Annons

Älgjakt

Bor nu i skogen med fyra andra för att jaga älg. Det är ett trevligt avbrott i det vardagliga. Hemma sköter Ingrid om. Det är ganska lugnt för vi tröskade färdigt den sista augusti. Vi fick en bra skörd och gott om halm som delvis är pressad men nu regnar det så pressningen ligger nere
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
23:35 - måndag 26 januari 2015

Danne och jag jobbade tillsammans i kalvlagårn i morse. Det är trevligt att jobba ihop men oftast brukar vi dela upp oss och vara på olika ställen. Det känns mest effektivt då. Det är synd egentligen för vi är inte tillsammans så mycket som man skulle kunna tro med tanke på att båda jobbar hemma.

Jag som är den mest morgonpigga av oss brukar ta kalvarna. Det har liksom blivit så. Dessutom kan jag vara ganska jobbig kring något som är "mitt område". Jag gör på mitt sätt som om det är det enda rätta och går efter och liksom rättar till om någon annan gör lite annorlunda. Jag tittar konstigt och ogillande på hur andra jobbar men vägrar säga något när nån frågar: 

-Va? Nej, vadå? Nej jag tänkte inte på något särskilt... Man kan väl göra sådär också...antar jag. Men jag brukar...Nej, förresten, det var inget.

Och så vänder jag och går och gör något väldigt viktigt, väldigt grundligt. Som för att markera att jag minsann inte tar lätt på det här med halmmängden i boxarna, spånbalarnas placering eller hur hinkarna ska diskas. Som att jag är en så sjukt oersättlig expert inom "hälla-över-mjölkpulver-från-säck-till-tunna-branchen" ! Som att ingen skulle klara sig utan mig längre än ett par timmar! 

Så kan jag vara, skitjobbig.

Jag förstår ju att det inte är särskilt trevligt alla gånger och jag antar att det handlar om nåt sorts sjävkänslohandikapp. Jag menar, hur fel kan det bli? På hur många olika sätt kan man diska en hink? Är det verkligen något att ha kontrollbehov över?

Jag gissar att jag blir lite stött när jag ser att andra fixar det som är "mitt" jobb lika bra eller bättre. Att jag inte är oumbärlig varje dag. 

Ändå är det bättre nu än förr! Nu är det bara ibland jag reagerar såhär. Oftast är jag glad om vi kan vara två och jag tycker att det är skönt att jag har blivit tvungen att släppa lite på kontrollen på senare år tack vare skola, kurser och förtroendeuppdrag. Jag har insett att det går bra ändå. Att jag duger även om jag inte gör precis "mina" jobb exakt varje pass. Det är ju inte så att det inte finns annat som ska göras.

I morse var det mer eller mindre nödvändigt att vi hjälptes åt. Jag fick nån jävla katastrofattack  på morgonkvisten och var övertygad om att exakt alla kalvar var sjuka och skulle dö samt att inget någonsin skulle flyta på här på gården på många år framöver.
Hostande kalvar kan göra så med mig. Särskilt i bokslutstider för då är jag lite extra nervös och lätt att få ur balans.

Det är i alla fall roligt att jobba tillsammans och vi ska försöka göra det ofta. Nu när jag har skrivit det kanske det även blir verklighet. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
10:05 - söndag 25 januari 2015

En bild från morgonens halmning. Det är fint väder och någon enstaka minusgrad ute. Vi har för ovanlighetens skull köpt in några avvanda kalvar. De verkar trivas bra här.

Det är så skönt att vara ute och jobba. Att få röra på kroppen och ha torr och fin halm att ströa ut hos djuren.

Jag håller på en del med pappersarbete just nu, som så många andra den här tiden på året, och jag tror nästan inte att jag skulle stå ut om jag inte jobbade i lagårn som motvikt. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
12:20 - lördag 24 januari 2015
Ingemar fixade biffen och turligt nog hade vi grejerna som behövdes hemma. Vid halv tio igårkväll kunde jag glatt tömma brunnen. Gödsel är bra att ha, men också jobbigt att ha. Nu kommer resten av helgen att gå som smort.
Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
17:28 - fredag 23 januari 2015

Den här och nästa vecka har vi god hjälp av Emil som gör praktik på gården. Han går sista året på Grans naturbruksskola och är både intresserad och duktig. Det bådar gott för framtiden! På bilden har han varit och hämtat spannmål hos grannbonden. Idag har hans dag (och även min) tyvärr mest handlat om gödsel. Det är fredag och då passar givetvis gödselpumpen på att lägga av. Veckobrunnen är full och det måste pumpas. Det är något himla elfel eller kortslutning. Nu väntar jag på en annan duktig kille härifrån byn som är elektriker. Jag håller tummarna! Om inte han får till det lär jag ha fullt upp med att hålla undan gödsel som svämmar över. Just nu anser jag att fredag är sämsta dagen på veckan och måndag den bästa.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
9:25 - torsdag 22 januari 2015

Vår gamling 518 Svana börjar bli flintis och hon är så söt. Jag trodde att hon hade nött bort luggen, men det ser ut som om hon tappar hår. Precis som gamla tanter på äldre dar. Hon är född 2003 och dräktig med sin tionde kalv. Egentligen är hon en suris och ganska osocial. 518 avskyr att bli trängd och är såklart högst i rang. Det visar hon så fort det finns en möjlighet.

Det har varit en himla kall och kärv vecka, men turligt nog är de flesta jobb inomhus så här års. Bland annat har Philip röjt upp bombnedslaget i verktygsrummet och rummet där kompressor och vakumpump huserar. Vilken skillnad! Han har slängt en massa grejer och sorterat det som ska vara kvar. Nu gäller det att hålla fast vid att var sak har sin plats. Det är inte lätt, men den här gången har vi förutsättningar att lyckas.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006