Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
23:10 - torsdag 5 mars 2015

Man går där och undrar om det kan bli så mycket bättre. Vårsolen lyser, kalvarna är pigga och slakttjurarna tunga. Det går lätt. Man kan andas.

Halmning, utfodring och uppdelning av djur inför nästa veckas slakt. En bra dag.

Sen blir det ett spännande möte. Man springer på möten hela tiden. Idéer, förhoppningar, nätverk. Ett finger med i spelet. Så himla viktigt hela tiden. Klackestövlarna är på men håret är blött och ögonbrynen oplockade. Man lurar ingen. Men man är med. Man vill vara med överallt. 
Middag på byn. Kebeb i mängder. Snäll karl som intresserar sig och inte blir sur för att jag springer på möten i stället för att hjälpa honom att isolera väggar.
Sent kvällspass i ladugården men det gör inget det heller.

Till slut en powenap i soffan innan blogg. 

Man skriver något oskyldigt om hur dagen varit. Vad man gjort och vad man ätit. För att man inte hinner mer? För att man är trött? För att man inte riktigt vågar? För att man läser igenom sådant man har skrivit tidigare och undrar om man har varit lite full?

Ge mig eld och käftsmällar. Ge mig några extra timmar per dygn. Jag ska skriva om mjölkkriser, idioter och LRF. Jag måste bara sova en stund.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
7:44 - tisdag 3 mars 2015
Liv

Kalvar. Frost. Lastmaskin. Blodpudding. Skratt. Halm. Trötthet. Bultpistol.  Hjulspår. Värme. Tårar. Potatis. Barn. Kaffe. Hö. Energi. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
7:45 - söndag 1 mars 2015

I morgon börjar sportlovet här hos oss. Det innebär att vi har ungarna hemma som hjälp på gården en helt vecka! Nä, jag bara skoja' ! De ska vara lediga och göra vad de vill förstås men det är roligt att ha dem hemma och skönt för dem att inte behöva åka iväg till skolan varje dag. 

Idag blir det kalas för äldsta barnet och hennes bästa kompis. Vi ska vara i en pulkbacke och åka madrass och grilla korv och hamburgare.

Gällande mat kan jag rekomendera något väldigt enkelt såhär på söndagen nämligen knäckepizza! Guds gåva till alla som är trötta på att laga mat. För att få en rejälare måltid kan man bjuda på någon enkel soppa till.

Man tar bara ett stort runt knäckebröd, slänger på lite krossad tomat samt något matigt som man gillar. Skinka, kycking, köttfärs eller grönsaker, nästan vad som helst funkar på en knäckepizza. Perfekt när man bara har lite kvar av något. Till sist öser man på någon god krydda och en massa ost. In i ugnen på 200 grader en liten stund, man får hålla koll för det går riktigt fort, sen är det bara att servera. Jag hade lite köttfärs över som jag kryddade upp och la på tillsammans med lök, majs och lite skinka. Gott och lätt att göra, för en väldigt liten peng.

Billig mat?
Enkel mat är bra, det får man gärna tipsa om eller hur? Annat är det om man råkar nämna att man uppskattar att maten är billig också. I alla fall om man befinner sig i matproducentskretsar. Och visst, vi lägger mindre pengar än någonsin på mat men faktum är att billig  mat är en viktig fråga för många konsumenter. Om det inte vore så skulle importen från länder med lägre djurskyddskrav inte vara lika stor. För folk vet. Hela internet svämmar över av bilder på fixerade suggor å ena sidan och svenska lyckliga Bregottkossor å den andra. Människor är inte dumma, det är väldigt farligt för oss som producerar mat att tro det. Men för många är priset viktigt. Vissa vill köpa billig mat för att de hellre lägger pengar på nya mobiltelefoner, krogrundor och bilar. Konstigt man man tycka men det är en sanning vi måste hantera.  Andra tittar på priset för att de faktiskt har ansträngd ekonomi. Oavsett anledning kvarstår faktum. Billig mat är tydligen viktigt för många fler än vi skulle önska. Jag tror att vi måste angripa utmaningen i att få folk att välja svenskt på ett nytt sätt. Vi måste visa att dyrare råvaror ska respekteras och att det går att laga billig mat utan att tumma på kvalitet och ursprung. 

