuter senare!

Yrvaken men något piggare gick jag in för att se över barn- och middagsstatusen. Och vad hittar man? Köket i kaos!
Ett av barnen hade bestämt sig för att städa våra kylskåp (för att tjäna tjugo kronor som jag hade erbjudit henne i ett svagt ögonblick) Hon hade rivit ut allt, alltså allt, ur två fullstora kylskåp! Hela köksön och halva golvet var täckt av korvringar, kaviartuber, sillburkar och smörpaket. Heliga Guds moder sänd hit städfirman genast, tänkte jag men inget hände.

När det till slut var dags att äta kunde ingen i familjen bete sig som folk. Fyra ungar klättrade på möbler, tjattrade och kivades och Danne satt  helt oberörd och tycktes inte ens märka att det behövdes ett visst mått föräldraansvar.

-Vad är det med er? gapade jag. Ni beter er som djur! Alla fem! Som djur! Jag bor i ett jävla hägn!

Det blev tyst ett litet tag men sedan kom motreaktionen, lugnt och folisofiskt:

- Men mamma. Om vi och pappa, är djur. Vad är du själv i så fall?

(Det är då man bekämpar impulsen att börja klösa sig i ansiktet och i stället nöjer sig med att köra båda händernas alla fingrar hårt genom håret upprepade gånger tills skalpen känns randig och frisyren liknar en piasavakvast)

Ägd, tror jag att det kallas. Ägd av en flock apor.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:06 - tisdag 6 oktober 2015
Vi syrar spannmålen med propionsyra. Det är en så kallad karboxylsyra som hindrar mögelangrepp och gör att säden inte behöver torkas. Vi använder en Perstorp-pump som pumpar syran från fatet fram till den första transportskruven som tar spannmålen från traktorvagnen till lagret.

Efter förra inlägget fick jag en del frågor om hur vi lagrar vår spannmål och hur det fungerar att syra i stället för att torka. 

Nu har jag tagit några bilder och fått lite faktahjälp av Danne eftersom mått på skruvar och andra siffor lätt faller ur min hjärna men stannar i hans. Han är också den som har full koll på allt som rör vår odling. 

Vi diskuerade just det här med syran och kunde enas om att en av de största fördelarna med syrad spannmål är att den inte dammar som den gör om den är torkad. Dessutom tycker djuren väldigt mycket om det fuktigare, syrliga kornet.

Det är väldigt flexibelt att syra. Man kan enkelt hantera spannmål med olika vattenhalt i samma lagerutrymme. Det är bara att justera syramängden så att det passar just det lass man skruvar in. 

Om man kilckar på bilderna här i inlägget kan man se hur det funkar hos oss!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006