Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
11:05 - söndag 19 oktober 2014

Igår var jag ensam här hemma nästan hela dagen. Jag gjorde rent boxar och flyttade djur och en massa andra gårdssysslor. Barnen var hos mormor och morfar och Danne var iväg och lastade gödselspridarna som är här och kör.
Det är så skönt att vara själv ibland. Man tankar tystnad och gör som man vill. 

Plöjningen går framåt. Vi har haft en kille inlejd under veckan som var och i eftermiddag ska Danne fortsätta där de sprider skit just nu, Hoppas vädret är med oss så det hinner bli klart. Det är alltid bra om det blir höstplöjt för det finns tillräckligt att göra ändå när det blir vår.

Nu ska jag fortsätta med projektet rengöring av kalvutrymmen. Jag hoppas även hinna med lite gårdsstädning och en sväng på kontoret. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
0:51 - torsdag 16 oktober 2014

Gödselplattan är tömd, delar till den trasiga balfräsen väntas hem inom kort och två ströbäddar är nästan helt utkörda. Bra!

Jag kan berätta lite om den här balfräsen om någon orkar läsa.
Den stackars Taarup 856 som vi halmar med är saknad på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Den här maskinen har aldrig fungerat som den borde, se HÄR men nu har den havererat riktigt ordentligt.
Jag körde ut halm i fredags och allt gick väl ungefär som vanligt. Normal oro och helt vanliga halvkvävda svordomar.  Men sen. BOOOM!!! Det small som om hela maskinen exploderade och allt bara tvärstannade. Bråttom var det också så jag bara lämnade skiten och hoppade in i nästa traktor och jobbade vidare med annat. Danne sökte och fann felet. Det var en av vingarna på kasthjulet, det som svischar iväg halmen, som hade lossnat och gjort skrot av allt där inne.
Jaha. Nähä.
Då var det färdighalmat med den ett tag. Ner med den till pappas verkstad och bort med hela framsidan. Beställning av delar. Lantmännen har slutat sälja denna maskin (JA MEN DET VAR VÄL VETTIGT) så det är inte som att det finns sådana här vingar på lagerhyllan direkt. På onsdag eller torsdag skulle leverensen i alla fall ske så det är väl förhoppningsvis på gång.     

Såå, halmning åt tjurar då? Jo, i vissa hallar går det utmärkt att bära in en tuss halm med balgripen och ströa ut för hand men i Hangarn är det värre. Där kör man på foderbordet i mitten och sprutar halmen över skrapgången och in på ströbäddarna. Det är inte ens ett alternativ att  köra in på gången och lägga in i varje box och manuell-ströa ut det. Dels är det alldeles för tidsödande och dessutom är det en säkerhetsrisk att hoppa runt på ströbädden bland djur som inte alls är vana vid att man är där och springer. Därför lånade vi en maskin av kompisbonden Örjan som råkade ha en över. Vi är jätteglada för det. Jag vill inte framstå som otacksam här. Det är bara det att det är en liten aning fel grej för vår byggnad. Den är lite låg och lite, ja, långsam kanske är rätt ord, men den har defivitivt varit till stor hjälp. Trots allt.
Det besvärligaste är att den är så låg att den bara går att köra in och ut från ett håll. Vi har ramper upp på och ner från foderbordet och den man kör ner på har en brantare vinkel. Där tar sig inte balfräsen ner. Därför får man köra in, halma ena sidan, backa ut, vända, backa in, halma andra sidan och köra ut. Jag är livrädd att jag ska förstöra maskinen så Danne har halmtjänst nu på morgnarna. Örjan är trots allt mest hans kompis så det känns bäst så. 

Jag hoppas verkligen att det kommer att gå att laga Taarupen innan helgen. Det skulle bli så mycket lättare då och jag kommer verkligen att njuta av att ha den tillbaka. Fast det är en förbannad ratmaskin. Man får ju vara tacksam för det lilla. Jag kommer ju till exempel att kunna okynnesköra upp och ner för bägge ramperna hur mycket som helst. För att inte tala om det vridbara utblåset! Det är en lyx som man tagit för given alltför länge.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:04 - måndag 13 oktober 2014

Det blev lite mycket här.

Skitkörning, trasig halmfräs och lite plogbekymmer skapar huvudbry.
Allt tar tid och det känns som om hela hösten är en kamp mot klockan. Att man aldrig lär sig att det är såhär varje år. Det blir inte alls lugnare efter tröskningen så som man vill intala sig.

Dagarna är korta och kvällarna mörka. Det regnar varje dag just nu. Trots det är det underbart vackert med alla träd som skiftar färg. Det lättar verkligen upp i tillvaron bland lera och blöta strumpor. 

På bilden syns en av de vackraste platserna på jorden. Holmsjöns strand och vägen som slingrar sig längs vattnet. På en bergssida lite längre bort har någon målat orden GUD HÖR BÖN med stora bokstäver. Det känns bra. Jag åker förbi där alldeles för sällan. 

För den som tror att jag har deppat ihop totalt kan jag berätta att så är det inte alls. Jag har mycket att vara lycklig över. Jag är glad men lite trött.
Lite omskakad i själen tror jag också att jag är. Vår dotter Linnea fyllde tio år idag. Det var en bra dag. Men tio år? Hur kunde det gå så fort? 

När hon var nyfödd fick jag en bok. Den heter "Leva med barn" tror jag. Eller något liknande. Den tar inte upp vilken slags barnvagn som är bäst om man ska köra i beteshagar och lagårdar. Inte heller berättas något om att ljudet av en balupprullare får barn att somna nästan lika tryggt som en traktormotor.
Däremot står det en del om det stora i det lilla.

Det står att hinnan mellan den största glädjen och den djupaste sorgen är så tunn att den inte alltid förblir tät. Det är därför vi ibland blir vemodiga i livets vackraste stunder. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
12:28 - onsdag 8 oktober 2014
Nu befinner sig alla av årets kalvar inne i lagårn, även kvigkalvarna har avvants och körts hem. Det blev totalt 65 djur som körts hem, hälften på lastbil och resten med traktor och vagn. Det blir ett par långa resor i djurbusan, men vi hade lånat en bra Redinge-vagn av grannen Thomas som rymmer ganska många djur, så det räckte med 3 resor. Smidigt.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
12:19 - onsdag 8 oktober 2014
Nu är det äntligen färdigt med sådden för i år. Såmaskinen är tvättad och inställd i logen. Senaste veckan har vi sått knappt 100 ha råg och dinkelvete åt grannen Mattias. Såmaskinen har fungerat bra under hösten utan större svårigheter. Den nya gps-styrningen har varit till stor hjälp och fungerar toppen!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006