Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
22:37 - onsdag 2 september 2015

Danne har pressat balar åt en annan bonde idag och kommer att fortsätta igen i morgon. McHalen kämpar på och levererar. Får man säga så förresten eller kommer den att rasa ihop totalt i morgon då? 

Jag hämtade sex nya kalvar på eftermiddagen. En av dem var en jättefin grå Charoliaskorsning.
Det är alltid kul med köttras. Det är lite annan kraft i dem jämfört med mjölkraserna. Pigg var han också, den lilla gråa, han kan nog bli hur fin som helst.

Elias, femåringen, fick vara hemma idag. Danne tog med honom hem igen eftersom han inte hade några skor på fötterna när de kom fram till förskolan i morse. Sådant som händer i vår familj.
När jag åkte och hämtade kalvarna valde han att åka traktor med Håkan som är här och kör hem balar i stället för att följa med mig.  På kvällen fick jag veta att ungen tydligen hade sagt att jag alltid stannar och pratar jättelänge när jag hämtar kalvar, att Kjells gård, där jag hämtade, ligger fyrtio mil från oss och att jag troligtvis skulle sova över där och komma hem först nästa dag! 
Ungar!

Jag är hemma nu i alla fall, och jag kommer att sova i min egen säng, bara så att alla vet det. Och för att vara en resa på åttio mil tur och retur måste det ha gått fantastiskt fort! Kanske för att jag inte hittade en enda person att prata med under lastningen eftersom alla på gården var ute på jobb!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
12:03 - tisdag 1 september 2015

Att-göra-listan är lång. För lång känns det som just nu. En jävla tumme med hål i hjälper inte precis till att förekenkla saker och ting. 

Igår hade vi höstmöte för alla medlemmar i vårt Lantmännendistrikt i samarrangemang med Arla.
Vi höll till på en mjölkgård i Njurunda, en bit söder om Sundsvall. Temat var forskning och vi hade fått med oss duktiga representanter som kunde berätta om sortförädling och regionala satsningar på lantbruksutveckling inom odligen.

Jag var matansvarig.
Jag älskar att vara matansvarig för jag tycker om att ordna och fixa. Och så tycker jag väldigt mycket om mat, det kan också ha med saken att göra. Oftast är det roligt och går hur bra som helst. Jag är ute i tid och hinner förbereda allt ordentligt.

Den här gången blev det dock lite besvärligt. Först åkte jag och handlade på morgonen och fick med mig allt jag skulle ha. Nästan. Eller inte alls. Sedan for jag hem och började göra potatissallad. Då fanns det en (1) stor kastrull i köket! En!  Och inga bra skålar. Vad fan hade hänt?! Jo, det kallas helg och utelek, tydligen. Hade jag letat lite så hade jag säkert hittat en massa bra saker ute i lekstugan eller någon annanstans men det kändes bara inte okej! Jag behövde fräscha grejer och dessutom saker som plastpåsar och uppläggningsfat! 

Sedan blev det blodvite mitt uppe i alltihop, därav bilden. Jag skar tomater för brinnande livet och rätt vad det var så högg jag kniven i tummen. Det blödde. Och det blödde. Och det blödde. Inga plåster, ingen eltejp, ingenting gick att hitta. Det blev hushållspapper i en stor knöl fastknuten med en avklippt plasthandske. Skitsvårt att hacka grönsaker blev det och jag ville ju inte riskera att få blod i maten. 

Som grädde på moset lyssande jag på sorglig countrymusik under tiden så tårarna var inte långt borta. 

Till slut fick jag fick kalla in armén, dvs min svägerska. Hon kom med kastruller och karotter och plastpåsar. Hon hade sårtejp också och gjorde ett fint bandage på min tumme. Sen hackade hon färdigt de där nedrans tomaterna och ordningen var återställd. 

På kvällen stod jag och vände burgare med mjölkarhandske på handen och världens fulaste boll-tumme. Tomas, en av de som hjälpte mig med grillningen var också lite flidd med en brännskadad arm. 

Det blev mat i alla fall. Och möte. Det var riktigt bra uppslutning och många som var intresserade. Det känns bra. Då måste det ju finnas lite framtidstro i bodeleden i alla fall. 

Jag träffade en kändis också! Piganlina! Det var roligt. En ung, kogalen kvinna som är speciell på många sätt! Kika in på hennes blogg!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
18:50 - söndag 30 augusti 2015

Danne slog andraskörd igår och i morse skulle balningen ha dragit igång redan vid klockan nio. 

Så blev det inte eftersom regnet hängde i luften och allt var kallt och fuktigt. Lite senare lättade det upp och solen kom fram. Vid tolvtiden skakades en strängläggare och två pressar igång och det blev riktigt bra torkväder framåt eftermiddagen. 

