Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
15:53 - söndag 24 maj 2015

Det blir ingen bild. Det blir inget brinnande inlägg om Arla och Uppdrag Granskning heller. Jag hinner inte med här och jag blir så sjukt arg och irriterad. Mest på dumma människor som har för mycket tid över för sitt eget bästa. 

Det blir heller inte städat eller tvättat och det blir ingen vällagad jävla husmorpålandet-mat  om någon trodde det. Det blir korv och pommes frites och enorma mängder kaffe. Till det lite gnäll och ett tandlöst löfte om att för alltid lämna facebook. Det blir även irritation, hårdrock och smäll i dörr. 

Jag googlade nyss på "jag orkar inte med dumma människor". Fick dåliga sökresultat, 
Dessutom hatar jag egentligen uttrycket "jag orkar inte" för nog fan orkar man. Om inte så får det gå utan ork ett tag. Det går det med. Ett tag, som sagt. Men man kan bli less. Så där överjävla less på en mängd saker.

Nu ska det lagas mat, men det blir ingen jävla Budapestrulle till efterrätt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
0:02 - lördag 23 maj 2015
Foto: Stefan Dahlin

Nu regnar det igen efter ett par fina dagar med vårbruk.

Det mesta är harvat och planen var att det skulle spridas kalk i morgon. Nu får vi se hur det blir. 

En del är i alla fall sått och jag fick fina bilder av Stefan som entreprenörar omkring med sin nya Spirit. Den här såmaskinen är så sjukt stor!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:58 - onsdag 20 maj 2015

Inredningen vid foderkrubborna är målad. Det blev snyggt tycker jag. Man ser inte längre att benen som nackbommen sitter i kommer från en gammal balkorg. 

Lackfärg är väl ändå något av det härligaste som finns? För det första luktar det ju  så gott (är säkert inte alls bra att lukta för mycket på). Sedan blir det ju så himla snyggt om man lyckas lägga ett lagom tjockt lager. Det jämnar liksom till sig själv och man ser inga penseldrag efteråt. Inte för att just detta är någon proffsmålning eller så men om man inte tittar alltför noga ser det rätt så bra ut. 

Kalvarna verkar trivas där i alla fall. Vi testar att ströa med bara spån just nu och det funkar bra. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
16:52 - söndag 17 maj 2015

Nu är vårbruket igång i alla fall. De sista få plogdragen är gjorda, det var inte så många, och harvningen är påbörjad. 

Vi odlar spannmål i Birsta som är Sundsvalls shoppingmecka. Danne är där och harvar alldeles utanför Ica Maxi och Skopunkten just nu.

I morgon får vi förstärkning av Håkan, han som la omkull traktor och plog i höstas för den som minns. Då blir det harvning med dubbla traktorer.

En annan sak som händer i morgon är att jag ska vara med på en workshop om regional livsmedelsstrategi. Men det har jag inte påmint Danne om. Han tror nog att jag ska vara hemma och sköta djur som vanligt.
Nåja, det får bli goda förberedelser i kväll och tidig morgon i morgon så ska nog allt hinnas med. Den största utmaningen för min del blir att hitta till mjölkbonden Karl-Åke, som vi ska träffas hos. Skitkonstig väg dit! Man ser ladugården och tror att det är enkelt men sen visar det sig att man måste man vara FBI-agent för att klura ut hur man hittar den lilla vägen som leder ända fram till gården.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:40 - torsdag 14 maj 2015

Ett inlägg på min facebooksida:

-Kommer du ihåg när vi kastade kokta tjurögon på varandra?

Det var från min kompis Madde och visst kom jag ihåg det!

Madde är en en sådan där vän som fungerar lite som ett syskon. Relationen finns där även om man inte umgås hela tiden. Jag har ett speciellt band till henne som är oberoende av tid och avstånd. Vi kan träffas ofta eller sällan, det är ändå nästan samma sak. 
Vi umgicks väldigt tätt i tonåren och hade så otroligt roligt ihop. Vi var olika men ändå så lika.
Hon var också bonnjänta och vi var ute på alla möjliga äventyr bland djuren och i skogen. Det mesta är väl preskriberat vid det här laget och man får vara glad att youtube inte fanns under andra halvan av nittiotalet. Men roligt hade vi i alla fall! Så mycket skratt och så många vansinniga episoder!

Så, till det där med tjurögonen. 

Det var förstås tjuren på bilden.

Jag höll på med en del mystiska hantverksprojekt under en tid och det här var ett av dem. En av mina föräldrars tjurar hade fina horn och jag tyckte att de skulle få komma upp på väggen i sann westernanda.
Vi tog hem skallen från slakteriet, pappa kapade den och jag och Madde kokade den i en stor, gammaldags utomhusgryta som vi brukade koka potatis till grisarna i. Ögonen blev som studsbollar, kastvänliga!

Allt kött och brosk föll av efter kokningen och vi kunde även dra lös ytterhornen och få rent där innanför. Sedan limmade jag tillbaka ytterhornen och några benbitar som ville lossna efter kokningen. Jag blekte och lackade och lindade läderband där hornen möter skallen. Ganska snyggt om jag får säga det själv. Pappa gjorde träskölden som den sitter på. Idag hänger den i vårt vardagsrum och jag gjorde även en till som hänger ute. Två minnen från en tid innan avhorningar blev en självklarhet. Och från Madde-tiden. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006