Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
18:16 - lördag 20 september 2014

Nu är det snart färdigbalat för i år. Danne kör lite gräs och halm idag och vi hoppas att allt hinner bli färdigt. I morgon väntas regn så det är till att köra på medans tid är.
Halmen ser jättefin ut i år och vi är så glada för det. Vi odar ju inte spannmålen bara för kärnan utan även till stor del för halmen. Det är ett litet dilemma det där eftersom det finns fördelar med korta strån som inte viker sig för vädret lika lätt som långa. För oss är det viktigt med ett rejält strå som ger mycket halm samtidigt som man så klart vill vara rädd om kärnan och undvika liggsäd. Strö är en stor kostnad när man har djur på ströbädd. Särskilt om det blir en mild och kladdig vinter, då går det åt mycket. Vi försöker få tag på all halm och allt annat strö här i närområdet. Eftersom vi har egen balpress blir det billigast så. Förutom egen halm och halm som andra bönder inte behöver sin gör vi strö av utväxta vallar som inte behövs till foder. Det fungerar bra att ströa med om man lägger på ganska ordentligt och varvar med riktig halm. Många frågar om tjurarna inte äter upp ganska mycket av ströt och på så sätt får i sig sämre mat än de skulle behöva. Enligt våra erfarenheter äter de nästan inget strö alls. Möjligen de minsta som petar i sig några strån då och då. Stortjurarna har ju sin goda mix på foderbordet i princip hela dygnet och de väljer alltid den framför torrt och tråkigt strö-hö.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
19:41 - fredag 19 september 2014

En bra väg är ingenting man kan ta för givet när man bor i en by långt från storstan. Vår landsväg har varit i bedrövligt skick. Bilar, lastbilar och traktorer har kryssat mellan gupp och hål. De värsta hålen har fyllts igen med asfaltgrus ett par gånger per år, men vid första bästa regn har det varit som ogjort. Det hade varit bättre med en bra grusväg. Nu har det dock hänt. Den gamla asfalten har frästs upp tillsammans med massor av grus och idag började asfalteringen. Vilken dröm! Byborna är glada, men gladast är nog bönderna som trafikerar vägen. Tack så mycket!

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
11:05 - fredag 19 september 2014

Igår kom mineralgödseln, tidigare än vanligt. Det känns bra att få fylla på lagren, även om nästa växtodlingssäsong känns väldigt avlägsen. Jag var i valet o kvalet hur mycket jag skulle beställa med tanke på den befarade gödselskatten. Den måste ju ställas mot räntan. Det är inte helt enkelt att spå likviditetsutvecklingen framöver och jag beställde bara en mindre mängd extra. Nu vet vi ju inte alls hur politiken kommer att se ut och spänningen är olidlig. Eller inte.

Vi fick också en leverans av 145 m3 finfin spån igår. Det känns som en lyx med tanke på hur svårt det periodvis är att få tag på spån och hur dyrt det kan vara.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
1:40 - torsdag 18 september 2014

Kanske borde man skriva något smart om hur kommande regering bör se ut och flascha hur påläst och införstådd man är. Nu är det så att jag inte är riktigt så påläst som jag skulle önska och därför inte känner mig tillräckligt självsäker för att bräka alltför högt om hur slipstenen Sverige ska dras. I alla fall inte hos vår största branschtidning.  

Däremot kan jag berätta vad jag tycker och tänker här och nu. Ur ett rent personligt perspektiv.

Jag tycker att höger och vänster i politiken är lite mer komplicerat än vad vissa vill göra det till. Lantbrukare, åkare, maskinentreprenörer och andra småföretagare runt om i Sverige är så klart oftast högerinriktade. Jag med. Självklart sympatiserar man med partier som vill belöna de som jobbar och som vill gynna företagande.

Men. Och det här säger jag varenda gång det pratas politik. Förbannat tröttsamt.

