Annons

Foder måste köras så gott som dagligen

Mycket snö

Vintern har tagit ett rejält grepp över vår del av landet, i natt har termometern sjunkit till minus 15, vilket är säsongens lägsta. Förra veckan späddes snötäcket på rejält, under 36 timmar snöade det oavbrutet och mer än 30 cm kom ner. Snödjupet är nu närmare 70 cm. Det är en del jobb att hålla vägar och gårdar farbara men det har gått bra trots att snöslungan har gått sönder. Jag har lånat grannens traktor och slunga. Vår hoppas jag att få igång den någon av de närmaste dagarna, vi väntar på reservdelar. Jag beställde delarna före nyår, de fanns hemma och skulle skickas. Nu bar det sig inte bättre än att när jag kollade efter en vecka var de var hade firman inte skickat dem. Det är mycket irriterande när firmorna uppför sig så nonchalant speciellt när man verkligen behöver delarna.

Ett annat tecken på att vintern är här på allvar är att Storsjön nu är isbelagd. Det är klart senare än normalt men det fattas ett par veckor för att det ska vara rekordsent. De varnar för hård vind igen så vi får se om den blåser upp igen.

Att kor är känsliga för förändringar fick vi verkligen bekräftat under stormen Dagmar. Vi var ju utan elektricitet i 16 timmar men vi fick igång reservelen efter några timmar, dock hade roboten, utgödslingen och ventilationen hade stått under den tiden. Inte så farligt kan man tycka men det var tillräckligt för att celltalet i tanken skulle mer än fördubblas. Det sjönk lika fort igen men man fick lite skrämselhicka.

Clas på Lärmens
Lärmens
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
23:54 - torsdag 27 augusti 2015

Det gick dåligt med balningen idag. Ostadigt men uppehåll på förmiddagen. Sedan kom regnet och under kvällen har det bara fortsatt.

Det regnar ordentligt. Ett riktigt blötregn som min pappa brukar säga.

Hoppas bara att åkrarna inte lägger sig nu, det vore så himla tråkigt. Man har nog med huvudbry för årets spannmålsskörd ändå.
Det blir sen tröskning. I alla fall om man jämför med förra året när det drog igång redan den här tiden, i månadsskiftet mellan augusti och september. Så blir det inte i år. Jag tror att vi kommer att få kämpa ordentligt för åkrarnas guld den här gången, men det ska väl bli bra till sist.
Man kan ju alltid se tillbaka på 2012 som någon slags bottennivå. Jag tror det var 2012 i alla fall. Eller 2011? Jag förtränger jobbiga saker ibland. Hur som helst, då tröskades det i snöstorm och vi överlevde även det. På något sätt.

På tal om åkrar vill jag tipsa om en annan bondeblogg. En ordentlig en.
Många som läser den här bloggen har nog redan hittat Martin Moreaus. Om inte så rekommenderar jag att man kikar in HÄR.
Han är skärpt han, Martin. Skriver vettiga, pålästa saker och kan mycket. Och så är han dalmas. Oj, förlåt, mas, säger man ju. Bara mas. Har jag hört. Nåväl, läs den.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:00 - onsdag 26 augusti 2015

Lantmännenmöte idag! 
Distriktsstyrelsen hade sammanträde på Nordviksskolan och som alltid var det trevligt att träffa alla. Vi hade mycket att diskutera och jobba med och det blev mycket gjort under dagen.

Det läskiga är att vi planerar för 2016 nu. Snacka om att tiden går snabbt. Som ett sommarlov.

Skolan började i torsdags och yngsta barnet har bytt förskola. Dags att skärpa till sig igen med andra ord.
Allt har flutit på ganska bra ändå förutom att jag missade att säga upp en fritidsplats och ansöka om skolskjuts.
Det är lite mycket nu så det blir lätt fel.

Jag ringde i alla fall till kommunen för att fixa till det där, till en jättetrevlig tjej som jag har pratat med flera gånger förut. Jag presenterade mig och började med att säga att hon alltid brukar vara så bra på att hjälpa mig när jag strular till det.

Det händer ibland att jag strular till saker och därför har det blivit så att jag har haft en del, vad ska man säga, ”egna” kontaktpersoner på alla möjliga verk och instanser genom åren. Det är väldigt praktiskt kan jag informera om.

Den här kommunkvinnan i alla fall, förstod genast vem jag var och sa med ett skratt att ”Jo, men det är ju du som betalar så bra!”

Ja, det är jag det!

Så här var det.
Jag skulle uppdatera våra inkomstuppgifer förra året och jag ringde förstås och ställde en massa frågor innan och fick en blankett hemskickad. Det var alldeles efter att deklarationen blivit klar så jag skulle ändra retroaktivt för hela året innan. En blygsam ökning rörde det sig om, vilket jag förklarade för kvinnan som snällt berättade hur jag skulle göra. Så jag skrev in min och Dannes inkomst i några rutor och så skrev vi under alldeles riktigt. Iväg med posten och så skulle det vara klart.

Då ringde de från kommunen. Tjejen i luren undrade lite skämtsamt om vi hade kommit på väldigt mycket grönare kvist väldigt, väldigt snabbt?

Jag hade såklart skrivit in årsinkomsten, inte månadsinkomsten i de där rutorna!

