Annons

Foder måste köras så gott som dagligen

Mycket snö

Vintern har tagit ett rejält grepp över vår del av landet, i natt har termometern sjunkit till minus 15, vilket är säsongens lägsta. Förra veckan späddes snötäcket på rejält, under 36 timmar snöade det oavbrutet och mer än 30 cm kom ner. Snödjupet är nu närmare 70 cm. Det är en del jobb att hålla vägar och gårdar farbara men det har gått bra trots att snöslungan har gått sönder. Jag har lånat grannens traktor och slunga. Vår hoppas jag att få igång den någon av de närmaste dagarna, vi väntar på reservdelar. Jag beställde delarna före nyår, de fanns hemma och skulle skickas. Nu bar det sig inte bättre än att när jag kollade efter en vecka var de var hade firman inte skickat dem. Det är mycket irriterande när firmorna uppför sig så nonchalant speciellt när man verkligen behöver delarna.

Ett annat tecken på att vintern är här på allvar är att Storsjön nu är isbelagd. Det är klart senare än normalt men det fattas ett par veckor för att det ska vara rekordsent. De varnar för hård vind igen så vi får se om den blåser upp igen.

Att kor är känsliga för förändringar fick vi verkligen bekräftat under stormen Dagmar. Vi var ju utan elektricitet i 16 timmar men vi fick igång reservelen efter några timmar, dock hade roboten, utgödslingen och ventilationen hade stått under den tiden. Inte så farligt kan man tycka men det var tillräckligt för att celltalet i tanken skulle mer än fördubblas. Det sjönk lika fort igen men man fick lite skrämselhicka.

Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
9:02 - torsdag 24 juli 2014
Tillsammans med den 30-gradiga värmen ligger ett lock med stark doft av hönsgödsel över Jussberg. Oskar och Markus jobbade hela dagen och kvällen igår med att sprida ut gödseln från korna och hönsgödseln som kom häromdagen. Samtidigt som lukten är lite obehaglig i värmen är det ändå en härlig påminnelse om att ha förmånen att leva och bo på landet! Inatt plöjde Calle ner gödseln och fortsätter idag efter att plogen får nya spetsar. Värmen består så medans Calle och Oskar kör på så tar barnen och jag nog en sväng till stranden innan jag börjar jobba igen till helgen. Känns som en bra arbetsfördelning en dag som denna tycker jag. Lyxigt!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
Annons
8:41 - onsdag 23 juli 2014
Lagårdskatten Brune har råkat illa ut. En märklig knöl på nosen resulterade i en kontroll hos distriktveterinärens smådjursavdelning. När vi ändå gjort arbetet med att leta efter katten, hålla den instängd tills det var dags att åka, köra dit den och sövas ner var det lika bra att ta bort knölen. Det blev operation med tre stygn på nosryggen, tratt runt halsen och ordination att hållas inne i långa 12-14 dagar! Nu hålls den i häststallet tillsammans med kattkollegan "Vite" i väntan på läkning. Hoppas det blir bra efter allt arbete, de gör ju ändå ett bra jobb här på gården. Vi får nog ändå släppa ut dom snart, känns inte helt okej att hålla dem inne. Om någon har tips på hur man håller en katt instängd i två veckor utan att bli galen, mottages tacksamt.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
18:05 - tisdag 22 juli 2014

Jag tycker om att ha en smartphone. Även om jag inte har lika många appar och funktioner som många andra så tycker jag att moderna telefoner är fantastiskt bra hjälpmedel på många sätt. Dessutom är de trevliga, användarvänliga och har hyfsad kamera. Hittills har jag haft en Lg-nånting, en billig telefon som är lite slö men som levde upp till mina krav. Den fungerade hur bra som helst fram tills igår.

Just nu släpar jag runt på ett Samsung-granitblock. En old school knapptelefon från Jesu tid som jag har fått låna på nåder av min näst äldsta dotter. Jag kan inflika att Danne har en likadan eftersom han är motståndare till nya, smarta lurar. Jag förstår inte hur han står ut!

Anledningen till detta är att jag tappade min egen telefon i en kalvhink full med mjölk igår. Jag kan berätta att den dog. Omgående. Jag läste på lite om fuktsanering och torkningsrekomendationer och fann att det värsta som kan drabba en stackars telefon tydligen är salta och sockriga vätskor. Jag gissar att kalvnäringen ganska lätt kvalar in bland de sockriga.

Tack och lov fick jag nyss igång den så pass länge att jag kunde ladda över alla mina bilder till datorn. Det är förstås mest foton som barnen har tagit, som bilder på tv-rutan, himmel med eller utan moln samt fötter i bil, men det finns även några från skolavslutnigen och en del annat som jag gärna vill ha kvar. Tack och lov att det gick. Med lite tur kanske den kommer igång ordentligt sedan. Undrar bara hur den kommer att lukta? Det var ju liksom inte aktuellt att tvätta bort mjölken med vatten innan jag torkade den. Jag kanske får bita i det sura äpplet och kämpa på med stenåldersluren ett tag så kanske jag lär mig en läxa.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
17:15 - måndag 21 juli 2014
De senaste veckorna är lite av en firarperiod här. Två födelsedagar, ett 5-åringskalas och ett 2-åringskalas, två namnsdagar, Sara och Fredrik samt en bröllopsdag, allt inom loppet av två veckor! Vi har hunnit med besök på Astrid Lindgrens värld och Kolmården, som båda ligger inom rimliga avstånd för att fungera som dagsutflykt. Bägge dagarna prickade vi nog in bland de varmaste, puh!! En weekend har vi också klämt in, mycket trevligt! Innan vi for klarade vi av flyghavren och imorgon blir nog körningen på mossen klar. Efter det är det nog dags att köra fram tröskan!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
23:38 - lördag 19 juli 2014

Den som hoppas på ett argt inlägg blir tyvärr besviken. Anledningen till att jag ser rött är att jag målar.

När jag är själv hemma, alltså utan andra vuxna som lockar med kafferaster och lunch och sånt händer det att jag kommer in i världens jobbflow. Så där så att jag inte ens behöver äta eller dricka. Idag stod jag i skyliften i stekande sol nästan hela dagen och liksom njöt-led av hettan, svetten och hungern som kom och försvann. Sen lagårn och foderblandning, sen en sväng till med penseln tills Danne kom hem. Underbart! Det är så skönt på något sätt det där att pressa kroppen lite och det är så härligt sen när man kommer in och allt bara snurrrar och kroppen är arbetsmatt.

Då känner man att man lever och uträttar något här på jorden!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006