Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Bayer

  Högre skördar i vete och korn med nytt koncept mot svampsjukdomar i stråsäd

  Nu har även lantbrukare i Sverige fått testa Xpro™ från Bayer, under en säsong som verkligen satt de nya svampprodukterna på prov. Du som har kört Xpro i år har haft det bästa skyddet för skörden.

   Marcus Pedersen och Lisa Rydenheim Bayer på Charlottenlunds Gods.
  Bild 1/4 Marcus Pedersen och Lisa Rydenheim Bayer på Charlottenlunds Gods.
   Skörd av korn på Charlottenlunds Gods.
  Bild 2/4 Skörd av korn på Charlottenlunds Gods.
   Obehandlat vete.
  Bild 3/4 Obehandlat vete.
   Vete behandlat med Ascra Xpro.
  Bild 4/4 Vete behandlat med Ascra Xpro.

  Xpro™-produkterna har sedan många år förbättrat effekterna och gett merskördar i framför allt vete och korn runt om i Europa samtidigt som de tillfört nya verkningsmekanismer i kampen mot resistensutveckling.

  Inför säsongen 2017 fick svenska lantbrukare tillgång till de nya Xpro-produkterna; Ascra® Xpro, Aviator® Xpro och Siltra® Xpro.

  Produkterna inom Xpro-familjen innehåller olika mängd av de aktiva substanserna protiokonazol, som vi känner från Proline®, och bixafen som är helt ny. Utöver dessa två substanser innehåller Ascra Xpro även en tredje substans, fluopyram. Ascra Xpro innehåller därmed tre aktiva substanser från tre olika kemiska grupper för bästa resistensprofil.

  – Xpro produkterna Aviator och Siltra har i officiella försök under flera år i genomsnitt gett mer än 200 kg/ha i merskörd jämfört med den tidigare standardbehandlingen Proline + Comet®, säger Lisa Rydenheim, Bayer.

  – Årets resultat, där även Ascra finns med bekräftar detta, men resultaten är ännu inte analyserade. Tydliga indikationer finns, både från återförsäljare och från lantbrukare, på väldigt höga merskördar, fortsätter Lisa Rydenheim.

  Bättre och bredare effekt

  Kombinationen av olika aktiva substanser i Xpro ger ett brett effektspektrum. Och Ascra Xpro ger en ytterligare förbättring mot de viktigaste svampsjukdomarna som svartpricksjuka, bladfläcksjuka och mjöldagg i vete och bladfläcksjuka och mjöldagg i korn.

  – Svamptrycket har varit ganska högt i år så produkterna har verkligen fått bekänna färg. Skillnaderna har varit lätta att se rent visuellt. Xpro behandlade fält har haft friskare och grönare blad långt ner i beståndet, säger Lisa Rydenheim.

  FILM: Så gick det när engelska lantbrukarna testade Bayer Xpro-produkter

  I projektet ”Judge for yourself” i Storbritannien har en grupp lantbrukare testat Bayers Xpro-produkter mot den existerande strategin på den egna gården. Ta del av deras erfarenheter i filmen här (med svensk text).

  Enkelt och snabbt

  Xpro familjen innehåller en blandning av olika aktiva substanser i samma dunk. Färdigblandad lösning ger enkel hantering och minskar risken för misstag.

  En ny patenterad formuleringsteknologi, Leafshield, som är speciellt utvecklad för stråsäd, ger en mer homogen lösning, snabb inträngning och hög vidhäftning.

  – Sprutvätskan flyter ut på bladen och ger bra täckning trots stora droppar vid användning av avdriftsreducerande utrustning. Man ser det tydligt på bladen, säger Lisa Rydenheim.

  Formuleringen hjälper också till så att substanserna snabbt och effektivt tas upp i plantan. Ca 70 % är inne i bladet efter bara 15 minuter och efter 1 timme påverkas inte längre effekten av ett regn. För lantbrukaren betyder detta en snabb regnfasthet och därmed fler möjliga spruttimmar.

  Läs mer om Bayers olika produkter här.

  Fakta om Ascra

  Ascra® Xpro innehåller 65 g/l bixafen , 130 g/l protiokonazol och 65 g/l fluopyram.

  Aviator® Xpro innehåller 75 g/l bixafen och 150 g/l protiokonazol.

  Siltra® Xpro innehåller 60 g/l bixafen och 200 g/l protiokonazol.

  Mot svampangrepp i odlingar av vete, råg, rågvete, havre och korn.

  Till toppen