Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS

  Nedräkningen har börjat – sista chansen att vara med i prissäkrings-SM

  Två veckor kvar, sedan drar ATL:s och Swedbanks prissäkrings-SM i gång. Den som manövrerar skickligast bland terminer och valutor på världens börser vinner 10 000 kronor. Anmäl dig nu! Sista anmälningsdagen är den 6 mars.

   Är du bästa börshandlaren bland Sveriges bönder? Nu är det nedräkning inför prissäkrings-SM, och du har sista chansen att anmäla dig med möjlighet att vinna 10 000 kronor.
  Bild 1/2 Är du bästa börshandlaren bland Sveriges bönder? Nu är det nedräkning inför prissäkrings-SM, och du har sista chansen att anmäla dig med möjlighet att vinna 10 000 kronor. FOTO: Mostphotos
   Torbjörn Iwarson, råvarumarknadsexpert och tävlingens konstruktör och Ingvar Matsson, senior råvaruspecialist på Swedbank.
  Bild 2/2 Torbjörn Iwarson, råvarumarknadsexpert och tävlingens konstruktör och Ingvar Matsson, senior råvaruspecialist på Swedbank.

  ATL:s och Swedbanks tävling i prissäkring av råvaror och valutor är öppen för alla som vill mäta sina krafter i terminsaffärer på världens börser.

  VAR MED & TÄVLA. Här anmäler du dig. Deltagande kostar 495 kronor exklusive moms. Man väljer själv vilka kontrakt man vill handla med.

  Ju mer jordbruket avregleras desto kraftigare prisfluktuationer. Att prissäkra blir därmed allt viktigare. Tävlingen är en utmärkt introduktion för den som vill lära sig tekniken utan att sätta riktiga pengar på spel.

  LADDA NER REGLERNA. Här kan du läsa alla reglerna för prissäkrings-SM. (Extern länk).  Tävlingens konstruktör, råvaruexperten Torbjörn Iwarson, har en folkskollärare inom sig och vill gärna trycka på bildningsinslaget:

  – Det enda sättet jag vet hur man lär sig något är att göra det på riktigt. Här prissäkrar vi på riktigt, låt vara med låtsaspengar. Förra året noterade jag att de som redan hade lite erfarenhet och kunskap klarade sig bra, säger Torbjörn Iwarson.

  – 10 000 kronor i vinstpotten är mycket pengar, men värdet av att lära sig prissäkra och att prissäkra bra kan vara värt många gånger mer. 

  Så tävlar du

  Man kan tävla ensam eller i grupp – lantbrukare, rådgivare, kvarn- och industrifolk, alla kan vara med.

  Tävlingen består av åtta grenar, sex råvaror som handlas på termin samt två valutor, euro och dollar. Man väljer själv hur många av dem man vill tävla i.

  Nyhet i spannmålshandeln

  Nytt i den internationella spannmålshandeln är att europeiskt vete kan handlas på CME i Chicago. Den Parisbaserade Matifbörsen (heter numera egentligen Euronext) har alltså fått konkurrens.

  – Matifs leveranspunkt ligger vid havet och spotpriset där svarar hela tiden mot världsmarknadspriset. CME:s leveranspunkter ligger i inlandet med ett överskott som måste lagras. Därför finns ett påslag över spotpriset på terminerna, säger Torbjörn Iwarson.

  Kan man utnyttja det som tävlande – och som prissäkrare i verkliga livet?

  – Kanske inte i tävlingen eftersom tävlingsperioden är begränsad, men över tid kan man göra det. Ibland är den ena “dyr” och den andra “billig”. Det kan man kanske försöka dra nytta av.

  Välkommen att tävla, anmäl dig redan i dag. Den 7 mars kan du göra den första affären!

  Här anmäler du dig

  Klicka på denna länk för att anmäla dig.

  Så här tävlar du

  • Tävlingen omfattar åtta former av terminskontrakt och är indelad i tre perioder under tiden från den 7 mars till den 31 maj.
  • Man kan handla med följande kontrakt:
  • Vete (EU-vete och USA-vete på Chicagobörsen), smör och skummjölkspulver på EEX-börsen i Leipzig, rapsfrö på Matif i Paris och råolja på ICE i London samt två valutor, dollar och euro.
  • Varje deltagare förfogar över 500 000 kronor till så kallade marginalsäkerheter.
  • Tävlingen sträcker sig från den 7 mars till den 31 maj.
  • Tävlingsperioder: Period 1: 7 mars–31 mars. Period 2: 31 mars–30 april. Period 3: 30 april–31 maj.
  • De tre bästa i varje period, det vill säga de som har högst portföljvärde, får poäng enligt skalan 3–2–1. Poäng ges också till den som över hela tävlingsperioden lyckats bäst. Flest poäng vinner.
  • Du mejlar order till mäklaren på tavling@atl.nu Mäklaren redovisar hur det går för dig varje vecka efter börsernas stängning på fredagen.
  • Deltagande kostar 495 kronor exklusive moms. Man väljer själv vilka kontrakt man vill handla med.

  Fina priser

  Första pris: 10 000 kronor plus tre månaders prenumeration på Marknadsrapporten (värde 1 700 kronor)

  Andra pris: Årsprenumeration av Lantmannen (värde 1 195 kronor)

  Tredje pris: ATL:s populära fleecejacka

  • För fullständiga tävlingsregler: Mejla oss på tavling@atl.nu
  Till toppen