Annons

Foder måste köras så gott som dagligen

Mycket snö

Vintern har tagit ett rejält grepp över vår del av landet, i natt har termometern sjunkit till minus 15, vilket är säsongens lägsta. Förra veckan späddes snötäcket på rejält, under 36 timmar snöade det oavbrutet och mer än 30 cm kom ner. Snödjupet är nu närmare 70 cm. Det är en del jobb att hålla vägar och gårdar farbara men det har gått bra trots att snöslungan har gått sönder. Jag har lånat grannens traktor och slunga. Vår hoppas jag att få igång den någon av de närmaste dagarna, vi väntar på reservdelar. Jag beställde delarna före nyår, de fanns hemma och skulle skickas. Nu bar det sig inte bättre än att när jag kollade efter en vecka var de var hade firman inte skickat dem. Det är mycket irriterande när firmorna uppför sig så nonchalant speciellt när man verkligen behöver delarna.

Ett annat tecken på att vintern är här på allvar är att Storsjön nu är isbelagd. Det är klart senare än normalt men det fattas ett par veckor för att det ska vara rekordsent. De varnar för hård vind igen så vi får se om den blåser upp igen.

Att kor är känsliga för förändringar fick vi verkligen bekräftat under stormen Dagmar. Vi var ju utan elektricitet i 16 timmar men vi fick igång reservelen efter några timmar, dock hade roboten, utgödslingen och ventilationen hade stått under den tiden. Inte så farligt kan man tycka men det var tillräckligt för att celltalet i tanken skulle mer än fördubblas. Det sjönk lika fort igen men man fick lite skrämselhicka.

Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
18:47 - måndag 15 september 2014

Så här dagen efter valet är det en märklig känsla. Först och främst tänker jag på Sverigedemokraternas stora framgång. Jag har svårt att förstå siffran 13 procent. Jag har ännu svårare att förstå att partiet fick 14 procent i min valkrets som innefattar byarna häromkring. Hur är det möjligt? Ett parti som lovar enkla och snabba lösningar, guld och gröna skogar och ställer välfärden mot invandringen. Det är så simpelt, mörkt och utan substans. Sverigedemokraterna har lyckats ge svaren folk vill ha, utan att behöva ta ansvar. De lever i en enkel värld och målar upp ett Sverige där slopad invandring leder till välfärd. När det är precis tvärtom. Nu måste våra politiker, journalister och lobbyorganisationer möta dem i debatterna och prata politik inom alla områden. Dra ner byxorna på dem och visa att det är ett brunt luftslott, som Annie Lööf så bra konstaterade i en valdebatt.

Jag känner mig också oroad för valresultatet i övrigt. Jag inser att vår näring är enkel att ”offra” för socialdemokraterna vid ett samarbete. Vi behöver stärkt konkurrenskraft och inte tvärtom. Vi behöver också en stark svensk ekonomi och fortsatt låga räntor. Jag kanske inte ska vara pessimistisk, men det är svårt att låta bli. Trösten är väl att vi inget vet ännu och det finns ju flera olika scenarier som kan inträffa. Jag kan inte påverka det och väljer att fokusera på det som går att göra något åt här på gården.

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
Annons
2:00 - måndag 15 september 2014

Regeringsskifte. Nya spelregler och nya, tuffa utmaningar att vänta. 

Vi firade valdagen med oxfilé. Barnen ordnade restaurang och bjöd in mormor och morfar. Vi firade att vi lever i ett demokratiskt land och att vi har allmän rösträtt.

Som vi alla vet har svenskar före oss slagits för denna rättighet för bara några generationer sedan. Folk ute i världen kämpar och  dör för en demokrati som vi tar för given. Därför är det märkligt att så många kan missbruka den så hårt. Att så många svenskar kan gå till valurnorna med sitt missnöje och utan en tanke på konsekvenserna rösta för ett parti som Sverigedemokraterna.

Idag fick vi kvittot på att den strategi som använts hittils inte fungerar. Att ignorera och utestänga ett parti, hur uppåt väggarna galna och skrämmande idéer de än har, är uppenbarligen inte rätt väg att gå. Nu är det dags att prova något nytt.  Vi måste våga ta diskussionen, om inte annat i demokratins namn. Ett folkvalt parti, vårt numer tredje största, måste få ta plats och visa vilka de är. De måste ställas till svars för allt de står för och allt de lovar. Inte ignoreras och därmed ges fritt spelrum och martystämpel.

Jag hoppas att övriga partier, oavsett färg, samt LRF, tar sig en funderare på hur de ska agera nu. Tydligare än så här kan det inte bli. Att vända ryggen till är inte rätt väg att gå. Efter i kväll är jag helt övertygad om att vi måste ta debatten och möta SD. Att inte göra det är att smita från ansvar. Många av Sverigedemokraternas väljare uppges vara landsbygdsbor med ett generellt lågt politiskt förtroende. Kan det vara så att kvällens valutgång till viss del är priset vi får betala för att landsbygdens frågor inte prioriterats tillräckligt i politiken? Att möjligheten att bo och verka på landet inte värderats tillräckligt högt under lång tid? 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:33 - söndag 14 september 2014
Nu är vårt eget, 45 ha vete och 22 ha raps, i backen. Denna gång spikrakt, med nya gps-styrningen. Nu återstår bara ett par dagars sådd åt en granne. Ikväll följer vi valvakan lite från och till. Än ser det inte ut som det lutar åt det håll vi vill. Håller tummarna..
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
11:20 - lördag 13 september 2014

Igår var hemkörning av rundbalar med på att-göra-listan. Philip körde ensilagebalar från Sundom och jag och pappa hämtade hem halmbalar. Vilket terapijobb det är! Hursomhelst känns det himla bra att förråden är fyllda, även med fin halm. Nu har vi så det räcker och blir över till kor som ska sinläggas och kalvboxar.

Igårkväll hade vi ett vackert norrsken och inatt har det varit första frostnatten. Lite tidigt tycker jag. Förhoppningsvis blir det en lång och lagom torr höst så att vi hinner med allt som ska göras. Minusgraderna får hålla sig borta ett tag så att vattnet inte fryser hos djuren som fortfarande går på bete. De har det fantastiskt fint när det är så här lagom svalt och torrt.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
23:53 - fredag 12 september 2014
Törstig Dominator

Tröskningen blev klar i går kväll. Tredje skörden är slagen och på söndag ska den pressas. Det är otroligt att det snart är färdigskördat! Tröskning i oktober är liksom inget konstigt här i trakterna och nu är det inte ens mitten av september. Fantastiskt!
Men det har varit intensivt. Särskilt när en massa småsaker behagar jävlas sådär lagom hela tiden. Trasig kornkross, trasig (ny) kornskruv, hål i vagnsdäck, trasig halmfräs och lite irriterande hosta bland kalvarna. Lägg sedan till en hemslaktad ontimagen-tjur och bristfälliga styckkunskaper så förstår man att det har varit lite fullt upp!
Men inget ont som inte har något gott med sig. Spannmålskrossen krossar bättre än någonsin och frysen är full med kött. Tacosen hemma hos min styck-och bokföringshjälparmamma gick inte heller av för hackor. Nymald färs från egen tjur gör att det blir lite mer gediget. Mer matigt än mysigt på fredagskvällen.

Nu laddar vi för valet på söndag och hoppas på underverk för lantbruket! Haahaha! Positivt tänkande, välj glädje, hoppet är det sista om överger människan osv, osv!  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006