Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  ANNONS – i samarbete med Mellanskog och LRF Konsult

  Börje fick bättre koll och mer tid i skogen

  Genom att bli en digital skogsägare har Börje Norfelt fått mer tid att för det han trivs allra bäst med: att arbeta i den egna skogen.

   Börje Norfelt blev Digital Skogsägare när han skaffade en ny dator.
  Bild 1/2 Börje Norfelt blev Digital Skogsägare när han skaffade en ny dator. FOTO: Carlo Lazlo
   Börje har köpt en ny processor från Hypro i Lönsboda.
  Bild 2/2 Börje har köpt en ny processor från Hypro i Lönsboda. FOTO: Hypro

  När vi intervjuar Börje Norfelt väntar han otåligt och förväntansfullt på en större leverans från Lönsboda i norra Skåne. Han har köpt en skogsmaskin från Hypro för 245 000 kronor plus moms. Det är en processor till traktorn som kvistar och kapar träden. Jämfört med motorsågen innebär det att han får mycket mer gjort på ett en arbetsdag. Dessutom blir arbetet i skogen ännu roligare.

  – Min förra stora investering var en huggarvagn för några år sedan. Den betalade sig snabbt när vi strax efter köpet drabbades av en storm. Den vintern körde jag ut 50 lass stormfällt virke, berättar Börje.

  Blev skogsägare 1982

  Han är folkpensionär med ett par års marginal, vilket inte fått honom att dra ner arbetstempot. Börje blev skogsägare 1982 och har därefter köpt till ytterligare mark. Att gå med i Mellanskog redan från början kändes naturligt, inte bara för att hans pappa var med och grundade en Gävleborgs och Härjedalens skogsägarförening som senare blev en del av den större föreningen.

  – Mellanskog är den enda virkesköpare som vill ha upp råvarupriset, konstaterar Börje Norfelt.  LÄS MER Experten: Så kan du minska din skatt vid virkesförsäljning.

  Han brukar 75 hektar skogsmark utanför Bollnäs, där han gör det mesta, även en del slutavverkningar. Börje har alltid försökt ha bra koll på ekonomin och skött bokföringen själv, men när han bytte dator till en Mac blev det problem. Det gamla bokföringsprogrammet fungerade inte i den nya maskinen.

  Digital skogsägare – därför nappade Börje

  – Ungefär samtidigt började Mellanskog lansera Digital Skogsägare. Jag var nog en av de första som nappade på erbjudandet, säger Börje Norfelt och fortsätter:

  – Det var inga nämnvärda problem att komma igång, allt är väldigt logiskt. Även om jag var rätt van vid bokföring går det här mycket snabbare. Den stora fördelen är att jag får en bättre översikt. Tidigare fick jag vänta tills bokslutet var klart för att ha full koll på läget, nu kan jag se resultatet hela tiden.

  LÄS MER & BESTÄLL DIGITAL SKOGÄGARE. Här kan du läsa mer om erbjudandet.

  Så fort han har köpt arbetskläder, märkband, plantor eller något annat till skogsbruket går han ut på internet och registrerar kvittot via bokföringsprogrammet internet.

  Därefter faller bitarna på plats. Det mesta dras av direkt. Gränsen för direktavdrag går vid ett halvt basprisbelopp, vilket är drygt 22 000 kronor. De flesta utgifter dras alltså direkt, men den nya processorn från Vimek kostar betydligt mer.

  Inför bokslutet kommer Börje att diskutera med sin ekonomiske rådgivare hur maskinen ska skivas av på bästa sätt. Genom att mycket annat i bokslutet då redan är avklarat finns det gott om tid att ägna sig åt de större frågorna.

  BESTÄLL. Här kan du beställa Digital Skogsägare.

  Detta får du utöver grundpaketet genom att teckna Digital Skogsägare via Mellanskog:

  • Två års fri ajourhållning av din skogsskötselplan (om den är upprättad av Mellanskog och max 5 år gammal)
  • Årlig fri uppdatering av åtgärdsförslag under de två första åren
  • Skogsskötselplanen i Medlemsappen (om den är upprättad av Mellanskog och max 10 år gammal)
  • Samlad årlig skoglig och ekonomisk rådgivning av två rådgivare med expertkunskap för bästa helhetsgreppet
  • Allt samlat på Medlemswebben, både fastighetsinfo, skogsskötselplan, merkonto, aktuella kontrakt, årsredovisning etc samt inloggning till Mitt Kontor och Digital Skogsägare

  LÄS MER om Mellanskogs erbjudande.LÄS MER Så kan du få gratis uppdatering av din skogsskötselplan.LÄS MER Skatteplanera smart – fem bra tips inför deklarationen.

  Till toppen