Annons

Lärmens 27 mars 2007: Snö och fint väder

Efter förra helgens busväder med snöstorm och besvärligheter i trafiken har vädret de senaste dagarna varit fantastiskt. Vi har haft sol från en klarblå himmel och temperaturen har nått tio plusgrader på eftermiddagarna. Det har varit lite kyligt på nätterna, cirka fem minus, men det är bara bra för det betyder att snön inte smälter så fort. För min egen del får gärna snön gå bort men vi bor ju i ett turistlän och skidåkning, snöskoteråkning och isfiske är verkligt stora attraktioner så här på vårvintern.

I lagården har det skett en del förändringar de senaste dagarna. Det var överfullt i kalvavdelningen men nu har vi äntligen fått leverera alla tjurkalvar. Tio stycken blev vi av med samtidigt som vi slutat med mjölken till flera kvigkalvar. Plötsligt är det bara tre kalvar i kalvamman från att det tidigare varit 15-20. I och med att amman gödslas ut för hand så är skillnaden till det bättre verkligen markant. Dessutom har vi flyttat ut sju sinkor i den tomma silon så nu är det lite luftigare även i lösdriften.

I dagarna har vi lärt upp en ny avbytare. Magnus, som han heter, är en lugn och trevlig kille som vi tror kommer att fungera bra. Vi ser fram mot att kunna ha en kontinuitet i ledigheten igen eftersom vi inte haft någon fast avbytare på över ett år och det blir tröttande i längden.

Annars är det en hel del kontorsarbete de här dagarna då egenkontrollerna för Svenskt Sigill, miljöhusesyn och SAM- ansökan ska lämnas in inom de närmaste dagarna. Det är ett jobb som är nödvändigt men ibland blir man lite trött och funderar på om inte svenska bönder är den mest kontrollerade yrkesgruppen som finns.
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
6:15 - torsdag 28 maj 2015

Dieselsäsonen är verkligen här nu.

Vårbruket går framåt lite stötvis i år. Vi verkar ha fått ett eget regnmoln som förser oss med en massa vatten när vi minst behöver det.  

Idag är det i alla fall kanonväder, strålande sol redan på morgonen! Men då finns troligtvis ingen såmaskin tillgänglig i stället.
Tur att det finns att göra ändå. Jag ska sätta stängsel och Danne och Håkan ska köra skit och lägga dränering tror jag. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
17:44 - måndag 25 maj 2015

 

Jag skulle skrapa i hangarn i morse, som vi alltid gör på måndagar. Eftersom Danne var borta och harvarde fick jag hjälp av min svägerska att stänga in djuren. När hon hade åkt och jag skulle börja skrapa tänkte jag att det vore ju smart att först springa in i kalvlagårn och slänga på lite kalk i småboxarna som jag precis hade tömt. Det tog inte många minuter men rätt vad det var så ringde Danne och undrade om det var djur lösa på gården! En bekant till oss hade åkt förbi och sett tjurar som sprang på gårdsvägen.
Jag hade förstås inte sett eller hört någonting men när jag kom ut från kalvladugården såg jag ett helt gäng djur som sprang omkring överallt och hade jättetrevligt! Sjutton stycken var de. Inte så stora men väldigt snabba. Som tur var lyckades de springa åt rätt håll efter en stund. In i hangarn igen. Marianne, min svägerska fick komma tillbaka och hjälpa mig att få in dem på rätt ställe. Tur att man har henne!

Hur de hade kommit ut?
De hade lyckats öppna en grind som man måste låsa med kedja. Eller så hade jag satt kedjan väldigt, väldigt konstigt...Jag hittade karbinhaken i alla fall men inget mer!

Det är inte så ofta de rymmer men man hinner få lite puls. Särskilt då det går en del tung trafik på vägen nedanför gården. Skönt att det gick så  lätt att få tillbaka dem.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
15:53 - söndag 24 maj 2015

Det blir ingen bild. Det blir inget brinnande inlägg om Arla och Uppdrag Granskning heller. Jag hinner inte med här och jag blir så sjukt arg och irriterad. Mest på dumma människor som har för mycket tid över för sitt eget bästa. 

Det blir heller inte städat eller tvättat och det blir ingen vällagad jävla husmorpålandet-mat  om någon trodde det. Det blir korv och pommes frites och enorma mängder kaffe. Till det lite gnäll och ett tandlöst löfte om att för alltid lämna facebook. Det blir även irritation, hårdrock och smäll i dörr. 

Jag googlade nyss på "jag orkar inte med dumma människor". Fick dåliga sökresultat, 
Dessutom hatar jag egentligen uttrycket "jag orkar inte" för nog fan orkar man. Om inte så får det gå utan ork ett tag. Det går det med. Ett tag, som sagt. Men man kan bli less. Så där överjävla less på en mängd saker.

Nu ska det lagas mat, men det blir ingen jävla Budapestrulle till efterrätt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:02 - lördag 23 maj 2015
Foto: Stefan Dahlin

Nu regnar det igen efter ett par fina dagar med vårbruk.

Det mesta är harvat och planen var att det skulle spridas kalk i morgon. Nu får vi se hur det blir. 

En del är i alla fall sått och jag fick fina bilder av Stefan som entreprenörar omkring med sin nya Spirit. Den här såmaskinen är så sjukt stor!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:58 - onsdag 20 maj 2015

Inredningen vid foderkrubborna är målad. Det blev snyggt tycker jag. Man ser inte längre att benen som nackbommen sitter i kommer från en gammal balkorg. 

Lackfärg är väl ändå något av det härligaste som finns? För det första luktar det ju  så gott (är säkert inte alls bra att lukta för mycket på). Sedan blir det ju så himla snyggt om man lyckas lägga ett lagom tjockt lager. Det jämnar liksom till sig själv och man ser inga penseldrag efteråt. Inte för att just detta är någon proffsmålning eller så men om man inte tittar alltför noga ser det rätt så bra ut. 

Kalvarna verkar trivas där i alla fall. Vi testar att ströa med bara spån just nu och det funkar bra. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006