Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

    Seminarium med prat om mat

    BJÄRSJÖLAGÅRD

    VIDEO. Se tisdagens seminarium om livsmedelsförsörjning. Vad behöver göras för att säkra försörjningen i händelse av kris?

    “Vad händer om maten tar slut?”, ett kunskapsseminarium som arrangeras av Hushållningssällskapet.

    I panelen:

    Therese Frisell sakkunnig livsmedelsförsörjning, Livsmedelsverket

    Sven Lindgren förbundsordförande, Hushållningssällskapens förbund

    Marcus H. Borgström lantbruksråd och agronom, Helsingfors

    Annicki Oscarsson kommunalråd, Ödeshög

    Anders Rolfsson ledamot, LRF Skåne

    My Sellberg doktorand, Stockholm Resilience Centre

     Panelen och dagens moderator.
    Panelen och dagens moderator. FOTO: Torbjörn Esping

    Dessa representanter från organisationer, myndigheter och företag har bjudits in till panelsamtal för att väcka uppmärksamhet och samla kunskapsläget kring frågan. Moderator är Anna Nilsson, chefredaktör på tidningen Lantmannen.

    – Det handlar inte om att diskutera ifall det är viktigt med en stark nationell livsmedelsförsörjning. Utan om att sammanfatta den forskning och kunskap som finns, sedan se över vad som behöver göras nu, säger hon.

     Anna Nilsson, chefredaktör, Lantmannen
    Anna Nilsson, chefredaktör, Lantmannen

    När importen stoppas



    Samtalet handlar om vad som skulle hända ifall importen av insatsvaror stoppas, hur ansvaret hos myndigheter ser ut och vad de regionala livsmedelsstrategierna kan ha för betydelse.

    – Det behöver inte röra sig om något så dramatiskt som krig eller blockad. Hälften av det vi äter importeras, men det högteknologiska lantbruket är ju exempelvis enormt beroende av fungerande IT-system. Om det stoppas så är självförsörjningsgraden snabbt nere på noll, säger Anna Nilsson.

    Enorm potential

    En annan fråga är hur sårbarheten i livsmedelskedjan kan minskas samtidigt som det kan leda till en hållbar samhällsutveckling. Där finns en enorm potential inom lantbrukssektorn, menar hon.

    – Vi fokuserar på möjligheterna, genom forskning och kunskap. Vilka resurser har vi, och vilka borde vi se över.

    Krispaket

    Vatten och mat

     Vattendunkar

     Mat som klarar rumstemperatur

     Campingkök med bränsle

     Utomhus kan du använda en grill

     Värme och ljus

     Alternativ värmekälla, om möjligt

     Ficklampa med extra batterier

     Stearinljus, värmeljus och tändstickor

     Varma kläder och filtar

    Information

     Radio med batteri

     Telefonlista på papper med viktiga nummer

     Övrigt

     Husapotek med det viktigaste för dig

     Hygienartiklar

     Kontanter

    Källa: Krisinformation.se

    LÄS MER: Gotland klarar transportstoppLÄS MER: Naiv tror på krisberedskapenLÄS MER: Vårt sårbara lantbruk är en säkerhetsriskLÄS MER: Lantbrukets krisförmåga uppmärksammas stort

    Till toppen