Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Syngenta

  Så garderar du dig mot liggsäd

  Liggsäd uppträder i två former, rotliggsäd och stråliggsäd. Man kan gardera sig mot båda genom tillväxtreglering. En tidig behandling skyddar inte bara mot rotliggsäd, den gynnar också bestockningen. Det är något du kan tänka på redan nu när du ligger i startblocken för att sätta igång med vårsådden.

   Att redan nu under vårbruket som är i startgroparna är det bra att tänka på metoden med tillväxtreglering.
  Bild 1/3 Att redan nu under vårbruket som är i startgroparna är det bra att tänka på metoden med tillväxtreglering. FOTO: Mostphotos
   Rotliggsäd vållar de största förlusterna genom att den stör plantans vatten- och näringsupptag så att skörden sänks.
  Bild 2/3 Rotliggsäd vållar de största förlusterna genom att den stör plantans vatten- och näringsupptag så att skörden sänks. FOTO: Mostphotos
   Stråliggsäd inträffar oftast senare på säsongen och påverkar huvudsakligen kvaliteten, till exempel lägre falltal och risk för fusariumsvampar.
  Bild 3/3 Stråliggsäd inträffar oftast senare på säsongen och påverkar huvudsakligen kvaliteten, till exempel lägre falltal och risk för fusariumsvampar. FOTO: Mostphotos

  Tillväxtreglering. Så funkar det – praktisk guide.

  Rotliggsäd är när strået viker sig vid markytan. Det sker när plantan inte har tillräcklig förankring i jorden via rotsystemet utan lägger sig med en liten rotvälta. Rotliggsäd uppträder vanligen på blöta jordar och lerjordar. Vid stråliggsäd håller roten men strået knäcks av väder och vind.

  FILM: Hur stark måste man vara för att dra upp rötterna?

  Tillväxtreglering var tidigare detsamma som stråförkortning, men numera kan tillväxtreglering ske redan innan det finns ett strå att förkorta. En tidig behandling med Moddus Start stimulerar rottillväxten så plantan står stadigt i jorden. Stråbasen stärks genom att avståndet mellan stråets nedre noder kortas. Risken för rotliggsäd minskar samtidigt som bestockningen gynnas vilket lägger grunden för en god skörd.  – Det är framför allt i höstvete vi gör en ”bestockningsbehandling”, säger Fredrik Tidström, DLA Agro i Tibro.

  – Det är viktigt med tajmingen, vi försöker göra behandlingen så fort vi har tillväxt, i stadie 25–29. Man måste vara noga med kvävet också när man bygger upp ett bestånd.

  En värdefull behandling

  En tidig behandling med Moddus Start var enligt Fredrik Tidström värdefull under fjolårets torka; den större rotmassan gjorde att grödan stod emot torkan bättre. Även denna säsong kan det vara aktuellt med den tidig tillväxtreglering:

  – Här i Västergötland har vi relativt tunna bestånd nu. Det finns en stor skördepotential man kan rädda med en tidig behandling.

  Rotliggsäd vållar de största förlusterna genom att den stör plantans vatten- och näringsupptag så att skörden sänks.

  Stråliggsäd inträffar oftast senare på säsongen och påverkar huvudsakligen kvaliteten, till exempel lägre falltal och risk för fusariumsvampar.

  En senare tillväxtreglering, under stråskjutningen, med Moddus M ger styvare och kortare strå. Hävstången blir alltså kortare och plantan klarar bättre påfrestningarna från regn och vind.

  LÄS MER. Ett effektivt vapen mot liggsäd.

  Till toppen