Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
22:46 - söndag 29 mars 2015

Nu är vi trötta och glada efter en dag med besök. Tack alla som kom och alla som hjälpte till! 

Företagarnas öppet-hus-event blev lyckat, särskilt med tanke på att vädret för dagen var blötsnö, dis och kyla. Imponerande att så många kom och hälsade på oss trots det. Över 70 stycken ska vi tydligen ha varit!
Tänk att det finns så många trevliga människor och att de vill komma till oss se hur vi har det. Det värmer.

Organisationen Företagarna annordnar många möten och event men det här var lite annorlunda eftersom det ägde rum på en söndag och hölls här ute på landet. Många verkade uppskatta en dag för hela familjen utan något särskilt tema mer än att få komma ut, se vad vi jobbar med och få en modern koppling mellan lantbruk och mat. 

Det blev ett nedslag mitt i verkligheten med byggkaos och allt. Väldig tur att vi hade bygget förresten för där inne kunde vi äta, packa matkassar och förvara informationsmaterial utan att behöva bli täckta av snöblandat regn.

Sådana här dagar känner man verkligen hur viljan och kraften finns där ute. Folk är intresserade, väldigt många tycker att det är jätteviktigt att det finns svenskt lantbruk och svensk mat. Vi bönder får inte glömma det. Väldig många vill lära sig mer och få en alldeles egen anknytning till landsbygden och allt som produceras här. Det måste vi förvalta. Vi måste hjälpas åt att skapa mötesplatser, tillfällen till samtal och en möjlighet för människor att få se var maten kommer ifrån. För de vill se. De är inte rädda för lite ladugårdslukt eller att bli skitiga under skorna. I alla fall inte de som kom hem till oss!

Tack igen.

Och tack Nyhléns/Hugosons.
Prima matkassar med Norrlandsfalukorv, blodpudding, alspånsrökt karré och lunchkorv fick följa med gästerna hem efter besöket. Flera middagar är räddade i Sundsvall den kommande veckan!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
0:06 - söndag 29 mars 2015

I morgon är det dags för gårdsbesök. Över 80 personer är anmälda så jag hoppas verkligen att jag kommer att kunna prata igen med min förkylningshals. Nu är det teckenspråk som gäller (mitt egenpåhittade), till barnens förtjusning.

Jag kan redan nu berätta att vi kommer att ha fin representation av Nyhléns/Hugosons under dagen. De har levererat hit en hel pall med mat som ska serveras och säljas som Vip-paket!  Deras fokus kommer att ligga på vardagsmaten, "Vardagshjältarna" dvs, god, snabb och nyttig mat som räddar stressiga middagar. Det är till exempel falukorv, blodpudding, bacon, kroppkakor och annat som bara behöver ett par minuters tillagning. Gedigen mat men snabbt som attan! Vilka produkter som kommer att finnas här i morgon är en liten hemlighet tills dess.

Vi tycker ju om att träffa folk och berätta om lantbruk, djur och köttproduktion. Vi tycker att det är extra roligt när nästa led också vill vara med. Som Nyhléns/Hugosons.


Steget mellan en bondgård och en färdigförpackad charkprodukt är långt. För de som inte har en bonde i sin närhet är det säkert ännu länge. Vi vill hjälpa till att göra det steget lite kortare och försöka förklara hur bra det är med svensk mat och hur mycket mer man får på köpet. Och såklart berätta hur mycket vi älskar vårt jobb och våra djur! 

Som med allt annat är det lättare att ta till sig informtion om man använder flera sinnen samtidigt. Så kommer det att bli i morgon. Kalvtungor mot nyfikna barnhänder, ladugårdslukt och ljudet av malande käkar. Och så smaken förstås. Smaken av Norrländsk matglädje!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:54 - fredag 27 mars 2015

Det är vinter igen. Det blir inte ens någon bild, så deprimerande är det.

Man vet att det kommer ett bakslag när det blir tidig vår men det är ändå så himla tråkigt. Snö överallt, blött och kallt och besvärligt.

