Annons

Älgjakt

Bor nu i skogen med fyra andra för att jaga älg. Det är ett trevligt avbrott i det vardagliga. Hemma sköter Ingrid om. Det är ganska lugnt för vi tröskade färdigt den sista augusti. Vi fick en bra skörd och gott om halm som delvis är pressad men nu regnar det så pressningen ligger nere
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
21:14 - tisdag 19 augusti 2014
Så kalvade den sista kon tillslut en liten tjurkalv. Om någon av korna kalvar för tidigt till hösten kan man ju nästan säga att vi har året-runt-kalvningar. En hel del.regn sista tiden räddade oss från att behöva flytta den lilla kalvgruppen till nytt bete. Skördeläget nu är ca 5 ha vete kvar att tröska, regnet har ju också gjort ett litet uppehåll i tröskningen. Vi har inte kunnat tröska sen i lördags. De 20 ha åkerbönor håller på att mogna och kan förmodligen tröskas i nästa vecka. Under tiden kör vi ut hönsgödsel och plöjer till det som ska höstsås.
Sara & Calle på Jussberg
Jussberg
Etiketter: Jussberg
Annons
23:51 - måndag 18 augusti 2014
Högvis med trygghet!

Andra skörden pågår fortfarande här hos oss och balhögarna växer. De osäkra regnprognoserna gör det svårnavigerat i planeringsdjungeln och orsakar sömnbrist hos min karl på grund av nattlig balning. I morgon hoppas vi att det är läge att slå igen så det blir klart nån gång. 
Tack och lov ser det inte ut att bli någon ensilagebrist men man får lätt lite "fodernoja" nu när det har växt lite sämre än vanligt på grund av värmen och allt uteblivet regn. Särskilt som vi redan nu utfodrar med årsfoder, vilket inte tilhör vanligheterna. Vi har under många år haft fjolårsbalar kvar att fodra med långt in på hösten men i vintras sålde vi en del ensilage så i år knapras det på nybalarna redan nu.

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:51 - torsdag 14 augusti 2014

I morgon startar Mittia Gårdsbruk och jag kommer att gå på min första lantbruksmässa någonsin! Det är lite som Muhammed och berget. Om inte jag tar mig iväg på mässa så kommer mässan till sist till mig! Den äger nänligen rum i vackra Ljusdal i Hälsingland och det är bara två timmars bilresa härifrån, inklusive stopp för inköp av godis på valfri bensinstation. 

Det kommer att bli två fina dagar i de gröna näringarnas tecken och programmet är minst sagt fullspäckat! 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
2:03 - torsdag 14 augusti 2014
Friska djur!

Första servicen av nya John Deeren blev gjord i morse och Danne har pressat andraskörd hos Örjan i Indal. Jag har skött djur, skrapat skit, gått med röjsågen och dirigerat om kadaverbilen lite.
Vi avlivade två kalvar igår och när Danne for och balade mötte han kadaverbilen en bit bort. Han ringde till mig och sa att den var på väg. Det märkliga var bara att jag inte hade hunnit skicka iväg anmälan om hämtning ännu. Men det hade ju varit perfekt att slippa vänta några dagar till på att få bort dem. Som tur är ligger kadaverhanteringen hos en kanonfirma som heter Lits Djurservice. De har supertrevlig personal och löser alltid diverse problem. Jag ringde till Trevlig Person1 som lovade att skicka hit bilen när den ändå var i kokarna. Chauffören skulle ringa mig. Sen skyndade jag mig att slänga iväg en anmälan via internet så att allt skulle bli rätt med rapportering och fakturering. Då kom lastbilen, körd av Trevlig Person2 Han ville veta vägen till vår granne. Han kunde ju inte veta att jag var ”fruntimret” som han skulle ringa sedan! Det var bara att passa på att lasta direkt. Mitt under lastningen ringde Trevlig Person3 till Trevlig Person2 och sa att det precis kommit in en ny anmälan just i trakten där bilen befann sig. Det var förstås min anmälan så där låg vi redan steget före!

Att man ibland måste avliva djur är såklart en del av livet på en gård. Med svårt sjuka eller skadade djur är det ju inget att fundera på men det kan vara desto svårare med de där som bara inte fungerar i produktionen.  De där som kanske skulle kunna ha ett hyfsat liv någon annanstans där det inte är så högt djurtryck och utan krav på en viss daglig tillväxt. Vi kan inte erbjuda det livet eftersom vi måste se till hela gården och behålla ett friskt flöde av djur. Vi gör det vi kan med förebyggande åtgärder, läkemedelsbehandling och omvårdnad men djur som inte blir riktigt bra måste bort. Så var det med de som avlivades nu. 
En kalv som varit sjuk och behandlats men sedan återfallit i exempelvis lunginflammation blir nästan aldrig bra av ytterligare en behandling. Risken är stor att de smittar andra och då får man ännu större problem. Dessutom sätter en period av sjukdom, i alla fall lunginflammation, ganska stora spår hos många nötkreatur för resten av livet. De växer sämre och ligger hela tiden efter sina jämnåriga. Man får hålla koll noga så att de som behandlats kommer tillbaka som de ska så fort som möjligt annars är det tyvärr risk att de stoppar upp flödet och blir onödigt gamla till slakt och utan rätt vikt och form. Tack och lov är hälsan god i lagårn just nu och jag tycker synd om alla kobönder som kämpar med mastit och annat. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
21:50 - onsdag 13 augusti 2014
577 Thea

Igår fick vi ett litet men efterlängtat regn. Jag passade på att tömma lagårn på kor och stänga grinden. De kan gott behöva en dusch, jag hade i alla fall uppskattat det om jag var en varm ko. Men icket. Som vanligt flockades de kring grinden och tittade uppmanande på mig när jag då och då kikade ut från lagårn. 805 Thea gapade högt som hon alltid gör när hon ser mig. Hon är kvigan som kalvade på sinkobetet och i all uppståndelse gick något fel i anknytningen till kalven. Nu är det mig hon ropar efter. Efter en timme eller så öppnade jag grinden och alla traskade in i vanlig ordning, förutom fina 577 som också är en Thea. Det är en speciell ko som ser ut som skräp. Hon är ett gammalt och tanigt matvrak med fult juver och en hel del problem. Jag borde inte ha låtit henne kalva en sista gång, men hade svårt att skiljas från henne. Hursomhelst är hon obrydd om var hon har flocken. När det har varit varmt har hon väntat vid grinden ner till lösdriften där det hänger en slang. Hon älskar att bli avspolad. Det är ju passande när man är vit och dyngaktig. Nu när regnet öste ner och kompisarna sprang in, låg 577 lugnt och stilla kvar på betet och njöt. Kor är roliga djur!

I övrigt kämpar vi vidare med cellerna och mastiterna. Kor provtas, mjölk kasseras och en ny är på behandling. Det är bara försöka hålla modet uppe, oförtrutet jobba vidare med det som går att påverka och inte grubbla på kostnaderna. Lite bättre har det kanske blivit, men långt ifrån bra.

Imorgon har jag en mötesdag med Lantmännens distriktsstyrelse. Det känns kul efter sommarens mötesdvala. Inte minst att träffa mina braiga styrelsekamrater.

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 250 djur. Gården brukar cirka 160 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006