Gå till innehåll
 • svg_commentsatlicons_arrow-11atlicons_arrowsvg_facebooksvg_linkedinsvg_mailatlicons_menuatlicons_molnigtsvg_playsvg_searchatliconssvg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login atlicons_like
  ❯ Arbetsliv 21 april

  Två skäl bakom Husqvarnas vinstlyft

  Husqvarnas rörelsevinst, som steg 22 procent i det första kvartalet till drygt 1,4 miljarder kronor, lyftes framför allt av högre volymer och en stark produktmixutveckling.

  Förändringar i valutakurser påverkade rörelseresultatet positivt med cirka 100 miljoner kronor, men motverkades delvis av högre råmaterialkostnader.

  Det framgår av delårsrapporten.

  “Genomförandet av strategierna för lönsam tillväxt i divisionerna Husqvarna, Gardena och Construction fortskrider väl”, skriver vd Kai Wärn.

  Koncernens organiska försäljningstillväxt landade på 7 procent.

  Stark för robotgräsklippare  Division Husqvarnas omsättning steg 17 procent i kvartalet, upp 11 procent valutajusterat. Tillväxten var stark för robotgräsklippare och batteridrivna handhållna produkter i en förbättring som främst är hänförliga Europa.

  Gardena ökade omsättningen 13 procent, upp 9 procent valutajusterat.

  Enligt bolaget kan den positiva försäljningsutvecklingen främst hänföras till god tillväxt för robotgräsklippare och trädgårdsverktyg liksom fortsatt tillväxt genom geografisk expansion och nya försäljningskanaler. Flera produktlanseringar påverkade också positivt.

  Minskade i Nordamerika

  Inom divisionen Consumer Brands steg försäljningen med 1 procent, men minskade med 4 procent valutajusterat. Försäljningen ökade i Europa medan den minskade i Nordamerika, delvis som en konsekvens av att en del återförsäljare förändrade sitt inköpsmönster till just-in-time, vilket resulterat i senare leveranser.

  Constructions omsättning ökade med 24 procent (+18% valutajusterat där förvärv bidrog med 9 procent).

  Efterfrågan var fortsatt hög i Nordamerika, vilket resulterade i god tillväxt, skriver bolaget. Den stenrelaterade verksamheten var fortsatt svag.

  Kommentarer

  Genom att kommentera på ATL.nu så godkänner du våra regler.

  Läs mera om

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? Logga in här för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen