Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Mellanskog och LRF Konsult

  Fem bra tips inför deklarationen

  Här får du några bra tips inför deklarationen och den långsiktiga förvaltningen av skoggården.

   Med Digital Skogsägare kan du underlätta deklarationen.
  Bild 1/2 Med Digital Skogsägare kan du underlätta deklarationen. FOTO: Mostphotos
   Det är klokt att investera i vägar.
  Bild 2/2 Det är klokt att investera i vägar. FOTO: Mellanskog

  1. Involvera alla delägare.

  Många skogsfastigheter har flera delägare. Genom att bokföringen i Digital Skogsägare ligger på webben kan flera delägare komma åt samma siffror.

  2. Planera skatten.

  Utan planering finns risken att betala onödigt mycket i skatt. För den som har hög marginalskatt kan uppåt 70 procent av nettot från en avverkning försvinna i skatt eftersom inkomst av näringsverksamhet läggs ovanpå tjänsteinkomsten. Genom att planera och fördela inkomsterna kan skatten ofta inskränka sig till det som gäller för inkomster av kapital (30 procent). Det är inget självändamål att undvika skatt. Ibland finns anledning att skatta fram ett resultat, exempelvis för att få en pensionsgrundande inkomst. Poängen är att planera och medvetet styra så att det blir på det ena eller andra sättet.

  3. Ta vara på räntefördelningen.

  Det är viktigt att hålla koll på underlaget för räntefördelning, vilket är ett underlag för att skatta fram överskottet som kapitalinkomst i stället för inkomst av näringsverksamhet. Det är ganska tekniskt och komplicerat. Många gör fel eller försummar möjligheten, vilket straffar sig. Utrymmet för räntefördelning kan dessutom föras över till kommande generation på gården.

  4. Var aktiv.

  Ett aktivt skogsägande innebär både inkomster och investeringar. Det är lätt att överskatta sin egen förmåga att hinna med röjningar och annan skogsvård. Om alternativet är att röjningen skjuts på en osäker framtid är det bättre att köpa tjänsten, liksom investeringar i vägar, röjning och underhåll av diken. På så sätt byggs skogsgården upp för framtiden och delar av inkomsterna från virkesförsäljningen får arbeta vidare i skogen. Genom att ha dagskoll på ekonomin går det lättare att balansera intäkter och utgifter på ett klokt skattemässigt sätt.

  5. Engagera barnen.  För familjeskogsbruket som helhet är kommande generationsskiften en av de stora frågorna. Därför är det viktigt att få kommande generationer engagerade. Digital Skogsägare är ett sätt att involvera fler i skogsägandet.

  DIGITAL SKOGÄGARE Här kan du läsa mer om erbjudandet.

  Läs mer

  Experten: Så kan du minska din skatt vid virkesförsäljning.

  Så kan du få gratis uppdatering av din skogsskötselplan.

  Börje fick bättre koll och mer tid i skogen.

  Till toppen