Men.
Jag är å ena sidan företagare men å andra sidan faktiskt också låginkomsttagare.
Därför blir det lite kaos på min palett. 
Jag lever min dröm och jag tycker om att jobba hårt och utveckla vårt företag. Jag får enormt mycket tillbaka i mitt yrkesliv och vi klarar oss och lever någorlunda tryggt. Men ändå. Faktum kvarstår: Om jag sa att jag har en hög inkomst skulle jag ljuga. 

Därför är jag enormt tacksam för att jag lever och arbetar i ett land som har sjukvård, skola, äldrevård, infrastruktur och allt annat som vi hjälps åt att bygga upp och som vi alla får nyttja. Mina barn har samma chanser som andra att bli läkare och advokater även om jag inte har hundratusentals kronor undanstoppat åt dem. De får vård när de blir sjuka och de har samma grundläggande rättigheter som andra barn vars föräldrar har en bättre ekonomi.
Dessutom sympatiserar jag med andra. Med människor som av olika anledningar har det svårare än mig.
Med bakgrund av detta kan jag faktiskt inte vara alltför borgerlig i min inställning. Höger i mitt företagande men fan ganska vänster privat kan jag säga.

Jag tycker att Sverige är ett bra land och jag betalar gärna skatt om jag får möjlighet att tjäna på det jag arbetar med. 

Därför undrar jag om det inte skulla vara vettigt att ha ett mittenparti som står för att vara just ett mittenparti? Inte främst ett Alliansen-parti. Ett parti som kan gynna tillväxt och premiera arbete och utveckling men samtidigt visa förståelse för att många företagare är väldigt beroende av en god allmän välfärd och goda gemensamma skyddsnät. 

Spontant känner jag just nu att Annie Lööf borde ta sig en titt på vilka som är hennes väljare egentligen. Hur ser deras ekomomi och livssituationer ut och vilka behov har de, arbetsmässigt och privat? Om man får en chans att som borgerligt parti komma in i en röd regering bör man kanske se det som en möjlighet att verka för sina väljare? Mer till än från och så vidare.  

Det är väl ett dilemma för partiet givetvis, nu när Lööf är Allliansens starkaste namn och Sverigedemokraterna kan ställa till det i stort sett hur som helst. Men ändå. Jag tror nog att Centern skulle kunna bli en bra motvikt i en Löfvenregering och framför allt en bromskloss för Miljöpartiet som definitivt är det allra farligaste partiet för oss som verkar inom bland annat lantbruk, skog och transport. 

Jag röstade på Centern i söndags. För att jag står där, nästan i mitten. Jag är inte röd men jag har inte råd att skrika mig helt blå.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
18:47 - måndag 15 september 2014

Så här dagen efter valet är det en märklig känsla. Först och främst tänker jag på Sverigedemokraternas stora framgång. Jag har svårt att förstå siffran 13 procent. Jag har ännu svårare att förstå att partiet fick 14 procent i min valkrets som innefattar byarna häromkring. Hur är det möjligt? Ett parti som lovar enkla och snabba lösningar, guld och gröna skogar och ställer välfärden mot invandringen. Det är så simpelt, mörkt och utan substans. Sverigedemokraterna har lyckats ge svaren folk vill ha, utan att behöva ta ansvar. De lever i en enkel värld och målar upp ett Sverige där slopad invandring leder till välfärd. När det är precis tvärtom. Nu måste våra politiker, journalister och lobbyorganisationer möta dem i debatterna och prata politik inom alla områden. Dra ner byxorna på dem och visa att det är ett brunt luftslott, som Annie Lööf så bra konstaterade i en valdebatt.

Jag känner mig också oroad för valresultatet i övrigt. Jag inser att vår näring är enkel att ”offra” för socialdemokraterna vid ett samarbete. Vi behöver stärkt konkurrenskraft och inte tvärtom. Vi behöver också en stark svensk ekonomi och fortsatt låga räntor. Jag kanske inte ska vara pessimistisk, men det är svårt att låta bli. Trösten är väl att vi inget vet ännu och det finns ju flera olika scenarier som kan inträffa. Jag kan inte påverka det och väljer att fokusera på det som går att göra något åt här på gården.

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006