Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
22:38 - torsdag 30 juli 2015

Jag får skrivkramp av den här mjölkkrisen. Det är så otroligt frustrerande och deprimerande att det inte går att förstå. Jag kan inte ens skriva om det. Jag höll Danne vaken till långt in på natten och försökte diskutera kommunikation, media, företagande, idioter och politik men han var för trött.

I stället kan jag berätta att vi har hämtat några nya kalvar idag och att Danne i skrivande stund håller på och slipar knivarna till balpressen. 

Men det är tomt i sinnet. Jag är trött och less. Vill helst bara sitta i ett rent, tyst rum och skriva på min bok. 

Några hinder på vägen: Jag måste antingen städa ett bra tag eller också lämna hemmet för att hitta ett rent rum. Ett tyst rum är ännu svårare att finna och dessutom har jag ingen bok på gång.

Negativa gnällbonde! Ryck upp dig människa!  

Ja, jag måste göra något. Får hitta på något i morgon. Jag kan ju alltid köpa en ny mikrovågsugn eller ge mig ut och springa. Båda skulle vara välbehövliga insatser för min vardag.

Till att börja med ska jag lämna en Facebookgrupp som suger ut all energi från min själ. Det kanske blir bättre då

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
14:14 - onsdag 29 juli 2015

Första skörden är äntligen hemkörd.  

Det är bra att det är något som blir klart i alla fall. 

Jag däremot får inget gjort. Väldigt många störande moment just nu kan man säga.

Nu kom precis en lastbil så jag måste nog skynda mig ut och lasta av något, vad det nu kan vara,

Återkommer!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:36 - söndag 26 juli 2015

Det är blött och tråkigt.

Fåren rymde igår när Danne skulle ge dem vatten. Han kom med hinken till hagen och så ropade han lite snällt "Fååren!". Tydligen stod de i helt andra tankar de där ulltussarna för de blev vettskrämda och flög rakt igenom stängslet! Nu får de gå här och spatsera för det är ingen som har lust att bråka med de där två. I alla fall inte idag när det är rena rama höstvädret.

Vissa dagar är precis som blöta, förrymda får. Tunga och lite unkna. Och jävligt irriterande. 

Då är det perfekt om man får tillfälle att åka och hälsa på en granne. Det gjorde vi idag och det var verkligen jättetrevligt. Han bor på en av världens vackraste platser vid Holmsjöns strand. 

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
19:40 - lördag 25 juli 2015
Min lillasyster Malin!

 

Det började med att jag och min syster Malin skulle åka till Stockholm för att se Meatloaf. Vi älskar den gamle rockaren och vi tänkte att om vi en gång skulle få se honom live innan han pensionerade sig så var det då. Så vi bokade, vi väntade, vi planerade och vi såg fram emot den där resan så otroligt mycket! 

För att man ska förstå nivån på det hela så var det så här. Vi lyssnade nästan enbart på Meatloaf-låtar i ett halvårs tid. Vi sökte på loppisar efter kråsskjortor och röda näsdukar och vi detaljplanerade till och med till och vad vi skulle ha med oss för fika på bussen ner till Stockholm (salami- och brieostmackor, juice och naturgodis landade vi på).
Så döm vår besvikelse när vi hörde på radion hur Meatloaf avbrutit en konsert i Newcastle, deklarerat att han inte längre kunde fortsätta som artist samt tackat alla sina fans för trettio fina år!

Vi dog ju nästan! Vi var så sjukt besvikna att vi till sist var tvungna att intala oss att det måste ha varit Guds försyn att turnén ställdes in. Att bussen till eller från Stockholm skulle ha kört av vägen och att vi skulle ha dött om vi hade kommit iväg. Det hjälpte ett tag. Sen ringde Malin en kväll och vi diskuterade om det ändå kanske hade varit värt det. Om vi hade kraschat på hemvägen. 

Nåväl, vi fick ju försöka komma över det där så gott det gick men en morgon när jag lyssnade på Morgonpasset i P3 och de körde Trubadurväckningen kom jag på den lysande idéen att mejla till programmet och föreslå att de skulle väcka min syster med ett så kallat sångogram!

