Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
4:55 - söndag 30 augusti 2015

Ibland är det roligt att göra något helt annat. Särskilt bland fina vänner och släktingar. 

Nog för att jag utfodrar och tar hand om och serverar och håller rent hela dagarna så är det något annat att göra det på ett nytt ställe, i rena kläder och bland människor i stället för tjurar. För en gångs skull.

Jag har serverat på ett bröllop idag. Eller igår. Eller igår och idag. Det blev ju natt där mitt i, när det var som trevligast.

Det var fantastiskt roligt att få vara med under en så stor dag och se lycka och gemenskap på nära håll. Riktigt fint var det. En kväll som verkligen gav mig energi. 

Hoppas bara den håller i sig, energin alltså, för jag ska snart gå till lagårn och jag har inte sovit ännu. Det var liksom ingen idé kändes det som. Jag kom hem riktigt sent och då blir det bara tok om man går och lägger sig. Jag skulle garanterat försova mig, och det är det inte värt.
Därför blev jag sittande här, i soffan där jag hittade två däckade barn och lite chips. Perfekt. En kopp kaffe på det så ska det bli kalvmatning snart. Och förhoppningsvis lite sömn mitt på dagen i stället. 

Sen kan jag ju skryta med att jag är en riktig partypingla som gick direkt från festen till jobbet!
Med den lilla skillnaden att jag inte var den som stod för festandet förstås. 

En riktig dagen-efter-huvudvärk var jag i alla fall nära att dra på mig, trots att jag inte drack någon alkohol. Jag lyckades slå huvudet svinhårt i en arbetsbänk i ett garage. Tack och lov blev det inte värre än en liten bula i pannan men det gjorde rikrigt ont. Och eftersom det hände när jag skulle lyfta en öllåda kan man kanske säga att det var alkoholrelaterad huvudvärk. 

Nej, nu ska jag ta och hälla i mig en extra kopp kaffe och bara drömma mig tillbaka till en fin kväll i kärlekens tecken. Sedan ska jag studsa ut på pigga fötter (jamen visst, fake it 'til you make it) och ta hand om en massa hungriga djur.

Jag är trött! Men jag är så glad!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:54 - torsdag 27 augusti 2015
Foto: C Pluta, Pixabay

Det gick dåligt med balningen idag. Ostadigt men uppehåll på förmiddagen. Sedan kom regnet och under kvällen har det bara fortsatt.

Det regnar ordentligt. Ett riktigt blötregn som min pappa brukar säga.

Hoppas bara att åkrarna inte lägger sig nu, det vore så himla tråkigt. Man har nog med huvudbry för årets spannmålsskörd ändå.
Det blir sen tröskning. I alla fall om man jämför med förra året när det drog igång redan den här tiden, i månadsskiftet mellan augusti och september. Så blir det inte i år. Jag tror att vi kommer att få kämpa ordentligt för åkrarnas guld den här gången, men det ska väl bli bra till sist.
Man kan ju alltid se tillbaka på 2012 som någon slags bottennivå. Jag tror det var 2012 i alla fall. Eller 2011? Jag förtränger jobbiga saker ibland. Hur som helst, då tröskades det i snöstorm och vi överlevde även det. På något sätt.

På tal om åkrar vill jag tipsa om en annan bondeblogg. En ordentlig en.
Många som läser den här bloggen har nog redan hittat Martin Moreaus. Om inte så rekommenderar jag att man kikar in HÄR.
Han är skärpt han, Martin. Skriver vettiga, pålästa saker och kan mycket. Och så är han dalmas. Oj, förlåt, mas, säger man ju. Bara mas. Har jag hört. Nåväl, läs den.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:00 - onsdag 26 augusti 2015

Lantmännenmöte idag! 
Distriktsstyrelsen hade sammanträde på Nordviksskolan och som alltid var det trevligt att träffa alla. Vi hade mycket att diskutera och jobba med och det blev mycket gjort under dagen.

Det läskiga är att vi planerar för 2016 nu. Snacka om att tiden går snabbt. Som ett sommarlov.