Jag tycker att det är fint att försöka få ut så mycket som möjligt från våra lantbruksdjur. Det är respekt och hållbarhet i ett stort perpektiv. 

En annan tid
Min mormor var på besök hos mig en gång för flera år sedan. När jag dukade för smörgåsfika tittade hon på smörpaketet och sa att tänk om man hade kunnat duka fram riktigt smör när man var ung och nygift som jag!
För henne var smör en lyxvara liksom ägg och såklart framför allt kött. Hon var med när margarin inte var något fult utan faktiskt en revolution för de husmödrar som verkligen inte hade råd med smör annat än till högtider. Hon vet så många knep för att få lite att räcka till mycket och hur man hanterar riktiga råvaror och ger dem sin rätta plats som kungar på bordet. För henne finns inte tanken på att slösa eller underutnyttja för hon vet matens värde och hon minns en annan tid.  Hon har karvat i ett grishuvud för att få till mesta möjliga julmat och hon kan tillaga stek och gräddsås på ett sätt som skulle göra vilken gris som helst stolt över att få sluta på hennes bord.

Detta är något som många har glömt. Att respektera produkterna från lantbruket och nyttja dem så väl det bara går. Självklart ska vi köpa bra mat, svensk mat, men vi behöver kanske visa hur de dyrare produkterna kan vara de allra mest prisvärda om vi använder dem på rätt sätt.   

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:09 - onsdag 25 februari 2015

Så var vi fårbönder också. I väldigt, väldigt liten skala. I alla fall Matilda, näst äldsta dottern.

Hon har önskat sig egna får ett tag och nu har vi två halvårsgamla tackor. Än så länge är de ganska skygga men barnen har borstat och kammat och gullat med dem så det tar sig nog. Mig litar de inte alls på efter att jag blev tvungen att bära dem från ett ställe till ett annat när de vägrade gå. Det gillade de inte alls fast jag bara försökte vara snäll. De blev skitsura och verkar ha bra minne. Äter inte ens ur handen på mig längre som de gjorde innan.
Jag får nog göra som när jag var liten och  skulle tämja grisarna. Sätta mig i boxen och läsa en bok tills de blir så nyfikna att de bara inte kan låta bli att bekanta sig med mig. Då kanske de förstår att jag inte är en ond människa.

Söta är de i alla fall och till sommaren ska de få agera markvårdare. Om vi får låna en bagge kanske det blir smålamm också. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
15:22 - tisdag 24 februari 2015

Bloggdöden i Ängesbyn och det har turligt nog hänt en räcka med saker sedan sist och här är några höjd- eller lågpunkter:

Snö. Vi skippade det tröstlösa jobbet med att skotta taken och förflytta snö en, två, tre gånger innan den landar på backen. Fantastiskt skönt att det finns grejer och folk att leja! Efter snövädret som gav oss rekordmängder har det töat och snötäcket har sjunkit ihop. Temperaturen har varit allt från -17 till +5 grader.

Mjölkprissänkning. Avräkningspriset sjunker med 25 öre från 1 februari. Det var inte oväntat om man säger så och svider givetvis hårt. Aldrig har ordet mjölkkris förekommit i så många olika medier. Den politiska osäkerheten/ointresset och det bisarra fenomenet att vi fortfarande inte vet utformningen av jordbruksersättningarna och när dessa kommer att betalas ut späder på den tråkiga situation vi mjölkbönder befinner oss i. Den stora frågan är var vi har botten? Men det är bara att förhålla sig till situationen och påverka det som påverkas kan.

Klövvård. Årets första klövvård av tre är gjord och det är alltid lika skönt efteråt. Den här gången fick 90 damer sina klövar fixade. Att man blir mör i kroppen, de var nog mer omedgörliga än vanligt!

Bilhaveri. Varför ska jag drabbas av detta elände? Nu tvingas jag köra Fiat Strada en stund, bil i världsklass!

 

 

 

 

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006