Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Syngenta

  Kör lågt – Kör långsamt – Få täckning

  När det är dags för ogräsbehandlingarna på hösten så gäller det att få ut bästa möjliga effekt av behandlingen. Med rätt sprutteknik kan du optimera effekten och förhindra vindavdrift som gör att herbiciden inte hamnar där den ska.

   Guiden visar hur du får bästa effekten när du ogräsbehandlar.
  Bild 1/2 Guiden visar hur du får bästa effekten när du ogräsbehandlar. FOTO: Syngenta
   Kör lågt ute på fältet!
  Bild 2/2 Kör lågt ute på fältet! FOTO: Syngenta

  Jordherbicider är speciellt känsliga för vindavdrift och avdunstning (förångning) och gör det extra viktigt att tänka till.

  – På hösten, när man använder jordverkande herbicider som Boxer, är det egentligen inte täckning på bladen men behöver, utan det handlar snarare om en bra täckning av markytan för att få en bra effekt, säger Oskar Björling och fortsätter;

  – Det finns ingen gröda som kan agera vindfång och vid val av munstycke och sprutinställningar måste man tänka sig för så att herbiciden hamnar där den ska och inte i något dike eller på intilliggande växtlighet. Det tjänar ju alla på att den gör.

  Lågt och långsamt ger täckning

  För att få täckning och liten vindavdrift ska bomhöjden aldrig vara högre än 50 cm över grödan. Kör man fort ökar risken för vindavdrift och turbulens eftersom bomrörelserna blir större. Kör därför aldrig fortare än 8 km/tim och tänk över vilka munstycken du väljer, stora droppar är att föredra.  – Om man tänker sig att dropparna från munstycket är som olika bollar, så blir det ju självklart att det är mycket svårare att träffa rätt med en pingisboll som kan liknas vid små droppar. Använder man en tennisboll, eller till och med en fotboll, blir det betydligt enklare. Det gäller att få rätt droppstorlek för rätt ändamål, säger Oskar.

  Lätt att göra rätt

  Att spruta rätt är egentligen inte så komplicerat utan det räcker med att följa några få enkla råd.

  TEKNIK

  Spruta vid lugnt väder, inte vid vind över 4 m/s. Grov droppstorlek är viktig för att minimera avdrift. Välj därför munstycken som ger grov duschkvalitet. Ett riktmärke kan vara att sträva efter minst 75 % avdriftsreduktion vid val av munstycken och sprutinställningar.

  TIMING

  Jorden ska vara fuktig och temperaturen under 15 grader. Vid varmt och torrt väder är det bäst att avvakta tills temperaturen sjunkit och nederbörd är att vänta. Sprutning morgon och kväll är ofta att föredra.

  HÄNSYN

  Tänk på vart vinden blåser och var uppmärksam på omkringliggande odlingar. Särskilt viktigt är det att vara observant på oskördade grödor såsom grönsaker och frukt.

  Information om avdriftsreducerande utrustning hittar du bland annat på www.sakertvaxtskydd.se

  Om Boxer

  Boxer är en jordherbicid med mycket god effekt på gräsogräs och även på flera örtogräs. Boxer får användas från sådd t o m begynnande bestockning (BBCH 00 – 21) Maxdos: 5 l/ha

  Standardbehandling mot gräsogräs som åkerven och vitgröe samt örtogräs i höstsäd är 2 liter Boxer® + 0,1 l Diflanil® eller Legacy® direkt efter sådd eller då raderna börjar synas i fältet.

  LÄS MER om höstbehandling och rekommendationer.

  Till toppen