Annons

Älgjakt

Bor nu i skogen med fyra andra för att jaga älg. Det är ett trevligt avbrott i det vardagliga. Hemma sköter Ingrid om. Det är ganska lugnt för vi tröskade färdigt den sista augusti. Vi fick en bra skörd och gott om halm som delvis är pressad men nu regnar det så pressningen ligger nere
Clas på Lärmens
Lärmens
Annons
Bondebloggen
7:44 - tisdag 3 mars 2015
Liv

Kalvar. Frost. Lastmaskin. Blodpudding. Skratt. Halm. Trötthet. Bultpistol.  Hjulspår. Värme. Tårar. Potatis. Barn. Kaffe. Hö. Energi. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
Annons
7:45 - söndag 1 mars 2015

I morgon börjar sportlovet här hos oss. Det innebär att vi har ungarna hemma som hjälp på gården en helt vecka! Nä, jag bara skoja' ! De ska vara lediga och göra vad de vill förstås men det är roligt att ha dem hemma och skönt för dem att inte behöva åka iväg till skolan varje dag. 

Idag blir det kalas för äldsta barnet och hennes bästa kompis. Vi ska vara i en pulkbacke och åka madrass och grilla korv och hamburgare.

Gällande mat kan jag rekomendera något väldigt enkelt såhär på söndagen nämligen knäckepizza! Guds gåva till alla som är trötta på att laga mat. För att få en rejälare måltid kan man bjuda på någon enkel soppa till.

Man tar bara ett stort runt knäckebröd, slänger på lite krossad tomat samt något matigt som man gillar. Skinka, kycking, köttfärs eller grönsaker, nästan vad som helst funkar på en knäckepizza. Perfekt när man bara har lite kvar av något. Till sist öser man på någon god krydda och en massa ost. In i ugnen på 200 grader en liten stund, man får hålla koll för det går riktigt fort, sen är det bara att servera. Jag hade lite köttfärs över som jag kryddade upp och la på tillsammans med lök, majs och lite skinka. Gott och lätt att göra, för en väldigt liten peng.

Billig mat?
Enkel mat är bra, det får man gärna tipsa om eller hur? Annat är det om man råkar nämna att man uppskattar att maten är billig också. I alla fall om man befinner sig i matproducentskretsar. Och visst, vi lägger mindre pengar än någonsin på mat men faktum är att billig  mat är en viktig fråga för många konsumenter. Om det inte vore så skulle importen från länder med lägre djurskyddskrav inte vara lika stor. För folk vet. Hela internet svämmar över av bilder på fixerade suggor å ena sidan och svenska lyckliga Bregottkossor å den andra. Människor är inte dumma, det är väldigt farligt för oss som producerar mat om vi tror det. Men för många är priset viktigt. Vissa vill köpa billig mat för att de hellre lägger pengar på nya mobiltelefoner, krogrundor och bilar. Konstigt man man tycka men det är en sanning vi måste hantera.  Andra tittar på priset för att de faktiskt har ansträngd ekonomi. Oavsett anledning kvarstår faktum. Billig mat är tydligen viktigt för många fler än vi skulle önska. Jag tror att vi måste angripa utmaningen i att få folk att välja svenskt på ett nytt sätt. Vi måste visa att dyrare råvaror ska respekteras och att det går att laga billig mat utan att tumma på kvalitet och ursprung. 

Jag tycker att det är fint att försöka få ut så mycket som möjligt från våra lantbruksdjur. Det är respekt och hållbarhet i ett stort perpektiv. 

En annan tid
Min mormor var på besök hos mig en gång för flera år sedan. När jag dukade för smörgåsfika tittade hon på smörpaketet och sa att tänk om man hade kunnat duka fram riktigt smör när man var ung och nygift som jag!
För henne var smör en lyxvara liksom ägg och såklart framför allt kött. Hon var med när margarin inte var något fult utan faktiskt en revolution för de husmödrar som verkligen inte hade råd med smör annat än till högtider. Hon vet så många knep för att få lite att räcka till mycket och hur man hanterar riktiga råvaror och ger dem sin rätta plats som kungar på bordet. För henne finns inte tanken på att slösa eller underutnyttja för hon vet matens värde och hon minns en annan tid.  Hon har karvat i ett grishuvud för att få till mesta möjliga julmat och hon kan tillaga stek och gräddsås på ett sätt som skulle göra vilken gris som helst stolt över att få sluta på hennes bord.

Detta är något som många har glömt. Att respektera produkterna från lantbruket och nyttja dem så väl det bara går. Självklart ska vi köpa bra mat, svensk mat, men vi behöver kanske visa hur de dyrare produkterna kan vara de allra mest prisvärda om vi använder dem på rätt sätt.   

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
23:09 - onsdag 25 februari 2015

Så var vi fårbönder också. I väldigt, väldigt liten skala. I alla fall Matilda, näst äldsta dottern.

