Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
18:08 - måndag 1 september 2014

Igår var det den årliga "Grandagen" på Grans naturbruksskola och även koutställningen Norrkon. Bilden i motljus är inte riktigt rättvis, men det var verkligen hög klass på de kor som ställdes ut. Jag är imponerad, både av djuren och utställarna som lägger ner så mycket tid och engagemang. Grandagen lockar många konsumenter och utställningen gör att de får chansen att se riktigt vackra och välskötta kor. Jag kanske är hemmablind och lite elak mot mina kära kossor som jobbar på i ur och skur. Men tveksamt om någon av dem skulle platsa bland de här donnorna. Inte jag heller för den delen:)

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
Annons
17:49 - söndag 31 augusti 2014

Det har varit lugt med smitningar i sommar, förutom här på slutet. Som alltid handlar det om småkvigorna på strandbetet. En liten röd rackare vid namn 841 Lilja har dagligen tagit sig ut på något märkligt sätt. Viltstängslet har varit helt och hon har inte rymt vattenvägen. Det må vara, hon är tam och har kommit till grinden för att bli insläppt till kompisarna. Förra helgen måste allihopa ha fått spel och som man kan se på bilden har de knäckt stolpar och tjorvat ihop nätet. Då var det färdigt med det roliga. Nu är alla i lagårn, förutom nio stycken som inte fick plats(!). De går med sinkor o dräktiga kvigor på ett bete vid gården. Jag hoppas det håller sig torrt och fint länge, för jag vet inte var alla ska få plats. Det är samma visa varje år, på något vis svämmar det över med djur under sommaren. Tre kor är anmälda till slakt och det står fler på den listan.

Regnet har vi fått och nu är det återigen sol och fint. Till veckan hoppas jag att vi kan ta tredjeskörden. Det ser lovande ut, men väderprognosen har visat fel förr. Tänk jag som tvekade på att det skulle bli en tredjeskörd där i sommartorkan. Som vanligt reder det upp sig till slut!

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
21:22 - torsdag 28 augusti 2014
Här står tröskan numera parkerad, mitt i vetet. Efter 12 dagars stillestånd var det äntligen dags att börja tröska igen igår. Efter en timmes körning tvärstannade tröskan när ett stort kretskort smält sönder av en kortslutning. Nytt kretskort väntas komma från Claasfabriken imorgon, hoppas det går enkelt att byta. Sen blir det att tröska åkerbönorna hela helgen!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
21:12 - torsdag 28 augusti 2014
Ved
Något som är positivt med att tröskningen stått stilla ett tag är att det har hunnits med att klyva ved. Av 120 kbm blev det en rejäl hög som ligger och torkar. Det kommer att räcka till att elda med i två års tid för oss och det är skönt att ha det gjort!
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
23:19 - onsdag 27 augusti 2014

Det är något speciellt med tröskningen. Man tror nästan inte att det är sant när det börjar och kornet kommer hem i stora vagnslass. Det egna kornet är en rikedom som man aldirg vågar ta för given och inte sällan känner man sig utelämnad åt högre makter. Spannmålsodlingen är spännande  och nästan magisk. Mycket går att påverka från plog till tröska men man vet också att vädret till stor del avgör hur det slutar. Man kan aldrig vara säker på att få en bra, torr och näringsrik skörd så när man får det är det som en välsignelse.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006