Annons

Älgjakt

Bor nu i skogen med fyra andra för att jaga älg. Det är ett trevligt avbrott i det vardagliga. Hemma sköter Ingrid om. Det är ganska lugnt för vi tröskade färdigt den sista augusti. Vi fick en bra skörd och gott om halm som delvis är pressad men nu regnar det så pressningen ligger nere
Clas på Lärmens
Lärmens
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
23:06 - tisdag 6 oktober 2015
Vi syrar spannmålen med propionsyra. Det är en så kallad karboxylsyra som hindrar mögelangrepp och gör att säden inte behöver torkas. Vi använder en Perstorp-pump som pumpar syran från fatet fram till den första transportskruven som tar spannmålen från traktorvagnen till lagret.

Efter förra inlägget fick jag en del frågor om hur vi lagrar vår spannmål och hur det fungerar att syra i stället för att torka. 

Nu har jag tagit några bilder och fått lite faktahjälp av Danne eftersom mått på skruvar och andra siffor lätt faller ur min hjärna men stannar i hans. Han är också den som har full koll på allt som rör vår odling. 

Vi diskuerade just det här med syran och kunde enas om att en av de största fördelarna med syrad spannmål är att den inte dammar som den gör om den är torkad. Dessutom tycker djuren väldigt mycket om det fuktigare, syrliga kornet.

Det är väldigt flexibelt att syra. Man kan enkelt hantera spannmål med olika vattenhalt i samma lagerutrymme. Det är bara att justera syramängden så att det passar just det lass man skruvar in. 

Om man kilckar på bilderna här i inlägget kan man se hur det funkar hos oss!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
23:19 - måndag 5 oktober 2015

Bloggen dog lite. Av olika skäl. Men nu har den återuppstått. Med spannmålsbilder. Håll tillgodo! 

Nytt på Nysätersfronten:

Jag har köpt en ny telefon! En Iphone. Äntligen! Och den är så bra! Jag ska aldrig mer ha någon annan telefon. Älskar'n!
I och med detta hoppas jag att jag från och med nu kommer att bli en kvalitetsmedveten, vettig och icke dumsnål människa. Undrens tid är ju faktiskt inte förbi. 

Tröskan går igen efter lite stök och lagning under gårdagen. Vi har mycket korn hemma nu! Det är nästan fullt så det blir spännande att fundera ut hur allt ska få plats. Ett angenämt bekymmer förstås, men lite klurigt blir det allt. Vi har köpt lite extra spannmål direkt i skörd och de flesta verkar ha fått rätt stora mängder så det blev en hel del. Ganska torr säd har det varit också. Kring 15% vattenhalt på kornet I Birsta. Då får man inte klaga. Inte på något. På en hel månad!

 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
16:16 - onsdag 30 september 2015

 

Saker som datorer.
Macen strejkade en liten stund i går kväll. Min nya Mac! Jag höll på att gå upp i atomer. Inombords. På utsidan log jag bara mitt stela "jag-ler-medan-jag-funderar-på-hur-jag-ska-spränga-kommunen"-leende samtidigt som jag googlade på gammeldatorn för att ta reda på vad jag skulle göra. Tack och lov gick den igång igen. Tack, tack, tack.

Saker som telefoner
Min telefon fungerar inte!
"Oj, vad jobbigt, går det inte att ringa från den?" frågar folk.
Jo! Det går att ringa. Och att ta emot samtal. Och SMS. Men det går inte att skriva! Jag har inget tangentbord!
Jag hade ingen aning om att det skulle vara ett så stort bekymmer med det är det verkligen! Jag hade heller ingen aning om hur kreativ man kan bli om man verkligen behöver skicka exempelvis ett chattmeddelande och bara kan använda sig av symboler för att få fram sitt budskap. Eller att man i nödfall kan fota något som man först skriver för hand och sedan skicka iväg. Men där känns det faktiskt som att det går någon sorts gräns. Jag behöver helt enkelt en ny telefon. Nu. 

Saker som tröskor, transportskruvar och allt annat som har med spannmålsskörden att göra.
Det borde helt enkelt inte få bli fel på tröskor. Kedjor ska inte gå av och remmar ska vara hela och fina. Skruvar ska snurra jämt och fint och göra sina jobb utan lagerhaverier. Och syrapumparna, de ska bara skärpa sig och veta sin plats.  
Det är för kort skördeperiod för att det ska hinnas med en massa reparationer och pyssel. Nu är det äntligen är bra väder och då ska allt bara fungera!
Tack och lov har det börjat rätt bra ändå. Vi har haft ett litet kedjehaveri bara, lätt fixat men det blev flera förlorade trösktimmar. Ett trasigt lager i en transportskruv är också åtgärdat och borde inte orsaka fler problem den närmaste framtiden.  Även en rem i tröskan ska visst vara i sämsta laget men vi hoppas att den håller tills vi får hem en ny.
Angående syrapumpen så jobbar den än så länge som den ska, peppar, peppar ta i trä!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
5:31 - måndag 28 september 2015

Tröskningspremiären gick över förväntan.
Åkrarna i Gårdtjärn är klara och det blev mycket korn. Jag vet inga exakta mängder per hektar men det verkar bra i alla fall. Hyfsade vattenhalter var det också med tanke på vädret som varit. Under 25 %.
Det enda som störde friden och orsakade avbrott var ett stopp i en slang vid bränslefiltret men det var snabbt åtgärdat av Danne. 

Jag kom till åkern med en ny vagn när den första var full och det kändes så bra att få köra hem första lasset! Äntligen korn!

Nu sitter jag i soffan och ska alldeles strax gå ut till kalvarna. Jag och de två äldsta barnen har redan varit uppe i flera timmar och tittat på blodmånen. Intressant fenomen, en alldelees röd måne! Nästa gång det händer ska tydligen vara 2033. Ungarna räknade ut att jag kommer att vara femtioett år då! Femtioett år! Jag undrar just hur livet ser ut då?


 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
12:34 - söndag 27 september 2015

Men äntligen!

Solen skiner, vinden ligger på alldeles lagom och allt är förberett.

Tröskan har körts ner till grannbyn Gårdtjärn och årets spannmålsskörd ska äntligen, äntligen börja!

Danne drog iväg precis nu.
Jag har tjatat hela morgonen men han har bara pratat om att det är för blött, om syrapumpen som måste kollas en extra gång och vagnar som ska kopplas. 

- Det fixar sig! Köööör, ropade jag och hoppade upp och ner i mina stora stövlar!

Nu är han igång i alla fall och vi kan bara hoppas att allt håller ihop och att vädergudarna samarbetar. Låga vattenhalter kan vi bara drömma om men vi har propionsyra i stora mängder så det ska väl ordna sig ändå. 

Fantastiskt! Det finns hopp!

Nu ska jag halma åt alla djur och sedan sopa rent i "kornrummet", ett av våra lagerutrymmen. Det är nästan helt slut på korn här hemma så man kan säga att tröskningen kom igång väldigt lägligt. Förhoppningsvis kan vi krossa egen, nytröskad spannmål åt djuren redan i morgon. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006