Annons

Älgjakt

Bor nu i skogen med fyra andra för att jaga älg. Det är ett trevligt avbrott i det vardagliga. Hemma sköter Ingrid om. Det är ganska lugnt för vi tröskade färdigt den sista augusti. Vi fick en bra skörd och gott om halm som delvis är pressad men nu regnar det så pressningen ligger nere
Clas på Lärmens
Lärmens
Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

Vi uppmanar till livlig debatt på vår sajt. För att hålla en bra nivå på debatten har vi dessa grundregler:

Kommentarer på ATL.nu ska följa svensk lag och god sed.
Håll dig till ämnet.
Visa respekt för övriga debattörer liksom för personer och företeelser som förekommer i artiklarna.
Vi tillåter inga anonyma kommentarer, du måste vara inloggad (läs mer här om hur du loggar in). Underteckna helst inlägg med både för- och efternamn samt gärna bostadsort. Artikelkommentarerna kan komma att publiceras i papperstidningen.
Du får inte utge dig för att vara annan existerande person.

Kommentarerna får inte:
- uppmana till brottslig verksamhet eller annat som strider mot svensk lag.
- innehålla förtal, förolämpningar, grovt språk eller svordomar, hotelser, skvaller, personliga påhopp eller andra trakasserier.
- innehålla våld eller pornografi, hets mot folkgrupp, rasistiska, främlingsfientliga, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap.
- användas för att sprida datorvirus eller annat som kan skada ATL eller andra.
- innebära intrång i immateriella rättigheter som upphovsrätt eller varumärke.
- innehålla kommersiella budskap och marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.

Vi tillåter inte heller kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om det inte är relevant. Innehåller kommentaren länkar måste de vara relevanta.

Redaktionen på ATL.nu följer debatten och förbehåller sig rätten att redigera och/eller ta bort olämpliga inlägg. Den som inte respekterar reglerna stängs av. Hittar du ett inlägg som du anser strider mot reglerna kan du påpeka det för redaktionen genom att anmäla inlägget (klicka på "Anmäl" i anslutning till inlägget).

Annons
Bondebloggen
0:26 - torsdag 26 november 2015

Ja men är man tidsoptimist så är man. Och om man inte kommer på något vettigt att skriva om så skriver man om ett par byxor.

Ibland blir det stressigt.  Man räknar lite fel och så. Då kan det hända att man drar på sig ett par rena byxor och sticker iväg på möte bara lite hur som helst. För att det inte alltid finns tid att hitta rätt byxor eller ens hinna reflektera över vad det egentligen är man tar på sig.

Ett Lantmännenmöte stod på schemat och jag hade tänkt komma iväg i god tid. Vid den tidpunkt när jag hade räknat med att sitta i bilen och vara på väg från gården var jag fortfarande kvar ute hos djuren så det gick liksom åt skogen med hela den planeringen.

Jag sprang från ladugården, snabbt genom duschen och upp i sovrummet. På med en tröja och sen började letandet efter byxor. Bingo! Hittade ett par nästan genast. Rena och fina var de också!. Snabba ryck! På med dem bara!
"Fan, vad tajta de var!" "Shit, jag måste ha gått upp i vikt!"
Hopp och bensprätt och in med magen. Såja, lite till! Igen med knappen! Klart!
Jag andades högt uppe i bröstet och försökte pressa ut linningen ett par gånger så pass att det gick att stå upp hyfsat normalt. Tjipp, tjopp, på med skor (svårt när det inte gick att böja benen) och sen iväg mot stora staden.

”Alltså det var något fruktansvärt vilka små byxor det var”, tänkte jag i bilen och tittade lite extra på dem. Jag insåg att jag faktiskt inte kände igen dem alls och jag började så smått fundera på om det kunde vara något av barnen som ägde dem.

Till slut kom jag på att det måste vara Avbytar-Emelies byxor. Och hon är ju skitsmal! Trots att hon är jättestark.
Jag är inte jättestor jag heller men jämfört med henne är jag riktigt grov.  Så det var kanske inte så konstigt att jag nästan inte kom ner i sittande position när jag äntligen kom in i mötesrummet.

Stackars Emelie. Jag har nu töjt ut vad som förmodligen var hennes bästa jeans till oigenkännlighet. Men det är inget att göra åt det. Jag får åka och köpa ett par nya åt henne någon dag, det kan bli ett äventyr det med. Det gäller att tänka positivt.
Om man ska vara ännu mer positiv kan man ju passa på att glädjas åt att jag inte fick en blodpropp också. Det hade säkert kunnat inträffa om mötet hade varit längre. 

Om jag hade vågat skulle jag ha bjudit på en bild på hur det såg ut när jag kom hem och äntligen släppte fram min stackars hopklämda mage ur brallorna men det får bli en annan gång. Det lär säkert hända igen. Tyvärr. Jag nöjer mig med att visa upp byxorna och min arm. Så förstår man nästan problemet. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
16:25 - tisdag 24 november 2015

Det blev kallt här. Eller kallt förresten? Såklart inte som i Övre Soppero och Karesuando som hade nattens köldrekord med nästan -29. Men kallare än vi har haft hittills i år och det räcker. 

Här kröp temperaturen i alla fall ned under -10 en sväng innan det blev lite mildare igen idag. 
Igår satt jag med täckbyxor, tjockjacka, skoterhandskar och mössa och frös. I bilen. Med motorn igång. Jag satt där och funderade på om man skulle kunna sms:a förskolepersonalen och be dem skicka ut ungen på parkeringen så man slapp lämna bilen. Men det kanske inte hade varit så populärt. Särskilt inte om man tänker på att just den yrkesgruppen består av folk som är utomhus en stor del av dagen, oavsett väder, och torkar snor och hjälper till med vantar och tar hand om blöta skor och det ena med det andra. Det känns inte som att man ska klaga på lite kyla inför dem.

Hemma fryser jag inte så mycket när jag jobbar. Det blir på ett helt annat sätt när man rör sig. Det är rikigt skönt att vara ute och man kan lura sig själv ganska länge genom att kalla kylan "frisk" och "krispig", då känns det inte lika kallt! Och så är man ju inne hos småkalvarna ganska mycket, och i traktorn, så man behöver inte vara ute precis hela tiden. 

På kontoret där jag sitter just nu är det i alla fall riktigt krispigt kan jag berätta. Jag har en liten värmefläkt som jag har försökt rikta in i handhöjd så att jag ska kunna knappra på datorn med mina stela fingrar. Knapp, knapperiknapp, knapp! Dags att gå och värma händerna på mjölktaxin nu!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
0:30 - söndag 22 november 2015

Det är roligt att se tjurarna bli så glada varje gång man lägger ut nytt foder åt dem. Trots att de får nästan samma blandning varje gång. Med eller utan potatis bara, beroende på tillgången, annars är det ensilage, korn, mineraler och salt. Varje dag. Och de verkar tycka att det är så gott! 

Vi blandar en gång om dagen men ibland blir det en liten extrablandning också om det inte räcker. Det beror ju helt på hur många djur det är som ska äta och hur stora de är. Just nu räcker det nästan med en blandning på fyra balar men det blir matdax tidigare och tidigare varje dag, dvs, det räcker inte riktigt att helt dygn.
Förutom tjurarna i Hangar'n äter alla djur som är avvanda från mjölken samma mix. Det som skiljer är proteintillskottet som vi ger manuellt till de yngre djuren morgon och kväll och det fullfoder som de yngsta djuren får. Mix har de alltid tillgång till förutom när foderborden ska städas. Nu när det är kallt räcker det oftast att man gör det en gång i veckan eftersom fodret inte riskerar att bli dåligt lika fort som på sommaren.

Redan i kalvladugården serverar vi de större kalvarna lite mix som komplement till torrhö och som en tillvänjning inför livet som avvand kalv. Vi tycker att det fungerar bra att vänja in dem på det nya fodret innan vi flyttar ut dem till ett nytt ställe när de har slutat med mjölken. Då slipper de få två förändringar samtidigt och har lättare att klara övergången utan att tappa aptit och tillväxt. Dessutom verkar de gilla mixen redan som små och smakar gärna på den tidigt. Kraftfoderintaget minskar inte på grund av mixen utan de verkar snarare äta mer totalt, vilket så klart är bra. Hälsa och tillväxt kräver bra och mycket bränsle!

Nu fick jag avbryta skrivandet lite och torka tårarna. Tv´n står på här och filmen "Hur många lingon finnns det i världen" rullar för fullt. Den är så sorglig och rolig och gripande på samma gång.
Jag är en riktig film- och TV-gråtare ibland. Eller ganska ofta. Eller jätteofta. Jag har till och med snyfat lite i smyg till både Toy Story och Scrubs om sanningen ska fram!

Men för att återgå till det här med utfodring av djur. Det känns i alla fall rätt bra att kunna sno ihop sisådär fem ton lördagsmiddag och dessutom hinna servera ett par hundra nöjda matgäster inom loppet av mindre än en timme! Tänk att det kan vara mer besvärligt att få fram människomat och se till att en familj på sex personer är mätta och glada!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:51 - torsdag 19 november 2015

Igår var det Europeiska antibiotikadagen och jag hade tänkt skriva en massa om svensk djurhållning kontra utländsk och om hur jag ser på antibiotikan och hela den biten. Det finns ju hur mycket som helst att berätta så jag visste nästan inte var jag skulle börja. Dessutom visade det sig att det just idag är en annan temadag, internationella mansdagen!
Nog för att jag gillar antibiotika, jag menar, det är ju fantastiskt att man slipper dö om man får ett sår eller en öroninflammation och så, men jag är ju väldigt förtjust i män också. Så varför inte skriva om dem?

Här hemma flödar testosteronet ganska ymnigt för det mesta. Det är Emelie och Veterinär-Ellinor som tillsammans med mig balanserar vågskålarna men oftast är det mest karlar här. Karlar som jobbar med olika saker. De kör maskiner, bygger, lagar och svetsar. Och så fikar de och äter mat. De är trevliga och roliga, karlarna som kommer hit. De skrattar och skämtar och berättar. De beundrar sina fruar och älskar sina barn. Vanliga män, riktigt folk!

Jag tycker att det verkar vara svårare att vara man än att vara kvinna ibland, särskilt i lantbruksbranschen. Jag vet att detta är precis tvärt emot vad många andra tycker och tvärt emot de siffror som visar vilka som i första hand äger och lyfter lön ur svenska lantbruk. Men det är mina tankar och funderingar.
Jag tycker mig se att lantbrukssverige brottas med en ganska stor strukturförändring just nu. Något som förhoppningsvis gör oss starka och mer konkurrenskraftiga i slutändan. Men fortfarande finns en machokultur som många män kanske känner att de måste leva upp till? Samtidigt som det på många håll är unga välutbildade kvinnor som får symbolisera det moderna, framtidsanpassade lantbruket.

Spelar det någon roll förresten? Håller vi kanske äntligen på att bli individer i stället för män och kvinnor när det kommer till företagande? Eller är det så att männen fortfarande förväntas klara och göra vissa saker bara för att de är män?
Jag upplever i alla fall, som ett exempel, att det är mer accepterat om en tjej berättar att hon har svårt för att avliva djur än om en kille gör samma sak. 
Det verkar dessutom vara mycket svårare att vara en sliten och utbränd man än en sliten och utbränd kvinna.
Män förväntas kunna och orka medan vi låter oss imponeras av kvinnor som gör samma sak!? Är det så?

