Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
22:41 - onsdag 15 april 2015

Det här är ett ganska irriterande beteende!
Vi har två små gynnare som gärna står i kraftfodertråget och spanar när man är i ladugården. En i taget kliver de upp och tittar och råmar. Självklart förstår de inte att de smutsar ner sin egen mat. Suck!
Snart ska de ut för de är nästan helt avvanda. En fin grupp med kalvar som har växt bra. De är trevliga när de inte trampar i fodret och biter i mina kläder och de är lite av min tröst just nu. Vi har lite hosta bland några av småkalvarna och det är aldrig roligt. 
Man får försöka titta lite extra på de som mår bäst och är friska så att man får kraft att ta hand om de krassliga. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
21:38 - söndag 12 april 2015

Jag måste ju bara berätta om hur det gick till lite bakom kulisserna under Luleå-resan som Nyhléns/Hugosons bjöd oss på. Självklart strulade det till sig lite…

Vi blev incheckade på underbart fina Luleå Stadshotell vid 18-tiden på torsdagen och alldeles innan vi skulle gå upp till rummet insåg jag katastrofen! Jag hade glömt mina finskor som jag skulle ha på den fina middagen, på den fina restaurangen en timme senare! Hjälp! Där stod jag i lobbyn och insåg att nu var det bråttom att springa ut på stan och köpa skor! Och som jag sprang! In i en butik. Alldeles för dyra skor för ett spontanköp. In i nästa. Inga skor i rätt storlek. In i den tredje. Hittade ett par svarta, snygga skor. Rätt storlek och okej prislapp. Tjurrusning fram till kassan bara för att upptäcka att mitt bankkort inte fungerar! Aaaagh! Diskuterade en mängd olika lösningar med kassörskan såsom fakturering, pant och swischbetalning men dessvärre hade de visst en policy som sa att kunder måste betala för sig på det traditionella sättet om de ska komma ut ur butiken med de skor de har valt. Okej, okej, vad gör man nu? Tillbaka till hotellet för att hämta Dannes bankkort. Började springa. Kändes konstigt. Vilken gata kom jag ut på från skobutiken? Inte samma som jag gick in från i alla fall. Haffade lokala ungdomar och frågade med vild blick och andan i halsen vilket håll jag skulle springa för att komma till Stadshotellet. Det visade sig naturligtvis att jag sprungit åt fel håll. Sprang åt rätt håll, dundrade in i lobbyn och slängde mig flåsandes mot receptionsdisken. Började av okänd anledning förklara för receptionisten vilken knipa jag hade hamnat i och hörde till sist mig själv fråga ”Finns det möjligtvis några skor här på hotellet som man skulle kunna få låna? Några servitrisdojjor som ändå bara ligger i något skåp?” Och så försökte jag se så snäll ut som det bara var möjligt. Svaret var som väntat ”Nej, tyvärr” efter att kvinnan i receptionen hade tittat efter. Sen kom det mest fantastiska av allt. Den här receptionisten, Malin, sa att hon hade ett par privata skor som jag kunde få låna! Vilken människa, eller hur! Och snacka om hotellservice! Jag nästan tjöt av glädje och fick kämpa för att inte lyfta upp och dansa runt med tjejen när jag gav henne min allra varmaste tackkram! Nu kunde jag komma ordentligt klädd och i tid till middagen.

Trodde jag.

Min outfit var det alltså inte längre något fel på men när jag kom upp till rummet väntade nästa överraskning. Danne stod i bar överkropp och informerade att han hade packat fel skjorta. Min skjorta. Liten och smal och figursydd i dammodell. Givetvis hade han försökt ringa mig och givetvis hade jag ställt telefonen på ljudlöst. Dessutom hade jag inte kunnat köpa en ny skjorta åt honom eftersom mitt kort inte fungerade. Ut på stan igen efter att vi gjort oss i ordning så gott det gick. Hittade gallerian Smedjan där de hade öppet till klockan sju. In i en butik bar det och tack och lov fick vi tag på lösningsfokuserad personal direkt. Hon erbjöd en skjorta. ”Den blir kanonbra!”, hojtade jag. Danne flög in i provrummet, på med skjortan. Den passade nästan oförskämt bra och den fick sitta kvar på när vi sprang vidare till kassan. Vi betalade och sprang tillbaka till hotellet igen.  

