Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:56 - lördag 4 juli 2015

Så här såg det ut för några dagar sedan, just när Danne hade börjat köra hem de första balarna. Nu är högen mycket större men allt är inte hemma än.
Återväxten kommer fint så det är bra om man får undan balarna från lägdorna så fort som möjligt nu.

Både idag och igår har det varit tokvarmt. Riktig sommarvärme.

Självklart drog jag igång världens djurflytt så att vi höll på att stryka med av värmeslag.
Nu är det i alla fall gjort och det känns bra. En mängd djur fick byta plats tack vare att vi skickat slakt och fått en tom box i Hangarn. Det bästa var nog att få ut tio stora, jobbiga, avvanda kalvar ur mottagningsstallet. Tack vare det kunde jag flytta in småkalvarna som bodde tillsammans med grisarna.
Grisarna har redan växt och de var så jobbiga när man skulle ge kalvarna mjölk de senaste dagarna att man nästan blev galen. Nu har de hela Gavelboxen för sig själva så de får grisa omkring där bäst de vill. Kalvarna verkar trivas bra inomhus också. Det blir inte lika varmt i kalvlagårn som ute på gaveln.

Igår fyllde Danne 37 år. Vi firade med en liten grillmiddag med nära och kära. Det var trevligt. Gott sällskap och underbart väder, i alla fall på kvällen. Det var så där perfekt uteserveringsvarmt att man aldrig ville gå in.

Jo just det, det skulle jag ju berätta. Vi har en sjunde familjemedlem från och med i tisdags! En gasolgrill! Och jag bara älskar´n!

Jag tycker mycket om grillad mat men hatar allt råddande som hör den gamla kolgrillningen till. Det ska planeras och köpas hem kol, man ska tända grillen i tid och så hittar man ingen tändvätska. Sen är glöden inte bra när man ska på med köttet, alla blir mat-ilskna och till sist står man där i september och inser att det blev max tre grilltillfällen under sommaren. Inte kul. 
Därför föreslog jag att vi kanske skulle ta och införskaffa en gasolgrill. Sagt och gjort.
- Finns på Swedol, sa Danne och så for vi dit när vi ändå skulle köra in en traktor till stan.
En enda grill hade de. Kanske inte den mest gedigna (det är förmodligen världens white trash-grill) men det var bra pris och den såg ändå rätt fin ut så då var det ju bara att slå till. 

Helt sjukt vad bra det är med gasolgrill kan jag tala om! 

Vi använde den första gången igår på födelsedagen. En dag senare har vi sammanlagt grillat följande: ryggbiff, fläskotlett, lök, svamp. sallad (!), falukorv, potatis, vitlök, sidfläsk, annat fläsk och en stor bäckröding!
Kanongrej! Kräver ingen planering alls. Ett par sekunder bara så är den uppe i 100 grades värme. Passar oss perfekt.

Vilket rörigt blogginlägg om allt möjligt. Tack du som orkade läsa ända hit!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
0:00 - fredag 3 juli 2015

Snart sover bondebarnen. Halva skaran ligger ute i den varma natten och njuter av att det äntligen är sommar.

Myggjävlarna har kommit men det bryr sig inte ungarna om. 

Jag sitter på altanen och försöker komma på vad som behöver ändras. I livet. Vad som tar och vad som ger energi. Vad som är väl investerad tid och vad som bara är tid. Tid som går medan man tittar på genom slöjor av trötthet. 

Det är dags nu.

(PS: Jag ska inte skilja mig, sälja djuren eller byta bil. DS)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter
23:57 - tisdag 30 juni 2015

Idag var det dags för ett besök av veterinären Malin från Gård och Djurhälsan, (tidigare Svenska Djurhälsovården). Vår egen nya veterinär Ellinor var också med och vi hade till och med sådan tur att Danne lyckades styra undan sina entreprenadjobb idag så att vi kunde delta båda två. 

Vi har satsat lite extra på rådgivning kring djuren och gått med i Gård och Djurhälsans topp-program. Det innebär att man får två besök av en speciell nöthälsoveterinär varje år. Man får även subventionerande kurser och en årlig träff med andra bönder med liknande uppfödning.
Förra gången Malin var här var i december förra året och nu var det dags igen. Ett besök som vi har sett fram emot.

I går morse, i sista minuten, skickade jag siffror på avlivade djur, behandlingar och slaktanmärkningar till Malin. Idag jämförde vi resultaten med den förra perioden och tittade på statistik för andra, liknande besättningar. Det här är ett  bra sätt att verkligen komma sig för att analysera de uppgifter som finns i behandlingsjournaler och CDB men som man inte själv tar sig tid att granska.

Jag som tycker att det har varit ett besvärligt första halvår med väldigt skiftande väder, många mjölkdrickande kalvar och perioder med hosta och lunginflammationer blev glatt överraskad när vi kunde se förbättringar sedan sist. Jag har varit mer restriktiv med att behandla navelinfektioner och satt in behandling lite tidigare på kalvar med lunginflammation. Det har lett till minskat antal behandlingar och lägre dödlighet!
Det är verkligen jätteroligt att siffrorna såg bättre ut än jag hade förväntat mig, man vill ju lära sig att göra rätt och ha friska djur på gården.  

Vi fick en del nya idéer också, främst kring att försöka separera kalvar från olika gårdar ännu mer än vad vi gör idag, allt för att minska antalet sjuka djur ytterligare.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
17:47 - söndag 28 juni 2015

Jag lovade ju att det skulle komma upp en gullig bild här igår men det blev idag i stället. Visst är de söta? 

De kom i fredags och idag har de fått komma ut till sin rätta box med ströbädd och en liten grindhage. De bor tillsammans med sju småkalvar som verkar väldigt skeptiska till sällskapet såhär i början. Grisarna är tuffa och nyfikna men kalvarna går undan och avvaktar. Efter någon timme blir de nog kompisar allihop, det brukar vara så.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:51 - fredag 26 juni 2015
Fendten med Pöttinger fram och Kuhn bak. Går som en egen liten armé över vallen.

Skörden är äntligen igång.

Slagning i torsdags och pressning för fullt i skrivande stund. Det har varit en hel del maskinkrångel men nu verkar det flyta på som det ska. 

Den här dagen har varit stökig på många sätt. Hit och dit, fram och tillbaka.
Sen kväll från lagårn och två omedgörliga får fick runda av min fredag tillsammans med lite utfodring av balpresskarlar och skjuts av barn från punkt A till punkt B.

På tal om det förresten. Punkt A och B, alltså. Detta är bara en parentes men jag tar det nu i alla fall:
Snälla alla ni som skriver PUNGT i stället för PUNKT. Kan ni sluta med det?! Bara sluta. Tack på förhand.

Till sist kan jag berätta att vi har haft en del folk här på gården idag också. Strängar-Örjan, Pressar-Stefan en mekaniker, en mekaniker till, en säljare,  en vän att sätta i jobb, en granne som kom och försvann, tre grannar som stannade  och myste med djur, en märklig person, en långväga släkting och två trevliga köttbönder. Två nyfikna maskinförare kom också på kvällskvisten för att skåda en demopress som vi har här för tillfället. Den pressen är nästan värd ett eget inlägg men det får bli en annan gång. 

Nu är jag trött, och i morgon ska jag visa er något riktigt sött!
Haha, ett oplanerat rim!  

Nåväl, jag kan skvallra om att det är inte en skäggig man och en balpress i alla fall.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006