Nu får radikalfeministerna gapa om historiens alla orättvisor och blotta sina orakade armhålor bäst de vill men åter igen, jag tror faktiskt inte att det är så lätt att vara man alla gånger.

Några fler exempel, högst vardagliga, och nu även aningen sarkastiska, kommer här. Direkt hämtade från livet på landet.

Rätta mig om jag har fel men en kvinna kan hoppa in i en traktor, flytta den tio meter över gårdsplanen, sedan är alla jätteimponerade över att hon ”kan köra traktor” ! (Kom igen, skärpning!) Allt medan den man som vill ha en genomgång innan han drar iväg med dubbla slåtterkrossar skruvar lite på sig och känner att han egentligen borde kunna åka direkt, utan frågor om det för honom okända ekipaget, och leta reda på den där vallen som någon har ritat ut vägen till på en gammal servett. Som att han borde kunna köra vad som helst bara för att han är man!

Inte verkar de få så mycket beröm heller, männen. Inte som när en kvinna lastar av foderpallar från en lastbil eller skottar undan lite snö från vägen.
”- Det där gick ju fint för dig det! ” eller ”det där klarade du galant” får de aldrig höra när de är klara, det ger jag mig tusan på!
Är man tjej får man höra det nio gånger av tio! (Och nio av tio tjejer blir förbannade och menar att det är väl inget att bli förvånad över)

Jag tycker i alla fall att det är bra med en mansdag. Vi bör absolut uppmärksamma alla fina män i vår närhet. Förebilderna, papporna, vännerna och makarna.

Och till sist, vad är väl doften av syrener och äppelblom? Inget alls! I alla fall inte jämfört med doften av karlsvett och diesel!

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
2:12 - torsdag 19 november 2015

Vissa djur avviker från mängden. De syns eller hörs mest eller har en massa egnenheter för sig. 

En sådan är 1573. Han är överdrivet social och jättejobbig att försöka flytta på. När de andra går att driva åt olika håll står han still och vill bli kliad. När de andra snällt går in på ströbädden när man ska skrapa står han som fastgjuten i betongen. Man får klappa och krama honom ett tag och se om han nöjer sig med det och sedan följer med de andra. Oftast är han inte alls nöjd utan står kvar. Då har man två alternativ om man vill få honom att gå: Putta på honom och liksom skjuta honom dit han ska med ren handkraft elller locka honom genom att låta honom äta på ens jacka eller handske medan man går åt rätt håll. Oftast blir det en kombination av båda alternativen och man hinner nästan bli galen på honom!

Men han är ju såklart mest trevlig och mysig. Som idag.

I hallen där han bor blåser man in halm med halmfräsen. Sedan går man in och sprider ut den manuellt. Vissa djur är supersnabba på att lägga sig i halmhögen så fort man har blåst in men de kliver upp ganska snabbt när man kommer. Alla utom 1573. Idag låg han kvar in i det längsta medan jag ströade ut allt som gick runt omkring honom. Jag kunde till och med sätta mig bredvid honom och luta mig mot hans stora mage utan att han klev upp. Kliad under hakan ville han också bli. Väldigt trevligt förstås och sämre kudde kan man ha när man vilar en stund på arbetsplatsen!

Lite extra roligt är det också eftersom många tror att tjurar är så elaka och farliga. Kul, men lite svårt att få jobbet gjort ibland! 

Jag vet inte riktigt varför just den här tjuren har blivit så tam. Vi har inte gjort något speciellt med honom men han har alltid varit så här. Han kommer från en gård som vi bara har köpt ett fåtal kalvar ifrån men alla har varit väldigt trevliga och orädda ända från början. Roligt förstås men vi bävar lite inför att ha honom borta i Hangarn och behöva förhandla med honom hela tre gånger i veckan för skrapning jämfört med en eller högst två gånger där han är nu. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.

Bloggarkiv

down 2015

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006