Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag

  Klippans kommun väljer närproducerad mat

  KLIPPAN.

  De har hittat ett vinnande koncept - Klippan är kommunen som hittat strategin för att kunna välja lokala råvaror i upphandlingen av livsmedel. "Har stor respekt för svenska bönder", säger Stina Palmér som varit med och tagit fram riktlinjerna.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  Noggrannhet, kunskap och detaljerade kravspecifikationer gällde när Klippans kommun premierade närproducerade råvaror.

  Klippans kommun var tidigt ute med att försöka underlätta för lokala producenter i upphandlingen av livsmedel.

  Det kunde handla om att ställa specifika miljö- och djurskyddskrav och att i detalj definiera de olika varugrupperna, som att färskt kött inte fick vara vakuumförpackat.

  På så sätt styrde de in leveranserna mot det närproducerade. Eftersom de ville ta stor hänsyn till djurskyddsreglerna valde de att jobba med Miljöstyrningsrådets kriterier.

  Bakgrund inom lantbruket  – Vi har varit noggranna och har stor kunskap och respekt för maten. Både jag och Anita har en bakgrund inom lantbruket och har stor respekt för svenska bönder. Vi vill att maten håller hög kvalitet för våra gäster; förskolebarnen, eleverna i grundskolan och de äldre, säger Stina Palmér, som tillsammans med dåvarande kostchefen Anita Broddesson arbetade fram riktlinjerna för upphandlingen.

  Handlar om samordning

  Ett sätt för mindre lokala aktörer att kunna vara med i livsmedelsupphandlingen har i Klippan handlat om samordning.

  – Det måste bli lättare för små producenter att komma in i matchen. I transportledet finns det ju goda exempel på samkörning där man går ihop för att distribuera varorna, säger Lill Spenninge, måltidschef i Klippans kommun.

  Genom att en grossist tog hand om leveranser även från andra köttleverantörer blev det i slutändan en besparing för kommunen. De har också, bland mycket annat, ställt krav på företagens miljöarbete.

  – Vi har inte satt priset i första hand, utan tagit klimat- och kvalitetsaspekterna. Det viktiga är att köken håller sin ekonomi och att de är duktiga i sitt planeringsarbete, säger Lill Spenninge.

  LÄS MER: Civilministern hotar med lagstiftning – andelen svenskt måste öka

  Så här läser du vidare

  Är du redan prenumerant? för att läsa vidare


  Bli prenumerant på ATL Premium så ger vi dig ännu mera

  • Utvald kvalitetsläsning
  • Viktiga analyser och extramaterial
  • Nyhetsbrev med chefredaktörens bästa tips
  • ATLs e-tidning kvällen före tidningsdag
  Prova-på-pris
  49:-/mån
  • 3 mån för bara 147 kr (ord pris 297 kr)
  • Ingen bindningstid
  • Spara 150 kr
  Till toppen