I morse hann jag få lite panik angående den här andraskörden när vi satt och drack morgonkaffe och kollade vädret på datorn, Danne och jag. 

- Hur såg det ut när du slog igår, då? Känns det lugnt med fodermängden, frågade jag?

- Nej! Inte alls! svarade han och fortsatte att stirra stint på väderkartan.

- Va? Blir det dåligt med foder? Jag trodde ju att vi låg bra till! Jag tyckte det såg tjockt ut det du slog, började jag och kände genast hur foderbristmonstret började gäspa och vakna till i mitt inre.

- Vadå? frågade Danne och tittade upp igen. Du frågade ju om det kändes TUNGT och jag svarade NEJ!

Okej, lugnt eller tungt, det är en jävla skillnad det!
Det innebär att vi känner oss rätt trygga med att vi ska få ihop allt foder vi behöver även i år. Tack och lov för det!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
4:55 - söndag 30 augusti 2015

Ibland är det roligt att göra något helt annat. Särskilt bland fina vänner och släktingar. 

Nog för att jag utfodrar och tar hand om och serverar och håller rent hela dagarna så är det något annat att göra det på ett nytt ställe, i rena kläder och bland människor i stället för tjurar. För en gångs skull.

Jag har serverat på ett bröllop idag. Eller igår. Eller igår och idag. Det blev ju natt där mitt i, när det var som trevligast.

Det var fantastiskt roligt att få vara med under en så stor dag och se lycka och gemenskap på nära håll. Riktigt fint var det. En kväll som verkligen gav mig energi. 

Hoppas bara den håller i sig, energin alltså, för jag ska snart gå till lagårn och jag har inte sovit ännu. Det var liksom ingen idé kändes det som. Jag kom hem riktigt sent och då blir det bara tok om man går och lägger sig. Jag skulle garanterat försova mig, och det är det inte värt.
Därför blev jag sittande här, i soffan där jag hittade två däckade barn och lite chips. Perfekt. En kopp kaffe på det så ska det bli kalvmatning snart. Och förhoppningsvis lite sömn mitt på dagen i stället. 

Sen kan jag ju skryta med att jag är en riktig partypingla som gick direkt från festen till jobbet!
Med den lilla skillnaden att jag inte var den som stod för festandet förstås. 

En riktig dagen-efter-huvudvärk var jag i alla fall nära att dra på mig, trots att jag inte drack någon alkohol. Jag lyckades slå huvudet svinhårt i en arbetsbänk i ett garage. Tack och lov blev det inte värre än en liten bula i pannan men det gjorde rikrigt ont. Och eftersom det hände när jag skulle lyfta en öllåda kan man kanske säga att det var alkoholrelaterad huvudvärk. 

Nej, nu ska jag ta och hälla i mig en extra kopp kaffe och bara drömma mig tillbaka till en fin kväll i kärlekens tecken. Sedan ska jag studsa ut på pigga fötter (jamen visst, fake it 'til you make it) och ta hand om en massa hungriga djur.

Jag är trött! Men jag är så glad!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:54 - torsdag 27 augusti 2015
Foto: C Pluta, Pixabay

Det gick dåligt med balningen idag. Ostadigt men uppehåll på förmiddagen. Sedan kom regnet och under kvällen har det bara fortsatt.

Det regnar ordentligt. Ett riktigt blötregn som min pappa brukar säga.

Hoppas bara att åkrarna inte lägger sig nu, det vore så himla tråkigt. Man har nog med huvudbry för årets spannmålsskörd ändå.
Det blir sen tröskning. I alla fall om man jämför med förra året när det drog igång redan den här tiden, i månadsskiftet mellan augusti och september. Så blir det inte i år. Jag tror att vi kommer att få kämpa ordentligt för åkrarnas guld den här gången, men det ska väl bli bra till sist.
Man kan ju alltid se tillbaka på 2012 som någon slags bottennivå. Jag tror det var 2012 i alla fall. Eller 2011? Jag förtränger jobbiga saker ibland. Hur som helst, då tröskades det i snöstorm och vi överlevde även det. På något sätt.

På tal om åkrar vill jag tipsa om en annan bondeblogg. En ordentlig en.
Många som läser den här bloggen har nog redan hittat Martin Moreaus. Om inte så rekommenderar jag att man kikar in HÄR.
Han är skärpt han, Martin. Skriver vettiga, pålästa saker och kan mycket. Och så är han dalmas. Oj, förlåt, mas, säger man ju. Bara mas. Har jag hört. Nåväl, läs den.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006