Efter det förlöpte kvällen utan några andra missöden än att jag råkade försöka tränga mig före två medelålders herrar i toalettkön på restaurangen. Det var inte meningen men man får faktiskt försöka bilda en tydlig kö om man vill att folk ska förstå att man köar. De blev inte arga i alla fall och det är ju huvudsaken.

Jag anser att Luleå har genomgått det ultimata turisttestet och kommit igenom med högsta betyg. Underbar service i alla butiker. Kungligt bra mat på Restaurang Cg och så klart världens bästa Receptionist-Malin! Jag tror nästan att Norrbotten skulle kunna hantera mig på kontinuerlig basis. Men vi ska inte utmana ödet. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
19:09 - lördag 11 april 2015

Jag har varit längre norrut än någonsin tidigare och jag har fått vara gäst i en miljö och i en yrkeskedja som verkligen gör något med mitt inre.

Det är något väldigt speciellt med mathantverk och tillvaratagande av kött. Jag har nog alltid tyckt det. Jag blir alldeles lycklig när jag får komma in i ett styckrum och känna den kalla doften av rena lokaler och kött. Det luktar kylt, färskt kött och det luktar arbetsglädje. För mig doftar styckhallar yrkesstolthet och arbetsmoral. Och det är ju något av det finaste som finns. 

Styckarna hos Nyhléns/Hugosons var så duktiga. De var skickliga och snabba. Ändå tog de sig tid att visa och berätta om sitt arbete.
Vi fick även se en toppmodern styckteknik som kallas för Carne Liberation. Det är en metod att stycka fram detaljer och frigöra ben medan köttet hänger i en takräls i stället för att ligga på ett styckbord. Med hjälp av ett antal trycklyftsanordningar kan styckarna på Nyhléns/Hugosons anläggning i Alvik arbeta mer ergonomiskt och de slipper många tunga lyft och vändningar. 
Det var väldigt intressant att se hur ny teknik och traditionellt hantverk kan mötas och verkligen leda till utveckling. Det var också väldigt roligt att Nyhléns/Hugosons VD tycktes kunna namnet på alla, alltså ALLA, medarbetare, på alla avdelningar inom företaget.

Ja, vi är imponerade och faschinerade. Även stolta och glada. På riktigt. Och jag erkänner. Jag drömmer lite om en karriär i vita kläder, på ett halkfritt golv och med knivar i bältet!  

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:10 - fredag 10 april 2015

Danne och jag har varit i Luleå och besökt Nyhléns/Hugosons. Vi och de andra bönderna som är med i deras reklamkampanj blev bjudna på en fantastisk resa med studiebesök, god mat och mycket trevligt sällskap.
Inköpsansvarige Ove Hansson ledde oss genom två intensiva dagar och var en utmärkt värd och chaufför. Han accepterade till och med mina extra små äventyr med försvunna skor och besök i grisstall utan att tappa humöret.

Vi har fått se så mycket och det gör verkligen att man vill bli ännu bättre som djurbonde, vara en ännu större del av en lång hantverkskedja.
Nu vet vi vad som händer med våra djur efter att de lämnat gården och vi kan berätta så mycket mer om tillverkning och produkter för de som vill veta. 

Nyhléns/Hugosons talar ofta om norrländsk matglädje och mathantverk och jag kan berätta att det var just det vi såg. Ett hantverk och en stolthet i hela produktionsledet. Från djurhanteringen i slakteriernas ladugårdar, genom styckning och charktillverkning och hela vägen fram till de som till sist lagar maten och äter den. 

På bilden syns VD Magnus Nilsson som verkligen utstrålar stolthet över företaget, varumärket och produkterna. 

Tack för att vi fick komma!

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:00 - tisdag 7 april 2015

Bygget är igång igen efter påskhelgen. Mellanväggarna ska gjutas och formarna är nästan klara.

Vi har två personer inlejda just nu varav en är min pappa och den andre är Fredrik, en lokal hantverkare som har varit med på båda Hangarbyggena.

Det känns viktigt att det går fort nu, det smäller bara till så är det vårbruk. Dessutom behöver vi plats åt en massa kalvar som snart ska vänjas av. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006