Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
22:17 - torsdag 27 november 2014

Glad, nyfiken och med framklövarna uppe på betongkanten! Kanske smakar maten bättre om man försöker nå den ovanifrån?!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
22:25 - tisdag 25 november 2014

Vi fick ett inlägg på vår nya hemsida för flera veckor sedan. Jag blev jättestressad av att jag inte sett det och svarat! Det hade helt enkelt gått mig förbi. Därför kommer här ett svar till A och J som arrenderar en gård och är sugna på att börja med jordbruk. De ville veta lite om vår resa och vad man kan tänka på i starten.

Till att börja med vill jag gratulera er till att ni fått möjlighet att arrendera en gård. Här uppe där vi bor är det inte så vanligt men det är ju ett ypperligt sätt att kunna starta upp en verksamhet innan man tar steget och köper en fastighet. Jag hoppas att ni kan få lite inspiration av mig. Kanske får vi höra från någon annan bonde sedan också. Min mejlbox är öppen!

Vi började 1998 på Dannes morföräldrars gård som då var tom på djur. Tidigare hade det funnits mjölkproduktion i liten skala och på slutet några köttdjur. Vi valde att satsa på lösgående djur på ströbädd direkt eftersom det fanns en plåtlada på gården som kunde byggas om till lösdriftsboxar. De första djuren var sex tjurkalvar från Uppsala och från dem ökade vi produktionen succesivt utifrån vad vi hade råd med. Vi hade vanliga jobb vid sidan av under många år, efter att jag gått ut gymnasiet förstås, men målet var att leva av gården.
Vi byggde nya stall undan för undan och byggde om de gamla. Det som var bra med att öka stegvis var att vi inte behövde stora lån den första tiden. Vi levde billigt, jobbade ihop pengar och byggde därefter. Den stegvisa starten gav även utrymme för oss att hinna lära oss mer om vad vi sysslade med innan produktionen växte sig för stor.
Idag kan jag se hur vi med facit i hand kunde ha gjort väldigt mycket annorlunda och kanske nått våra delmål tidigare och med färre omvägar. Samtidigt kan man aldrig veta även om man ibland tänkt att man skulle ha byggt stort direkt. Vi har många byggnader och har fått göra om dem vartefter att behoven ändrats när produktionen växt och det har givetvis medfört kostnader. Men samtidigt, vi hade varken pengarna, livserfarenheten eller kunskapen just då så det hade nog inte varit någon bättre lösning i verkligheten.

2010 byggde vi Hangarn som sedan byggdes ut 2013 Det är en större byggnad för 180 djur och vi har nu totalt ca 350 tjurar på gården. Hangarn var en stor investering men helt klart en av de smartaste. Många djur under samma tak och mycket funktionellt inredd.

Jag skulle kunna skriva hur långt som helst här men summa summarum så är vi glada över den resa vi gjort. Vi har skapat egna lösningar och gjort egna misstag. Och vi har nått målet att båda två ska kunna jobba på gården.

Några konkreta tips inför starten kan vara att verkligen skaffa sig kunskap om den produktion man ska inleda. Det finns människor som tror att det är väldigt enkelt att producera kött. Att uppfödning av tjurar handlar om att ställa in en rundbal till ett gäng djur och gå iväg och göra något annat medan de växer.
Djurhälsa, växtodling, foder, myndighetskontakter och företagande är bitar som ska tas på största allvar och helst inte bara plockas upp på vägen. Jag tror att man har mycket att vinna på att verkligen söka kunskap aktivt redan innan man börjar och att hela tiden förkovra sig.

Att vara två som vill samma sak tror jag också är en fördel. Det är mycket enklare om båda parter i ett förhållande är aktiva och delar det vackra och det besvärliga. Särskilt i starten och under intensiva perioder där annat måste stå tillbaka för gårdens skull.

Sen är det ju det där med inriktning. Kan man nischa sig på tex ekologiskt eller naturbeten? Kanske sälja kött själv etc? Går det i så fall att få betalt för det där extra? Om inte så ska man inte göra det!

En annan bra sak är att investera i rådgivning. Jag önskar att vi hade tagit emot riktigt bra rådgivning mycket tidigare. Både när det gäller produktionsekonomi, djur och växtodlingsfrågor. Det kostar en del men det kostar väldigt mycket att köra på med något som går på halvfart också. Det är svårt nog att nå lönsamhet för de som är riktigt duktiga och som har varit med länge så det är verkligen en fördel om man kan göra så mycket rätt som möjligt på en gång. Vissa saker behöver inte ens innebära stora investeringar utan mer handla om rutiner och uppföljning. 

