Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
18:47 - måndag 15 september 2014

Så här dagen efter valet är det en märklig känsla. Först och främst tänker jag på Sverigedemokraternas stora framgång. Jag har svårt att förstå siffran 13 procent. Jag har ännu svårare att förstå att partiet fick 14 procent i min valkrets som innefattar byarna häromkring. Hur är det möjligt? Ett parti som lovar enkla och snabba lösningar, guld och gröna skogar och ställer välfärden mot invandringen. Det är så simpelt, mörkt och utan substans. Sverigedemokraterna har lyckats ge svaren folk vill ha, utan att behöva ta ansvar. De lever i en enkel värld och målar upp ett Sverige där slopad invandring leder till välfärd. När det är precis tvärtom. Nu måste våra politiker, journalister och lobbyorganisationer möta dem i debatterna och prata politik inom alla områden. Dra ner byxorna på dem och visa att det är ett brunt luftslott, som Annie Lööf så bra konstaterade i en valdebatt.

Jag känner mig också oroad för valresultatet i övrigt. Jag inser att vår näring är enkel att ”offra” för socialdemokraterna vid ett samarbete. Vi behöver stärkt konkurrenskraft och inte tvärtom. Vi behöver också en stark svensk ekonomi och fortsatt låga räntor. Jag kanske inte ska vara pessimistisk, men det är svårt att låta bli. Trösten är väl att vi inget vet ännu och det finns ju flera olika scenarier som kan inträffa. Jag kan inte påverka det och väljer att fokusera på det som går att göra något åt här på gården.

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
Annons
2:00 - måndag 15 september 2014

Regeringsskifte. Nya spelregler och nya, tuffa utmaningar att vänta. 

Vi firade valdagen med oxfilé. Barnen ordnade restaurang och bjöd in mormor och morfar. Vi firade att vi lever i ett demokratiskt land och att vi har allmän rösträtt.

Som vi alla vet har svenskar före oss slagits för denna rättighet för bara några generationer sedan. Folk ute i världen kämpar och  dör för en demokrati som vi tar för given. Därför är det märkligt att så många kan missbruka den så hårt. Att så många svenskar kan gå till valurnorna med sitt missnöje och utan en tanke på konsekvenserna rösta för ett parti som Sverigedemokraterna.

Idag fick vi kvittot på att den strategi som använts hittils inte fungerar. Att ignorera och utestänga ett parti, hur uppåt väggarna galna och skrämmande idéer de än har, är uppenbarligen inte rätt väg att gå. Nu är det dags att prova något nytt.  Vi måste våga ta diskussionen, om inte annat i demokratins namn. Ett folkvalt parti, vårt numer tredje största, måste få ta plats och visa vilka de är. De måste ställas till svars för allt de står för och allt de lovar. Inte ignoreras och därmed ges fritt spelrum och martystämpel.

Jag hoppas att övriga partier, oavsett färg, samt LRF, tar sig en funderare på hur de ska agera nu. Tydligare än så här kan det inte bli. Att vända ryggen till är inte rätt väg att gå. Efter i kväll är jag helt övertygad om att vi måste ta debatten och möta SD. Att inte göra det är att smita från ansvar. Många av Sverigedemokraternas väljare uppges vara landsbygdsbor med ett generellt lågt politiskt förtroende. Kan det vara så att kvällens valutgång till viss del är priset vi får betala för att landsbygdens frågor inte prioriterats tillräckligt i politiken? Att möjligheten att bo och verka på landet inte värderats tillräckligt högt under lång tid? 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:33 - söndag 14 september 2014
Nu är vårt eget, 45 ha vete och 22 ha raps, i backen. Denna gång spikrakt, med nya gps-styrningen. Nu återstår bara ett par dagars sådd åt en granne. Ikväll följer vi valvakan lite från och till. Än ser det inte ut som det lutar åt det håll vi vill. Håller tummarna..
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
11:20 - lördag 13 september 2014

Igår var hemkörning av rundbalar med på att-göra-listan. Philip körde ensilagebalar från Sundom och jag och pappa hämtade hem halmbalar. Vilket terapijobb det är! Hursomhelst känns det himla bra att förråden är fyllda, även med fin halm. Nu har vi så det räcker och blir över till kor som ska sinläggas och kalvboxar.

Igårkväll hade vi ett vackert norrsken och inatt har det varit första frostnatten. Lite tidigt tycker jag. Förhoppningsvis blir det en lång och lagom torr höst så att vi hinner med allt som ska göras. Minusgraderna får hålla sig borta ett tag så att vattnet inte fryser hos djuren som fortfarande går på bete. De har det fantastiskt fint när det är så här lagom svalt och torrt.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
23:53 - fredag 12 september 2014
Törstig Dominator

Tröskningen blev klar i går kväll. Tredje skörden är slagen och på söndag ska den pressas. Det är otroligt att det snart är färdigskördat! Tröskning i oktober är liksom inget konstigt här i trakterna och nu är det inte ens mitten av september. Fantastiskt!
Men det har varit intensivt. Särskilt när en massa småsaker behagar jävlas sådär lagom hela tiden. Trasig kornkross, trasig (ny) kornskruv, hål i vagnsdäck, trasig halmfräs och lite irriterande hosta bland kalvarna. Lägg sedan till en hemslaktad ontimagen-tjur och bristfälliga styckkunskaper så förstår man att det har varit lite fullt upp!
Men inget ont som inte har något gott med sig. Spannmålskrossen krossar bättre än någonsin och frysen är full med kött. Tacosen hemma hos min styck-och bokföringshjälparmamma gick inte heller av för hackor. Nymald färs från egen tjur gör att det blir lite mer gediget. Mer matigt än mysigt på fredagskvällen.

Nu laddar vi för valet på söndag och hoppas på underverk för lantbruket! Haahaha! Positivt tänkande, välj glädje, hoppet är det sista om överger människan osv, osv!  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006