Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
23:15 - söndag 27 juli 2014

Den här helgen har jag hängt i vattnet mellan lagårdspassen. Det säger mycket om temperaturen i havet eftersom jag är den värsta badkrukan. Idag kom dock ett kort och efterlängtat regn. Åskan gick hårt, men det blev nog bara några millimeter.  Med regnet kom såklart också knotten. Det var tjockt i lagårn nu på kvällen och korna trängdes oroligt i foderbordsgången. Det är verkligen eländiga insekter.

En kviga kalvade på betet ikväll, tre veckor för tidigt. Hon är seminerad två gånger och blev väl dräktig på första. Det är andra gången det händer i sommar och den enda jag kan skylla på är mig själv som seminerat. Det gick i alla fall bra att få hem ko och kalv. Nu får hon stå uppbunden ett tag, eftersom hon inte hunnit lära sig kraftfoderautomaterna. Det blir för mycket på en gång i lösdriften för henne. Tre kvigor har kalvat den här helgen och en fjärde står och trampar i kalvningsbox. Augusti är en betydligt lugnare kalvningsmånad, särskilt som ett par av dem redan har kommit.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
Annons
22:29 - söndag 27 juli 2014

 

Jag: (Rynkad panna och mycket sträng) Så det passar att komma hem nu?

Fendt: (Nedslagen blick) Ja, jo.

Jag: Jag hoppas verkligen att du lärde dig något av den här verkstasvistelsen. För det ska jag säga, (paus för inandning) att det blir inte billigt detta!

Fendt: Men alltså, det var inte mitt fel…

Jag: Inte ditt fel? Så det var någon annans växellåda som pajade? Mitt på 86:an inför alla människor? Va?

Fendt: Nej, men…

Jag: Men vadå? Förstår du inte att vi får skämmas?! Som jag har skrutit över dig och dina bedrifter! Och så gör du så här! Och i din ålder dessutom (riktigt arg på rösten nu) Du är faktiskt bara sex år! Sex år! Hur långt har du gått? Inte ens7000 timmar?! Är det lämpligt att rasa i bitar på det där sättet i den åldern tycker du? Va? Har du ingen skam i karossen?

Fendt: (Tittar upp, defensivt)Men de andra fendtarna då? Dom är också i min ålder! Det är faktiskt inte bara jag som har haft ett växellådshaveri. Alla andra….

Jag: (Avbryter) Vad är det du säger!? Alla andra!? Så om Stefans fendt skulle tappa framaxeln och fara rätt ner i Indalsälven så gör du likadant? Är det det du menar?

Fendt: Jamen alltså…

Jag: (Avbryter igen)Jag blir alldeles matt! Förstår du det!? Dagens traktorer! Man kan ju undra vad ni har under huven egentligen?

(Lång paus)

Fendt: (Blygt)Är du mycket arg?

Jag: Nej. (Paus) Jag är besviken!

Fendt: Förlåt…

Jag(Uppgiven nu. Gör ”jag -förstår-ingenting-gesten” med uppdragna axlar och uppvända handflator. Skakar på huvudet. Öppnar och stänger munnen ljudlöst ett par gånger.)

Fendt: (rullar tyst lite närmare)

Jag: (Sjunker ihop lite. Öppnar famnen och ler trött) Kom hit, vännen. Det blir bra ska du se. Vi älskar dig. Det vet du.(Klapp, klapp, kram)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
11:59 - lördag 26 juli 2014
Stark sol även kvällstid, jobbigt för folk med ögonskador

Det är synd om min man. I alla fall lite. Han har sjukt ont i ögat efter att ha fått in tre järnflisor i det. Anledingen till att det inte är jättesynd om honom är att han slipade knivarna till balpressen med vinkelslipen utan skyddsglasögon. Då får man lätt elaka skräp i ögonen. Och så får man jätteont och måste uppsöka vård för att plocka ut skräpet och få salvor och grejer utskrivna. Ibland får man skäll av vårdpersonalen också. Märkligt det där.
Jag har i alla fall lidit med honom eftersom det är så soligt hela tiden just nu när ögat gör så ont. Han har pressat hö och andraskörd på entreprenad i flera dagar och då är det svårt att blunda med ena ögat.
Men som vi alla vet. Inget ont som inte har något gott med sig. Danne är hemma idag och nu när värmen är rekordhög jobbar jag i bara bikini och stålhättadojjor. Då kan det vara en fördel att se sin fru med ett kisande, rinnande öga jämfört med en skarp granskande blick!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
12:23 - fredag 25 juli 2014

Kroppen verkar inte kunna vänja sig vid 30 graders värme. Jag vill i skrivandets stund skala av mig huden. Solstinget har gjort att jag missade att föreviga årets andraskörd som avslutades igår. Den inleddes med ett haveri delux på vårt hackvagn och på grannens traktor som vi hade lånat (vilket kändes värst). Nåväl, skit händer, det är materialla saker och skörden gick som smort ändå. Det fina med att samarbeta med så bra bönder som jag har runt mig är att allt löser sig. Det blev skörd med tre, istället för två vagnar. Jonas hämtade sitt ekipage och vårt gamla hackvagn är ju still going strong. Philip fick dock stå ut med värmen i en hytt utan air condition. Skörden blev okej mängdmässigt med tanke på det torra vädret. Vi får se hur kvaliteten är. Torrsubstansen är i alla fall hög, väl så hög. Förutsättningarna för en bra tredjeskörd finns fortfarande. Näringen finns i marken, om det nu bara kommer vatten. Vi passade på att hacka o packa helsäden i samma veva som andraskörden. Det var kanske lite tidigt, men blir nog bra i vår fodermix. Det är riktigt skönt att ha gjort bort det och även bra för vallinsådden. Kornet ser fantastiskt fint ut i år, men risken finns att det lägger sig om det kommer en rejäl regnskur.

Korna, de stackars korna. Loja, sega, svettiga. Det märks i tanken och det märks på cellerna. Jag brukar tvinga ut de på morgonen och stänga grinden i en timme, sedan får de göra som de vill. Men de senaste dagarna har de fått välja helt själva. Det är djurplågeri att fösa ut dem i 30 graders värme. De väljer givetvis att vara inne. Man kan ifrågasätta reglerna för betesdriften.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
23:09 - torsdag 24 juli 2014
Igår och idag tröskades höstrapsen av med en ungefärlig vattenhalt mellan 10-11%. Även i år ser det ut som att vi kan vara nöjda med avkastningen. Det är roligt med tanke på allt arbete som läggs ner på den.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006