Skolan började i torsdags och yngsta barnet har bytt förskola. Dags att skärpa till sig igen med andra ord.
Allt har flutit på ganska bra ändå förutom att jag missade att säga upp en fritidsplats och ansöka om skolskjuts.
Det är lite mycket nu så det blir lätt fel.

Jag ringde i alla fall till kommunen för att fixa till det där, till en jättetrevlig tjej som jag har pratat med flera gånger förut. Jag presenterade mig och började med att säga att hon alltid brukar vara så bra på att hjälpa mig när jag strular till det.

Det händer ibland att jag strular till saker och därför har det blivit så att jag har haft en del, vad ska man säga, ”egna” kontaktpersoner på alla möjliga verk och instanser genom åren. Det är väldigt praktiskt kan jag informera om.

Den här kommunkvinnan i alla fall, förstod genast vem jag var och sa med ett skratt att ”Jo, men det är ju du som betalar så bra!”

Ja, det är jag det!

Så här var det.
Jag skulle uppdatera våra inkomstuppgifer förra året och jag ringde förstås och ställde en massa frågor innan och fick en blankett hemskickad. Det var alldeles efter att deklarationen blivit klar så jag skulle ändra retroaktivt för hela året innan. En blygsam ökning rörde det sig om, vilket jag förklarade för kvinnan som snällt berättade hur jag skulle göra. Så jag skrev in min och Dannes inkomst i några rutor och så skrev vi under alldeles riktigt. Iväg med posten och så skulle det vara klart.

Då ringde de från kommunen. Tjejen i luren undrade lite skämtsamt om vi hade kommit på väldigt mycket grönare kvist väldigt, väldigt snabbt?

Jag hade såklart skrivit in årsinkomsten, inte månadsinkomsten i de där rutorna!

Lite pinsamt förstås men roligt att hon kom ihåg det och kopplade ihop det med mitt namn när jag ringde idag. Kanonbra hjälp fick jag också som vanligt.

Nu ska jag sova hade jag tänkt. I morgon blir det kalvhämtning och kontorsarbete för min del och balning för Danne. Han har slagit nu i kväll och det ser ut att vara bra med gräs säger han. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:30 - söndag 23 augusti 2015

Vi har en gödselbrunn. Utan botten. Men inte länge till!
Snart ska det gjutas så att den kan börja användas. Danne har tätat och putsat och fyllt upp med sand och ordnat allt utom armeringen. Den kommer ner så fort det blir läge. Jag har inte varit med så mycket alls, bara när vi skulle köra ut skräpsand och gräs som fanns längs med kanterna. Med kranarm och skottkärra gick det som en dans. 

Här är i alla fall några bilder på projektet. 

Brunnen stod tidigare på en annan gård här i närheten. Vi satte upp den för något år sedan men vi har inte haft möjlighet att att gjuta botten förrän nu. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
17:29 - lördag 22 augusti 2015

Jag vaknade i morse med en spänningshuvudvärk från helvetet. 
Troligtvis berodde det på att jag drog igång den årliga storstädningen i ladugården igår. Taktvätt är ingen höjadare för nacken uppenbarligen. 

Jag fortsatte idag och nu är djurdelen och diskrummet klart. Ett blött och skitigt jobb men riktigt roligt. Mest för att det blir sådan skillnad. Vi har fått igång den trasiga hetvattentvätten också, vilket nästan var en förutsättning, så det gick riktigt bra. 

Nu väntar ett gäng kalvar på att bli insläppta igen. Egentligen borde det få torka riktigt ordentligt i flera dagar men det får bli som det blir. Nitton stycken pälstussar står ute i provisorisk förvaring uppbyggd av grindar och djurtransport och de är inte så enkla att ge mjölk kan jag tala om. I kväll ska de få komma in i de boxar som ser torrast ut. Huvudsaken är i alla fall att de slapp vara inne när jag tvättade, bland alla bakterier och allt vatten som yrde runt!

Förhoppningsvis är de glada och skötsamma nu när de har fått så fint men troligtvis inte. De brukar ju alltid lyckas skita ner så fort man har ansträngt sig lite extra!

 

(Klick' på pileran älle siffran undä förstbild'n så få'rö se två tell!)

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006