För den som inte vet så innebar den här programpunkten att en lyssnare hörde av sig och önskade en låt som två musiker skulle spela för en annan person. I telefon. I direktsändning. Hyfsat tidigt på morgonen. 

Jag mejlade alltså och berättade om Malin och den här konserten som aldrig blev av och P3 nappade direkt! Jag pratade med Malins sambo och han lovade att se till att hon hade telefonen laddad och påslagen. 

Så. En fredagsmorgon skulle det ske. Åh, vad nervös jag var!

Min telefon ringde på utsatt tid och jag släpptes in i programmet. Jag fick berätta alltihop, i sändning, och sen var det dags. De ringde upp Malin.

Första signalen gick fram. Andra signalen. På tredje svarade hon och eftersom displayen visade ”dolt nummer” var hon helt säker på att det var jag eller vår mamma som ringde för våra nummer presenteras inte heller. 

Värt att tillägga här är att vår familj är lite tokig ibland. Det är mamma som är roten till det här och det är inte så mycket att göra åt. Vi skojar, sjunger och driver med varandra. Att ”busringa” till varandra eller svara till exempel ”Välkommen till Grand Hotel i Malmö, du pratar med Tina”  eller ”King of New England's office” när någon av de andra  ringde var något vi tyckte var hysteriskt roligt under en period. 

Därför, för att återgå, trodde alltså Malin att det var jag eller mamma som ringde och pratade med främmande dialekt där på morgonen.

Så. Telefonen ringde hemma hos min syster.

- Ja, det är Malin, svarade hon.

- Gomorron Malin!! ropade programledaren glatt på göteborgska.

Malin svarade. Lika glatt och hurtigt.
...fast på skånska...!

- Giomorron!

- Här kommer ett sångogram till dig! fortsatte programledaren, fortfarande lika hurtigt.

- Jäaao, jäaao! svarade Malin. Fortfarande på skånska! På den bredaste potatisskånska man kan tänka sig!

Jag höll på att skratta ihjäl mig! Malins sambo som satt i deras källare och lyssnade på radion höll trolitgvis också på att dö.

Men så satte trubadurerna igång. De spelade gitarr och sjöng I Would Do Anything For Love (But I Won't Do That) så underbart vackert! 
Malin drog efter andan när hon insåg att det var på riktigt och man hörde hur hon väs-ropade till sambon

-Putte, Putte, jag har fått ett sångogram!

Sedan började hon snyfta. Och snyfta och snyfta.

När låten var slut frågade programledaren:

- Malin? Är du jätteledsen eller jätteförkyld?

- Nej, svarade hon, (snyft, snörvel) Jag blev lite RÖÖÖRD, bara (snyft, snyft)!

Det var så himla roligt. Ett minne för livet. Jag ler varje gång jag tänker på det.

Efter detta var det precis som om planeterna ställde sig rätt till slut. Ett par år senare bestämde sig nämligen Meatloaf, som alla andra åldriga artister, för att göra en sista, absolut sista (ja, ja, det brukar låta så) Farewell-tour. 
Då var vi på plats, Malin och jag. På O2 Arena i London. Men det är en helt annan historia.

 

  
Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
7:09 - lördag 25 juli 2015

Ja, det här med kommentarer var ju en flopp kan man säga!

Jag hade nog väntat mig något litet livstecken i alla fall men icke! 

Det betyder dock inte att jag kommer att sluta berätta om diverse eskapader och tokerier. Nej, jag bloggar ändå, jag, haha, vare sig ni kommenterar eller inte.
Några kommenterade i alla fall min Fb-länk till förra inlägget, tack för det, så snart kommer jag att berätta om hur jag fick min syster att gråta i radio. Inte så särskilt bonderelaterat men det kan faktiskt behövas lite annat ibland även här. Tycker jag.

Nu ska jag fortsätta med gårdssysslor och njuta av att det verkar bli sommarväder idag för ovanlighetens skull. I morgon skulle det tydligen tokregna så Danne har fullt upp med en massa hö som ska balas åt bönder här omkring.

Jag har dragit igång ett projekt i gammellagårn där vi har sjukboxar. Handkraft är ledordet men det blir nog bra när det blir färdigt. 

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006