Hon har önskat sig egna får ett tag och nu har vi två halvårsgamla tackor. Än så länge är de ganska skygga men barnen har borstat och kammat och gullat med dem så det tar sig nog. Mig litar de inte alls på efter att jag blev tvungen att bära dem från ett ställe till ett annat när de vägrade gå. Det gillade de inte alls fast jag bara försökte vara snäll. De blev skitsura och verkar ha bra minne. Äter inte ens ur handen på mig längre som de gjorde innan.
Jag får nog göra som när jag var liten och  skulle tämja grisarna. Sätta mig i boxen och läsa en bok tills de blir så nyfikna att de bara inte kan låta bli att bekanta sig med mig. Då kanske de förstår att jag inte är en ond människa.

Söta är de i alla fall och till sommaren ska de få agera markvårdare. Om vi får låna en bagge kanske det blir smålamm också. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk
15:22 - tisdag 24 februari 2015

Bloggdöden i Ängesbyn och det har turligt nog hänt en räcka med saker sedan sist och här är några höjd- eller lågpunkter:

Snö. Vi skippade det tröstlösa jobbet med att skotta taken och förflytta snö en, två, tre gånger innan den landar på backen. Fantastiskt skönt att det finns grejer och folk att leja! Efter snövädret som gav oss rekordmängder har det töat och snötäcket har sjunkit ihop. Temperaturen har varit allt från -17 till +5 grader.

Mjölkprissänkning. Avräkningspriset sjunker med 25 öre från 1 februari. Det var inte oväntat om man säger så och svider givetvis hårt. Aldrig har ordet mjölkkris förekommit i så många olika medier. Den politiska osäkerheten/ointresset och det bisarra fenomenet att vi fortfarande inte vet utformningen av jordbruksersättningarna och när dessa kommer att betalas ut späder på den tråkiga situation vi mjölkbönder befinner oss i. Den stora frågan är var vi har botten? Men det är bara att förhålla sig till situationen och påverka det som påverkas kan.

Klövvård. Årets första klövvård av tre är gjord och det är alltid lika skönt efteråt. Den här gången fick 90 damer sina klövar fixade. Att man blir mör i kroppen, de var nog mer omedgörliga än vanligt!

Bilhaveri. Varför ska jag drabbas av detta elände? Nu tvingas jag köra Fiat Strada en stund, bil i världsklass!

 

 

 

 

 

Linnea på Persöfjärden
Persöfjärden
Etiketter: Persöfjärden
22:57 - måndag 23 februari 2015

I lördags var det möte med Västernorrlands Köttklubb här hemma. Det blev ett minimöte eftersom flera deltagare inte kunde komma. Smörgårtårtans som syns på bilden räckte gott och väl. Det var en riktig kött-tårta dagen till ära, köpt på Ica Maxi. Det var riktigt roligt när vi beställde den och önskade kött av olika slag i stället för lax och räkor. När vi sa att den skulle vara till Köttklubbens möte var charkpersonalen noga med att berätta att allt köttigt på och i tårtan var av svenskt ursprung. Innan vi själva behövde fråga. Perfekt! Som det ska vara. 

Sedan var det dags att byta knivar i mixervagnen. Det blev inte alls som det var tänkt. Det fattades bultar och skrapor och gummisnoddar och allt vad det var. Det svors och suckades litegrann men några av knivarna gick i alla fall att byta. Det är nästan läskigt att se hur metall kan slitas bara av kontakten med gräs. När man jämför gamla och nya knivar inser man att det händer en del där nere i vagnen. 

Till sist avslutades helgen med en snabb magsjukerond. Det var inte heller med i planeringen. Danne är sist ut, han mår inte så bra just nu. Vi andra känner oss återuppståndna och börjar så smått kunna tänka på mat igen. 

Elin på Nysäter Lantbruk
Etiketter: Nysäter Lantbruk

Bloggare

Elin på Nysäter Lantbruk
Nysäter Lantbruk väster om Sundsvall drivs av Elin och Daniel Bergström. Gården ägdes förr av Daniels morföräldrar och nu föder familjen upp mjölkrastjurar till slakt och håller ungefär 340 djur. Gården brukar cirka 190 hektar mark, och odlar framför allt korn och vallfoder. De bedriver även entreprenadverksamhet med bland annat vallskördemaskiner.
Linnea på Persöfjärden
På Persöfjärdens Lantbruk har det nyligen genomförts ett generationsskifte och Linnea Larsson har tagit över gården efter sina föräldrar. På gården finns 80 mjölkkor och odlingen består av 110 hektar vall och 30 hektar spannmål. Skogen omfattar cirka 250 hektar.
Sara & Calle på Jussberg
Sara är lantmästare, arbetar med ekologiska höns på en granngård. Calle, också lantmästare, är heltidsbonde och fjärde generationens Fredriksson som brukar jorden på gården Jussberg. I familjen finns också barnen Sigrid och Ebbe. Gårdens 240 ha drivs ekologiskt och utöver spannmålsodling, vallar och betesmark finns ca 55 dikor, 50-talet ungdjur och 190 ha skog.

Bloggarkiv

down 2014

down 2013

down 2012

down 2011

down 2010

down 2009

down 2008

down 2007

down 2006