Och så är jag förkyld också, riktigt ordentligt. Det har gjort att jag under de senaste dagarna har umgåtts väldigt intensivt med de tre vännerna Alvedon, Nezeril och Bisolvon. Det visade sig vara rejält destruktiva relationer för mig även om de har varit bra att ha. Alvedon har gett mig ont i magen, Nezeril har nästan bränt bort mellanväggen i min näsa och Bisolvon är visst bara en sån där vän som lovar en massa saker som aldrig blir av. Jag har även provat en av mammas huskurer med lingonblad så vi får se hur det blir.
Jag måste vara bra tills på söndag i alla fall för då ska vi ha ett Öppet Hus-event här hemma på gården tillsammans med Företagarna. Jag hoppas att jag ska hinna få tillbaka rösten så att jag kan prata med folk som kommer.  Just nu låter jag verkligen hemsk. Det finns liksom två sätt att prata som jag behärskar. Som en liten, liten väsande katt eller som en jättearg Janis Joplin. Inget av alternativen känns okej. Jag försöker hålla tyst så gott det går men det är inte min starka sida. Jag pratar ju väldigt mycket med mig själv hela dagarna till exempel.

Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och försöka sova bort det sista av febern.  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:10 - onsdag 25 mars 2015

Här bor ett gäng halvväxtingar under byggtiden. I en extrabox i Hangar'n, framför de vanliga boxarna. Här brukar vi ha balfrästraktorn stående i vanliga fall samt en hög med balplast. Nu blev det ett perfekt boende för de som stod i Höladan förut, särskilt med foderkrubborna som vi ska använda till bygget sen. Det enda som är lite besvärligt är vattnet. Man får fylla med slang flera gånger om dan men det går bra. De dricker ur en slaktback som står i foderkrubban så de kan i alla fall inte trampa i vattet och smutsa ner det. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:55 - tisdag 24 mars 2015

Nu river vi nästan hela "höladan" ! Äntligen ska det bli ombyggand. Hur kul som helst, snacka om arbetsglädje! Danne tyckte nog att det var roligast att använda hjullastaren. Rivningsprocesen blir liksom både kortare och effektivare med den. 

I den här bygganden har vi har haft två större boxar med djupströbädd för halvväxta kalvar. Det är ingen optimal miljö att hamna i som nyligen avvand och lite förvirrad kalv. För många djur, lite för stor spridning i storlek och ålder och inget riktigt bra fodersystem (balar i korg och kraftfoder på foderbord två ggr/dag). Nu ska det bli fyra mindre boxar med täta väggar och krubbor för fodermix. Vi hoppas att det ska bli lite lugnare och fungera som en lättare övergång från mottagningsstallet. Och så fodret såklart. Det kommer nog att bli riktigt bra. Vi testar redan nu med mix till en liten grupp med nyss avvanda. De äter bra,mår bra och får i sig mycket mat.
Bättre miljö, trevligare för djuren och förhoppningsvis bättre tillväxt med andra ord! 

En annan sak som vi vill uppnå med bygget är att minska smittspridning av olika slag. Vi köper ju in djur från olika gårdar och hur friska och fina de än är så händer det ibland att bakterierna frontalkrockar och utlöser hosta och annat skit. Den ena friska kalven tål inte den andra så att säga. Och då kan båda bli sjuka. I värsta fall. Ofta går det bra men man vill ju så klart minimera alla risker och se till att de mår så bra som möjligt. Med de nya boxarna kommer vi att kunna isolera grupperna bättre och jobba för en med stegvis infasning av nya djur. 

Nu är det dags att sova. Jag som hade bestämt att jag skulle gå och lägga mig senast klockan 22. Så blir det aldrig!

I morgon ska vi fortsätta riva. Danne ska iväg och göra SAM-ansökan på morgonen så vi kommer nog inte igång förrän framåt eftermiddagen. Jag är extremt nöjd med att jag ska vara hemma och jobba i ladugården medan han är borta. Jag får eksem av blockkartor och stödrätter och idiotiska regelverk. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006