Annons

Persöfjärden 3 februari 2009: Klövvård på 85 djur

Det har varit en behaglig vecka med några minusgrader och en del solsken. Vi har inte fått någon mer snö och plogning har så här långt i vinter varit en ganska lugn syssla. Det återstår dock flera snömånader och vi lär nog få vår beskärda del. Januari brukar vanligtvis vara en svinkall och mörk månad. I år har den egentligen varit både mild och ljus. Nu är det ljust ute vid klockan 07.30 till 16.00.

I torsdags hade vi klövvård. Det var verkligen behövligt. Gummimattorna gör att klövarna inte slits och det är nog nödvändigt att verka klövarna tre gånger per år i det här systemet. Den här gången fick 85 djur sina klövar friserade och det gick väldigt smidigt. Mjölkningen flöt på under tiden och det blev inte några långa mjölkningsintervall eller störningar i roboten.

Vi har fått ved hemkörd från det som gallras och det känns bra att kunna fylla förråden. Gallringen har gett bra och det känns kul i dessa tider.

Kalvningarna rullar på och det har inte varit några kalvningsproblem. Vi har dock en ko med juverinflammation som nu är under behandling. Det är en riktigt bra mjölkko som vi hoppas återhämtar sig snabbt. I övrigt är det fortsatt bra flyt. Vi hoppas att det håller i sig.

Vi är i årsmötenas tid och LRF:s lokalavdelning hade årsmöte förra veckan. Bonden var där och det var hyfsat med folk för att vara vår lokalavdelning. Det blev beslut om några motioner som ska författas till regionförbundsstämman och givetvis sedvanliga semlor.

Det är även tid för pappersarbete. Kontrolluppgifter, Fora, återbetalningsansökan på energiskatt och dieselskatt, bokslut i fastigheten och annat har gjorts eller ska göras.

Vi skulle behöva få tag på ytterligare några hektar vall till kommande år. Det är viktigt att optimera stöden och i nuläget har vi fler djurenheter än hektar vall. Det är inte bra och vår förhoppning är att lösa det på något sätt. EU-ansökan närmar ju sig med stormsteg.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Annons
Bondebloggen
22:43 - torsdag 20 november 2014

Igår var det visst internationella mansdagen. Den dagen hade jag inte hört talas om tidigare men det är väl en jättebra dag!? Bilden visar min egen karl tillsammans med Ove Hansson på Nyhléns/Hugosons när de var på Köttriksdagen förra veckan. Tyvärr fick jag i jämställdhetens namn inga bilder på några tjejer från evenemanget, men eftersom jag har Facebook så vet jag att de inte direkt var utan kvinnlig fägrging under vistelsen. Tur det! 

Idag har jag och Danne deltagit i ett frukostmöte och även tagit emot besök från kommunen och länsstyrelsen här på gården. Det tänkte jag skriva mer om i morgon men jag vill ändå passa på att säga att det är så otroligt roligt och inspirerande att få berätta för folk vad vi sysslar med. Hur vi driver vårt företag och vad vi brinner för men även hur köttet som vi producerar är så mycket mer än bara ren, god och säker mat. Att vi, tillsammans med alla som väljer svenskt och närproducerat i butiken och i de offentliga köken, får vara  med och bidra till sysselsättning, skatteintäkter och samhällsutveckling. Här där vi bor. Det är verkligen något stort. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
21:30 - tisdag 18 november 2014
Hej! Kommer ni ihåg oss? Det var ett tag sen... Ja, vi lever iallafall och här kommer första uppdateringen på länge.. Alla kor och ungdjur är installade. Alla maskiner tvättade och inställda. Lantbruket ligger i vinterdvalan. Just nu tillbringas den mesta tiden i skogen. För ett par veckor sen levererades den nya skördaren, en Timberjack 1270D efter att motorn helt skar ihop på den förra. Den här är liknande men ett par år nyare. Just nu är det 8 ha slutgallring på gång.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
0:47 - tisdag 18 november 2014

 

För ett tag sedan var jag på en kurs om mjölkraskalvar i köttproduktion. Det var Växa och LRF som arrangerade det hela och det var egentligen tänkt att vi skulle ha studiebesök här på gården efteråt. På grund av att halmfräsen var trasig och allt annat bara strulade blev det besök hos Örjan och Marlene i Bäck i stället.
Kursen handlade så klart mycket om råmjölk, stallmiljö och rutiner men något som var lite nytt var att det var stort fokus på kraftfoder. Små kalvar äter inte så mycket kraftfoder. De verkar ibland inte tycka om varken smak eller konsistens. Dessutom är diarréer alltid något som man är rädd för och som jag ofta har kopplat ihop med för stort kraftfoderintag. Därför har vi inte prioriterat kraftfodret särskilt högt utan tvärtom varit ganska restriktiva och inte lagt oss i hur mycket varje kalv ätit den allra första tiden. På kursen fick vi tipset att verkligen se till att kalvarna äter från allra första början. Att locka och pocka och peta i dem åtminstone några pellets var något som skulle ge goda resultat. Jag är benägen att hålla med för vi har haft en grupp kalvar som har växt väldigt bra trots att de var med på en sväng med virus och lunginflammationsbehandling. Nu vet man ju inte vad som är anledningen till att de ändå visar god tillväxt men det enda som utmärkte dessa djur  var att de redan från början åt mycket kraftfoder.

Nu har jag startat en liten försöksverksamhet med våra nyaste kalvar. De är små mjölkdrickare, bara några veckor gamla och de verkar må bra. Det jag gör är att jag ägnar dem några minuter alldeles efter att de har druckit upp mjölken, när de fortfarande vill suga på allt och alla. De får snutta på mina fingrar medan jag lurar i dem lite pellets samtidigt.  Nu, efter en vecka är det som att de är programmerade att äta ordentligt med kraftfoder så fort man tar bort mjölkhinken, något som annars brukade komma av sig själv först efter ca 1 månads ålder. Innan dess ville de bara äta litegrann och mest suga på inredningen och varandra om de inte fick ha kvar sin napphink. Nu har de inga diarréer (kanske för att de INTE suger på smutsig inredning) utan verkar väldigt nöjda. Dessutom skriker de inte lika mycket innan det är dags att få mjölk. De är nog mättare helt enkelt och bättre tillgodosedda energimässigt. Vi ger mjölk två gånger per dag vilket gör att kalvarna är rejält hungriga inför varje mål. I naturen diar ju kalvarna stup i kvarten även om de så klart dricker mycket mindre varje gång. Jag tror att det är bra att de lär sig att fylla på med kraftfoder när hungern sätter in mellan mjölkgivorna. Särskilt om man har ett bra och anpassat kalvfoder. Vi använder Idol och tycker att det fungerar bra så länge man inte lägger för mycket i hinkarna så de inte hinner äta upp tillräckligt fort. De minsta är väldigt kräsna, de vill inte ha om fodret är dammigt eller fuktigt så som det kan bli om det ligger i hinken någon dag och rörs runt och blandas med saliv. Om man ger lite åt gången så ser man också enkelt hur mycket de äter.

Det är spännande med kalvar och det verkar som att det finns hur mycket som helst att lära sig. Och hur mycket som helst att ompröva. Den som vill mejla mig med egna supertips är varmt välkommen. Det är roligt att bolla idéer och höra hur andra gör!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:47 - lördag 15 november 2014

Danne är på Nötköttsriksdagen i Sunne i Värmland. Han åkte på morgonen i torsdags tillsammans med Ove Hansson från Nyhléns Hugossons. Det var tänkt att jag också skulle åka men man kan ju inte hinna allt. Jag är hemma med barnen och djuren den här gången, det kändes vettigast just nu.
Jag bytte min man mot en skjorta, ett förkläde och en hamburgerpress som Ove hade med sig. En hyfsad deal måste jag säga, det blev fina fredagsburgare och Danne kommer ju hem redan på lördag kväll! Det ska bli kul att höra vad de har haft för sig där nere. Många seminarium verkade intressanta och jag har bett honom att försöka klona sig för att kunna delta i allt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:19 - fredag 14 november 2014

Jag var på Lantmännens distriktstyrelsekonferens i Stockholm från tisdag till onsdag. Jag kom alltså iväg trots kaos i huset och packning i sista minuten. Det var något av ett äventyr men allt avlöpte väl. Alla kom med flygplanen, jag blev inte överkörd av en stor buss och både jag och min rumskompis vaknade utan problem på morgonen när min telefon gav ifrån sig sitt ”Roster Alarm” dvs. ljudet av en vilt galande tupp.

Det första och största temat för konferensen var foder.
Lantmännen tillverkar en mängd olika slags foder och dessutom en massa tillbehörsprodukter. Därför blev det många små föredrag i stället för ett fåtal längre. Det var intressant även om mycket, på grund av tidsramen, bara var ett skrap på ytan.  Det kändes roligt få veta lite om hur mycket arbete, teknik och kontroll som sker för att få fram bra mat till olika djur.

Det fanns även utrymme för frågor och man diskuterade återkommande fodersäljarnas kompetens och inställning ute på fältet. Idag är det jätteviktigt att foderleverantören med säljarna i spetsen jobbar nära rådgivningen och verkligen kan den biten. Man handlar gärna av den som kan erbjuda en långsiktig affärsrelation och en  bra vara till vettigt pris men säljaren måste veta vad, var och hur djuren ska äta för att producera optimalt och hålla sig friska. Fram för kompetenshöjning och ökat samarbete med rådgivningskåren. 

Vi hann även med framtidsvisioner, marknadsföring, grupparbeten och intressanta möten med andra förtroendevalda. Under middagen, som bestod av supergod svensk oxfilé, fick vi även uppleva att det verkligen finns vissa dialektala avgrunder emellan oss i det här landet.  Som tur var reddes det till sist ut att bordsgranne nummer ett ägnade sig åt produktion av ekologiska ärtor och inte ekologiska katter, som bordsgranne nummer två först trodde. Det kändes skönt att de kunde lösa det. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006