Till sist är det ju en fråga om livsstil också men det vet ni ju redan.
Det är ett underbart liv och om man känner att man vill så ska man definitivt satsa! Vi behöver bli fler!

Tack A och J för att ni hörde av er. Det är roligt med nya bönder och nya kontakter! Melja mig om ni vill, adressen finns här under!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
11:48 - söndag 23 november 2014
Vackra blommor från LRF Ungdomen i Västernorrland

Jag blev tillfrågad om att vara mötesordförande på LRF Ungdomens årsstämma i fredags. Ett hedrande och roligt uppdrag.
Innan jag for, med kaffekoppen i högsta hugg och utan strumpor i klackestövlarna, drog jag på mig en svart kavaj. Matilda som är åtta år stirrade på mig.

- Ska du ha kavaj, frågade hon med uppspärrade ögon!!?

- Ja, man ska visa respekt för stämman och då passar det att klä sig lite propert, svarade jag.

- Men det går ju inte, fortsatte hon, fortfarande med tefatsstora ögon!

- Varför inte då, svarade jag? Nu hade jag börjat få riktigt bråttom.

- Du har ju ROCKBYXOR!

Ooo-kej…Klädseln kanske inte var helt optimal om man ser den ur något slags stämmoklädkodsperspektiv men jag hade ju liksom inte skinnbyxor med fransar eller trasiga brallor med nitar och grejer om nu någon trodde det. Bara mina vanliga svarta blank-jeans! De som jag har köpt i Umeå tillsammans med min syster. Hon säger ”Ju tajtare, desto bättre” när man provar byxor, så okej, då, de ser kanske nästan lite spandex-aktiga ut. Men, hör här. Ingen klagade. I alla fall inte öppet och då får man vara nöjd.

Efter letande av väska och mer konstruktiv kritik från barnen (jag hade visst en parfym luktade asäckligt och en fläck på jackan) drog jag till sist iväg. Jag skulle åka i riktigt god tid hade jag bestämt. Jo visst. Nästan. Jag är ganska dålig men mötet gick i alla fall rätt bra! Vårt läns LRF Ungdomen verkar aktiva och drivande. Och väldigt sunda och kreativa måste jag säga. Idéerna flödade fram och det finns ett stort intresse för att vara med och jobba för en levande landsbygd. Dessutom är det riktigt fasinerande att så många också är så proffsiga, mötesvana och vältaliga! Många av dem är ju 90-talister för sjutton! Jag kände mig gammal!

Efter mötet åt vi god mat tillsammans och hade otroligt trevligt. Underbart att få skratta och umgås med fina människor. Tack för det.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
22:43 - torsdag 20 november 2014

Igår var det visst internationella mansdagen. Den dagen hade jag inte hört talas om tidigare men det är väl en jättebra dag!? Bilden visar min egen karl tillsammans med Ove Hansson på Nyhléns/Hugosons när de var på Köttriksdagen förra veckan. Tyvärr fick jag i jämställdhetens namn inga bilder på några tjejer från evenemanget, men eftersom jag har Facebook så vet jag att de inte direkt var utan kvinnlig fägrging under vistelsen. Tur det! 

Idag har jag och Danne deltagit i ett frukostmöte och även tagit emot besök från kommunen och länsstyrelsen här på gården. Det tänkte jag skriva mer om i morgon men jag vill ändå passa på att säga att det är så otroligt roligt och inspirerande att få berätta för folk vad vi sysslar med. Hur vi driver vårt företag och vad vi brinner för men även hur köttet som vi producerar är så mycket mer än bara ren, god och säker mat. Att vi, tillsammans med alla som väljer svenskt och närproducerat i butiken och i de offentliga köken, får vara  med och bidra till sysselsättning, skatteintäkter och samhällsutveckling. Här där vi bor. Det är verkligen något stort. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:30 - tisdag 18 november 2014
Hej! Kommer ni ihåg oss? Det var ett tag sen... Ja, vi lever iallafall och här kommer första uppdateringen på länge.. Alla kor och ungdjur är installade. Alla maskiner tvättade och inställda. Lantbruket ligger i vinterdvalan. Just nu tillbringas den mesta tiden i skogen. För ett par veckor sen levererades den nya skördaren, en Timberjack 1270D efter att motorn helt skar ihop på den förra. Den här är liknande men ett par år nyare. Just nu är det 8 ha slutgallring på gång.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg

Bloggare

Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006