Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Syngenta

  Kransmögel – en bortglömd fara för din raps

  Svampsjukdomen kransmögel vållar de största förlusterna i svensk rapsodling men är trots det en bortglömd fara. Någon bot finns inte i dagsläget, det enda knepet oljeväxtodlaren kan ta till är att välja motståndskraftiga sorter.

   Oskar Björling visar hur du upptäcker kransmögel.
  Oskar Björling visar hur du upptäcker kransmögel. FOTO: YouTube/Syngenta

  Kransmögel är en lömsk sjukdom – och glömd. Kanske för att sjukdomen är svår att upptäcka, kanske för att det inte finns något motmedel. Några tecken syns inte förrän sent i grödans utveckling.

  Men följderna är svåra: kransmögel vållar de allvarligaste skadorna på höstraps i Sverige. Sjukdomen medför lägre oljehalt och tusenkornvikt samt kraftigt minskad skörd; skördesänkningen kan uppgå till 30–40 procent.

  Täpper till ledningsbanor

  Kransmögel vållas av svampen Verticillium longisporium. Svampen täpper till delar av ledningsbanorna i stjälken. Symtomen är diffusa men nedvissning och gråfärgning av den del av stjälken som blockerats är ett tecken. Blockeringen leder till att sidoskott på den skadade sidan av stjälken vissnar. I värsta fall vissnar hela plantan nära skörden.

  FILM: Så upptäcker du kransmögel  Det finns ingen fungicid som biter på Verticillium så det går inte att spruta bort den. Den går inte heller att jordbearbeta bort. Långa intervaller mellan oljeväxter i växtföljden kan mildra problemen men svampens mikrosklerotier lever kvar i marken i många år. Även mycel på skörderester kan föra smittan vidare

  Problemen började på 40-talet

  Sverige är i hög grad drabbat, kransmögel förekommer särskilt i södra och västra Sverige. Problemen grundar sig i intensiv rapsodling i vissa områden under 1940- och 1950-talen.

  Den enda lösningen på sikt är resistenta sorter. Syngenta testar olika sorter för att se hur motståndskraftiga de är i syfte att hitta resistenta föräldrar till nya sorter. Eftersom smittrycket I de sydsvenska jordarna är högt ger svenska försök ofta pålitliga resultat, och det är anledningen till att försöken genomförs I Sverige.

  Verticillium-försöket i Svalöv 2015 visar att Syngentas hybridsort Carlo står emot angrepp bättre än många andra sorter.

  “Ett säkert val”

  – Försöksresultaten visar att SY Carlo är ett säkert val, även på de platser vi odlar mycket raps och där vi har en infektion av kransmögel i jorden, säger Oskar Björling, Syngenta.

  – Det är också en trolig anledning till varför SY Carlo presterat så höga men framför allt så jämna skördar, i de officiella svenska försöken, i Rapsmästaren och i praktisk odling.

  Till toppen