Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ❯ Arbetsliv 11 mars 2016

  Tusentals finländska bönder demonstrerar

  Måttet är rågat – det anser finländska lantbrukare som på fredagen demonstrerar mot den förda politiken och att stödutbetalningarna är försenade.

  Jordbrukarna har fått betala för världspolitiken. Marknadspriserna har sjunkit på grund av det ryska importstoppet samtidigt som matmarknaden är i obalans, det anser finländska jordbrukare som på fredagen tog traktorerna till Helsingfors gator och torg.

  Enligt organisationen SLC är det runt 600 traktorer och 5 000 lantbrukare med i protesten.

  Det var de försenade stödutbetalningarna som fick bägaren att rinna över och gjorde att en demonstration anordnades.

  "Verklig nöd"

  Protesterna har kommit till på lantbrukarnas eget initiativ men har fått stöd av bondeorganisationerna SLC och MTK.

  – På gårdarna känner man nu en verklig nöd och oro för framtiden. Det är hög tid för regeringen att ta ansvar för att Finlands jordbruk ska klara sig ut krisen. På längre sikt tror vi ändå på en bättre framtid och att jordbruket igen kommer att växa, säger SLC:s ordförande Holger Falck till HBL.fi.

  Demonstranterna kräver snabba åtgärder för att förbättra gårdarnas akuta ekonomiska läge. SLC och MTK kommer under dagen att framföra en kravlista för hur situationen ska åtgärdas.  Till toppen