Lite pinsamt förstås men roligt att hon kom ihåg det och kopplade ihop det med mitt namn när jag ringde idag. Kanonbra hjälp fick jag också som vanligt.

Nu ska jag sova hade jag tänkt. I morgon blir det kalvhämtning och kontorsarbete för min del och balning för Danne. Han har slagit nu i kväll och det ser ut att vara bra med gräs säger han. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:30 - söndag 23 augusti 2015

Vi har en gödselbrunn. Utan botten. Men inte länge till!
Snart ska det gjutas så att den kan börja användas. Danne har tätat och putsat och fyllt upp med sand och ordnat allt utom armeringen. Den kommer ner så fort det blir läge. Jag har inte varit med så mycket alls, bara när vi skulle köra ut skräpsand och gräs som fanns längs med kanterna. Med kranarm och skottkärra gick det som en dans. 

Här är i alla fall några bilder på projektet. 

Brunnen stod tidigare på en annan gård här i närheten. Vi satte upp den för något år sedan men vi har inte haft möjlighet att att gjuta botten förrän nu. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
17:29 - lördag 22 augusti 2015

Jag vaknade i morse med en spänningshuvudvärk från helvetet. 
Troligtvis berodde det på att jag drog igång den årliga storstädningen i ladugården igår. Taktvätt är ingen höjadare för nacken uppenbarligen. 

Jag fortsatte idag och nu är djurdelen och diskrummet klart. Ett blött och skitigt jobb men riktigt roligt. Mest för att det blir sådan skillnad. Vi har fått igång den trasiga hetvattentvätten också, vilket nästan var en förutsättning, så det gick riktigt bra. 

Nu väntar ett gäng kalvar på att bli insläppta igen. Egentligen borde det få torka riktigt ordentligt i flera dagar men det får bli som det blir. Nitton stycken pälstussar står ute i provisorisk förvaring uppbyggd av grindar och djurtransport och de är inte så enkla att ge mjölk kan jag tala om. I kväll ska de få komma in i de boxar som ser torrast ut. Huvudsaken är i alla fall att de slapp vara inne när jag tvättade, bland alla bakterier och allt vatten som yrde runt!

Förhoppningsvis är de glada och skötsamma nu när de har fått så fint men troligtvis inte. De brukar ju alltid lyckas skita ner så fort man har ansträngt sig lite extra!

 

(Klick' på pileran älle siffran undä förstbild'n så få'rö se två tell!)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:21 - torsdag 20 augusti 2015

En sak som alltid ger mig lite ångest är CDB. Centrala djurdatabasen, för den som inte vet. Där ska allt som rör alla nötkreatur registreras. Födslar, förflyttningar, slakt, avlivningar, ja allt. Man använder sig av numren som finns på djurens öronbrickor och alla registreringar ska göras inom en vecka efter att en händelse har ägt rum.

Systemet är till för att kunna spåra djur vid ett eventuellt sjukdomsutbrott och kunna läsa av var djuret befunnit sig, vart det har förflyttats, vilka andra djur det kan ha haft kontakt med samt om och hur de är besläktade.

Om två parter har med ett djur att göra, till exempel om vi köper en kalv av en annan bonde, ska båda rapportera. Vi fyller i att vi har köpt kalven och säljaren fyller i att han eller hon har sålt den. Datumen måste vara desamma. På det här sättet blir allt spårbart. Fantastiskt bra. Det gäller bara att alla sköter detta för att det ska fungera.

Det har man löst genom att koppla CDB till lantbruksstöden. Att inte rapportera eller att rapportera för sent är ett så kallat tvärvillkorsbrott och ger ett avdrag på den totala stödsumman med en viss procent beroende på hur grova fel man har gjort. 

Jag tycker att CDB är bra, framför allt ur smittskyddssynpunkt. Registret är också ett bra hjälpmedel för att hålla koll på sina djur, hur gamla de är eller hur många man köpt in eller slaktat under en viss tid. Det är lätt att rapportera på internet och man får alltid bra hjälp om det blir fel någonstans. De som jobbar på CDB-enheten är nämligen änglar! Det är bara att ringa så fixar de nästan allt. Utom sena rapporteringar, det kan man inte göra något åt.

För sju, åtta år sedan skickade vi tolv tjurar till slakt alldeles innan jul. Det var som vanligt med julklappar, mat, saker som skulle handlas och göras vid sidan av allt vanligt jobb. Jag missade att rapportera i tid. En dag för sent kom uppgifterna in till Jordbruksverket.

Det kostade oss över 14 000 kr. 

Svinmycket pengar! Särskilt då när vi inte hade kommit lika långt med vårt företag. Så fruktansvärt surt! Därför har jag än idag ångest över CDB. Jag är livrädd att missa rapporteringstiderna. Både för att jag tycker att det är viktigt och att det ska skötas men även för att det kan bli jävligt dyrt med ett enkelt misstag. 

Jag kan vakna mitt i nätterna ibland och tänka ”Vad är det för dag?" "Har jag rapporterat de där kalvarna?" "Vad är klockan?" "Hinner jag innan tolvslaget?” Och så måste jag gå upp och titta. 

En bra sak med ständig CDB-ångest är det väldigt sällan det blir något fel. Jag har aldrig mer missat rapporteringstiden men visst har det hänt att det har varit på sista dagen ibland. Mitt mål är att göra det direkt. På en gång. Det är enda sättet! 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006